Ендометриозна киста- лапароскопия 2015

• 12 778
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,
Последните три месеца само чета, но вече имам нужда от конкретни напътствия и се надявам да ме ориентирате. Откриха ми киста 4 см в яйчника-  следя при двама гинеколози, мнението и на двамата е, че е ендометриозна. Така изглежда на ехографа, в допълнение с леко завишени стойности на туморен маркер. Пробвахме с кратко лечение с Дуфастон - малко са и намалени размерите, но това го обясниха с влиянието на месечния цикъл. Мнението и на двамата е за операция, като единия директно ми каза да предприема мерки, другия- ми изписа Оргаметрил, за да я следим още малко. Нещата вървят към лапароскопия. На 30 съм, не съм раждала и нямам такива планове скоро макар че ми казаха, че забременяването е най- доброто противопоставяне на тази болест. Предупредиха ме обаче да се насоча към прецизен лекар и добра техника, за по-щадяща операция. От Варна съм. До момента изводите ми от проучване на специалисти са:

- д-р Александров, АГ Варна- четох, че работи много фино, но като цяло специализира в инвитро и по-скоро не е точният опериращ за моята диагноза. Иначе ми е най-удобно като локация. Незнам с каква техника разполага.

- д-р Попов- София- разбрах че преглежда и оперира в Шейново и във Вита. Подсъзнателно съм се насочила към него, не знам в коя от двете болници техниката е по-добра.

- Плевен- тук ми е най-неясно- знам, че има частна и държавна болница. Имената които най-честно се спрягат са на проф. Горчев и доц. Томов. От Варна знам и за д-р Кирилова. Предполагам, че има и други добри гинеколози, но наистина не знам към кого да се насоча и в коя от двете болници. Затова пък откъм техника и начин на осъществяване на операцията вероятно там ще съм най-спокойна. Просто не ми е никак познато, всичко което научих е от форумите.

Затова моля тези от вас които имат опит за съвет- искам да попадна в добри ръце. Не искам да ме режат на поразия. В същото време ако не дай си Боже се окаже нешо по-сложно, да може да се реагира. 
Чудя се дали да следя още малко или да не губя време и да действам. Абе колебая се...
Оххх и още въпроси имах, но сега съм притеснена и ги забравих. Ще съм ви благодарна за актуална информация.

# 1
  • Велико Търново
Здравей,
преди 4 години ми прави лапароскопия доц. Стойков в Плевен. Много съм доволна. Въобще не е  болезнено и въстановяването е много бързо. Операцията ми я прави в държавната болница.

# 2
  • София - Варна
Аз бих ти препоръчала Ненов от "Шейново" и Попов от "Вита".
Имам лични впечатление от първия (прави ми секциото) и самата аз скоро ще правя лапароскопия заради ендометриоза при него.
За Попов имам много добри отзиви от една позната. На нея ѝ прави лапароскопия пак заради ендометриоза и е доволна. За него май повечето хора пишат, че бил много добър.  

За "Шейново" съм чувала, че имали по-добра апаратура откъм ендоскопска хирургия и много рядко минавали от лапароскопия на лапаротомия (отворена коремна операция). На теб това точно ти е целта. Да е колкото се може по-щадящо всичко.
Докато, казват, в "Майчин дом" в София по-често преминавали към лапаротомия и апаратурата не била на нивото на тази в "Шейново".
Но това са само слухове, просто съм го чела/чула отнякъде, дори и аз не помня. Не е 100% сигурна информация, просто споделям.

# 3
  • Варна
    Здравей! Не съм имала такава киста, но ми правиха лапароскопия по друг повод в Майчин дом във Варна, лекарят вече не работи в България, така че няма какво да го препоръчвам. Искам и аз да ти кажа, че това е много щадяща процедура, без болки, бързо възстановяване и т.н.
    Смятам, че Александров от АГ е правилен избор. Да, известен е с инвитрото, но като се има предвид, че ендометриозата е много голям проблем за забременяването, си е в неговата област. Преки наблюдения нямам- правил е лапароскопия на приятелка, а друга се чуди кога точно да я направи, пак при него.
   При всички положения, където и да се насочиш, ти пожелавам успех и леко възстановяване  Peace

# 4
  • на пясъка при черупките от миди
Виж се с няколко специалиста да намериш твоя като си зададеш всички въпроси, предварително описани. Относно посочените специалисти ще намериш разнопосочни мнения. Например аз от Ненов не съм доволна - страшно меркантилен тип, след като ме накара да го чакам часове наред, а той чакал бил в банката да си отблокира картата сметнах, че определено не е моя човек. Правила съм лапароскопска операция в Шейново и в СофияМед при Нецов. Минаха добре - само това мога да кажа. А колкото до възстановяването - то отново е индивидуално- дали принципно си с двигателна активност, дали си силен организъм, болничния персонал също има голямо значение. Това, което съм написала се отнася за София, за Варна нищо не мога да кажа.

# 5
  • София - Варна
Например аз от Ненов не съм доволна - страшно меркантилен тип, след като ме накара да го чакам часове наред, а той чакал бил в банката да си отблокира картата сметнах, че определено не е моя човек.

Да, Ненов е известен с това, че закъснява и винаги (с малки изключения) има тълпа пред кабинета му и трябва да го чакаш. Това определено е изнерящо, особено като си за първи път при него.
 На мен и за секциото ми закъсня с 4 часа. Въпреки това аз не смятам да търся нови лекари, защото е добре запознат с положението ми.

Редакция:
Забравих да споделя, че само и единствено Ненов ми направи секциото и след това ми чисти спукана ендометриозна киста, разляла се в малкия таз на една и съща операция.
Самата тя трая 2 часа и половина, 2 в 1 - секцио и чистене на киста. Никой друг лекар не се навиваше.
Ако бях при някой друг лекар пак със секцио, после щеше да трябва да ме отварят допълнително почти веднага след раждането и да ме чистят, което за мен не беше опция (не исках 2 операции толкова близко една до друга, а разлялата се киста ми образуваше нещо като частична чревна обструкция и не можех да се храня, така че не можеше да се изчаква много дълго).
Поради тази причина си ходя при Ненов все още, въпреки чакането.

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 15:28 от afrikancho

# 6
Проф.д-р Явор Корновски препоръчвам с две ръце за такава операция  Peace Преглежда в Майчин дом - Варна, той е и онколог и смятам, че е най-добрия избор за гр.Варна.

# 7
  • София
За Варна не мога да дам съвет, но като минала през лапароскопска миомектомия преди 2 седмици мога да те успокоя, че самата операция не бива да те притеснява.

# 8
Мога да ви отговоря от личен опит,на 17,04,15г махнах точно такава киста в болница Сердика в София.НЕВЕРОЯТНО ОТНОШЕНИЕ И грижи от персонала.Кистата ми я оперира Доц Мария Попова изключителен специалист  и внимание към пациента.След 2 часа си тръгнах без проблеми .

# 9
Благодаря ви! Наблюдавам моята киста при няколко гинеколога и засега диагнозата им  се покрива за мое съжаление. Все ми се струва, че много бързо ме запращат за операция и не искам да взимам прибързани решения. Бях в София за преглед при д-р Попов- останах с добри впечатления, обърна ми доста внимание и той е за операция, въпреки, че размера на кистата не е толкова голям.
Ако досега ме шашкаше само кистата, вече ме притеснява диагнозата ендометриоза. Лекарите са единодушни, че операцията е единственото решение, последвана от лечение половин година, но се опасявам да не се плъзна в някакъв кръг операция-хормони-временен застой-операция...Продължавам да чета написаното по темата, но ще се радвам да има и нови коментари. Emi Doncheva, вие сте пресен случай- пробвали ли сте лечение или директно се оперирахте?

# 10
  • на пясъка при черупките от миди
Благодаря ви! Наблюдавам моята киста при няколко гинеколога и засега диагнозата им  се покрива за мое съжаление. Все ми се струва, че много бързо ме запращат за операция и не искам да взимам прибързани решения. Бях в София за преглед при д-р Попов- останах с добри впечатления, обърна ми доста внимание и той е за операция, въпреки, че размера на кистата не е толкова голям.
Ако досега ме шашкаше само кистата, вече ме притеснява диагнозата ендометриоза. Лекарите са единодушни, че операцията е единственото решение, последвана от лечение половин година, но се опасявам да не се плъзна в някакъв кръг операция-хормони-временен застой-операция...Продължавам да чета написаното по темата, но ще се радвам да има и нови коментари. Emi Doncheva, вие сте пресен случай- пробвали ли сте лечение или директно се оперирахте?

Здравей,

Съветът ми е да се поровиш във форума и да прочетеш за лечението при другите момичета. Не съм медицинско лице и не искам да давам съвети какво да правиш, но само едно ще ти кажа - ако ти предложат лечение с инжекции за спиране на цикъла за опеделен период попитай за друг вариант. При всички случаи лечението е с хормонален препарат, който обаче при ендометриоза изобщо не ти гарантира рецидив след някакво време. Имам познати, които при спрян цикъл повече от половин година чрез лечение с въпросните инжекции (нямам идея как се казват) пак получиха кисти и се подложиха на следваща лапароскопска операция. При мен лично лечението беше с противозачатъчни - пих ги без прекъсване. Освен това прочети и алтернативни поддържащи терапии - например консумирането на големи количества захар, въглехидрати "храни" ендометриозата, същото е и със стреса...Изобщо по темата има ужасно много изписано и изказано. Според мен всеки сам намира пътя, но знай че това си е борба и определено често срещано заболяване при жените в БГ.

# 11
  • Варна
airy, не знам дали си попадала на тази тема, но мисля, че ще ти е от полза да почетеш в нея:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=837991.new#new

Тази е старата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=774202.0;topicrefid=20

Peace

# 12

# 13
Доктор Попов е невероятен специалист,на когото се доверих, след като обиколих всички "светила" в София. Откриха ми 7.5 см ендометриозна киста на десен яйчник.Напук на мнението на всички останали лекари,че не може да бъде направена лапароскопска операция и че най-вероятно яйчника не може да бъде спасен,той опроверга всички-хем запази яйчника,хем отстрани кистата с лапароскопска операция.
Хиляди благодарности за невероятния му професионализъм и страхотно отношение.
Господ здраве да дава на такива,като него....защото този невероятен човек ми доказа,че не всички лекари са безскрупулни печалбари!

Общи условия

Активация на акаунт