Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 136
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Правите застраховка на имота, определяте едно солидно капаро за евентуални щети и слагате висок наем. И си подбирате хората. При такава дилема обикновено това е работещата схема.

# 406
Не казвам, че всички са такива, но мнооого често се случва тази ситуациа. Защото хората, които са добросъвестни и имат добри доходи, почват да мислят за нещо свое, а не плащат по 500-600лв. наем. И високия наем не гарантира свестни наематели.  Naughty

# 407
Един поносим наем от 500 , 600лв според мен би привлякъл хора от IT сектора, които не са тъпанари, разполагат със средства, но всичко е индивидуално. Смятам , че трябва да са млада двойка работещи, по-скоро не студенти, а завършили. Не вярвам да строшат апартамента , ако имат намерение да го ползват няколко години. Мисля да кажа на собственичката, че хубавите имоти под наем са кът и е проблем да се докопаш до тях. Ще ви го вземат бързо и ще има огромен интерес към жилището, според мен не го омувайте много всичко ще се развали и да не се ползва. Моите деца търсеха миналата година и не е истина какви кемизарници се предлагат за 600лв, щото били в центъра, та даже и легло нямаше, абе ужас. Не се колебайте, а го дайте и си вземайте парите Hug. Веднага ще го лапнат като слушам как е обзаведен.

# 408
Има различни наематели за различните имоти. Не знам защо масовото разбиране е,че щом е за наематели,трябва да е евтино и с ниско качество. Има платежоспособни наематели,които си имат и своите изисквания. А и колкото по-привлекателен е един имот,толкова по-голям е изборът на наематели. Съответно толкова по-голям е шансът да са добре платени професионалисти. Все повече такива хора има,които предпочитат да живеят в жилище,което им върши работа,вместо да се заробват с едно за цял живот. Всички знаем,че на различен етап от живота,човек има нужда от различно жилище с различна локация.

# 409
В настроение съм и ще ви разсмея малко. С мъжът ми си търсим любовна квартира... Детето порасна, знае що е секс, знае как се правят бебета и вечер задължително заспива между нас... Разрешени са ни само прегръдки и целувки... Дупетата да са ни далече едно от друго, защото... Та къде се намира въпросното жилище...???

# 410
  • София
 rainbow2012, толкова празни хотели има из София. При всяка среща ще е различно, няма да свиквате с квартирата.

# 411
Матраците по хотелите са гнусни. Предпочитам да си е новичко, да си го изтупам с Рейнбоу. Хотелите са гнусни... много гнусни... чак притреперах от гнусотия... П.П. Пък и като направя сметката- 5 пъти по 30 лв.- 150 лв., по 4 седмици, пак са... толкова

# 412
  • София
rainbow2012,  Joy  newsm10 за хумора.

Умуваме вкъщи цяла вечер. Мъжът ми ще разгледа наемите в района като начало. Не смятам да слагам прекалено висок наем, ако решим да го даваме, защото е по-добре да се намерят добри наематели дългосрочно, отколкото да го наемат за по няколко месеца и да бягат заради непосилен наем+сметки.
Дано мислим в правилна посока, пък ще видим.

Имаме още време да се почудим.

Почти всички мнения са ни полезни, защото най-малкото виждаш нещата от много различни страни. За някои неща не се бяхме и сетили.  Blush

# 413
Щом все пак сте решили да го давате ще си позволя да дам няколко съвета. Първо задължително наемателите да са двойка нестуденти работещи. Две момчета или две момичета не върши работа - рискът да са мизерници е най-голям в тези случаи. Без домашни любимци. Работата - задължително да докажат, че и двамата работят на стабилни места (разбирай голяма чуждестранна или в краен случай българска фирма, в сферата на ИТ, финанси, строителство) от поне 1 година, препоръчително е да покажат постоянен трудов договор, за да не стават грешки. Депозит 1 наем, ако са 2 повечето хора се отдръпват, защото накрая при освобождаването на жилището се случва наемодателят да си въобрази, че е ощетен по някакъв начин и че е в правото си да задържи част или целия депозит. После разправии ...
Разбирате се наемът да се плаща до точна крайна дата. За всеки ден просрочие - примерно 5 евро неустойка. Ако не са съгласни - да си хващат пътя. От една страна е добре наемът да се превежда по банков път, за да има документ за плащането, но пък от друга като ходиш да го вземаш лично можеш да хвърляш едно око на имота веднъж месечно. Консумативите задължително ги плащаш ти и заедно с наема ще ти плащат и тях (тогава вече за предпочитане е лично, за да им показваш фактурите). В договора вписвате 1 месец предизвестие при напускане, може евентуално да са 2 месеца, но вече започва да се прокрадва едно чувство за закрепостяване и това също гони свестните наематели. И накрая, но не на последно място, е и личното впечатление от самите хора - гледате ги, преценяте умствения магаж, разговаряте и така. Интелигентния и добър човек се разпознава бързо. Започнат ли да се пазарят или да намират кусури - вратата и пътя. Предварително си определете наемната цена (реална) и си дръжте на нея. Не гледайте обявите в интернет дори и за справка за цените, понеже там около 90% са фалшиви. Според квартала, за прилично обзаведено жилище ново строителство, по мои лични наблюдения двустайните нормално вървят 250-300 евро, а тристайните - 300-350. Пиша всичките тези неща горе от гледна точка на опита ми като наемател и, живот и здраве, бъдещ наемодател. Ако жилището е купено само с цел даване под наем и е обзаведено посредствено, то тогава няма нужда от толкова изисквания. Но ако жилището съм го правил като за себе си, съответно ще изисквам и да се поддържа като собствено от наемателите.

# 414
  • София
streetz, благодаря за насоките.  Peace

# 415
Според мен е добре да се погледнат цените в квартала за ориентация. Съгласна съм, че има доста фалшиви обяви, или по-скоро няколко фирми предлагат един и същ имот, но все пак се получава някаква представа - вижда се обзавеждането и може да се направи сравнение.

Пак в зависимост от големината на апартамента и квартала, наема може да бъде и по-висок. За сравнение - в кв. Иван Вазов - 100 кв.м. - 420 евро /стар блок, относително добре поддържани общи части/, в кв. Стрелбище - 120 кв.м. /ново строителство/ - 500 евро. По-добре е в началото наема да бъде по-реалистичен /висок/, защото при договоряне, евентуално може да се свалят 20-30 евро, в зависимост от някои условия - например авансово плащане за няколко месеца или година /макар и рядко, но се случва/. След около година, когато вече се има представа какви са наемателите /като стриктност при плащане, експлоатация на имота/, наема може да се намали за следваща година.

При по-нисък наем, възможно е договора да се сключи от семейство /2 човека/, а впоследствие да се окажат 4 - 5-ма живеещи, за по-евтино /не казвам, че се случва често, но при моя приятелка точно така стана/.

Съгласна съм, че най-сигурния вариант относно плащането на сметките е да става от собственика, а платените сметки могат да се сканират и да се изпратят по имейл. В случая недостатък е, че един вид се авансира наемателя за период от около 1 седмица /т.е. трябва да имаш наличните средства за това/, но тези сметки така или иначе си висят на имота.... Просто може да се реагира своевременно - ако не се преведат дължимите суми, договора може да се прекрати бързо, за да не се натрупват задължения.

Договорът е много важен - трябва да има клаузи, които защитават интересите ви. Останалото е късмет Sunglasses

# 416
Не съм особено запозната с наемния пазар, но 500 eвро наем? Някой наема ли ги тези апартаменти? Вноската по една ипотека обикновено месечно е толкова.

# 417
Как така собственикът на жилището ще плаща текущите консумативи: ток, вода, интернет. Че да почне и телефона и абонемента за списания да ми плаща  newsm78 Странно ми е. За мен разумно е, регистрирате си ток, вода и парно в epay и им давате кодовете. Те си плащат, вие следите, дали е платено. Ние така процедираме, вече над 2 години. Наем плащаме само по банков път. Все пак ако исках да ми идват на инспекция всеки месец и да гледат накриво, че някоя приятелка е останала за 2 дни вкъщи, щях да си наема общежитие. Не казвам, че няма да си намерите наематели, а че при такива условия, аз не бих наела. Сигурно има други хора, които биха наели.

# 418
Пиша всичките тези неща горе от гледна точка на опита ми като наемател и, живот и здраве, бъдещ наемодател.

някак си ме съмнява много наематели да ти вържат при тези изисквания;) и освен това, всичко е на късмет. Може да имат високи заплати и да работят в чуждестранни компании и пак да ти освинят и потрошат всичко, а може пък да са продавачки в кварталното магазинче, пък да пазят и да държат чисто.

При състоянието на правосъдната система в България договорът според мен няма никаква стойност, защото опреш ли до там да тръгнете да се съдите, пиши го бегал - загубите са ви гарантирани. Не се ли разберете с добро, повече ще загубиш като време и съдебни разноски, отколкото ако пиеш една студена вода.

Всеки си преценява, но аз апартамент с направен луксозен имот НИКОГА не бих дал под наем. Личното ми мнение е, че вероятността да ти направят поразии за по-голяма стойност от наема, който ще получиш, е над 90%. Никого не карам да се съгласява с мене, всеки си има глава на раменете да мисли. Аз така мисля.

# 419
  • София
Скрит текст:
Пиша всичките тези неща горе от гледна точка на опита ми като наемател и, живот и здраве, бъдещ наемодател.

някак си ме съмнява много наематели да ти вържат при тези изисквания;) и освен това, всичко е на късмет. Може да имат високи заплати и да работят в чуждестранни компании и пак да ти освинят и потрошат всичко, а може пък да са продавачки в кварталното магазинче, пък да пазят и да държат чисто.

При състоянието на правосъдната система в България договорът според мен няма никаква стойност, защото опреш ли до там да тръгнете да се съдите, пиши го бегал - загубите са ви гарантирани. Не се ли разберете с добро, повече ще загубиш като време и съдебни разноски, отколкото ако пиеш една студена вода.

Скрит текст:
Всеки си преценява, но аз апартамент с направен луксозен имот НИКОГА не бих дал под наем. Личното ми мнение е, че вероятността да ти направят поразии за по-голяма стойност от наема, който ще получиш, е над 90%. Никого не карам да се съгласява с мене, всеки си има глава на раменете да мисли. Аз така мисля.

С това съм съгласна. Да не се стига до съд, че става страшно и според мен недоказуемо.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт