Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 139
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Какви са тези наеми, дето ги цитирате  Shocked.
За 500 евро месечно хората могат да плащат кредит, с който да си купят тристаен апартамент в приличен квартал и да го изплатят за 20-25 години  Peace

# 421
Застраховката за мен е важна.
Договор нека да има и то с всички възможни клаузи,но това е само хартия.Реши ли да се изнесе и да ти остави неплатени сметки и щети,за съжаление ще ти излезе по-скъпо да го съдиш и пак нищо.
Не може да не се гледа как вървят имотите в квартала.Ако се надхвърлиш,ще си спестиш грижи,защото няма да го отдадеш.
Впечатлението от хората за мен е на първо място и е най-важно.Читав ли е човекът,дали работи в банка или не и идват ли му гости,няма значение.
Аз сама плащам тока и водата и ми ги възстановяват с наема.Нито за мен,нито за наемателя е проблем.Така прави и хазяйката на детето ми.Дори я помолих да плаща и кабелната с нета.Всичко е до хора.Тъкмо да се видим и изпием по едно кафе заедно.

# 422
Гаранция никога няма, но поне може да се сведе до минимум рискът от неприятни последствия. Wink Аз нямам и намерение да взимам първия срещнат наемател в жилище с обзавеждане за 30 000 лв и наем 500 лв Wink Жестока цедка и дискриминация, друго спасение няма.  Twisted Evil
"Луксозно обзаведен" е доста относително понятие в България. Това че собственикът е мацнал един латекс по стените, изчистил е старите плочки в банята, купил е нови уреди от мега луксозните марки SANG, Candy и Beko и един прост дунапренен матрак на промоция от Бриколаж с подарък легло без пари изобщо не прави жилището луксозно обзаведено. Дори не го прави добре обзаведено. Обаче за хората живели цял живот в неремонтирана панелка всичко ново им се вижда нечуван лукс.
Как така собственикът на жилището ще плаща текущите консумативи: ток, вода, интернет. Че да почне и телефона и абонемента за списания да ми плаща
Говорим за ток, вода и парно, тъй като партидите са на името на собственика. Явно не сте попадала на наематели, които не плащат редовно. Понеже съм си запазил номерата на партидите от предишните ми квартири и от време на време като ми доскучае влизам да видя дали новите наематели след мен си ги плащат - еми не ги плащат, всичките бяха с поне 2 месеца назад с фактурите. За мен човек, който не си плаща каквото дължи навреме, не е надежден. Затова колкото и да е неудобно за собственика е за предпочитане той да се грижи за консумативите ако иска да е спокоен.
streetz, благодаря за насоките.  Peace
Пропуснах още нещо - след подписването на договора се прави опис на имуществото + в какво състояние е и какви забележки има.  Simple Smile

# 423
Както казах, за мен разумно е да има контрол, но не и да се плаща от собственика. В случая регистрираш си ги онлайн и си проверяваш всеки месец дали са платени. Ако не са платени - предизвестие и се разделяш с тези наематели. Няма как да те набутат повече от месец. А то с един месец могат да набутат собственика при положение, че той ги плаща.

# 424
  • София
Явно ще трябва да помислим за много неща.  Rolling Eyes
zazu1, не, 500Е е нереалистичен наем за БГ ширините.

Какво строят по диагонал на комплекс "Лилия" (Артекс) в Младост 4?

# 425
Както казах, за мен разумно е да има контрол, но не и да се плаща от собственика. В случая регистрираш си ги онлайн и си проверяваш всеки месец дали са платени. Ако не са платени - предизвестие и се разделяш с тези наематели. Няма как да те набутат повече от месец. А то с един месец могат да набутат собственика при положение, че той ги плаща.
o, могат да те набутат и още как. Точно тези ситуации, в които стигне ли се до гонене, наемателите решават да си отмъстят като изпотрошат целия апартамент и се изнесат тихомълком. Просто трябва внимателен подбор, стигне ли се до забавяне и неплащане на сметки, се молиш само с това да се разминеш...

# 426
Цитат
o, могат да те набутат и още как. Точно тези ситуации, в които стигне ли се до гонене, наемателите решават да си отмъстят като изпотрошат целия апартамент и се изнесат тихомълком. Просто трябва внимателен подбор, стигне ли се до забавяне и неплащане на сметки, се молиш само с това да се разминеш...

Но напрактика е еднакво гоненето и сметките без значение дали ги е плащам собственикът или наемателят.

# 427
Само на мен ли ми се струва,че се нуждаем от тема за наемодатели проблеми,препоръки,полезен опит какви мебели,каква техника,какви наематели ,договори, декларации абе всичко за отдаването под наем... newsm78Само дето няма кой да ни я организира?  Sad

п.п.Мечо,дохода на продавачките от кварталното магазинче трудно позволява наема+разходи на луксозен имот. 

# 428
  • София
Здравейте! Мнението ми като брокер и наемодател е добре да си подбирате наемателя. Най-добре е да са двойка млади специалисти или сам. Това с приятелки и приятели е много относително. Един плаща, другият няма пари, един чисти другия мърля и след няколко месеца изчезват. Има доста млади, добре платени момчета и момичета от провинцията, които работят в големи фирми и си търсят наистина уютно и добре поддържано жилище. Не зная защо някои хора като струпат старите си мебели решават, че са обзавели апартамент и искат баснословни наеми. Да,  може да се наеме от някой на зор, но след месец, два ще си потърси друго жилище. Поставете се на мястото на наемателите и си задайте въпроса вие колко бихте плащали за това жилище. Така най-добре ще уточните цената. Успех!

# 429
А какви са лихвените проценти  в БГ в момента на срочни влогове в евро? Ако не си харесам жилище , ще трябва да живея под наем и се чудя дали лихвите ще ми помагат достатъчно.

# 430
Лихвените проценти са смешни. Само ще загубиш от влогове.

# 431
  • София, Bulgaria
Относно отдаването на имоти мога да кажа следното: В София търсенето е голямо, нови и хубави имоти се отдават за часове. Има възможност за избор на наематели. Истината е, че за ниския клас имоти под наем/ ремонтирани преди 30г и бабешки лукс/  носят повече проблеми за наемодателите, защото съответно са с по-нисък наем и наемателите за тях са съответно с нисък бюджет, на времена работа, ниско платена и т.н., което води до проблеми с неплащане на наем, забавено плащане на сметки. Най-добре се получава схемата  при нови или ново ремонтирани 2-ст апартаменти, с прилично обзавеждане /Айко, Икея/ и с наем около 300Евро/ това е средния сегмент/. Това е наема, който могат да си позволят много млади хора, работещи в големи фирми с добри доходи, който търсят удобство и комфорт, комуникации. В този сегмент проблемите са минимизирани. Това са моите наблюдения на база на информация от колегите ми от отдел Наеми и техния опит със стотици наемодатели и наематели годишно. Отделно в София по най-различни проекти в големи фирми пристигат чужденци, ние имаме сключени договори с няколко такива корпорации, да настаняваме служителите им. Ами всички са доволни, плащане по график, фирма за почистване се грижи за наетите апартаменти.
Отделно имам лични наблюдения за имотите, който сме купили с наши клиенти с цел инвестиция/ всичките до един 2-ст апартаменти чисто нови/ и в последствие сме отдали под наем, като за няколко клиента, които не живеят в София, сме поели ангажимента и обслужване и контрол на имота даден под наем. Договорите са перфектни, наемателите избрани и проучени/ месторабота, платежоспособност и фейс контро Winkл/ обикновено от около 10 възможни. Възниквали са проблеми, но навреме са парирани и решавани.
С една дума не е толкова страшно да си наемодател, стига да знаеш как да бъдеш такъв.

# 432
Здравейте, някой знае ли кой е инвеститора на новостроящата се сграда на ул. Острец в Редута? Вчера минах от там много набързо и само мернах с периферното си зрение, че е около кота 0.

Здравейте, инвеститорът е „Балкан инженеринг груп - 2011" ЕООД  Simple Smile

# 433
Да изрева от некоректни брокери. В момента давам апартамент под наем. Съответно публикувах си обявата в де що има сайтове за имоти. Още на следващия ден си виждам моята обява публикувана като такава от агенции без да съм оторизирала някаква агенция да ме представлява. Просто не искам посредник. Крадат ми снимките и текста и ги публикуват като своя. Като се им звъня на телефоните да я махнат мрънкат, правят се на разсеяни даже ме и наругаха от едно място. Една брокерка буквално ми каза "майната ти". В чудо съм се видяла. Просто недоумявам как ще рекламираш нещо, което не е твое и не си оторизиран за това.

# 434
Да изрева от некоректни брокери. В момента давам апартамент под наем. Съответно публикувах си обявата в де що има сайтове за имоти. Още на следващия ден си виждам моята обява публикувана като такава от агенции без да съм оторизирала някаква агенция да ме представлява. Просто не искам посредник. Крадат ми снимките и текста и ги публикуват като своя. Като се им звъня на телефоните да я махнат мрънкат, правят се на разсеяни даже ме и наругаха от едно място. Една брокерка буквално ми каза "майната ти". В чудо съм се видяла. Просто недоумявам как ще рекламираш нещо, което не е твое и не си оторизиран за това.

Честа практика е това, за съжаление нищо не можеш да направиш. Ако ти се обадят от агенция с предложение за клиент откажи, това е начина да махнат обявата от сайта си.

Общи условия

Активация на акаунт