Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 144
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
missence Не знам колко е луксозен и дали има идея да се ползва от вас отново този имот в близко бъдеще, ако нямате намерение да го позлвате, за мен това са затворени пари и пропуснати ползи. Всичко е до хората. Без значение дали са студенти, двойка, тройка и т.н. просто има такива, които пазят като свое и такива, които не пазят нищо, дори и свое.

В квартирата, в която съм в момента, живея вече 3-та година и смея да твърдя, че хазяина ще си завари апартамента в по-добро състояние, отколкото ни го остави Simple Smile

Моя съвет е да не ограничавате хората, на които давате жилището, ако решите да го отдадете де. Т.е. да не е, без студенти (каквито и да са), задължително да са работещи и т.н. И се срещнете с хората лично, а не да очаквате някой брокер да ви ги "отсее" свестните. Още по телефона дори си личи, с кой човек си заслужава да се срещнеш на живо, кой има отношение и елементарно възпитание. Имам приятелка във Варна, която е студентка. Държи под наем луксозно жилище там, дори на малко по-нисък наем от нормалното за района и обзавеждането. Но тя ходи там доста рядко, въпреки че не учи дистанционно, нито задочно. Ползва жилището предимно за нощувки, дори и не си готви там, а яде навън, не събира в тях колегите си от унивесритета да си правят купони и т.н. Жилището не е мръднало, нито се е амортизирало.

П.С. Нищо не пречи да пуснете обява и да видите дали ще си харесате наематели. Явно не бързате да го отдавате, щом се чудите дали въобще да го отдавате и не ви е спешен прихода от наем. В крайна сметка, ако не харесате наематели, просто не го давате  Peace Аз поне бих пробвала  Wink

# 391
  • София
Скрит текст:
missence Не знам колко е луксозен и дали има идея да се ползва от вас отново този имот в близко бъдеще, ако нямате намерение да го позлвате, за мен това са затворени пари и пропуснати ползи. Всичко е до хората. Без значение дали са студенти, двойка, тройка и т.н. просто има такива, които пазят като свое и такива, които не пазят нищо, дори и свое.

В квартирата, в която съм в момента, живея вече 3-та година и смея да твърдя, че хазяина ще си завари апартамента в по-добро състояние, отколкото ни го остави Simple Smile

Моя съвет е да не ограничавате хората, на които давате жилището, ако решите да го отдадете де. Т.е. да не е, без студенти (каквито и да са), задължително да са работещи и т.н. И се срещнете с хората лично, а не да очаквате някой брокер да ви ги "отсее" свестните. Още по телефона дори си личи, с кой човек си заслужава да се срещнеш на живо, кой има отношение и елементарно възпитание. Имам приятелка във Варна, която е студентка. Държи под наем луксозно жилище там, дори на малко по-нисък наем от нормалното за района и обзавеждането. Но тя ходи там доста рядко, въпреки че не учи дистанционно, нито задочно. Ползва жилището предимно за нощувки, дори и не си готви там, а яде навън, не събира в тях колегите си от унивесритета да си правят купони и т.н. Жилището не е мръднало, нито се е амортизирало.
П.С. Нищо не пречи да пуснете обява и да видите дали ще си харесате наематели. Явно не бързате да го отдавате, щом се чудите дали въобще да го отдавате и не ви е спешен прихода от наем. В крайна сметка, ако не харесате наематели, просто не го давате  Peace Аз поне бих пробвала  Wink

Да, не бързаме с наема. За момента не ни е определящ приход. Просто се замислихме, дали да не го дадем под наем.  Thinking

Може да опитаме със снимки, както казваш, а ако не стане, здраве да е. Ще си седи. Нито вода иска, нито храна. Не смятаме да го продаваме, защото на този етап парите са по-добре вложени, отколкото да са в банка.

# 392
Не се знае, кога ще се живее там. След години вероятно. Иначе е обзавеждано като за живеене, а не за отдаване под наем и затова се колебая. След време вероятно обзавеждането няма да е толкова актуално, както и уредите, но се понаплаших покрай примери с направо съсипани жилища.  Tired
Не, че няма и добри примери.  Peace
Аз, като наемодател на 2 доста добре напълно обзаведени апартамента /особено единия по отношение и на плочки, паркет/, и досега случила на наематели, съм в чуденка какъв съвет да дам. От една страна, направената инвестиция за обзавеждане, а и  данък сгради /зависи колко е голям - при мен заради ново строителство, локация, втори апартамент, е много голям/ следва да се изплати от наеми, съответно намалени с данъка - 10%/. От друга страна - няма никаква гаранция по отношение престоя на наемателите - ако са за 1-2 г-, но стените са опушени, има дупки, одраскан паркет и т.н. - следва ремонт, дори и освежителен да е - трудно се прави при апартамент, пълен с мебели. Като пари - със средно качество български латекс - за 100 кв.м. ми излезе около 1000 лв.
Ако е на 3-4-5 г. се търпи като разход, но като организация, чистене, подреждане...

Мисля, че решението зависи донякъде от апартамента - ако е в добър квартал, ако има луксозен вид - и вход, и мебели поне в дневна и кухня, ако са заедно, би държал по-висок наем, а оттам, може да се предположи, че наемателите могат да бъдат по-платежоспособни, но доколко този факт е определящ за културата на живеене newsm78

# 393
  • София
jfjallen, ситуацията при нас е сходна. Блокът е нов, в апартамента не е живяно. Мебели има навсякъде /кухня, хол, спалня, антре/. Банята е обзаведена също напълно.
НС, добра локация, второ жилище т.е. голям данък.

Освен да опитаме, пък може и да случим, знам ли?  Thinking

Мислихме да споменем и сред познати, които живеят на квартира, но нещо ни разубедиха, че ще си вкараме автогол. По-добре било да са непознати. По-лесно се комуникирало.

Хич нямаме опит с тези наеми.  Blush

# 394
Аз досега при отдаване под наем ползвам услуга на агенция - казвам какви не искам, и те правят предварителния подбор. Но, както за всичко - важно е на какъв брокер ще попаднеш, защото и те бързат да ти намерят клиент и да си вземат комисонната. В края на миналата година попаднах на такава, тя се ориентира, че аз не бързам и ще си избирам наемател /макар че това е относително - от 5-10 мин. трудно ще разбереш кой какъв е, но все пак../ и предварително тя им задаваше някои въпроси и така направихме само 2-3 огледа.

# 395
  • София
Ясно т.е. пак си е и до късмет.

A, може ли да споделиш, какви наематели не предпочиташ? Може и на лични, за да не се отклоняваме от темата.

# 396
Цитат
Скрит текст:
Не се знае, кога ще се живее там. След години вероятно. Иначе е обзавеждано като за живеене, а не за отдаване под наем и затова се колебая. След време вероятно обзавеждането няма да е толкова актуално, както и уредите, но се понаплаших покрай примери с направо съсипани жилища.  Tired
Не, че няма и добри примери.  Peace
Аз, като наемодател на 2 доста добре напълно обзаведени апартамента /особено единия по отношение и на плочки, паркет/, и досега случила на наематели, съм в чуденка какъв съвет да дам. От една страна, направената инвестиция за обзавеждане, а и  данък сгради /зависи колко е голям - при мен заради ново строителство, локация, втори апартамент, е много голям/ следва да се изплати от наеми, съответно намалени с данъка - 10%/. От друга страна - няма никаква гаранция по отношение престоя на наемателите - ако са за 1-2 г-, но стените са опушени, има дупки, одраскан паркет и т.н. - следва ремонт, дори и освежителен да е - трудно се прави при апартамент, пълен с мебели. Като пари - със средно качество български латекс - за 100 кв.м. ми излезе около 1000 лв.
Ако е на 3-4-5 г. се търпи като разход, но като организация, чистене, подреждане...
Мисля, че решението зависи донякъде от апартамента - ако е в добър квартал, ако има луксозен вид - и вход, и мебели поне в дневна и кухня, ако са заедно, би държал по-висок наем, а оттам, може да се предположи, че наемателите могат да бъдат по-платежоспособни, но доколко този факт е определящ за културата на живеене newsm78
Аз съм точно на противоположно мнение..Не знам дали само на мен ми прави впечатление.  newsm78 Повечето луксозните имоти се заемат от разглезени мамини синчета или на "тате хубавата дъщеря", които могат да си позволят по-високия наем. Те не знаят стойността на парите и грам не им дреме за вашето обзавеждане и оборудване. Другия вариант е, човек, който пак има много добри доходи и вече си мисли, че като му е толкова висок наема, вие, като наемодатели едва ли не сте му длъжни да му търпите мизриите, ми нали човека плаща, и то не малко.  Shocked И така се получава един порочен кръг. Добри и чисти хора, които са научени да пазят и да поддържат, живеят в...прилични квартири, не луксозни, но не и пълни дупки (защото така трябва да направят компромис и със себе си),  а луксозните пак ги вземат хора, които могат да си го позволят и които в повечето случаи са по-горе описаните. И затова толкова хора предпочитат имота им да стои празен, отколкото да се поддържа и да носи приход всеки месец.

Това с познатите и аз не бих го препоръчала.  Naughty Вместо да си направите взаимна услуга, накрая може и да не сте добри познати вече  Whistling

# 397
И аз се присъединявам към всички, които казват, че не си струва. Освен ако не сте крайно притиснати за пари, какъвто явно не е случая. Вероятността, че ще ти разсипят всичко, е огромна, и че накрая ще се окаже, че колкото наем сте взели, няма да покрие стойността на разсипаното.

# 398
  • In the shadows of my mind
Аз пък не съм съгласна с мнението, че хубавите имоти се ползват от мамини синчета, дъщери, разглезени студенти и т.н. Апартаментът, в който живея в момента, както и апартаментите на две приятелски двойки, се водят "луксозни", НС, в квартали с постоянно търсене (Младост), с тераси, изгледи и т.н. и цените им хич не са ниски, но не се квалифицирам като по-горните изредени, нито бих квалифицирала другите двойки като такива. Работещи сме, търсили сме хубави жилища, защото сме могли да си го позволим и сме искали хубави условия, за парите, които ще дадем.
Смея да твърдя, че и трите жилища могат да се наемат след нас без да се прави дори освежаване и като се има впредвид колко сме точни и напълно коректни с наеми и сметки, не сме в никаква тежест на наемодателите. Лично при нас, собствениците искаха задължително да се запознаят с нас (наемателите) и да преценят дали искат да ни дадат жилището си. Не виждам смисъл имотът да стои празен и само да му плащате данъците..

# 399
missence ,зависи колко луксозен е лукса.
Често под лукс се разбира новичко и чистичко.
Аз лично си представям мазен дизайнерски проект,скъпи вносни мебели и санитария,техника последно постижение.Ако е според моята представа,недей го дава.
Ако не е такава "мазна" ситуацията,потърси си читави наематели.На никого не са му излишни средства,защо пък да не си помогнеш.Аз лично случих на наемател,който подобри имота.Дъщеря ми,от непредпочитаната категория студент,е същата,хазяйката й е много щастлива.Има много свестни хора,които където и да влязат,пазят като свое.Пробвай и ако чак толкова никого не си харесаш,твое право е да не го отдадеш!

# 400
  • София
Благодаря за мненията!  Peace

Хубаво е да чуеш различни гледни точки.

Довечера продължаваме обсъждането вкъщи.

# 401
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако имаш луксозни мебели/уреди, които искаш да запазиш, смени ги с нещо по- евтино, но добре изглеждащо. И задължително сключи договор с наемателя. Друг вариант е да го даваш чрез агенция на хотелски принцип.

# 402
  • София
Ако имаш луксозни мебели/уреди, които искаш да запазиш, смени ги с нещо по- евтино, но добре изглеждащо. И задължително сключи договор с наемателя. Друг вариант е да го даваш чрез агенция на хотелски принцип.

Това е предложението и на мъжа ми. Уредите може и да се сменят, но мебелите няма как, защото са правени по поръчка и проект т.е. точно за съответното място. Уредите и да ги вземем, няма къде да ги сложим, защото сегашният апартамент е вече обзаведен.

Ще направим вероятно опит с търсенето на наематели, ако не намерим, просто няма да бързаме.

Преди си мислех, че това с наемите е много лесно, ама явно не е.  Tired

LilaC, не е обзаведено в бароков стил, но е правено от дизайнер и ни костваше доста средства, но какво да се прави. След години няма да е и толкова актуално. Апартаментите ни са купени доста скоро един след друг и за втория имахме съвсем други виждания, защото всичко се мени при обзавеждането с месеци, не с години. А, при техниката да не говорим. Изнасяш я от магазина и вече не е актуална.

# 403
  • На земята, която е всъщност звезда.

Това е предложението и на мъжа ми. Уредите може и да се сменят, но мебелите няма как, защото са правени по поръчка и проект т.е. точно за съответното място. Уредите и да ги вземем, няма къде да ги сложим, защото сегашният апартамент е вече обзаведен.

Ще направим вероятно опит с търсенето на наематели, ако не намерим, просто няма да бързаме.

Преди си мислех, че това с наемите е много лесно, ама явно не е.  Tired

Те пак ще си останат за този апартамент, като си влезете след време, ще си ги сложите. А дори и да не отдавате жилището под наем, мебелите идейно ще остареят. Като склад можете да наемете някой гараж, но, разбира се, с това прихода от наема ще падне. Въпросът е да сметнете в крайна сметка колко ще остава чист приход и дали тези пари са важни за вас. Все пак едно е числото 200, друго 500, напр.

# 404
  • София
Вселена, да, права си. Трябва да се претегли "+" и "-".
Иначе за мебелите е ясно, че най-малкото няма да са актуални, а и да не се ползват, пак стареят. За техниката- още повече.

Общи условия

Активация на акаунт