Как превъзмогнахте страха си от шофиране? Полезни съвети....

• 84 998
  • 504
  •   1
Отговори
# 255
Къде ще завиваш на ляво от светофара на Горубляне до Орлов мост? Я стига писала глупости.
Ти това^ бул. България ли го наричаш?
Вземи се кротни, ей на такива шофьорки като теб трябва да правят психо тестове преди да им дават книжки. Не могат да си сдържат нервите.

# 256
А ти чети. На такива дра/искачи като теб и комуникацията, и шофирането са им такива- неадекватни.
Един нормален пост да нямаш тук, си е за диагноза.

# 257
  • Mediterraneo
Ако подходите със страх към шофирането, чакайте го да си отиде. Той, вероятно, само ще се засили.
Шофирането удоволствие, шофирането е свобода, шофирането е независимост. Няма нищо по-хубаво от час свободно време, което прекарваш, карайки колата си, слушайки  любимата си музика.

Ако шофирането е свързано със страх, с нерви, с напрежение .... по-добре да не се случва, защото тази тревожност от самото действие- управление на автомобил е повече от предпоставка за инциденти.

Не давайте да ви крещят, не давайте да ви дават командват в колата, да ви пипат волана. По възможност карайте сами. В началото сигурно ще сте нелепи шофьори, ще правите грешки, ще ви гасне колата, ще ви псуват /сори ама/, ще ви задминават, ще правите малоумни маневри, изпреварвания, престроявания и пр. За това карайте в неделя сутрин- седем е идеалното време, карайте в познат район първоначално, после в разширете периметъра. От неделя сутрин се преместете в неделя на обяд и така, докато се усетите готови да карате в големия трафик.

И се стремете да поддържате скоростта на общия трафик.

Амин!

# 258
На когото му е проблем да вдигне повече от 30 км/ч., няма място нито на бул. България, нито въобще някъде извън кварталните си улички.

И между другото,

Скрит текст:
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.

# 259
Когато има изрично оказано ограничение на скоростта, няма значение  скоростта на трафика. Често се е случвало на бул. Брюксел да ме притесняват и притискат, ако спазвам ограничението на скоростта.

# 260
За скоростта на трафика го написах, когато се отнася за тази, указана в Закона. Иначе и по Сан Стефано петима може да карат с 90, ясно е, че няма да карам с тази скорост.

# 261
Не става въпрос за каране с превишена скорост, а да не се влачите. Това, че има някакво ограничение, не значи, че всяка скорост под него е съобразена.

# 262
Мхм. И понеже никога не знаеш защо другият човек се влачи, вместо да се нервиш и да му свириш (все едно той не е наясно, че трябва да кара по-бързо Crazy ), можеш да си успокоиш нервите и да си развиеш търпението, необходимо за адекватен шофьор.

Ако пред мен има човек, който се влачи, веднага приемам, че по някаква причина е преценил, че е най-безопасно за него и за другите участници на пътя да се движи бавно. Предпочитам да се влачи и да го изпреваря по някое време, отколкото да се притесни, да увеличи скоростта и да изгуби контрол над колата от страх, повреда или каквото там...

Всички винаги много бързаме, значи, ейй! Тръгни по-рано и не се нерви, вместо да бързаш и да изнервяш и останалите шофьори, понеже законовото ограничение на скоростта ти се вижда прекалено.

# 263
Да, лесно мога да изпреваря някой, който кара с 30 по Цариградско в лява лента, престроил се удобно още от Окръжна болница, защото ще завива на Орлов мост, но ще го изпреваря от дясно, което противоречи на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му и е предпоставка за ПТП.
Ако пък случката се развива на Шипченски проход, да речем, имам и друг вариант- да навляза в насрещното.
И изобщо не мога да се съглася, че някой, който кара с ниска скорост, знае, че го прави. Возила съм се при доволно количество жени, и смея да твърдя, повечето рядко гледат таблото и ползват скоростния лост по правилното му предназначение, но това е друга тема. О.к.?

И един съвет от мен. Лятото шофирам ежедневно по Искърското дефиле. Пътища като него в България много. Местата за изпреварване там са ограничени, а хора, които не познават пътя, често оглавяват километрични колони- нормално. Обаче има начин да се избегнат неприятните моменти на рискови  изпреварвания, псувни, нерви, свиркания и пр.. Начинът е да се даде десен мигач и бавнодвижещият се водач на МПС да отбие в някоя от отбивките и да пусне колоната да мине. И така след известен брой километри отново. Нарича се съобразителност и толерантност.

# 264
Ми не, проблемът не е, че аз се нервирам. Проблемът е, че някой може и да не успее да спре, защото не очаква, че там, където е разрешено да се кара със 70, леля Пенка е решила да кара с 30, щото кара веднъж годишно и я е страх. И понеже трябва в последния момент да решаваш дали да я изпревариш отдясно, или да набиеш спирачки - ето ти ПТП. Ако имаш технически проблем с колата или друг някакъв проблем - има аварийна сигнализация. И тези неща ги пише в закона, който ви цитирах преди малко (понеже гледам, че в бг-мамма все любителки на буквата на закона са се събрали).

# 265
И изобщо не мога да се съглася, че някой, който кара с ниска скорост, знае, че го прави.
Значи никога не ти се е разваляла колата, никога не ти е свършвало горивото, никога не си се страхувала да вдигнеш над 50 в час (първата седмица след като си взела книжка), никога не си карала със счупено ребро към Пирогов... Никога не знаеш каква е причината човекът да кара бавно. Вероятността да не иска да кара по-бързо просто ей така, без никаква друга причина, е нищожна.

# 266
Като си взела книжка миналата седмица, и те е страх, нямаш работа в лявата лента на Цариградско. Толкоз.

# 267
Когато колата има технически проблем, се пускат аварийни светлини.

90% от бавнодвижещите се са жени. Няма нищо лошо в това. Проблемът е, че не ползват огледалото за задно виждане.

# 268
Като си взела книжка миналата седмица, и те е страх, нямаш работа в лявата лента на Цариградско. Толкоз.
Имам, ако ще завивам наляво някъде. Иначе съм съгласна, че без основателна причина не трябва да се кара в лявата лента с ниска скорост, но тогава не свири на хората в дясната лента, като се влачат.

Когато колата има технически проблем, се пускат аварийни светлини.

Значи, ако се движиш с под 60, трябва да си на аварийки... абе я бегай Joy

# 269
Ако ще завиваш, ще се престроиш, няма да караш 1 км. там.

Общи условия

Активация на акаунт