Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 915
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
За партерните апартаменти с градинка отпред мога да кажа само, че където съм ходила винаги първи те са се продали и то на семейства с деца. Винаги съм се чудела не е ли студено на пода....но явно има решение, защото на вторичен пазар партерни апартаменти в комплекси почти няма....,а ако живееш в къща партерното ниво ти е над сутеренен етаж/ мази и др. сервизни помещения/, който в сградата е подземен паркинг. В един комплекс видях, че тръбите до радиаторите ги правят на спирала и покриват почти целия под, които е с 10 см. вата за изолация, отгоре арматура и замазка. Та си мисля, че може би няма да има проблеми, ако е направено както трябва.

Благодаря Tomeva, че се включихте с мнение.  Hug И на мен ми прави впечатление, че взеха бързо да се продават и то наистина на семейства с дечица, но все още цените им са сравнително по-ниски, спрямо останалите апартаменти в същия комплекс, примерно..Въпроса е сега как да разберем дали е качествено направено и дали наистина я има тази изолация и колко см е тя. Обмислям покупка на вторичен пазар на такова жилище и няма как да ги "видя" тези неща реално.. Confused

# 646
Здравейте, имам следното питане:
Сделка без посредник, искам преди предварителен договор, да направя справка за имота в съответната служба по вписванията. Какви данни са ми необходими за продавача?
Като купувач, как мога да се защитя в случай на поява на тежест в промеждутъка между предварителния и окончателния договор, за да не изгоря с тези 10%, платими на предварителен договор?

# 647
Stitch, в предварителния договор се вписва, че не може да се ипотекира, предлага за огледи и куп други, които адвоката ги знае много добре. В противен случай дължи капарото на Вас в двоен размер.
Трябва ви ЕГН на продавача или 3 имена. Може да направите справка в АВ и със справката от кадастъра ако Ви даде продавача, в случай че не иска да дава копие на НА.

Последна редакция: вт, 02 юни 2015, 23:23 от drago_2008

# 648
Знаете ли колко време отнема пазарната оценка на имот от лицензиран оценител?

Stitch, в предварителния договор се вписва, че не може да се ипотекира, предлага за огледи и куп други, които адвоката ги знае много добре. В противен случай дължи капарото на Вас в двоен размер.
Трябва ви ЕГН на продавача или 3 имена. Може да направите справка в АВ и със справката от кадастъра ако Ви даде продавача, в случай че не иска да дава копие на НА.
Благодаря много Simple Smile

# 649
  • София, Bulgaria
В предварителни договор залягат много клаузи, които защитават купувача, НО го защитават при нужда да се доказват права, а това означава в съдебно дело. Една добра сделка е добра и изпипана, когато при провал купувача си получава парите веднага, а това става само, ако парите са по специална сметка/ доверителна, под условие, ЕСКРОУ/ успоредно с доброто обследване на имот и на продавач. До подписване на предварителен договор трябва да са набавени всички документи, изключение  се направи само с Данъчната оценка. Без документи няма как да се обследва нищо.

# 650
Томева, в твоята практика, срещаш ли съпротива у продавачите при използването на ескроу сметка за 10%, платими на предварителен договор? На мен това ми се струва най-приемливият вариант - използването на ескроу сметка за капарото, надявам се да не е проблем за продавачите.

# 651
Да ви питам, не че имам намерение да купувам там, но от известно време постоянно се публикува една обява в Младост 4/2:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c143091322935085

Някой знае ли какъв е проблема с тази сграда - защо е само 600Е, хем няма Акт 16, а в същото време на места сградата изглежда, все едно е на 10г. (мухъл, излющена мазилка) и не на последно място не може да се купи с ипотека. При положение, че няма тежести защо да не може с ипотека. Интересно ми е каква схема се опитва да завърти инвеститорът за да имаме едно на ум ако някой друг се опита да прави подобни неща.

Не иска ипотека - значи иска да изповяда на данъчна оценка, с голяма част от парите кеш-в брой-на ръка. Отделно може да има дългове, запор по сметки и т.н. и всяка официално получена паричка да трябва да отиде за погасяване на дълговете му. Това са моите предположения.

Щом няма акт 16, може и никога да не го проима. На мене ми прилича на някакъв вид измама...

# 652
Томева, в твоята практика, срещаш ли съпротива у продавачите при използването на ескроу сметка за 10%, платими на предварителен договор? На мен това ми се струва най-приемливият вариант - използването на ескроу сметка за капарото, надявам се да не е проблем за продавачите.

И мен този въпрос живо ме интересува. Дали тези 10% също отиват по ескроу сметката. Аз лично си мисля, че трябва и те да са там. Но брокерите обикновено се дърпат, щото "продавачът като пипнел парите и щял да е по-мотивиран да продава" уж  newsm78

# 653
Няма проблем и капарото да е по ескроу сметка. Точно в момента имам една сделка, на страната на продавача съм, и точно така ще бъдат преведени 10%.

# 654
  • София, Bulgaria
Разбира се, че срещам отпор от страна на продавача плащането да мине по ЕСКРОУ -сметка. Който си мисли , че ей така се съгласяват много се лъже. 1-во малцина са тези, които са чували въобще за такъв тип разплащане, а тези който са чували не разбират, защо в техния случай трябва да се прави това. 2-ро тези продавачи, които са в час пък могат да ти изстрелят поне 3 възражения за това, къде е рискът за тях като продавачи в тази операция... чувала съм поне още 5 абсурдни, които не ги броя.
В крайна сметка всичко се свежда до това как ще бъде презентиран този модел на сделка.
Иначе да идеалният вариант е и капарото да е по тази сметка, освен ако продавачът не разчита на него за да плати данъци, да капарира друг имот, в който да се пренесе... и т.н. Всичко е въпрос на мирни преговори и на преценяване на ситуацията. В 90 % от случаите успяваме да прокараме този модел, но има и случай, където не може....просто не става. Особено, ако продавачът не иска да разбере или не иска да си "усложнява живота"...,а и ако има и други купувачи... познайте кого ще избере.  В такива моменти купувачът трябва да вземе решение, никой друг.

# 655
А има ли опасност някаква ако капарото се преведе по обикновена сметка а вече при сделка да се преведе по доверителна?И как може да се защитя ако във времето между предварителния договор и изповядването пред нотариус имота се ипотекира?

# 656
  • София, Bulgaria
А има ли опасност някаква ако капарото се преведе по обикновена сметка а вече при сделка да се преведе по доверителна?И как може да се защитя ако във времето между предварителния договор и изповядването пред нотариус имота се ипотекира?
Никак...само по съсебен ред..по процедурата...с добър предварителен договор...
или ако ипотеката е в рамките на договорената цена да обявите Предварителния договор за окончателен.

# 657
Тоест какво точно трябва да пише на предварителния договор за да съм защитена?

# 658
Знаете ли колко време отнема пазарната оценка на имот от лицензиран оценител?

Оценката се прави за 2 дни. Ако е с ИК покупката от оценител, с който работи банката. Като я направи оценителя АКО е за ИК я дава за одобрение от банката, което отнема още макс. 2 дни.

Ако се купува с кредит продавачите често отказват да ползват тази сметка понеже и без това губят доста време докато си получат парите от банката кредитор.
А ако имате някоя стара баба, например, отказа е почти в кърпа вързан. Ние попаднахме на една, която ги беше наместила веднага за комисионна на брокера, такси, данъци и сметка за ТЕЦа. Еми отказахме се от покупката...

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 01:31 от drago_2008

# 659
  • София, Bulgaria
Тоест какво точно трябва да пише на предварителния договор за да съм защитена?

Няма как тук са се преразкаже един предварителен договор...обърнете се към адвокат с опит в сделките с имоти. Покупката на имот  е много сериозно начинание и за повечето хора е най-голямото харчене на пари в живота, препоръчвам всеки да се отнесе с нужното внимание, подготовка и ползване на услуги на компетентни в областта специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт