За мъжете и брака

• 26 534
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Не е вярно. Абсолютно същите правомощия има по отношение на детето, аккто и то по отношение на него.
Извинявам се, че се намесвам в спора, но прочетох нещо, което ми стана любопитно: Баща, който не е сключил брак с майката, но припознал детето, има по-малко правомощия спрямо детето, отколкото баща, сключил брак, правилно ли разбирам? Защото досега мислех, че няма разлика в двата случая  Rolling Eyes

Няма разлика в двата случая.

Според мен брака има практическа и законова стойност, а не сантиментална. Затова всички трябва да преценяват добре как е подходящо и полезно за тях да уреждат семейния си живот. Например жена без професия и самостоятелен доход и без имоти на свое име е лудост да не сключи брак, а да живее на семейни начала.

# 316
  • София
Щом е припознал детето, има си същите права като женения баща - разлика няма. Тоест и при евентуална раздяла пак се води дело за режим и издръжка и т.н. (дано не се стига дотам де  Crazy)

Благодаря за отговора  Simple Smile

# 317
  • София
Аз имам опит , тъй като съм работила в консултативен център за жени пострадали от насилие, та може и малко да съм се и понагледала там на по хард ситуации, ама масово жени, омъжени, дето са натирени от мъжете им, не стига, че бити, не стига че без нищо, ами и държавата не им дава тея 35 лева, щото са в брак и мъжът има големи доходи.........а издръжката все 100 лева  ooooh! та.....така, гледам аз и о тази камбанария.

Скрит текст:
Други подобни отежняващи ситуации мога да разказвам с дни. Изтеглил мъжът кредит, пропил ги , издумкал ги на хазард или купил на любовницата нещо, после не плаща и дирят жената , да и земат квото има.  ooooh! Всяка една от тях да питаш, все голяма любов е било, не изглеждал мъжът като да предвещава подобно развитие.

Има случаи, в които доходът на жената само е достатъчен, за да не се получават детски, така че мъжът отпада като вариант.

Изобщо не ги мисля тези неща. Тук идва един друг въпрос за възможността на жената да се справи сама, ако (недай Боже) остане сама по някаква причина, но това е друга тема.
Може би ние сключихме брак в момент, в който и двамата имахме професии, доходи и т.н. и затова не сме ги мислили тези неща. Знам ли?!

# 318

Днес дойдоха приятели да ни поканят на сватба.Обаче щяло да бъде само сватба без да подписват брак.Рокля,оркестър,гости,ресторант,но без подписване,защото родителите на момчето се притеснявали Thinking
Ами грозно ми прозвуча.

Ужасно звучи. Не се притесняват родителите, че цяла тумба гости ще разбере, че младите сватба вдигат, а се притесняват от подписа, за който може и никой, освен младоженците, да не разбере. Сигурно някакви имоти вардят старите  newsm78

Също негативно впечатление ми прави, когато родителите на синчето го подкокоросват да не се жени, ако жената не била бременна, защото можело да се окаже "ялова".

Въобще, има много прости хора, и с брак, и без брак. 

# 319
Мен ме наричат 'ялова'  роднините на ММ.А също,  че не съм можела да забременея.

# 320
Не е вярно. Абсолютно същите правомощия има по отношение на детето, аккто и то по отношение на него.
Извинявам се, че се намесвам в спора, но прочетох нещо, което ми стана любопитно: Баща, който не е сключил брак с майката, но припознал детето, има по-малко правомощия спрямо детето, отколкото баща, сключил брак, правилно ли разбирам? Защото досега мислех, че няма разлика в двата случая  Rolling Eyes

Няма разлика в двата случая.

Според мен брака има практическа и законова стойност, а не сантиментална. Затова всички трябва да преценяват добре как е подходящо и полезно за тях да уреждат семейния си живот. Например жена без професия и самостоятелен доход и без имоти на свое име е лудост да не сключи брак, а да живее на семейни начала.

Точно така мисля и аз, и желанието на дадена жена да сключи брак е желание, всъщност да се подсигури материално.
Разбираемо е като жената е решила да бъде домакиня и да отдаде времето си на кариерата на съпруга и се е лишила от своите интереси. Например както е в истинската истори в онзи филм Behind the candelabra. Реално героят на Мат Деймън беше изгубил години от живота си, бидейки дъжанка и асистент на Mайкъл Дъглас и накрая Майкъл Дъглас го остави без пукната пара и си намери нов любим.

# 321
Сигурно ставам досадна, ама .... (затова и не държа на отговор    Laughing   ), ама наистина не разбирам как може животът на други хора да определя вашия собствен.
Имам предвид
Цитат
масово жени, омъжени, дето са натирени от мъжете им, не стига, че бити, не стига че без нищо, ами и държавата не им дава тея 35 лева, щото са в брак и мъжът има големи доходи.........а издръжката все 100 лева  ooooh! та.....така, гледам аз и о тази камбанария.
Цитат
Изтеглил мъжът кредит, пропил ги , издумкал ги на хазард или купил на любовницата нещо, после не плаща и дирят жената , да и земат квото има.
Цитат
"Ами той баща му не се е оженил за майка му, за да си взимат детските.
Цитат
Сега се сетих за един мой бивш в тийн годините. Беше със 7 г. по-голям от мен и беше категорично против брака, защото е бил с омъжена жена и не искал някой ден и с неговата жена да се случи нещо подобно.
както и назад посочените доводи от типа:"Иванчо и Драганка се разведоха много грозно, не искам и ние така....!"
Т.е., толкова ли нямате собствена "визия" за начина, по който искате да протече живота ви, та чуждите животи, или провалите им, ви влияят толкова силно?

Нито когато съм се женила, нито сега, ме интересува кой  и дали се жени, кой и как се развежда, нито статистика за бракове/разводи и прочие.....винаги съм се водила само и единствено от моето разбиране за живота ми.В моя род, в този на съпруга ми, сред познати и приятели има всякакви "житейски ситуации".И те никога не са били причина да искам или да не искам нещо в живота си.
Ако сега трябва да решавам, пак бих предпочела да съм омъжена, въпреки прогнозите за бъдещето на брака и мрачните статистики за разводите.
Някак си ми е странно ценностите в живота (или поне една от тях, за брака и съвместния живот), да са зависими от чужди житейски съдби/драми.

# 322
Не виждаме абсолютно никакъв смисъл и полза от подписването, това е, аз лично само съм се нагледала на негативи около себе си, на мъжът ми не му се занимава, остави аз да го организирм, ама и на мен вече не ми се занимава, като видях какво чудо е. И най-доброто желание когато имахме да го направим, ни оказаха с излишни и за нас тъпи усложнения, толкоз ли е сложно да се разбере  newsm78 па може и да сме мрънкалници и претенции, ама не обичаме да си усложняваме живот за няма нищо. Не сме се отказали от сватба обаче, но там причините са различни на тоя етап

# 323
  • София
аз детски не взимам така или иначе, нито се "възползвам" от други блаженства на самотните майки.........
Това, че нямате брак не те прави самотен родител. Самотна майка е нещо, много по-различно, от съжителстваща на семейни начала жена.

Точно така мисля и аз, и желанието на дадена жена да сключи брак е желание, всъщност да се подсигури материално.
Така си е. Колкото и да си говорим за любов, романтики, пеперудки в стомаха и прочее, дори и най-върлата противничка на брака да съм, няма да се дърпам много да сключа такъв с финансово красив мъж. И не бих упрекнала жените, които го правят.

# 324
Напротив, за детските се взимат само моите доходи и се делят на две, аз и детето се водим едно отделно домакинство от мъжът ми, колкото и странно да е .........

# 325
  Това не означава, че си самотен родител.
 Нормативната уредба е остаряла и не взема предвид съвместното съжителство. Правилникът,  който се ползва при социалното подпомагане дава възможност, когато не е сключен граждански брак доходът на другия родител просто да не се декларира.

Така се поправя една несправедливост, тъй като всички деца трябва да получават помощите за деца, които правилно се наричаха "детски" или в по-ново време "децки", а сега зависят от дохода. Ако само моят доход отговаряше на условията, щях да си ги вземам най-безскрупулно. Grinning

# 326
  • София
Напротив, за детските се взимат само моите доходи и се делят на две, аз и детето се водим едно отделно домакинство от мъжът ми, колкото и странно да е .........
Аз тези неща отлично ги знам. Не ти говоря за гражданско състояние. Използването на "самотна майка" като термин е некоректно. Ти не си такава, нищо, че нямаш сключен брак с таткото на детето.

# 327
  • София
И аз да попитам: "Защо се сравнявате с другите?" Гледайте собствения си живот. Това, че на някого се е случило нещо, не значи, че и на теб ще се случи. Нагледала си се на неща с други главни действащи лица. Все едно да гледаш филм и да кажеш: "Ааааа, не, аз няма да правя така, че да не ми се случи". Все едно живееш живота на друг човек.  Tired

Не виждаме абсолютно никакъв смисъл и полза от подписването, това е, аз лично само съм се нагледала на негативи около себе си, на мъжът ми не му се занимава, остави аз да го организирм, ама и на мен вече не ми се занимава, като видях какво чудо е. И най-доброто желание когато имахме да го направим, ни оказаха с излишни и за нас тъпи усложнения, толкоз ли е сложно да се разбере  newsm78 па може и да сме мрънкалници и претенции, ама не обичаме да си усложняваме живот за няма нищо. Не сме се отказали от сватба обаче, но там причините са различни на тоя етап

# 328
За мен лично целият семеен и осигурителен такъв кодекс е тотално сбъркан и за това все повече млади не им се занимава или дори, напротив, нарочно се опъват да не го правят по една или друга причина и не, че не обичат и не виждат бъдеще с партньора си, напротив. На децата и семейството държавата не гледа като на ценност и не ги поощрява,напротив, та се губи и смисъла в декларирането на семейното положение изобщо като такова.  Ако се пипне малко нормативната уредба и се вкарат някои облекчения, смятам младите ще се стимулират както и да създават деца и семейства, така и да ги декларират като такива. Сега някои гледат а го заобиколят я от финансова, я от друга гледна точка. Аз съм се заинатила и на системата като цяло, в момента по изгодно е да си неомъжен и самотен родител , отколкото обратното.........познайте защо  Crossing Arms

# 329
На мен пък ми казаха от социалните, че третират съвместно живеещите като домакинство и се гледали доходите на домакинството, т.е и на майката и на бащата. Така че аз смятах и дохода на мъжа ми, с който нямаме брак, за да проверя дали ми се полагат детски. Не знам законово дали е разписано това, но според мен е честно, защото ако семейството е заможно по-добре 35те лева да бъдат дадени на друг.

Общи условия

Активация на акаунт