Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 896
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Е не са изключение добрите брокери, просто е трудно да бъдат разпознати от раз...
Ние купихме мин.година имот във Варна чрез Агенция-толкова мили, добри жени бяха брокерките. Свършиха всичко  по документите предварително, предадоха ни историята на целия имот /с копия от всички предишни собственици/, уредиха и платиха предварително при нотариуса/ние им дадохме после парите, заедно с комисионната им/ ; договориха се с нас да преведем парите точно както искаха купувачите-половината в лв, половината в евро. Взеха точно толкова лв, комисион, колкото бяхме се спазарили предварително, издадоха ни фактура, а накрая само с/у 20 лв обикаляха и ни прехвърляха партидите към ВиК, Енерго, декларираха имота от наше име в Общината. Два месеца след това ми се обади едната от жените да пита дали сме доволни и дали всичко е наред. Нямам думи просто.
Описаното,според мен,може да се свърши от 99%,да не кажа 100% от брокерите.И дори не само от тях.
Добрият брокер си личи в трудна ситуация-имот с възбрана,ипотека,тежки пазарлъци между няколко страни,искови молби,съдебни дела,доверителни сметки и пр.битки и защити на парите на клиента.В този смисъл от няколко поста на tomeva съм научила важни и полезни неща,които със сигурност болшинството й колеги не знаят или не могат да приложат.
За себе си съм убедена,че повечето брокери нямат място на пазара като посредници.

# 691
а накрая само с/у 20 лв обикаляха и ни прехвърляха партидите към ВиК, Енерго, декларираха имота от наше име в Общината.
Тези  услуги как ги извършиха - имаха  ли нотар. заверено пълномощно?
Че монополистите навсякъде го искат ако не идва титуляра.

# 692
  • Добрич
Да, имаха заверено пълномощно. бяхме го подготвили и при нотариуса след сделката го заверихме.

LilaC , права си, при трудни ситуации си проличава кой е добър и кой не. Аз говоря за добри, в смисъл на "коректни" и не подвеждащи, за разлика от тези, които се описват тук.

# 693
Стана ми много любопитно,кои са тези мили брокери от Варна.
Ако може име на агенцията също, може и на ЛС.
Благодаря.

# 694
  • Добрич
Отговорих ти на лични

# 695
  • София, Bulgaria
В момента в София излизат вписванията от 28.05. Още не са почнали отпуските, а забавянето е 2 седмици...Добре, че 90% от купувачите не знаят какво означава това, иначе досега щеше да се получил сериозен дефицит на успокоителни в аптеките. Част от продавачите, които си чакат парите след вписването/ купувача е с кредит/ също.... Как ли е да си продал имота си, а пари няма.... Shocked Shocked Shocked

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 06:56 от tomeva

# 696
Томева а нормално ли е да чакаш 10 дни след сделката за да си получиш н.акт? И 5 дни след сделката да не си вписан в Агенцията по вписванията при положение,че по наредба са длъжни да те впишат в деня на изповядването.

# 697
Не е ли всичко това електронно? Искате да кажете, че в 21 век чакаме по 10 дни за нещо, което предполагам е автоматична работа и просто някой чиновник трябва да въведе?

# 698
Да, тази агенция е някакъв кошмар...постоянно работя с институции, но други. Не съм виждала подобно нещо.

# 699
Не е ли всичко това електронно? Искате да кажете, че в 21 век чакаме по 10 дни за нещо, което предполагам е автоматична работа и просто някой чиновник трябва да въведе?

Да това е факт.Приятелката ми в Понеделник купи апартамент при Нотариус Доганова тук в София,казаха и да отиде да си го вземе след 10 дни.Вчера силно притеснени звъннах на мой състудент  който е съдия по вписванията но в друг град за да я провери.И той ни каза че още не е вписана,за това питам Томева това нормална практика ли е защото както каза по горе тя хапчетата в аптеката ще свършат!

# 700
  • София
Не е нормално, но е практика - ние купихме преди 5 г. - също чакахме десетина дни да бъде вписан. Дори повече може би - беше през м. юли. Нищо не се е променило...

# 701
  • София, Bulgaria
Закъснението обикновено е 5-6 дни, сделката се входира в деня на нотариалното изповядване, но се обработва със закъснение, което в момента такова, че още 1.06 не е излязъл. Ако днес някой изповядва сделка, то инфото му за имота ще е към дата 28.05. , а какво се случило с имота, който купува от 28.05-12.06 няма как да се види...ама по никакъв начин.
Иначе, ако днес излезе нотариален акт той си е с дата от деня на нотариалното изповядване.
Ситуацията е изключително неприятна за всяка една от страните. Ако сделката е и със заличаване на стара ипотека цялата процедура до окончателно разплащане и приемане на владение ще отнеме повече от месец. Честито на всички!!! Просто няма какво да коментирам повече. Иди успокоявай хората и купувачи и продавачи...

# 702
Администрацията ни е за трепане.
За да си подсигурят раб.места,усложняват хартийкизирането и опашкарството до абсурд.
А когато ти трябва спешно и важно нещо-виси,моли се и ги хрантути с данъците си.
Вредни са и спешно трябва да бъдат заменени от компютри.

# 703
Ами ние не сме ли за трепане, дето непрекъснато избираме и търпим управляващи, без значение цвета, които произвеждат такава администрация. Какъвто народа, такава и администрацията му, образованието му и всичко останало, и футбола, ако щете.

# 704
E как е възможно това? Работя в ИТ отрасъла - не би било сложно да се направи електронна система, в която всичко да се вписва още при сключване на сделката. Лелките в администрацията едва ли правят нещо различно, освен от някакъв документ да въведат ръчно информацията в системата им. Нотариуса сканира документа, въвежда каквото е нужно в системата (заедно със сканираният хартиен документ) и всичко е готово.
Да не говорим, че при едни добре направени закони няма да има нужда от хартиени документи - договора се подписва електронно и веднага влиза в системата. От там нотариуси, администрация, банки биха могли веднага да проверят какво е станало с даденият имот.

Как въобще е възможно във всеки един момент да знам какво става с дребна пратка от другият край на света до България, а нещо толкова важно и скъпо като покупката на имот да крие такива големи рискове. Правилно ли съм разбрал, че ако притежавам имот в рамките на 5-10 дни мога да го продам няколко пъти и да хвана самолета към някое далечно островче?

Общи условия

Активация на акаунт