ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 479
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Честитооо Simple Smile пожелавам всичко да е тип топ и безпроблемна бременост Simple Smile

И аз си свърших инжекциите, преди точно 30 дни си бих последната 6-та и сега съм в очакване на цикъла, да ви кажа все още имам вълни, но предполагам, че последната инжекция все още действа затова......дано скоро да престанат Simple Smile

# 556
Има бебе  newsm44 днес вече се потвърди, видя се плодно сакче и лек пулс. Според размера АГ предполага че съм 6 г.с. След цялата тази мъка с ендометриозата нещо толкова чакано и искано да ни се случи  Heart Eyes само си пожелавам всичко да е наред и да имаме едно здраво бебе на финала. Ще продължавам да се включвам в темата, защото когато моята драма с ендометриозата започна постоянно търсех положителни коментари и истории, а такива нямаше ....  Hug дано да съм дала на някой кураж , че нещата могат да се случат и по лесния начин  Hug

Честито! Лека и безпроблемна бременност!   bouquet

# 557
Здравейте на всички!! След направена лапароскопия ми установиха ендометриоза. На 24 съм и ми казаха, че за да се спре развитието й, трябва да ми спрат цикъла за 6 месеца. Ще приемам Золадекс. Лечението ще започне след една седмица..чакаме да ми дойде...,но чувтвам големи болки ниско в корема и болката се спуска към слабините, имам и запек съпроводен с много твърди изпражнения и слуз, както и болки в кръста, таза и задните части..Тези болки нормални ли са? Да отбрележа, че са ми премахнати сраствания на тънките черва. Момичета вие имали ли ст есилно болки в корема, запек и тн“?? много съм притеснена, на какви ли не доктори ходих...сега и на гастроентеролог ли да ида???  Споделете и при вас ли е било така?

# 558
Момичета вие имали ли ст есилно болки в корема, запек и тн“?? много съм притеснена, на какви ли не доктори ходих...сега и на гастроентеролог ли да ида???  Споделете и при вас ли е било така?
Аз имах болки, когато ми идваше първия цикъл след операцията. Една нощ въобще не спах. Имах чувството че ми режат яйчниците с нож отвътре. Наложи се да прибягвам до болкоуспокояващи иначе не се издържаше. Запек не съм имала нито преди, нито след операцията. Но при мен ендометриозата беше в много лека форма.

Момичета, и аз да ви се похваля с нещо, макар и не толкова хубаво като pepi_mdi. Вчера бях на контролен преглед след третата инжекция. Д-р Велев каза, че много добре съм се повлияла от лечението и не се налага да продължавам с още 3 инжекции. Даде картбланш за правене на бебе след като мине действието на Золадекса. Специално попитах може ли Золадекса да навреди ако забременея още преди да ми е дошъл първи цикъл, но той каза че като мине действието на инжекцията организмът се изчиства от лекарството и няма проблеми. След 6 месеца съм на контролен преглед, освен ако не забременея преди това, в което силно се надявам. Приемам всякакви съвети от успелите да забременеят още преди идването на цикъла Simple Smile Simple Smile Simple Smile Мисля си, че при първата овулация ще се получи някакъв бум в дейността на яйчниците и мисля да я следя от рано с лентички за овулация, за да не я изпусна. Нямам представа кога да я очаквам - най-рано месец и половина след поставянето на инжекцията или по-скоро два месеца.

Pepi_mdi, честито. Мисли само позитивно и най-хубавото ти предстои. Дано скоро и други имаме късмета да се похвалим с такава новина Simple Smile

# 559
  • Варна
На мен цикълът ми дойде,пада се  76 ден от последната инжекция.Да ви питам,нормално,обилно или слабо  ви беше кръвотечението?Моето е все едно ми свършва,без менструални болки.

Честито на бременната мама,безпроблемна бременност и здраво дете.

# 560
Момичета вие имали ли ст есилно болки в корема, запек и тн“?? много съм притеснена, на какви ли не доктори ходих...сега и на гастроентеролог ли да ида???  Споделете и при вас ли е било така?
Аз имах болки, когато ми идваше първия цикъл след операцията. Една нощ въобще не спах. Имах чувството че ми режат яйчниците с нож отвътре. Наложи се да прибягвам до болкоуспокояващи иначе не се издържаше. Запек не съм имала нито преди, нито след операцията. Но при мен ендометриозата беше в много лека форма.

Момичета, и аз да ви се похваля с нещо, макар и не толкова хубаво като pepi_mdi. Вчера бях на контролен преглед след третата инжекция. Д-р Велев каза, че много добре съм се повлияла от лечението и не се налага да продължавам с още 3 инжекции. Даде картбланш за правене на бебе след като мине действието на Золадекса. Специално попитах може ли Золадекса да навреди ако забременея още преди да ми е дошъл първи цикъл, но той каза че като мине действието на инжекцията организмът се изчиства от лекарството и няма проблеми. След 6 месеца съм на контролен преглед, освен ако не забременея преди това, в което силно се надявам. Приемам всякакви съвети от успелите да забременеят още преди идването на цикъла Simple Smile Simple Smile Simple Smile Мисля си, че при първата овулация ще се получи някакъв бум в дейността на яйчниците и мисля да я следя от рано с лентички за овулация, за да не я изпусна. Нямам представа кога да я очаквам - най-рано месец и половина след поставянето на инжекцията или по-скоро два месеца.

Pepi_mdi, честито. Мисли само позитивно и най-хубавото ти предстои. Дано скоро и други имаме късмета да се похвалим с такава новина Simple Smile

да и аз бях така..болката беше неописуема... не можех да си намеря място.. Момичета, някои от вас имал ли е сраствания следствие на ендометриозата.. При мен е имало на червата. Моля, някои със същите проблеми, да даде мнение..много ли ви боля? аз съм на един месец от лапарото и болките продължават...Помогнете.. не мога да ходя на работа заради тях..

# 561
не мога да ходя на работа заради тях..

Това не е нормално. Аз имах сраствания както и ендометриоза по дебелото черво. Нормално е да имаш някакъв дискомфорт след операцията, все пак това е рана, но при теб продължава доста дълго. Нормално е да имаш запек след операцията заради упойката, но би трябвало да отшуми до около седмица.

Говорила ли си с лекаря които ти е правил операцията? Възможно е възстановяването при теб да протича по бавно. На мен ми отне 3 седмици след първата операция да дойда на себе си (ендометриозата беше горена тогава). непременно говори с лекар, бока която не ти позволява да ходиш на работа е сериозно нещо.

# 562

да и аз бях така..болката беше неописуема... не можех да си намеря място.. Момичета, някои от вас имал ли е сраствания следствие на ендометриозата.. При мен е имало на червата. Моля, някои със същите проблеми, да даде мнение..много ли ви боля? аз съм на един месец от лапарото и болките продължават...Помогнете.. не мога да ходя на работа заради тях..

Никоя болка не е нормална и трябва да й се обърне внимание. Една от причините може да бъде в следствие на сраствания или някакво възпаление да си направила.

# 563
Момичета вие имали ли ст есилно болки в корема, запек и тн“?? много съм притеснена, на какви ли не доктори ходих...сега и на гастроентеролог ли да ида???  Споделете и при вас ли е било така?

Tsnik:  здравей! И аз имах срастване на дебелото черво с матката.
Значи, имала съм лапаро, предимда забремения, но ми казаха че всичко е наред.
2 години се мъчихме за дете, след няколко цикъла на кломифен получих ендометриозна киста. Която порасна до 9 см размер. По някаква случайност, взех че забременях в цикъл без хормони и без нищо, ей така, и със само един нормално функциониращ яйчник.
Когато раждах ми се наложи спешно секцио. Чак при секциото, лекарката видя че цялата съм в еднометриозни сраствания... Каза ми да кърма за да не ми идва менструацията, за да спре да ми расте ендометриозата и да се махне. Но започнах да имам едни много страшни болки вътре/ отзад, по страшно от родилните болки. Виках няколко пъти спешна помощ защото не знаех какво става с мен, и никой лекар не можеше да разбере. Болки, които не се махаха и дори с морфин през вената. Държаха ме няколко часа и после бях като пребита. Винаги се случваше на втория ден от цикъла.
Кистата в яйчника си беше все още там и гинеколожката ми каза че трябва лапароскопия за да махнат кистата, че е шоколадова.
преди лапароскопията казах на хирурга/лекар за болките които съм получавала отзад и той каза, че ще прегледа и червата. И така след като се събудих от упойката той дойде и ми каза, че освен кистата е махнал сраствания на емдометриоза 4та степен, в матка, яйчниците, пикучния мехур, диафрагмата и е разделил с лазера там където матката ми е била сраснала с дебелото черво. И така ми стана ясно, че за това съм имала тези ужасяващи болки- контракцийте на матката през менструацията са карали и деблото ми черво да се стяга и отпуска - а знаем че червата са целите в нерви.
И така. Хирурга ми каза, че не махна срастването от самото черво, защото каза, че това е отделна операция, истинска голяма операция - с разрязване на корема и ако не ме притеснява за сега - няма нужда от нея. Срастването е Било е 5 мм малко.
Това беше преди 2 години. От тогава не ме е боляло нищо през менструацията а пирх ибупрофени 15 години всеки месец и накрая се бях наплашила от собствения си цикъл защото не исках вече болки.

Едно време четях че причината за силни менструално болки може да е ендометриоза, но все си казвах, не това не съм аз! Но ето че сега казвам на всяко момиче, което каже че има страшни болки, че това не е нормално и трябва лапароскопия. Ето че много гинеколози ще отписват оплакванията ни като 'нормални'. Но ако трябва да пиеш обезболяващи за да живееш нормално - това вече не е нормално.
Наистина ужасна болест е това.

Сега минаха 2 години точно от мойта лапароскопия и имам пак леки болки, така че предполагам че се завръща. Казала съм си, че след още едно дете (и ето че сега вече правиме ин витро, защото ендометриозата ми е запушила тръбичките) ще мина на противозачатъчни до менопаузата.
За съжаление, рано или късноч ендометриоза винаги ще се връща, докато имаме менструация.

Четох, че  над  50 % на жените с ендометриоза имат АРА (antiphospholipid antibodies), и активирани НК клетки. Демек, имунната ни система не позволява на емрбионите да се имплантират и ги убива.
АРА се лекува с хепарин и / или трансфузий с интралипиди/ стероиди.

Ще питам лекарката си за това преди следващия ни опит.

Дано моят разказ помогне и на някой от вас.
Успех!

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 15:42 от Bgrosa

# 564
  • София
Ендометриозната киста не е в следствие на Кломифена! Няма нищо общо!
И стига с тия осъдителни диагнози! Не, не е вярно, че ЕМ винаги се завръща!

# 565
Ендометриозната киста не е в следствие на Кломифена! Няма нищо общо!
И стига с тия осъдителни диагнози! Не, не е вярно, че ЕМ винаги се завръща!

Здравей и на теб...
Знам че кистата няма нищо общо, просто се получи след като имах киста от стар фоликул, а това беше в последствие на стимулация. От там започна. То какво е кистата? Пак от фоликул е, само че ендометриозната киста се пълни с кръв и друго.. И така.

Ами ендометриозата е заболяване което се храни от продукция на естроген. Докато не си в менопауза или ако не взимаш противозачатъчни, или ако не си махнеш репродуктивните органи, Тялото все продуцирара естроген, а това значи, еднометриоза ще расте. Ти какво мислиш, че ми харесва това ли? Но защо да се заблуждавам....
Може само да се подтиска разтежът й с изброените методи.
Бях в клиника спецялизирана на ендометриоза. Не си го измислям това за да те дразня.

# 566
  • София - Варна
Здравейте отново!
Нямам  клавиатура и пиша мн трудно.

pepi_mdi, честита бременност. Леки  и  щастливи 9 месеца! Smile Hug

Виждам, че някои от момичетата са писали за оплаквания от продължаващи болки дори след  лапаро.
И моите не спряха, нещо повече - дори са по-силни и по-чести отколкото преди операцията; само като локация не са се променили. Никой не може да даде отговор защо е така.
И аз съм имала много сраствания, включително на матка за дебело черво, някои от срастванията по червата и в Дъгласа не са отстранени поради невъзможност, като  на Bgrosa.

Скрит текст:
Хора, сега да ви кажа, имам някакви къде основателни, къде неоснователни подозрения, че мин месец направих  биохимична.
Значи направихме опит, макар и малко несериозно и после изведнъж на 9-ти  ден след ову, получих розово зацапване за около половин час /само го имаше на хартията при малка нужда 2 пъти, по бельото - нищо;tmi/. Това не ми се е случвало никога за 15 години.
После по друг повод бях на гинеколог /за микробиология/, но ме прегледаха с ехограф и лигавицата ми беше 15мм. Коментираха, че е удебелена. Но тя по принцип ми е по-дебела, към 12мм. преди цикъл.

Започна и да ми закъснява. Никога не ми закъснява, лутеалната ми фаза е винаги 14 дни /дори понякога макар и рядко в някои проблемни може би месеци е била по 12 дни примерно, но никога повече от 14 и обикновено си кове точно 14 дни; аз имам болезнена овулация и заради това знам абсол'тно всеки месец колко дни ми е точно тази фаза/.
А тоя месец го откарах до 17 дни лутеална фаза. Закъсня ми с 3 дни.
Още на 14-тия ден като не ми дойде се замислих, че онова зацапване може да е било имплантационно примерно, направих тест и се появи втора черта само че след указаното време.../обаче на мен и с първата бременност ми излизаше мноооого след указаното време втората черта, но на 12-тия ден след овуто, а не на 14-тия като сега/.

Последно правих тест в деня, в който ми дойде, преди да ми дойде, и чертата беше станала доста по-видима.
Като ми дойде се панирах да не е извънматочна, защото чертата става по-наситена, пък ми е тръгнал цикълът...
Ходих да пусна кръвен някъде 12 часа след началото на кървенето и тестът беше отрицателен.
Така си отдъхнах... Не можете да си представите.
Отказах се да правя опити /поне временно, мисля/, така се бях уплашила.
Обаче досега се чудя какъв беше този озадачаващ цикъл, дали е имало нещо с мн ниско ЧХГ и такива ми ти работи...
Ни така, ни иначе. Хем е добре, че явно мога да забременявам, ако е било биохимична, хем не е добре, защото явно заради ендометриозата става имунилогичен отговор и не се стига до имплантация...
И аз не знам какво е било.
Ако някой има опит с биохимични, моля да коментира. Весето знам, че е имала 2.

Това от мен засега.
Simple Smile Чао

# 567

Ами ендометриозата е заболяване което се храни от продукция на естроген. Докато не си в менопауза или ако не взимаш противозачатъчни, или ако не си махнеш репродуктивните органи, Тялото все продуцирара естроген, а това значи, еднометриоза ще расте. Ти какво мислиш, че ми харесва това ли? Но защо да се заблуждавам....
Може само да се подтиска разтежът й с изброените методи.
Бях в клиника спецялизирана на ендометриоза. Не си го измислям това за да те дразня.

Не се хаби да обясняваш, няма кой да те чуе. За АРА и НК клетките също си права. Няколко момичета забременяха с имунен протокол. Желая ти успех.

# 568
  • София
Ами по това, което пишете, всяка жена е еднакво застрашена от ендометриозата. Някак на всички организмът им произвежда естроген. Защо да трябва да се слуша все лошият опит? Аз защо нямам рецидив вече пет години?
Не виждам с какво помага негативизма ви? А всички, забременели естествено след ЕМ? За тях какво ще кажете? Всички се борим по някакъв начин. Аз не съм виновна за вашите неуспехи. Както искате, така го приемайте.
Африканчо, да, това си е "част от играта". Биохимичните бременности са съвсем възможни при ЕМ. И на мен ми се случват...

# 569
Afrikancho здравей,
кога ти е била лапароскопията?
Иначе би трябвало да не те боли..
При мен се махнаха болките, чак сега след 2 години се завръщат с тихи стъпки..
Ти пиеш ли някакви хормони?
Или пък да им съвсем друг проблем който причинява болките?... Аз бих отишла на друг лекар, и ако следващият не знае, пак на друг, и така, докато се намери един, който да помогне. Знам че звучи ужасно и кой иска да се мъкне по лекари, но като се сетя как болеше...
Дано скоро намерят причината и ти помогнат!!
хайде и от мен чао за сега.

Общи условия

Активация на акаунт