Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 901
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря ви!ще се обърна към адвокат!А задължително ли е да искам това удостоверение по чл.87 от НАП от продавача?

# 661
  • София, Bulgaria
Благодаря ви!ще се обърна към адвокат!А задължително ли е да искам това удостоверение по чл.87 от НАП от продавача?

Аз го искам задължително, защото след това, когато купувачът е дал вече 10%, а се окаже , че продавачът има големи задължения, които не могат да бъдат покрити от продажната цена или Банката на купувача откаже кредитиране, защото иска удостоверение без задължение... какво правим? Компромис правя единствено, ако капарото е по ЕСКРОУ сметка, което осигурява връщането му на купувача, но пък пак разваляме сделка и се набъркваме в неприятни ситуации. Също така искам и удостоверение от камарата на ЧСИ, че няма входирани производства, защото ако има такива, а все още не са запорирали имота пак е риск. Може възбраната да цъфне във всеки един момент между предварителния договор и нотариалното изповядване.
По принцип сделка с възбранен имот може да стане, стига продажната цена да е достатъчна да покрие дълга. Ако обаче е вписана искова молба и имотът е запориран като обезпечение към заведения иск... тогава става сложно и в повечето случай сделка няма. Освен, ако сумата не е голяма и собственикът на имота има финансов ресурс да смени обезпечението по иска с депозирана сума по специална сметка, но това става с решение на съда. И би трябвало да се случи в рамките на месец, но не и на практика, в подобна ситуация тази процедура ни отне 6 м.
За това е необходимо подробно обследване по всички канали на имота и на продавача, а то е възможно само с представяне и набавяне на съответните документи.

# 662
Направих справка за вписвания, отбелязвания и заличавания по персонална партида в този сайт:
http://www.icadastre.bg/

Това ли е правилното място? Каквито и тежести да има, ще бъдат ли отбелязани?

# 663
  • Sofia
Ние си търсим апартамент но безуспешно...оказва се че колкото и да е рисковано българина продължава да купува имоти на зелено и няма почти никакви които са с акт 16 и не са на първи етаж или последен. Ние търсим ново строителство само..но изглежда като мисия невъзможна.

# 664
абе ще ме убиете, колко нови блокове стоят празни и по тях висят транспаранти "продава се"....нямало било.

# 665
И аз го забелязах това и се замислих, че най-хубавите апартаменти отиват за собственика на земята . Например ако са 4 етажа по 5 апартамента, на него му се полагат 5-6, ще вземе 3 на 2 ет. и 3 на 3 ет. южни, вътрешни и остават за продажба другите външни, север, запад , изток, първи и последен етаж.

# 666
  • София, Bulgaria
абе ще ме убиете, колко нови блокове стоят празни и по тях висят транспаранти "продава се"....нямало било.
Това е повърхностен поглед...

# 667
Стоят, защото имат разни кусури  Peace Качествено ново, с добра локация се продава на зелено още преди първа копка и до акт 16 са останали само първи и последни етажи и то не всички апартаменти.

# 668
Има ли право купувача да получи от Агенция по вписванията незаверено копие от вписан акт?

# 669
Направих справка за вписвания, отбелязвания и заличавания по персонална партида в този сайт:

не е правилното
особено тежестите е силно вероятно  да са пропуснати

# 670

не е правилното

А има ли възможност да се направи справка за тежести по електронен път? Знам, че адвокатите, нотариусите и брокерите правят. В кой сайт проверяват? Не ми се чака до понеделник, докато се видя с адвокат евентуално.

# 671

не е правилното

А има ли възможност да се направи справка за тежести по електронен път? Знам, че адвокатите, нотариусите и брокерите правят. В кой сайт проверяват? Не ми се чака до понеделник, докато се видя с адвокат евентуално.
[/quote

Не.

# 672

не е правилното

Няма такова нещо.Само нотариус има достъп по електронен път и го прави в деня на изповядване на сделката.

# 673
Разбира се, че се прави справка по електронен път, и да, това е сайтът.

# 674
  • София, Bulgaria

Това е електронния регистър, но за да се ползва е необходима регистрация и зареждане на пари по сметка по банков път. Всеки може да си направи такъв достъп.
Справката се прави по-ЕГН/ЕИК/, по документ за собственост, по адрес на имота. Най-достоверна информация дава обаче писмената справка от АВ, макар че и там грешат, преди 2 месеца получих УВТ, където бяха пропуснали едната ипотека върху имота, а аз знаех за нея от електронната справка.
В електронния регистър излизат сделки до 1994г. преди това не са вкарани.

Общи условия

Активация на акаунт