ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 458
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Stami Sht., страхотно е че имаш 2 дечица въпреки ендометриозата! Simple Smile

Относно оплакванията, които имаш и аз съм подобен случай: години наред ме е мъчил синузит, който го определяха като "алергичен", хроничен и други подобни, като се подразбира, че няма патоген, а просто имунната система се е активирала едва ли не "по погрешка". С годините този синузит отшумя полека-лека при мен. Подобен на твоя е случаят и с моите течения, които са същите които описваш и да, няма намерен причинител и при мен.

С една дума: сложно е. Нека започнем със синузита. Тази течност (която при мен е прозрачна и водниста) по правило се стича през носоглъдката и стига до сливици. Вариантите са 2: може да "активира" тонзилит, т.е. да направи някакво възпаление на сливиците; може и да не ти направи проблем при сливиците, а директно да те "удари" в дробовете (както намекваш) -> Преглед при УНГ, за да се види състоянието на синусите (които са покрити с влажна, добре кръвоснабдена лигавица), сливиците и гърлото. При поразени сливици вариантите са 2: или могат да повлияят и на щитовидна жлеза, или не. За съжаление при мен беше засегната и ЩЖ.

Ако наистина искаш да се бориш с това нещо, трябва да се бориш на няколко фронта и да знаеш, че уви медицината все още не знае кое причинява всичко това. Аз горе-долу се опитвам да следвам следния подход: първо се премахват всякакви поражения (например шоколадови кисти по яйчниците, възел в щитовидната жлеза, ако е с размери над 2 см), огнища на инфекции (например ако сливиците са засегнати), отхвърлят се автоимунни заболявания (например Хашимото, т.е. МАТ и ТАТ трябва да са в норма).

След това можеш да опиташ различни варианти за подсилване на имунната система: ударни дози витамин С, прием на коластра, пчелно млечице и мед (които вече си ползвала), Биозин (което е имуностимулатор също). НО този вид терапия е подходяща само ако нямаш Хашимото. Ако има вече някакво отключено автоимунно заболяване си общо взето в патова ситуация, защото допълнително стимулиране на имунната система просто ще засили автоимунното заболяване.

Ами това са моите размисли и страсти.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2015, 13:40 от Magdalena1978

# 616
Благодаря за разбирането Магдалена.
Ами нека всеки сподели, има ли бяло течение и как се бори с него, защото имам наблюдения (единствено над себе си), че когато се засили бялото течение, ми се получават и кисти. Има ли връзка с ЕМ или няма не знам, но имам усещането че ако ликвидирам бялото течение ще замразя ЕМ. Всъщност сега ми дойде идеята да изследвам бялото течение за паразити. Май само за това не е изследван секрета.............. Просто вече не знам какво да мисля.
Пожелавам много късмет на всички момичета и стискам палци, който се бори за бебе да има късмет и господ да го благослови с дете. Ние не можехме да забременеем 7 години. Тогава ми се струваше мираж това да настъпи бременност при ЕМ дори и инвитро, а за спонтанно забременяване въобще не сме и помисляли. Всъщност при мен първата бременност е създала предпоставка за втората. Преди инвитрото ми правиха някакви вливания въпреки че изследванията за НК клетки излязоха нормални. Освен това в процедурата на успешното инвитро бяхме включили нова тогава процедура - кокултивиране на ендометриални клетки. Това бяха разликите с предишните процедури и мисля, че това доведе до успех.
А между другото да споделя, че и зълва ми има ЕМ, тя забременя спонтанно след инжекции Золадекс (ако не се бъркам), не веднага но след няколко месеца. Така че надежда има, стискам ви палци.

# 617
  • София
Здравейте, Stami Sht., Magdalena1978,

Благодаря на всички, които споделят опита си! Това е безценно, особено, когато дава надежда!

Както вече казахте, за ЕМ се знае твърде малко, но като заговорихте за вдигане на имунитета се сетих, че наскоро четох, че ЕМ също по всяка вероятност е автоимунно заболяване. При това положение, аз лично не бих си подсилвала имунната система.

Я кажете, страдалили сте от пъпки преди откриването на ЕМ? Моите изчезнаха след лапарото, сега пак се появиха. Не знам дали има връзка, заова събирам инфо.

# 618
Здравейте, мили дами! Хубава дискусийка се е заформила тук.
В клиниката, в която съм масово изписват след пункция при ин-витро опит естрофем. В листовката пише, че е опасноза жени с ендометриоза, а и след предното ин-витро направих ендометриала хиперплазия и имам съмнения, че може да е от естрофема. Въпросът ми е в клиниките, където сте правили опити изписвали ли са ви го това, въпреки че са наясно, че сте имала или имате ендоемтроза?
Благодаря предварително!

# 619
Stami Sht. при мен бялото течение се появява и изчезва. Обикновено е към края на цикъла. И аз не зная какво да го правя. Дори смятах да експериментирам с мен и да пия една хранителна добавка с някаква киселина, която убивала гъбичките. Но не съм събрала смелост още да експериментирам с мен самата.

SAB-f, не са ми предписвали естрофем. Никога не съм го приемала. Но гледам, че доста момичета имат успех след вливания на имуновенин и този път смятам и това да пробвам преди опита. Аз също нямам повишени НК клетки, НКТ клетки, но все пак с това бих екпериментирала.

# 620
  • Варна
 SAB, да. Аз пих по време на опита и след трансфера.

# 621
br, имаше ли последствия приема му за теб?

# 622
  • Варна
SAB, аз забременях в следващият месец, та явно не. Спях да кърмя и от скоро имам цикъл. Да видим какво ще стане...

# 623
Tsnik, след последната си лапароскопия имах проблеми с червата, бях се шашнала много, болеше ме преди акане. Ходих на гастроентеролог, изписа ми лекарства, но понеже ми беше писнало от лекарства и реших, че ако е засегнато черво при операцията, лекарствата няма да помогнат, така почнах да чакам. След известно време болките в червата отшумяха. Аз не приех болките за нормални и още в началото отидох при д-рът, който ме оперира да му кажа, че ме боли и трябва ли да се прави нещо по върпоса. Той каза, че сигурно ме боли от срастванията, или се е пукнал фоликул. Аз лично бих те посъветвала да направиш контролен преглед при твоя опериращ лекар и да му споделиш усещанията. Е, циститът, който получих след операцията така и не отшумява, но това е друг въпрос. Моля се и той да мине вече, че нищо не се изолира в урината и не знам какво да правя вече.  Sad Praynig
Здравейте, SAB-f, вече си направих и пълно изследвания на дебелото черво, без никакъв резултат с болките..започнах малко по малко да ходя редовно до тоалетна, дебелото ми черво е възпалено..дадоха ми лечение и до там. Докторът ми каза, че ендометриозата е засегнала и дебелото ми черво, но до там с обясненията.. след една седмица ще ми слагат втората инжекция Золадекс и генеколозите ми казват, че болките трябвало да понамалеят... други генеколози, казват,че болките не са нормални...чудя се накъде да вървя..за да спрат боките...

# 624
Здравейте,

На 22 години съм. Пиша за първи път, но следя темата отдавна.
Ще щриховам състоянието си накратко: февруари 2014 ме оперираха по спешност от Ендометриоза(установена след силни среднощни болки). Кистата беше 12 см на десния яйчник и 2см на левия (Искам да подчертая, че и преди операция и към днешна дата ходя редовно на преглед-двумесечния интервал в момента е намален на едномесечен.) Заради големината си операцията беше коремна, която както знаете е неприятна. Последва шестмесечно лечение със Золадекс, последната апликация която беше Септември 2014.

Началото на Март 2015  чрез ехограф се установява Ендометриозна киста на десния яйчник 2,5 см. Този път реших да поема по различен от традиционния път. Започнах здравословно хранене по програмата на д-р Гайдурков, паралено с което следя всеки месец развититето на кистата. Също така се консултирах с хомеопат, който ми даде да пия хомеопатични лекарства.  
Всичко беше под контрол-кистата порастна с 1 см за времето от Февруари до днес, благодарение на храненето което прилагам.
Проблемът в момента е, че преди три месеца на левия яйчник се образува НЕЩО, което лекаря припозна като фоликуларна киста, срастната с жълто тяло с общ диаметър 9 см. За тях ми предписа 3 месеца прием на хормони "Марвелон", казвайки че времето е достатъчно да изчезне.
Хормоналното лечение изтече и на тозмесечния преглед се оказа, че КИСТАТА не е изчезнала. Тя е 7 см. Не е известен произхода на образувалото се тяло(може да бъде фоликуларна киста, но на мен в частност да не ми влияе този тип третиране; може да бъде срастване след миналогодишната операция, следствие на което да се задържа вода на това място;  не е изключено да е ендометриозна киста). Към днешна дата трябва да се направи ОТНОВО КОРЕМНА ОПЕРАЦИЯ. Тук ще поясня, че лекаря който се занимава със случая ми от операцията насам е д-р Славов от Майчин дом- за мен най-добрия лекар в България.

Пиша със зов за помощ! Търся решение на проблема в сърцевина. Решението, което предлагат в България не ме устройва- откриване на киста, операция, изнежкции и забременяване. За мен не е адекватно да се правят постоянно операции и тялото да се изтезава с тежките хормонални инжекции. Това е краткосрочно решение, а аз явно съм предразположена към заболяването и лечение в България е равносилно на самоубийство.

1) Търся болница в чужбина, която да премахне кистите лапароскопски( знам, че на Запад се извършват предимно такъв тип операции, независимо от големината на кистите). Потърсих в Берлин- там има сертифицирани клиники и болници за борба с еднометриозата. Проблемът е, че могат да ме прегледат едва след месец. В момента съм в процес на търсене на най-добрата клиника във Франция. Знаете ли кои са най-добрите клиники за ЕМ?

2) След оперативна намеса търся АЛТЕРНАТИВНО ДЪЛГОСРОЧНО лечение посредством билки, хомеопатия и каквото друго е измислила медицината. Знам, че понкога това лечение е индивидуално. Моля споделете изпитвали ли сте различни от класическите оперативни методи за спряване с проблема.

Много съм притеснена, защото времето ме притиска, а генерално решение до момента не съм открила.

Благодаря Ви!

Последна редакция: нд, 27 сеп 2015, 12:53 от Kris_eto

# 625
Криси, гледала ли си за Турция, в клиниките, където правят ин витро. Те се занимават и лапароскопии, както и др. интервенции.Знам от др. момичета, че са много добри и прилагат индив. подход. Може поне да се консултираш и да си прецениш.

# 626
  • София - Варна
Защо търсиш лекар, който да извърши лапаро непременно в чужбина? Мисля и тук може да се приложи тази интервенция.
Има голям набор от лекари, много от които споменати тук в темата, оперирали други момичета.

При коремната ти операция премахнати ли са огнища и сраствания или само кистите от яйчниците?

Според мен кистата ти просто си е нарастнала мъничко просто ей така, сама по себе си, а не благодарение на диетата.
Не си губи времето да правиш диети, и да държиш ендометриозни кисти по яйчниците, и да ги следиш дали растат, или не.
Моята киста грам не нарастна над година, а не съм спазвала никакви диети.

# 627
  • София
Kris_eto

За съжаление ендометриозата се повлиява различно при различните пациенти.
И да, отворената операция е много тежка в повечето случаи. Няма действително доказано лечение, защото това е реакция на организма.  Хомеопатията може да помогне на болките, но едва ли ще повлияе на самото образуване и разтеж на ендометриозни огнища.
За да има шанс за лечение е много важно при операцията да се изрежат всички ендометриозни огнища. Когато се махнат само някой, то значи нищо не е свършено.
Въобще не си мисли, че във Франция или Германия са много напреднали, в сравнение с България. Макар и не навсякъде в България и не всички лекари, но в България има много добри. Когато се чудех дали да се оперирам, един куп лекари светила в България ми казаха, че не се решават да ме оперират. В Турция казаха същото. Най-добрия специалист по ендометриоза във Франция, директора на специализираната болница по ендометриоза във Франция,  проф. Бернар Хедон ме прегледа и каза. "Правете опити за забременяване. Операцията е много трудна, рискова и не съветвам да я правиш."
Специалистите по репродуктивна медицина в Надежда непракъснато са по семинари в различни европейски страни свързани с ендометриозата и са в час с най-новите изследвания и иновации. Да не говорим, че самите оператори са много добри.  Разказвала съм по-назад в темите. Там ме оперираха, когато всички други се страхуваха да направят моята операция.

Не искам да те плаша, но ендометриоза на дебелото черво е нещо много сложно. Не знам как са ти го установили, но ако не си правила колоноскопия те съветвам да го направиш. Ако има ЕМ там и тя расте, то може да причини запушване на червото и...  не ми се мисли.
Моля ви момичета, не подхождайте с пренебрежение и не чакайте. Знам, че не искате да се оперирате, но тази болест не е шега работа. Много е агресивна и пораженията от нея понякога може да са необратими.

# 628
  • София - Варна
Tsnik, аз също имах хроничен запек /заради сраствания по дебелото черво/.
Най-гадно е когато има ендо по червата.
/Сега понякога имам колики при ходене по голяма нужда./
Не ходех по 10+ дни до тоалетната. Но моето състояние беше по-тежко, защото се надувах много до невъзможност за поемане на каквато и да било твърда храна.
Състоянието е известно като "distended stomach/abdomen".
Потърси си лекар, който да ти обърне адекватно внимание, и да е запознат с ендометриозата, а не да е просто гастроентеролог например.
На мен ми казваха, че се надувам от нерви.  Joy Никой не разбра какво ми е.
Накрая сама го разгадах и се насочих към правилните специалисти.

# 629
По време на операцията са премахнати две кисти, съответно 12 см на десен яйчник и 2 см на ляв. Наред с тях са премахнати няколко ендометриозни огнища. Сраствания не са регистрирани. В момента обаче са на дневен ред откъм предположения.

За чужбина- не съм се състедоточила единствено натам, но в България потърсих много други мнения, всяко от които е категорично че при размери от 7см на неопределен израстък и 3,5 см ендометриозна киста няма как да оперират лапароскопски.
В чужбина имат по-развита техника и там диапазона, който позволява такава намеса е по-голям от тукашния. Поради тази причина търса помощ от Вас, които сте минали и минавата по пътя на Ендометриозата. Вярвам, че генерално лечение съществува някъде по света.
Турция, Германия, Франция-няма значение къде. Всеки ден се разболяват дори по-млади жени от мен. Начина за справяне не е операция->Золадекс->бременност->кърмене(ако имаш деца пък-премахване на яйчниците). Към днешна дата мерките тук са радикални, но не ефективни.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2015, 15:29 от Kris_eto

Общи условия

Активация на акаунт