КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 2

• 52 831
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Да се включа с малко закъснение за фруктовата захар - купувам я от магазини DM. Немска е. С по-малко захар ефектът е същия като с нашата. Има една гръцка подправка - махлеб - ако сложите в козунака вкусът се подобрява. Не зная дали и тук я има, аз  имам от редовно пътуващи към и от Гърция.
Ня мен много ми допадна рецептата за Дулсе де лече козунака.
Чакам един бретцели да втасат  и офейквам към Метро защото ръцете ме сърбят да опитам рецептата. Жалко, че до неделя няма да мога да опитам нищо. Ще ям само с очи.  Забърках тесто за курабии, но днес май няма да се осмеля с козунакоправене.  От сряда до неделя.... как мислите - дали не е малко раничко? Да не изсъхнат козунаците... А все си мисля, че пресни са най-вкусни.  Не е като с коледните сладки. Мисля от утре да започна.  Времето върви към оправяне, дано се позатопли тези дни че да втасват по-добре.

# 91
  • София
Здравейте!  Hug

Каква може да е причината за да не ми се надига маята ? Sad
Топлина е една от причините. С каква мая работи, суха или прясна?

.................v=pxdcNdzwd_A&feature=player_detailpage#t=1580]Ако това може да ти подскаже[/url]...   Simple Smile
Определено и аз го удрям козунака в плота и определено смятам, че така тестото става по-добро, даже се и усеща на пипане как става по пухкаво. Някак си става олекотено.  Peace Но много повече измесвам и много повече труд хвърлям при измесването.

Алум. форми има в Метро.

G...D.. махлеб се продава в София около Женски пазар. Стотинки струва, но много му е силен аромата.  Peace

# 92
  • София
Здравейте!  Hug
Каква може да е причината за да не ми се надига маята ? Sad

Дай повече инфо: марка, вид /суха, жива/. Възможно е да е с изтекъл срок или пък ѝ трябва повече време...

Пробвах и с двата вида, в срок са. Сухата е Йоткер, живата е някаква турска.
Затоплям млякото, слагам маята + малко брашно и чакам ...
Сега разтворих жива мая във вода и захар, както правя когато замесвам питка...
Уф Sad

# 93
Понеже при нас няма много избор  и намерих само 2-3 вида,но те по-скоро бяха като за печено ястие някакси по-широки и ниски ми се сториха.На вашите форми височината колко е горе-долу?Аз имам само широки тави и в тях сякаш ми се "разливат" козунаците
Може да ти е малко брашното щом се разливат.

Маята ако се сложи в гореща течност също може да не се надигне. Аз не виждам каква е разликата във вода или мляко се разтваря.

# 94
  • В една слънчева къща...
Последните пъти при активиране на маята добавям и олио /освен брашното и захарта/, и като че ли става по-бързо и по-добре. Иначе наистина трябва да се внимава да не е прекалено гореща течността

# 95
  • София
покрай вас ще взема и аз да стана майсторка по козунаците, снощи опекох два по рецептата със сметаната, в момента има половин Simple Smile Имам да подобрявам плетенето - тук определено ми куцат нещата и вероятно печенето, защото ги попрепекох, основно защото обичам препечени неща, но май с козунаците ще внимавам повече.

Джемма, благодаря за напътствията   bouquet

# 96
  • Sofia
Причините за да не шупва маята:
1. негодна
2. гореща течност  (вода, пр. мляко - все тая)
 Разтваря в топла (поносима с малкото пръстче) течност + малко захар и брашно до гъстотата на боза (не че и по-гъста няма да стане). Това е. Ако е и захлупен съдът още по-добре.

Душа, видето показах относно мекотата на тесто... не агитирам към биенето му.  Simple Smile
Както и друг път съм писала... след като идеята е да вкараме въздух в тесто, бухването му в масата не ми звучи никак логично за целта.  Мое мнение, кой както си прецени.  Grinning

Снабдих се с мас - доволна съм. Взех и стекче 2кг пакети София Мел Класик, макар за сега не за козунаци.

# 97
Здравейте, козунако-правещи!  Hug Да се включа и аз в темата, та да не ви изпусна. Репетиции тази година не съм правила, че всички в къщи бяхме болни до преди седмица и нямам снимков материал.
Маме, благодаря за темата!   bouquet

За захарта: ползвам каквато има - обикновено Захира, напоследък купувах една на Г.Оряховица (май Сладея  newsm78, пишеше по БДС), но от седмица-две не я виждам в "Моят магазин", та козунаците пак със Захира ще са.
За брашното: ползвам на София мел или Суворово, това от Лидл не ми харесва.  Peace
За маята: купих си пакет от френската мая, с нея правя хляб, с нея тази година ще правя и козунаците. Преди време ползвах на Йоткер и по рецептата за питка маята трябваше да се активира първо. И аз така направих, макар да знам, че сухата мая може да се сложи дирактно в брашното. Почаках я 20минути, е, не беше шупнала както живата мая, но се виждаха мехурчета. Печивото стана перфектно. Така, че жгмъц, не се притеснявай (освен ако не си ползвала много топла течност, тогава печивото няма да стане).
Успех на всички!   bouquet

# 98
  • София
От четвърти опит се получи!  Laughing
Смесих мляко и вода + захар + суха мая, без брашно и стана!
В момента тестото втасва, дано се получи.
Благодаря за съветите.  Hug

И пак въпрос, кога и как се слагат стафидите, досега не съм слагала никога ?

# 99
  • Sofia
жгмъц, за стафидите писах малко по-напред и снимка съм показала... Накиснати са предварително и така ги слагаш в тестото и преди първото втасване, и след него (тогава е по-лесно да се работи с тестото) - няма значение.

# 100
  • София
жгмъц, за стафидите писах малко по-напред и снимка съм показала... Накиснати са предварително и така ги слагаш в тестото и преди първото втасване, и след него (тогава е по-лесно да се работи с тестото) - няма значение.

Благодаря!  Hug

# 101
аз последните няколко пъти активирам маята само с малко хладка вода и захар, няма проблем да е без брашно

# 102
  • Варна
Тестото ми стана лепкаво, дали не прекалих с мазнината. Дайте съвет, да добавя още брашно ли? Традиционния козунак на Джемма се опитвам да направя.  Laughing

# 103
  • Sofia
Тестото ми стана лепкаво, дали не прекалих с мазнината. Дайте съвет, да добавя още брашно ли? Традиционния козунак на Джемма се опитвам да направя.  Laughing
Май това ти остава да направиш, пък дано маята е достатъчно за това.  Мазнината не е ли колкото е в рецептата?

# 104

Общи условия

Активация на акаунт