Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 920
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Аз не съм останала с впечатлението, че като е отделна кухнята въобще не мирише, пък и ти като имаш гости обикновено вече си сготвил. Пък и какво, мирише на храна все пак, която ядеш така или иначе. Единственото предимство на отделната кухня е, че ако те мързи след готвенето можеш да си оставиш мизерия Grinning

# 631
Здравейте! Имам следните въпроси: аз като купувач на недвижим имот имам ли задължение да вадя някакви документи, удостоверения за нещо, от какъвто и да било характер, преди изповядването на сделката пред нотариуса, или само продавачът? Отделно колко време преди изповядването горе долу е нормално да ангажирам нотариуса и след евентуално успешно изповядване на сделката, какво трябва да направя? Мое задължение ли е ходене до Агенцията по вписванията или нотариуса служебно предоставя акта за вписване, и в какъв срок и какви сметки (ток, вода, парно и прочие...) трябва да прехвърлям на мое име?

# 632
Здравейте момичета,
Не знам дали тук е мястото, но искам да ви попитам дали има живеещи в комплекс Ловен Парк в Дианабад? Какво ви е мнението за комплекса и какви са ви забележките? Ако някой може да даде някакво инфо, ще съм много благодарна.

Поздрави

# 633
  • София
Здравейте! Имам следните въпроси: аз като купувач на недвижим имот имам ли задължение да вадя някакви документи, удостоверения за нещо, от какъвто и да било характер, преди изповядването на сделката пред нотариуса, или само продавачът? Отделно колко време преди изповядването горе долу е нормално да ангажирам нотариуса и след евентуално успешно изповядване на сделката, какво трябва да направя? Мое задължение ли е ходене до Агенцията по вписванията или нотариуса служебно предоставя акта за вписване, и в какъв срок и какви сметки (ток, вода, парно и прочие...) трябва да прехвърлям на мое име?

Задължение е дотолкова, доколкото искате да сте спокойни. Ако имате адвокат, който защитава вашите интереси, всичко изброено е негово задължение преди сделката. Ако сте решили да изповядвате без адвокат, задължително проверете имота за тежести. Иначе може да ви излезе солено. След изповядване на сделката отново проверете, дали сте вписани като първи собственици.
Ако изповядвате без адвокат, поне изповядвайте при избран от вас нотариус.

# 634
Здравейте! Имам следните въпроси: аз като купувач на недвижим имот имам ли задължение да вадя някакви документи, удостоверения за нещо, от какъвто и да било характер, преди изповядването на сделката пред нотариуса, или само продавачът? .....
Удостоверение за семейно положение от общината. Ако сте омъжена и на съпруга. И справка за имуществен режим от АВ на един от двамата. Ако теглите ИК се изкарва документ от НАП по чл. 87 за задължения към бюджета...
Задължително отивате и си правите справка в АВ за тежести на имота. За целта Ви трябва ЕГН или имена на собственика. Ако купувате старо жилище изкарайте всички данни за него от архива на АВ да не се появи някой реститут!!! Там се вижда как е придобито ако е чрез покупко продажби всичко е ОК. Най-добре е справките в АВ да сте направили деня преди да дадете капарото още.
 Нотариуса вписва нотариалния акт, Вие само си го взимате и после регистрирате новия имот в общината в срок до 3 месеца. Нотариуса вписва и ипотеката ако се прави такава. В деня на подписване на сделката трябва да дадат разписки за платени сметки и данъци. Като вземете акта Вие си прехвърляте партидите в съответните дружества, за да почнете Вие да плащате, а останалите сметки за последния месец са задължение на продавача, от Вас нямат законно основание да искат и 1 стотинка.

# 635
  • София, Bulgaria
При покупка на имот задължително обследвате ИМОТ и ПРОДАВАЧ. За да обследвате имота Ви е необходимо да се снабдите с Нотариални актове, обикновено последния продавачът го има, предходните може да ги няма, за това се снабдявате и с тях от Агенцията по вписване. Удостоверение по член 87 за липса/наличие на задължение се изисква не зависимо как купувате с кредит или с лични средства, както и удостоверение за от камарата на ЧСИ. Естествено семейно положение или за наследници в зависимост от собствеността, трябва да се уверите към днешна дата кой е продавач 1-2-5 ли са колкото толкова.
Плащането на договорената цена да става по Доверителна сметка/ много сме писали за това, няма да се повтарям/. 
Относно, кой какво трябва да предостави: Продавачът предоставя всички документи свързани с имота и такива удостоверяващи правото му да продавач. Много често липсват предходните нотариални актове, за това най-добре е купувачът като заинтересована страна да си направи проучването. Всеки може да вземе копие на нотариален акт, още повече, че в самия нотариален акт много често описва други предходни документи, които на място се вземат.... и така по веригата.

Много рядко съм срещала хора, които обръщат подобаващо внимание на сделката си с имот, било то купувач или продавач...което е много странно за мен при положение, че става въпрос за най-големят им актив в живота. Пренебрежителното отношение е и към документи и към отделяне на необходимото време за една сделка. Ако си мислите, че сделката става приоритет №1 в живота им макар и за около 1м. , колкото трае всичко.... въобще не е така...Щом не можем да вземем 1 ден поне отпуска, за да си направим сделката и да си нагласим нещата...за какво става въпрос, но ако е отпуска за по празниците, за да отидем за 5 дена до Гърция...щото не сме ходили от по предните празници, тогава всичко е възможно.... Не го разбирам това...." Евтини на брашното, скъпи на триците..."

# 636
Благодаря много за отговорите! Проверила съм тези неща (актове, тежести, че даже и за вписан наем) още преди подписването на предварителния и после естествено отново ще проверя. Въпросът ми е по-скоро точно за тези съпътсващи формалности, свързани  с подобни удостоверения като това за семейно положение (не съм омъжена) и за задълженията, не знаех, че трябва, а и откъде, но предполагах, че може би има такива леко странични спрямо самата сделка детайли, които ще тр да изчистя. Тъй като съм от друг град, явно ще трябва да пътувам, за да са извадя едното удостоверение. А колко време преди изповядването на смата сделка трябва да се сдобия с тях, за да са 'важат' един вид...има ли установен някакъв максимален срок преди сключването на сделката?

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 11:31 от manonka

# 637
после регистрирате новия имот в общината в срок до 3 месеца.

2 месеца
останалото е вярно

# 638
Да ви питам, не че имам намерение да купувам там, но от известно време постоянно се публикува една обява в Младост 4/2:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c143091322935085

Някой знае ли какъв е проблема с тази сграда - защо е само 600Е, хем няма Акт 16, а в същото време на места сградата изглежда, все едно е на 10г. (мухъл, излющена мазилка) и не на последно място не може да се купи с ипотека. При положение, че няма тежести защо да не може с ипотека. Интересно ми е каква схема се опитва да завърти инвеститорът за да имаме едно на ум ако някой друг се опита да прави подобни неща.

# 639
...Щом не можем да вземем 1 ден поне отпуска, за да си направим сделката и да си нагласим нещата...за какво става въпрос, но ако е отпуска за по празниците, за да отидем за 5 дена до Гърция...щото не сме ходили от по предните празници, тогава всичко е възможно.... Не го разбирам това...." Евтини на брашното, скъпи на триците..."

хихи, ми тук е така, оно пари за ракия няма, а тя хлеб купила...за лекарства няма, обаче за цигари има; а  за някаква работа ако ще и половин година срок да ти дадат да я свършиш, Ганю 5 месеца и 29 дена няма дори да започне, а в последния ден в 12 без 5 ще седне да я върши, ако срокът е 12 часа. Ми така де, отпуската е за празниците, няма да я хабим за некви си там сделки...брокерът за кво е, толкова пари взема ама ха... hahaha

# 640
  • I want it all and I want it now.
Нотариалната кантора също проверява имота, няма нужда да наемате адвокат.
Огромна грешка би било.Говоря от личен опит:Никога Не Го Правете.
Даваме толкова пари,ненужен риск е да прескочим добър адвокат.

В големите нотариални кантори си има адвокати и ти си плащаш за тази услуга.
Документите се предоставят поне една седмица предварително и се подготвят.
Съответно и там се извършва сделката. Peace
В София има доста стари нотариални кантори с изграден имидж и е почти невъзможно да не ти обработят документите както трябва. Wink

# 641
Да ви питам, не че имам намерение да купувам там, но от известно време постоянно се публикува една обява в Младост 4/2:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c143091322935085

Някой знае ли какъв е проблема с тази сграда - защо е само 600Е, хем няма Акт 16, а в същото време на места сградата изглежда, все едно е на 10г. (мухъл, излющена мазилка) и не на последно място не може да се купи с ипотека. При положение, че няма тежести защо да не може с ипотека. Интересно ми е каква схема се опитва да завърти инвеститорът за да имаме едно на ум ако някой друг се опита да прави подобни неща.

Не иска ипотека - значи иска да изповяда на данъчна оценка, с голяма част от парите кеш-в брой-на ръка. Отделно може да има дългове, запор по сметки и т.н. и всяка официално получена паричка да трябва да отиде за погасяване на дълговете му. Това са моите предположения.

# 642
  • София, Bulgaria
...Щом не можем да вземем 1 ден поне отпуска, за да си направим сделката и да си нагласим нещата...за какво става въпрос, но ако е отпуска за по празниците, за да отидем за 5 дена до Гърция...щото не сме ходили от по предните празници, тогава всичко е възможно.... Не го разбирам това...." Евтини на брашното, скъпи на триците..."

хихи, ми тук е така, оно пари за ракия няма, а тя хлеб купила...за лекарства няма, обаче за цигари има; а  за някаква работа ако ще и половин година срок да ти дадат да я свършиш, Ганю 5 месеца и 29 дена няма дори да започне, а в последния ден в 12 без 5 ще седне да я върши, ако срокът е 12 часа. Ми така де, отпуската е за празниците, няма да я хабим за некви си там сделки...брокерът за кво е, толкова пари взема ама ха... hahaha

Да, така е типично по нашенски, а иначе да ми дадат пълномощно и достъп до парите, хич няма да ги занимавам, направо деклариран имот с ключовете ще им предам...

# 643
  • София
На предната стр. имаше питане за к-с Ловен парк, Дианабад. Всеки ден минавам покрай сградите на път за работа и ги агледах.  Ами не ми харесва, вижда ми се сбутано в дерето. На самия булевард Н. Габровски има 3 блока, те засенчват комплекса. Не ми е ясно колко слънце влиза в източните помещения. А за мене слънцето е най-важно. Вътре може и да са с добро разположение, не знам. Не бих инвестирала там.

# 644
Някой да има информация за един нов блок в Лагера, до Гешов, отстрани на блока пише Mladenov Consult, мисля че беше червен? В нета нищо не намирам..

Общи условия

Активация на акаунт