Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 921
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Имам въпрос свързан с адресна регистрация, ако някой е наясно. През 2013г. продадохме апартамент, на чийто адрес бяхме записани по настоящ адрес. Миналата година закупихме друг апартамент( в друг град), но все още не сме се записали там по настоящ адрес, тъй като почти не живеем в него. Сега искам да се регистрираме вече, пак по настоящ адрес в новото жилище( постоянният ни адрес е друг, не искаме да го сменяме). Сега разбирам обаче, че след продажбата на предишното жилище е трябвало да се отпишем от тамошния адрес, но не сме се сетили да го направим тогава. Четох, че има и глоби, ако това е вярно. Затова малко се притеснявам да отида да се регистрирам в новото жилище, да не направят проблем...Има ли такава вероятност?

# 616
няма такова нещо като 'отписване'
направо се записваш на новия адрес, носи си нот. акт

# 617
  • и тук и там :)
колкото къщи задокеански и не само задокеански да съм разглеждала от любопитство по снимки от пресата - основно на разни звезди, които ги продават - всичките са били с огромни отделни кухни Simple Smile холокухня никъде не съм видяла...

и ти, в крайна сметка, използва два пъти израза "отделно" в описанието си на прекрасните къщи.
open space си е характерно за ергенски жилища, независимо от размера на жилището и банковата сметка на ергена

е да де, ама "звездите" не готвят имат си готвачки и е нормално да си стоят отделно в кухнята.
+1 mamamari

# 618
Половината ми семейство и повечето приятели за  мое съжаление живеят и работят зад океана. Впечатленията ми не са от списания.Там отношението към готвенето и храната е съвсем различно от тук.
Има практика по-заможните да канят гост-готвач за себе си и гостите си ,който приготвя храната на момента пред очите на гостите им.Даже има огромни  трапезни маси оборудвани с нужната техника която го позволява.

# 619
Да, ама там бият негрите! hahaha Joy И всичката им храна е ГМО, и нагъват само хамбургери и вредни храни и затова масово са дебели, освен това се стрелят по улиците и накрая - отделни кухни имат само Рокфелеровците, пък милиони хора се тъпчат във гета, пълни с хлебарки. Нали? Joy И не знаят къде е Европа, а за България да не говорим.

# 620
Попаднах на следната информация на страницата на една от агенциите за недвижими имоти (копирам текста от там):

"ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НАШАТА УСЛУГА:

„Организиране на сделки без заплащане на комисионо възнаграждение за посредничество”
Ако Сами сте намерили подходящия имот или кандидат-купувач?
Ние ще довършим сделката БЕЗ КОМИСИОНА!
Ако се чувствате несигурни при организацията на сделката, имате редица въпроси, колебаете се за цената, нуждаете се от опитен професионалист при преговорите и договарянето на детайлите, ние ще Ви помогнем.
Ние ще ви консултираме и ще подготвим всичко необходимо за финализиране на сделката, за да се чувствате убедени и спокойни, че не пропускате нищо и всички детайли ще бъдат уредени.
ЗА ТАЗИ УСЛУГА ВИЕ НЕ ДЪЛЖИТЕ КОМИСИОНА!
Заплащате само такса за организация на сделката, която вярвайте е значително по-ниска от обичайните адвокатски хонорари."

Какво мислите, че означава това - че ако аз се обадя на някаква обява от друга агенция, например, те биха се ангажирали да проверят документите и т.н.? И какво би могло да бъде заплащането за услугата?

# 621
Значи, че хем ще си платиш на агенцията, на която си се обадила за имота, хем ще им платиш и на тях "такса за организация на сделката".
Да им имам услугата.

Пък ако си го намерила сама имота от частно лице, намери си доверен адвокат и действай.

# 622
Значи, че хем ще си платиш на агенцията, на която си се обадила за имота, хем ще им платиш и на тях "такса за организация на сделката".

Благодаря. Да, точно това се чудих - дали в случая ще се дължи комисион и на другата агенция, ако тази се грижи за документацията и финализиране на сделката. Сигурно ще им звънна да ги разпитам, но реших да съм по-подготвена при разговора Simple Smile

# 623

Благодаря. Да, точно това се чудих - дали в случая ще се дължи комисион и на другата агенция, ако тази се грижи за документацията и финализиране на сделката. Сигурно ще им звънна да ги разпитам, но реших да съм по-подготвена при разговора Simple Smile
Ако не подпишеш договор с брокера не му дължиш нищо, но той няма да те представлява и ще трябва да си намериш адвокат, който да провери имота и да извади всички документи около продажбата.

# 624
  • I want it all and I want it now.
Нотариалната кантора също проверява имота, няма нужда да наемате адвокат.

# 625
Ако не подпишеш договор с брокера не му дължиш нищо, но той няма да те представлява и ще трябва да си намериш адвокат, който да провери имота и да извади всички документи около продажбата.

Да, ясно е, че докато не подпиша документи, не дължа нищо на брокера, който е публикувал обявата. Но се чудех дали няма да има такива претенции, за да ми покаже имота (както разбирам, че процедират някои агенции), независимо че аз имам брокер, който ще ми обследва документите, без да е ангажиран той самият да ми търси подходящ имот. Един вид, аз имам брокер, а какво той ми предлага и срещу какво заплащане, са наши договорни отношения, и това не би трябвало да касае по никакъв начин първия брокер. Затова не би трябвало и той да ми изисква комисиона. Доста оплетено стана. Дано сте ме разбрали Simple Smile
Не се опитвам да не заплатя за нещо, което брокерът е свършил за мен. Считам, че щом ползвам дадена услуга, трябва да си платя за нея. Но искам да заплатя доста по-реалистична цена, отколкото тези 3-3.6%. Ако отида при брокер и му кажа да ми търси нещо конкретно, и той го намери на цена, която ме устройва, ще си платя комисиона. Но ако аз го търся сама, няма да дам тази сума, само за да ми отворят вратата и да не съм убедена, че брокерът ще действа в мой интерес, при условие че той има договорни отношения с продавача.

Настоящия ми имот го купих без посредник, само след едноседмично звънене по обяви, и сега осъзнавам какъв луд късмет съм извадила. Банката и нотариусът провериха документите и осъществихме сделката.

Благодаря на всички за отговорите Simple Smile

# 626
  • София

Аз лично не бих разчитала само на нотариалната кантора, но е въпрос на личен избор. Изсипвам толкова пари, че един хонорар няма да ме събори, защото ако договорът не е прегледан от юрист, който представлява мен и само мен, после може да ми излезе солено. Същото се отнася и за проверката на имота.  Peace
Другият вариант е, ако се чувства уверена в знанията си и реши сама да се справи.  Peace

Скрит текст:
Нашият адвокат ни посъветва да включим някои клаузи, които да защитават нас като купувачи и ги нямаше в договора (напр. евикция).

# 627
Огромна грешка би било.Говоря от личен опит:Никога Не Го Правете.
Даваме толкова пари,ненужен риск е да прескочим добър адвокат.
Аз лично и на юрист на агенция не бих се доверила.Впечатляващо е как се роят всеки ден нови и нови агенции,пишат някакъв адрес,пък като отидеш-няма офис,мънкат ти нещо...абсурд!

Големите и отделни кухни са задължителни за домовете зад и пред океана,обикновено с врата към трапезария/хол.Другото са студиа и ателиета за ергени и артпрофесии.
Ганьо обаче е измислил чудото двустаен с холокухня,т.е.разширена гарсониера.Щото като й махнеш общите части,идва точно толкова.Що не свържем холокухнята със спалня-директно се търкулваш в леглото.Както и ателие без право на паркинг и спането нелегално.Или тераса пред дома ми,която да ползва съседът.Също и соцфеномена "черна кухня" с размерите на тоалетна.
Неудържимо се закопаваме сами.

# 628
Да, никакво готвене в дневната - само брънч там и следобеден чай със сладкиши, шкембе чорбата и печените чушки - в отделната кухня  : )  Относно "тенденциите" и "лукса", аз отдавна не помня да съм виждала някъде отделна кухня, ама явно гледам грешните блогове и списания. Да, наистина е малко тъпо като дневната ти е 15 квадрата, ама като имам отделна кухня се чувствам като затворник там или някаква готвачка..

# 629
Моята холо-кухня в момента е 29м2, отделно имам спалня, несвързана с въпросното помещение. И при работещ абсорбатор, пак си мирише, когато се готви, та и известно време след това.
И ако за котлоните пак е горе-долу добре, ароматите от фурната неспасяемо се носят из хола.

Общи условия

Активация на акаунт