Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Статия за "Дефект на лутеалната фаза"

 • 9 133
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 322
Тази статия е от сайта на зачатие. Публикувана е отдаван, но аз сега намерих време да я прочета.

Мисля, че е много интересна и полезна като информация.

Лутеалната фаза на менструалния цикъл заема времето между овулацията и настъпването на следващата менструация. Дефектът на лутеалната фаза (LPD) е често срещано, но погрешно разбирано състояние, което често пъти засяга фертилността. Много хора описват дефекта на лутеалната фаза от гледна точка на неговите симптоми: скъсена лутеална фаза или разстроена базална температура. Всъщност, дефектът на лутеалната фаза е неспособност на лигавицата на матката да бъде в правилната фаза от своето развитие в правилното време. Тъй като имплантирането на ембриона силно зависи от състоянието на лигавицата, дефектът на лутеалната фаза може съответно да попречи на жената да забременее и да износи успешно бременността.

Нормалният менструален цикъл

В идеалния менструален цикъл, тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH) няколко дни след началото на менструацията. Повишените нива на FSH водят до образуването на зрял фоликул, съдържащ яйцеклетка в един от двата яйчника. Когато фоликулът стане достатъчно зрял, се задейства бързо покачване на лутеинизиращия хормон (LH). Този пик изпълнява две взаимно свързани функции:

 Той "казва" на фоликула да се спука и да освободи яйцеклетката във фалопиевата тръба, където може да настъпи оплождане.

 Тъй като след спукването си фоликулът започва да се изпълва отново, увеличените нива на LH карат течността във фоликулите да се промени в по-плътна жълтеникава субстанция.

Получената в резултат на това структура сега се нарича corpus luteum (жълто тяло), вместо фоликул и е отговорна за производството на хормона прогестерон във втората половина на цикъла. Като резултат от повишените нива на прогестерон, лигавицата на матката ще се удебели и ще развие допълнителни кръвоносни съдове, което дава възможност на ембриона да се закрепи. Прогестеронът също така предотвратява преждевременното започване на менструацията, при която би могла да се загуби бременността. При нормален менструален цикъл, жълтото тяло ще произвежда прогестерон приблизително около дванадесет дни.

Цикъл с дефект на лутеалната фаза

Нормалният цикъл може да се наруши на няколко места. Трите причини за дефекта на лутеалната фаза включват: лошо производство на фоликули, преждевременно загиване на жълтото тяло, и неспособност на маточната лигавица да реагира на нормалните нива на прогестерона. Тези проблеми могат и да бъдат свързани при някои пациенти.

Лошото производство на фоликули има своя произход в първата половина на цикъла. Тялото може да не произвежда нормално ниво на FSH или яйчниците може да не реагират силно на FSH, което води до неадекватно развитие на фоликула. Тъй като фоликулът накрая се превръща в жълто тяло, лошото развитие на фоликула води до лошо качество на жълтото тяло. На свой ред, лошото жълто тяло ще произведе неадекватен прогестерон, който е отговорен за адекватната подготовка на маточната лигавица за имплантиране на ембриона. И накрая, нивата на прогестерона могат да паднат твърде рано и мензисът ще дойде по-рано от очакваното.

Преждевременно загиване на жълтото тяло може да настъпи дори и когато първоначалното качество на фоликула/жълтото тяло е достатъчно добро. Поради ненапълно изяснени причини, понякога жълтото тяло не издържа толкова дълго, колкото би трябвало. Началните нива на прогестерона на петия до седмия ден след овулацията може да бъдат ниски; но дори и ако те са адекватни, нивата падат рязко малко след това, като отново водят до ранно започване на менструацията.

Неспособност на маточната лигавица за реакция може да се получи дори и при наличието на адекватно развитие на фоликула и жълто тяло, което издържа достатъчно време. При това състояние, маточната лигавица не реагира на нормални нива на прогестерон. Поради това, ако оплодената яйцеклетка пристигне в матката и се опита да се имплантира, лигавицата няма да е адекватно подготвена и имплантацията вероятно няма да успее.

Диагноза и лечение на недостатъчността на лутеалната фаза

Имайки предвид горната информация, става по-лесно да се разберат множеството симптоми, свързвани с дефекта на лутеалната фаза . Прогестеронът е отговорен за повишаването на базалната температура по време на лутеалната фаза. Жените, които следят базалната си температура, често пъти ще забележат, че техните температури през лутеалната фаза не са надеждно повишени в течение на дванадесет дни. Освен това, жените, които следят времето на овулация, често забелязват, че техният следващ цикъл започва по-рано от нормалните 12-14 дни след овулация.

След като се предположи диагноза дефект на лутеалната фаза , често се прави изследване на серумен прогестерон около седем дена след овулацията. Нива, по-ниски от 14 ng/ml указва, че производството на прогестерон в лутеалната фаза е неадекватно.

Ако се докажат ниски нива на прогестерон, често пъти има изкушение да се “лекува симптомът”, като на пациента се дават прогестеронови добавки по време на лутеалната фаза. В случай на неадекватно функциониране на жълтото тяло, допълнителният прием на прогестерон може наистина да бъде подходящо решение. Обаче, неадекватното развитие на фоликула може също да причини ниски нива на прогестерона. Следователно, от значение е да се измери размерът на фоликулите в средата на цикъла (чрез ултразвук) и нивата на естрадиол (чрез кръвен тест).

Ако развитието на фоликулите е нормално, тогава обикновено даването на прогестеронови добавки през втората цаст на цикъла е правилното лечение. Ако развитието на фоликулите е неадекватно, може да се предпише стимулатор на яйчниците, като например Кломид или инжекции на хормони; тези медикаменти помагат на фоликула да узрее по-адекватно, което има двойното предимство от произвеждането на яйцеклетки с по-високо качество и по-доброто функциониране на жълтото тяло.

Жените, чиято маточна лигавица не реагира на нормални прогестеронови нива, често имат нормално развитие на фоликулите и адекватни нива на прогестерона при измерване 7 дни след овулацията. Ултразвуковото изображение на лигавицата седем дена след овулацията, обаче, ще покаже лигавица, която не е успяла да се преобразува от трислойната структура, която е типична за периода на овулацията. В такъв случай, на жените често пъти се дава допълнително прогестерон през лутеалната фаза, с надеждата, че по-високите нива ще бъдат онзи тласък, който е необходим на лигавицата за да се преобразува. Някои лекари използват инжектиране на човешки хорион гонадотропин за допълнително стимулиране на жълтото тяло. Тези инжекции обаче могат да доведат до фалшиво положителни резултати от тест за бременност.

Ендометриална биопсия

Ендометриалната биопсия е златен стандарт при диагностиката на дефекта на лутеалната фаза . Много лекари се чувстват уверени при диагностицирането на дефекта на лутеалната фаза на базата на нива на прогестерона, дължина на лутеалната фаза и ултразвуково изображение на лигавицата. Въпреки това, особено при повтарящи се случаи, много лекари ще използват ендометриална биопсия.

Ендометриалната биопсия обикновено се прави няколко дена преди следващия менструален цикъл, в идеалния случай – след отрицателен тест за бременност. Процедурата се състои от вземането на малко количество маточна лигавица и изпращането на пробата за оценка от патолог. Тъй като оценката се прави на клетъчно ниво, получената информация е най-подробна и най-точна. Патологът характеризира лигавицата като типична за конкретен ден от цикъла. Ако тази категоризация съвпада с действителния ден от цикъла, когато е взета пробата, резултатът се приема за нормален и маточната лигавица е в синхрон. Ако е налице разминаване от повече от два дена, лигавицата обикновено се счита, че е извън синхрон.

Дефектът на лутеалната фаза е често срещано разстройство, но е доста лесно за диагностициране и, в повечето случаи, изключително реагиращо на правилното лечение. Най-важната част от процеса е определянето на точната причина, тъй като тя ще определи и най-подходящото лечение.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 238
Не знам дали знаете и сте го коментирали и дали тук лекарите го изписва, но вит B6  в доза между 50-200мг на ден помага за корекция на лутеланата фаза.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 271
Благодаря Таня, много полезна статия.
Малко ми настръхнаха косите af , но така е при нас медицинските лаици. Дано не се наложи да ни влезе в употреба, но е хубаво да сме в час с информацията за целта.
  Hands Thumbsup

# 3
 • Мнения: 4 068
Танче,статията е страхотна.
Благодаря ти,че я изрови!
Изясних си доста неща.

# 4
 • Мнения: 93
Цитат на: Iva_D
Не знам дали знаете и сте го коментирали и дали тук лекарите го изписва, но вит B6  в доза между 50-200мг на ден помага за корекция на лутеланата фаза.


Реших и аз да започна да пия вит. B6 по 50 мг за удължаване на ЛФ, даже си купих вит. В комплекс защото съм чела, че заедно се усвояват най добре.

Но това 50 мг е над 10 пъти повече от дневната доза (по точно 1250 %). Другите В витамини също са 10 - 50 пъти над дневната доза. Страхувам се да не си увредя нещо така? А и сутринта изпих една таблетка и сега ми е едно такова леко напрегнато в главата...

# 5
 • Мнения: 4 322
Цитат на: dimitriya

Но това 50 мг е над 10 пъти повече от дневната доза (по точно 1250 %). Другите В витамини също са 10 - 50 пъти над дневната доза. Страхувам се да не си увредя нещо така?

Аз пия фолиева киселина (витамин В9). Ето какво пише за количествата които трябва да се приемат.

Това е на опаковката на Neopholic
ФК, приемана през устата не е токсична. Това НЕ означава че предозирането е безвредно. Продължителноте приемане на ФК в много високи дозиа може да доведе до непридвидими и нежелани странични ефекти, както и до маскиране на някои видове анемии.

А това пише на опаковката ФК на Адифарма
При еднократна доза до 36 милиграма няма данни за нежелани ефекти.

Общи условия

Активация на акаунт