Пелени и гащички за многократна употреба - 17

• 137 006
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Във фейсбук групата имам мами, които ги ползват. Останала съм с впечатлението, че не са лоши.

Миосоло са с пришита подложка. Ако стане на новородено ( пак казавам, че би трябвало да стане, но си зависи и от детето), тя ще ти е достатъчна. Иначе за по-натам може да се добави още една (марката няма значение).

Аз имам Миосоло,Поп-ин,Алва, БейбиУизърд, Чарли Банана, но сега тепърва ще ги пробвам с новородено.
Поръчах си още Gnappy и една реплика на същите за сравнение. Имам и прифолди, сега си избирам защитни гащички към тях.  Имам и един комплект Mothercare за новородено, него вече съм го пробвала, но те ни умаляха буквално за две седмици, а аз тогава още не бях много в час с МП, та не можах въобще да ги оценя.

# 316
Здравейте момичета, записвам се в темата, защото обмислям да минем на многократни пелени. И за да не е гол запис имам един въпрос. Получих няколко дрешки за бебка от моята племеница, но вътре имаше и нещо, което не зная какво е. Все си мисля, че е вид пелена, ще ви я опиша, ако можете да ми кажете дали е така, ще съм ви благодарна. Това нещо е от 2 отделни части- един колан с велкро закопчаване (приличащ по форма на тези дето ги кичат на боксовите мачове) и подложка, която е с найлонче от едната страна.  Гледам го и се чудя, да не е някоя пелена от преди години, чета ви, гледам в сайтове пелени, е нищо не откривам подобно. Благодаря ви предварително! Simple Smile

# 317
Добре дошла!  Hug
Това, което описваш ми звучи като нещо, което съм виждала в Алиекспрес, но не знам как се казва.
Утре ще потърся линк.

# 318
Благодаря за отговора, на етикета пише "произведени в България", затова не съм се сетила да проверя в алиекспрес.
Така... планът ми е да взема няколко по-евтини варианта на пелени, да видя кое, как става,да посвикна... и на следващ етап да се запася с хубави. Добре ли е така?   newsm78
До колкото разбрах ми трябват защитни гащички(избрала съм тип джоб), подложки от плат(за сега памучни) и еднократни хартиени подложки, нали? Пропускам ли нещо, че се обърквам с термините все още. Ще ми стигнат ли 4-6 чифта гащи и 20-30подложки за начало?

# 319
  • София
Защитните гащички не са джоб. Защитни гащички (кавъри) са само горната непромокаема част, която е ламинирана отвътре. Тях можеш да ползваш с тензухени парчета, които се сгъват като гащички и закрепят със снапи-та (флатс), с едни други, които представляват няколко слоя памучен плат защити един върху друг (забравих как се казваха  Laughing ); с фитед пелени - т.е. готови гащички от памук или бамбук, които обикновено се закрепят с велкро или тик так копчета; готови подложки или да си направиш такива от тензухени парчета, сгънати на няколко ката, но има риск, особено, когато бебчето е малко, кожичката да се запарва там, където защитниет гащички опират директно до нея - около кръста най-вече. Джобовете имат горен непромокаем слой и вътрешен, който обикновено е микфибър или флийс. Между двата слоя слагаш подложки по избор. За началото еднократните подложки няма да ти вършат работа, защото изпражненията на бебетата до захранването обикновено са течни и всичко се разплисква меко казано Simple Smile

# 320
Dao,благодаря ти, четох, четох и пак не съм разбрала, че и клипчета  гледах уж кое как е. Бебчето ми е на 8месеца, захранена е, просто късно се престрашавам да пробвам. Така че няма да е проблем течното ако.

# 321
Здравейте! Бременна съм в 6-тия месец и средата на септември, началото на октомври очакваме нашата малка буболечка! За многократните пелени научих от една съученичка преди около 4-5 години, достатъчно късно, за да мога да имам какъвто и да е опит с тях при синът ми! Sad Но в момента, в който разбрах, че съм бременна- първото нещо, което бях решила е, че ще използвам задължително екологичните пеленки, вместо пълните с токсини такива, които утежняват природата ни!
Остават ми малко повече от 3 месеца до срещата с бебка и вече започнах да се образовам по тази тема! Четох за разликите между 5-те основни вида пелени и засега се спрях на All- In- One! Виждам обаче че вие препоръчвате да се вземат от всички видове и да се пробват.. незнам дали ще го направя, защото "всичко в едно" смятам, че ще са ни най-удобни, особено на мъжа ми, който не мисля, че ще сяда да прегъва и ще се занимава с малко по-сложни пелени от токсичните, с които вече е свикнал и има опит!
Сега ще се върна в началото на темата да потърся малко инфо дали мога да слагам пелените "всичко в едно" в сушилнята или това строго зависи от марката им, както и за всякакви малки тайни!
Благодаря за събраната информация!
P.S. Какво мислите за Charlie Banana? В началото не разбирах много философията на All-In-Two, но сега много ми харесва какво предлагат! Въпроса е дали са добро качество и заслужава ли си за ги взема? Гледам че има два размера- XS и M/L като може да се изберат подложки между многократни и еднократни!

Последна редакция: нд, 12 юни 2016, 10:51 от Mushmoranka

# 322
Charlie banana са едни от любимите ми. Имат и универсален размер. Те всъщност са т.нар. тип "Джоб", но пък при нас най-рано умаляха.
"Всичко в едно" са най-лесни и удобни. Недостатък е, че обикновенно са по-скъпи и съхнат по-бавно. Дали стават за сушилна зависи от марката.

# 323
Странно, не видях, че са с джоб, а нещо, като втори гащички, които се закопчават на първите... май ми е станала голяма каша в главата  ooooh!

# 324
Здравейте,

Дълго умувах дали и как да се регистрирам и коя точно тема да следя и участвам (бременна, кърмаческа, бебе отглеждаща и Т.н), но мисля, че основните ми въпроси като че са свързани най-вече с многократните пелени Simple Smile

След 13 години опити за бебе, множество неуспешни инвитро, две ранно загубени бебета, пак съм бременна с термин август 2016 (това вече трябва да е нашето бебе дъга)...

От няколко месеца чета и проучвам за многократните пелени и от начало всичко исках да имам и всичко исках да пробвам...толкова ми харесаха. Но сега, с наближаване на термина, като че ли съм се спряла на възможно най-простия и улеснен вариант - НЕ разнообразен, а само един вид пелени.
Изборът ми (засега) е flats http://www.greenmountaindiapers.com/flat-birdseye-diapers.html + защитни гащички ( covers)   http://www.greenmountaindiapers.com/capri-cover.html   и смятам да почна от размер новородено.

Доколкото разбрах, от сайта, който съм избрала за поръчка, пелените са един размер и стават от новородено до голямо. Но гащичките за новородени стават до към 3тия месец и после се преминава към размер (one size http://www.greenmountaindiapers.com/flip-diaper-covers.html,  който уж го дават от новородено до гърне, но казват, че в началото по-добре било с малък размер).

Ох, и Дисана вълнени килоти за през нощта (някой използвал ли е такива и наистина ли НЕ пропускат)?

Въпросът ми е:

Колко пелени (flats) да купя? Чета че 24 трябва, ама все ми се иска с по-малко да мина... С 12-18 става ли?

Защитни гащички мисля 2 БР размер за новородени + 4 броя от one size. Сигурно трябва повече, но питам за абсолютния минимум.

От килотите Дисана мисля 1 чифт новородено и 1 чифт 3-6 месеца. Ако се наложи да слагам огромни гащи на новороденото, то поне Дисана поне не трябва да прилягат плътно, а просто предпазват леглото от течове.

Извинявам се че стана толкова дълго Simple Smile

Редакция: първият линк, незнайно защо, отваря флатс половин размер, вместо small - one size стандартен размер), но 6 пелени one size органик са за 15 долара.

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 17:28 от Mayflower123

# 325
Добре дошла и леко бременеене до края!  Hug
Моят термин също е през Август. Ако имаш интерес, може да погледнеш и отчетната ни темаGrinning

Бройката на пелените зависи от много фактори: Как и колко ще пишка бебето; как ще сушиш - сушилня, простор навън или вътре, съответно в зависимост от това къде живееш, зависи и колко бързо ще съхнат и т.н.
Затова моят съвет е да започнеш с колкото броя ти си решила и при нужда да увеличиш количеството. Като за начало може да си вземеш и малък пакет еднократни, с които да запълваш празнините, ако има такива.
За размерите - One size обикновено стават, когато бебето  е около 4 кила (някой дори към 5).

За вълнените гащи вече ще трябва да се включи някой друг. Единственото, което знам е, че трябва им справят ланолинови бани, за да не пропускат. 

# 326
Не съм ползвала flats, но при комбинация от prefolds и защитни гащички без снапи, бебешкото ако винаги омазва и гащичките, т.е. на всяка смяна се налага смяна и на външната част. В такъв случай 4-6 чифта гащички ще са твърде малко в началото, докато бебето ака по сто пъти на ден. Може би ако пелената се сгъва като гащички има шанс все пак  newsm78 И пак трябва да се има предвид за колко време ще ти съхнат и ще можеш ли да переш всеки ден/ през ден...

Каката ми е "августинче"  Heart Eyes Лека бременност и живи и здрави бебчета на финала и на двете желая!

# 327
Калей, Джинджи, благодаря за информацията Simple Smile

Аз като се замислих 12 броя пелени наистина ще е малко. Поне 18 ще взема. А тези кавъри в размер новородено се използват до 5кг само, а са по 16 долара парчето. Не знам дали си заслужава да взема 10 (=$160) ако ще ги използвам 1-2 месеца само :/ джинджи, ти прифолдите като подложка ли ги ползваш (сгънати на 3) и ако да, защо не ги сгъваш като гащички с игли или снапи, за да се пазят кавърите, или те пак се омазват, дори и прифолда да е сгънат като гащички?

За прането и аз не знам как ще става. Избрах пелени, за да мога да ги пера с обикновен прах за пране и да не се притеснявам дали ще увредя бамбуковите подложки (ако бях избрала 2в1 с бамбук примерно). Сушилня имам (от 14 години живея в чужбина и тук сушилните ги има във всяка къща), но никога не съм ползвала. Вредна е много за околната среда :р

Не знам с бебето как ще ми стига времето, но по принцип много от моите неща си ги препирам на ръка като ги съблече от мен си и си мислех, че може би и за пелените няма да чакам да се изцапат всичките, а ще е по-скоро свалям, пера и простирам... То 12 пелени как се въртят в пералнята? Полупразна? А кавърите съм решила на ръка със сапун и четка (дори четка си купих, много симпатична). Ако ви се виждат малко тъпи и налидничеви моите идеи, това е защото нямам опит и то човек докато не се сблъска със ситуацията си прави в главата едни планове, но после друго излиза. Мисля си, че ще успея да се нагодя към ситуацията в движение и ако се наложи да пускам всичко в пералнята и да купя още пелени и гащички, ще го направя Simple Smile

Калей, наистина са над 5 кила един-размер памперсите. Ти оразмерени ли ползваш или един-размер? За вълнените килоти знам, че се третират с линолин (ще поръчам една кутия от амазон).

А, и друго щях да казвам: на цената на една PUL кавър, че и по-малко, мога да взема 1 джоб фъзи бънз (един-размер 5-15кг) с 2 органични подложки памук/хемп (това мисля, че е коноп на български https://fuzzibunzdiapers.myshopify.com/collections/adjustable-di … riant=16742719623

Чувам, че фъзи бънз били много претенциозни на пране, често не се изпирали добре и миришели на акУ, пропускали на крачетата и Т.н, но пък цената им е много добра. Дали да рискувам? Има отстъпка на 6 БР за $ 70 в момента. Това е доста изгодно...

А за отчетните теми, по надниквам аз и в чужбинските бременни и в августовско-септемврийските теми, ама като че ли няма какво да пиша толкоз. По-скоро като стана мама, ще имам нужда да дискутирам бебегледането и кърменето. То малко се отклонявам от темата, но тук бременеенето вкл 2 УЗ прегледа и няма нищо интересно до раждането 😄 Нито знам колко е голямо, нито накъде е обърнато, нито имам ли нямам ли контракции и нормално ли е. Каквито болки и неразположения да имам, търпя си и се надявам да гушна живо и здраво бебе този път...

Хубава вечер, момичета, лека бременност на бременните, на детегледащите, мирни и послушни бебета/деца и каквито и съвети и коментари по моя случай да имате, пишете! Simple Smile

# 328
Аз реших да опитам многократни пелени и купих 3 чифта гащи с 12 пелени. Правих си сметка, че ще се сушат бързо ама си ги представях като едни чаршафчета, които се сгъват, пък те дойдоха малки и дебели като дюшечета Simple Smile На малките бебета акото е течно и общо взето акат постоянно (това си го знаех и от първият път), затова и не опитах в началото, а към 3ти месец. Та ако е топло, може да се сушат гащите и да се ползват пак. С това течно ако пък, често и дрехите са омазани, та докато е на кърма/АМ поне бебето може да се перат с дрешките като предварително се плакнат пелените. Докато още се чудих дали да ползвам така практикувах. Първо плакна пелени, после пера и суша заедно, като пелените ги досушавам, защото са по-плътни. Слагам дезинфектант в прането. Избрах си памучни пелени и си ги пера на висока температура. Ако поради някаква причина е решило да остава петно и 90 градуса не го изваждат де. Предполагам слънцето ги избелва, но тия дебелите неща не съхнат бързо на слънце.

# 329
Абсолютен мит е, че обикновеният прах за пране може да прецака пелените. Единствено трябва да се избягват препарати с ензими и агресивни избелители.

Имам едноразмерни от малката, сега допълвам комплект за новородено.В началото главно ще заложа prefold + кавъри. Вече имам 10 prefolds малък размер, сега чакам още толкова универсален р-р. За кавъри - има такива, които са до повече кила. Аз съм се спряла (за сега) на Bambino mio - р-р. 1 е до 9кг., Blueberry mini coverall (те са до 8kg.).
Имам и комплект Mothercare до 5кг. и китайска всичко-в-едно до 6 кила, но ако пак родя някое слонче, най-вероятно само ще ги пробвам по веднъж  hahaha
от една английска група чакам Gdiaper по една в S и M размер, взела съм си и една тяхна китайска имитация ( нямам търпение да ги сравня).
Фъзи-та не съм ползвала и нищо не мога да кажа за тях.

Общи условия

Активация на акаунт