КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 2

• 52 819
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Тестото ми стана лепкаво, дали не прекалих с мазнината. Дайте съвет, да добавя още брашно ли? Традиционния козунак на Джемма се опитвам да направя.  Laughing
Май това ти остава да направиш, пък дано маята е достатъчно за това.  Мазнината не е ли колкото е в рецептата?

Толкова е! Но по-едно време ми се стори, че тестото е готово и все пак продължих да добавям мазнина. Добавих брашно, да видим, какво ще стане. Първи опит ми е, да не стане и последен.  Grinning

# 106
  • Sofia
Оо, няма да се отказваш. Неуспехът би трябвало да е категоричен стимул, предизвикателство за нов опит.  Hug

Ти какво рече?!  newsm78

# 107
За традиционния козунак на Джема колко мая Виво /42 гр. е кубчето/ трябва да се използва?
Може ли да се използва само масло, без олио?

# 108
  • Sofia
eldass, за  1кг брашно - 20-25г жива мая - независимо каква марка - Виво (нищо че на етикета ѝ пише, че е за 1кг - има същото действие като другите две, които ги дават за 2кг), Юва, украйнската Extra - и трите по 42г.
Само с масло не е добре - по-сбито ще е печивото. Олиото го прави по-рехаво.

# 109
може ли някой да припомни как се правеха кристалчета от пудра захар - струва ми се беше като се навлажни пудрата захар, после се притиска напр. в тава да стане тънък слой и след като изстине се натрошава? така ли беше? може ли някой да припомни, че не го намирам назад сега. мерси.

# 110
  • Sofia
как се правеха кристалчета от пудра захар - струва ми се беше ...
Тъй, тъй. Simple Smile  И моята съхне.
Забравих да спомена... аз добавям и ванилия.

# 111
  • София
Така напарвила съм списъка  за покупки и чакам ММ да си дойде, че съм без кола да ходя да пазарувам.
По спомен от миналата година и аз ползвах на Виво маята и за традициония козунак на Джема май сложих цяла проблем ли е ако е цялата  newsm78 , не помня какви ги сътворих миналата година, ама ми се получиха .

# 112
  • Sofia
Кимболина, излишъка/ повече  мая може да е причина да се разкъсва плетката. Друг момент е, че може да мирише на мая печивото.

# 113
Рецептата е на Морена ( класически козунак ) - с много благодарности за подробните обяснения!
Козунаците са ми за първи път Simple Smile)) замесих ги към 10 до 11ч, втасваха до 14.30 някъде , премесих ги , сложих ги във форми и втасваха още около 40 мин:)
Пекох ги един час на смотана фурна раховец:) Отгоре на 2 , отдолу на 3.. Фурната и печенето ми бяха най-голямото притеснение. Начупих го още топъл , все пак нямах търпение на го видя и пробвам:) Страхотни са станали. както и се вижда на снимките козунакът в голямата тава се е поразлял на вид, вече ще я избягвам . Ето и снимчици:

Дано това не беше късметът на начинаещият , че утре пак ще правя  Grinning
Благодаря на всички за безценните съвети, късмет на следващите със сефтетата с козунаците Simple Smile

# 114
  • София
Morena Благодаря, значи за традиционният на Джема половин Мая на Виво така ли  newsm78
Или по принцип за 1кг. брашно слагам половин мая. Ох, сърбят ме вече ръцете ама после ще стане късно да правя  Tired

А и дапитам за тази игла от къде се купува и как се позлва, забива се в козунака и  newsm78

# 115
  • Sofia
Ман Юнайтед, страхотно си се справила, браво!  smile3501 Благодаря за доверието! Пожелавам ти хубава фурна в най-скоро време!

Кимболина, да, сложи една идея повече от половината кубче да стане 22-23г.

# 116
Здравейте! Аз нахлувам в темата с много благодарности и желание да споделя едно от моите кулинарни творения с вас. Досега само съм чела форума, но днес се престраших и да споделя с вас една идея за оформяне на козунак или дори питка, която научих съвсем наскоро.

http://prikachi.com/images.php?images/366/8037366j.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/382/8037382D.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/386/8037386h.jpg

# 117
Хи хи, намерих ви най-накрая. Тази година аз ще правя козуната на pina за хлебопекарна. Миналата година правих тестото по тази рецепта и после пекох във фурната. Тази година фурната се скапа и затова само в хлебопекарната ще правя и месеното, и втасването и печенето.
Сладки празници на всички   bouquet

# 118
  • ES
http://prikachi.com/images.php?images/414/8037414Q.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/421/8037421U.jpg
Днес правих втори опит. Пак провал!!! smile3518 Не знам къде бъркам хора.
5 яйца Л-размер, 300 ми мляко, 300 гр. захар, 100 мл олио и около 80 гр. мас, 1 кг брашно, 100 гр. мая( за 2 кг брашно пише на опаковката). Стана рядко не се събираше въобще като тесто, сложих още 300 гр. брашно. Месих, блъсках, двойно не се наддигна, въпреки, че беше цялото в мехурчета и шупли. До последно лепнеше! Криво ляво ги оплетох, разляха се. Опекох ги, ни конец, ни дявол. За първи път ги правя без машина, тази година нямам. Като ги правех с нея нито съм чакала да ми шупне маята, нито съм разтопявала захарта до по следно и резултатът беше завиден. Какво толкова е правила, което аз не мога.
Направо се чудя дали да меся за Великден.

# 119
  • Sofia
Гери, как 100г мая на 1кг брашно?! Shocked  Остави пакета, виж какво споделяме тук от опита си. Малко по-горе писах колко мая на Кимболина, виж.  Според мен това ти е основната грешката. А и брашното така или иначе ти е дошло малко, вероятно.  Коя рецепта следваш?

Последна редакция: ср, 08 апр 2015, 17:48 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт