ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 455
  • 742
  •   1
Отговори
# 660

В този смисъл няма ли да бъде по-удачно да се открие "филиал" в България (простете липсата на точни термини) на някоя утвърдена Американска или Европейска организация за борба с ендометриозата, чрез която да се провеждат срещи, да се подготвят материали за самите медицински работници. Няма ли това да е по-ефикасния метод?

Да така е. Имай предвид, че обучението на лекарите относто ендометриозата навсякъде по света се свежда до няколко странички в учебниците по медицина. Затова и повечето само едно знаят - обгаряне на лезии и после индуцирана менопауза.  Освен фондацията на др Незат, която организира Ендо похода, друга фондация, която работи усилено по проблема е тази на Др Сечкин (и за него съм писала много пъти, Сюзан Сарандон И Падма Лакшми, за които някой беше пуснал линк в yahoo, са едни от известните му пациентки и работят във фондацията)

Много се радвам, че вече се появяват такива мнения във форума. Започнах да пиша ореди 2години когато се организираше първия Ендо поход с надеждата, че някой ще се заеме с организацията в България. Третия годишен поход е насрочен за 19 Март 2016 година. Момичета, има достатъчно време да се направи нещо и макар и малка група да е, пак е нещо.

http://www.drseckin.com/endometriosis-foundation-of-america

http://www.endomarch.org/

# 661
аз по принцип засега нищо не съм опитвала след инжекциите (6 мес. курс) свършиха ми и да ви споделя че в неделя ми дойде, точно на 68-я ден от последната Simple Smile. Тъкмо се бях притеснила и то взе че си дойде Simple Smile.

Днес ми е 57-ми ден след последната трета инжекция и ми дойде цикъла. Обаче е много странен. Супер слаб /да не казвам почти никакъв/ и не ме боли, което не е нормално при мен. Аз по принцип по 3-4 дни в месеца съм дрогирана с болкоуспокояващи, за да издържам. Усещам само леко човъркане в ендометриозния яйчник. Та сега се чудя първия цикъл нормално ли си протича или е доста по-слаб? Аз вече бях на лекар и получих червена светлина за правене на бебе без да се налагат каквито и да било изследвания. Надявам се пречките да са махнати, но да си призная с този първи цикъл ме налягат някакви мисли за рецидив и направо откачам. След 12-13 дни мисля да започвам с лентички за овулация, от които поръчах по интернет по-солидни количества докато траеха инжекциите  Grinning

# 662
  • Sofia
Boby_pl,

О моят циъл беше много странен, но не беше никак слаб, бих казала стандартен.Относно болки имах леки първите 2 дни, но после отшумяха, по притеснителното според мен е, че след като ми свърши и до днес имам болки лекички все едно че ще ми идва, особено в областта на оперирания яйчник. В понеделник съм на лекар ще видим какво ще стане:-/

# 663
  • Варна
И моят първи цикъл след инжекциите, беше доста оскъден.По скоро като зацапване и не ме боля изобщо корема.Втория вече си беше нормален.

# 664

Момичета , пиете ли някакви хранителни добавки и какви? Мога ли да пия прополис ? Нали ендото е автоимууно заболяване е не трябва да се повишава имунитета, а някъде бях чела ,че се препоръчва за жени с ендометриоза - прополис!

Аз например ползвам прогестеронов крем и съм много доволна по отношение на това ,че ми намаляха значително болките по време на цикъл.  Сигурна съм че има някакви природни средства ,които ще подобрят страничните ефекти на тази болест.

# 665
  • Sofia
Аз в момента нищо не пия, точно по презумция за автоимунната ендо, освен, че наскоро започнах да пия фолиева киселина друго нищо не взимам.

# 666

Сигурна съм че има някакви природни средства ,които ще подобрят страничните ефекти на тази болест.

На мен лично безглутенов режим на хранене ми помогна да регулирам симптомите. Може да започнеш да взимаш и серапептаза.

# 667
  • София
Момичета, правих операция преди 5 месеца и пристъпихме към бебеправене, без инжекции. Попитах лекарката в моя случай, ако не се получи още няколко месеца какво да правим и тя каза ИНВИТРО.
Вие какво мислите по въпроса? Нали ендометриозата съсздава киселинна среда, която пречи на имплантацията...в този случай инвитрото няма ли да е обречено на неуспех?

# 668
ако не се получи още няколко месеца какво да правим и тя каза ИНВИТРО.

това е стандартна практика. за токсичната среда ще ти дадат стероиди.

# 669
  • София
Алинеа, не могат ли да ми дадат стероиди и да си правим бебето естествено?

# 670
  • Sofia

Воайорчето,

и на мен ми казаха след операцията и инжекциите, после следва инвитро. И аз като теб попитах неможе ли нормално? Едни лекари ми казват само инвитро други пък, че няма да има проблем нормално.... Не знам и аз Simple Smile. Затова сме решили с мъжа ми да пробваме няколко месеца нормално и ако не се получи да правим инвитро Simple Smile

А вие 5 месеца опитвате и не се получава така ли? Затова ли са ти казали инвитро да правите?

# 671
  • София
След операция и лечение имам 4 нормални забременявания. Не виждам защо инвитрото да е задължително.

# 672
Решението дали да се правят опити за класическо забременяване зависят от следните фактори:
- Тръбите проходими ли са? Проверена ли е тяхната проходимост по време на лапарото? (Ендометриозата засяга тръбите)
- Яйчниковия резерв на жената съхранен ли е? (Имало ли е шоколадови кисти?) Изследвания за АМХ, Инхибин Б, LH, FSH на 3-5 ден от МЦ дават добър отговор на този въпрос.
- На каква възраст е жената? Също е от огромно значение дали жената е на 25 или 35 г.
И малко извън настоящата тема, но все пак мъжът също трябва да е в "добра форма".

Всичко е много индивидуално. А за да настъпи бременност определени събития трябва да настъпят.

Последна редакция: нд, 18 окт 2015, 16:46 от Magdalena1978

# 673
След операция и лечение имам 4 нормални забременявания. Не виждам защо инвитрото да е задължително.
И на мен ми се струва, че вече се препоръчва инвитро под път и над път. Но наистина сигурно си зависи от случая. Аз например имам проходими тръби, преди дни на върших 36 г., не съм си правила изследвания на яйчников резерв. Лекарят ми твърди, че няма нужда да си правя такова изследване, каза ми че не съм престарила, че да се притеснявам чак толкова и аз мисля да му се доверя. Дано не изгубя ценно време и да стигна до инвитро, но не искам да се хвърлям веднага. Ще пробваме по естествен път пък каквото Бог реши.
Това, което ми направи впечатление, че лекарят ми позна с абсолютна точност кога ще ми се възстанови функцията на яйчниците след последната инжекция. Аз се бях начела толкова много за закъснения по 3 месеца, че той като ми каза овулация в края на септември и цикъл в средата на октомври аз си казах наум: "Да бе, да." А всичко стана точно както ми го каза той. Мисля да му се доверя и за останалото. И дано скоро да мога да се похваля с две чертички  Laughing

# 674
  • София
Не съм ви чела назад, но видях последните няколко поста, та да напомня за себе си Simple Smile бременна съм вече в 4 месец като забременях веднага след золадекса по естествен начин , цикъл не ми е идвал. И аз си мисля че може би е хубаво да се пробва няколко месеца пък после да се мисли за инвитро, разбира се ако докторите са 100% сигурни че по естествен начин няма да стане..... тогава пък няма какво да се чака

Общи условия

Активация на акаунт