Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 903
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Страхотна тема, от около 2 седмици търся 3-стаен апартамент старо строителство в южните райони - Стрелбище, Гоце Делчев, Белите брези, Борово + Лагера, Хиподрума. А едва преди няколко дни попаднах на тази тема...отваряте ми очите за страшно много неща, за което искрено благодаря на всички! Страхотни сте
Можете ли да ме ориентирате за средните цени на ЕПК за тази райони в момента - цени от около 720 евро за ЕПК в Бели Брези в едни 16 етажни блокове до Дойран разумни ли са? Че имам съмнение, че тия оферти са отдавна на пазара и чакат някои нови шаранчета да им се вържат..притеснява ме, че ми убягва нещо..
хубава вечер

# 721
  • На земята, която е всъщност звезда.
А защо намесват новия собственик ? Правилно ли разбрах, че не може да му се вземе имота, а се присъжда само обезщетение от единия наследник на другия ? Какви са вариантите и риска за сегашния собственик и последващите ?  newsm78

Доколкото знам, ако е единствено жилище не могат да го пипнат, но трябва да се консултира с адвокат. Такива случаи са доста овъртяни, зависи кога е заведено делото, кога е наложена възбраната, кога е придобит имота от третото лице...а може и да има някаква друга измама... Thinking

# 722
  • София
Благодаря за отговорите, но се отказахме
.. след неколкократни уговорки за среща и 2ри оглед и отмяната им от продавача, днес вдига баща й, който не дава да се говори с нея ( тя се чува, че е до него ), и държейки тон казва, че не можело 12 пъти да го гледаме  #Crazy  Вчера пък на колкото обяви звъняхме отново срещнахме неадекватно и нелюбезно поведение  Tired Така ли се купува жилище или не ни беше ден ? ... newsm78 ooooh!

# 723
Според мен,излъганият може да съди и запорира имущество на брат си И нотариуса,изповядал сделката.Той претенции към сегашната собственичка не би трябвало да има,освен ако и тя не е в схемата.

Чисто технически ми е интересно всеки,на който му скимне,ли може да възбранява и какъв е рискът следващият собственик да получи възбрана върху покупката си,ако бившите съпрузи отново се засъдят.

Абе виж сега, основно правило е, че който купи от не-собственик, също не става собственик. Макар че става добросъвестен владелец. Защото който не е собственик, не може да прехвърля права, които няма, и съотвтно купилият от него също няма как да придобие права, които продавачът му няма.

Така че ако само един по веригата не е бил собственик и не е имал правата да продава, ти гориш, макар и твоят продавач също редовно да си го е купил. Е например като купиш от автокъща крадена кола, ти си я плащаш най-съвестно, обаче полицията ти я конфискува и ти трябва да съдиш продавача си да ти върне парите и да те обезщети.

# 724
Така ли се купува жилище или не ни беше ден ? ... newsm78 ooooh!
Напротив,имала си късметлийски ден-спасила си се от проблемен имот.

Въпреки,че съм максимално деликатна,на огледите ме гледат все едно съм дошла да крада,а не да  плащам.Ганьо вече с нищо не може да ме учуди.

Да,Мечо,така е,затова се обследва имот и всички собственици до девето коляно от адвокат.
В случай,че има само един собственик,ясен,доказан,и някой друг реши да изкяри от него и му бие една искова молба,не  мога да си обясня откъде-накъде съдът постановява възбрана върху имота.Няма осъдителна присъда за собственика,но той не може да продава.

# 725
Гледам един мезонет, като всеки етаж е със статут на отделно ателие. Какво означава това?

# 726
Гледам един мезонет, като всеки етаж е със статут на отделно ателие. Какво означава това?
Нищо не означава. По-скоро трябва да провериш дали вътрешната сталба,която ги свързва, е узаконена.

Последна редакция: нд, 14 юни 2015, 20:24 от Io_io

# 727
Нищо не означава. По-скоро трябва да проверищ дали вътрешната сталба,която ги свързва е узаконена.

И това, че е ателие, също не е добре.

# 728

Ние имахме такъв случай, но много по- заплетен, защото беше намесена и общината. Претенциите ни не бяха към последния собственик, но, след като наложиха възбрана в/у имота, той не можеше да оперира с него.
П.П. Под оперира имам предвид да го продава, иначе мисля, че си го даваха под наем през цялото време.
Живо ме интересува темата с възбраните,защото харесах такъв имот-чисто дарение на собственичката от баща й.Бившият съпруг си измисля някакви финансови претенции към нея,каквито не е имал по време на развода им и хоп-запор върху имота.
Аз ще намеря друг имот,но виждам как живота на тази жена се съсипва с дела,хонорари с цел невъзможност да продаде и замине при приятеля си.Да живее в имота си-тя може,да го продаде-не.
Чисто технически ми е интересно всеки,на който му скимне,ли може да възбранява и какъв е рискът следващият собственик да получи възбрана върху покупката си,ако бившите съпрузи отново се засъдят.

Дарените имоти не са обект на подялба между съпрузи или по точно казано не са Съпружеска имуществена общност дори да са Дарени по време на брака, така че няма от какво да се притеснявате.
Дори да купите имот от човек който е придобил имота чрез дарение пак няма от какво да се притеснявате.
чл.227 от ЗЗД гласи:"Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил."

# 729
Нищо не означава. По-скоро трябва да провериш дали вътрешната сталба,която ги свързва, е узаконена.
Означава.
Да не го мислиш, такава глупост не ти трябва.

# 730
  • София, Bulgaria
Благодаря за отговорите, но се отказахме
.. след неколкократни уговорки за среща и 2ри оглед и отмяната им от продавача, днес вдига баща й, който не дава да се говори с нея ( тя се чува, че е до него ), и държейки тон казва, че не можело 12 пъти да го гледаме  #Crazy  Вчера пък на колкото обяви звъняхме отново срещнахме неадекватно и нелюбезно поведение  Tired Така ли се купува жилище или не ни беше ден ? ... newsm78 ooooh!

Не, не се купува така жилище, но за съжаление много продавачи подхождат много емоционално и супер непрагматично в решението им да продадат имота си не е добре обмислено или го продават, защото са принудени и за това целият свят им е виновен, особено онези натрапници с парите..... От друга страна 90% от огледите, които имат са с купувачи, които въобще не търсят имот като техния/ нито като характеристики, нито като цена/ , просто са дошли да видят и да се убедят, че това не е техния имот и да го отхвърлят като възможност. Една част от тях са доведени от онези 10-15 брокера, с който "работи" собственика и въобще не са квалифицирани. Влизайки в имота се почва... ама това защо така било, другото виж как е направено.... ама той няма асансьор...виж района какъв... и най-дразнещи са за продавача тези, които почват да се пазарат, ей така за спорта, не че иска въобще да купува имота...И има няма и две седмици, продавачите са толкова изнервени, че всеки потенциален купувач го посрещат с негативно отношение, защото си мислят, че е поредния турист. Това е картинката на родния пазар на недвижими имоти.

# 731
  • София, Bulgaria

Че се продават две жилища едно над друго свързани със вътрешна стълба. Същото е като да се продават две жилища обединени в едно, с цел да се получи голям апартамент. Съвсем на скоро минахме процедура по обединяване на един апартамент и 2/3 от съседния, старо строителство в центъра на София с един собственик. Процедурата струваше 2000 лева с всички проекти/ архитектура, ВиК, Ел/ и всички такси по инстанциите и 45 дни. Та и тези ателиета могат да станат едно жилище и дори да се смени статута на апартамент, но за статута трябва да се провери дали е възможно, защото трябва да отговарят на определени изисквания.  Смята се, че ателиетата са с промишлен ток, но не винаги това е така, както и че не може да се прави адресна регистрация, което също не винаги е вярно, в повечето случай се регистрират живеещите. Не съм много сигурна, но отказват регистрация, ако ателието е в сграда, която не е жилищна. Всичко това трябва да се провери преди да се вземе решение.
Годишния данък също е по-висок, защото ателието не може да бъде основно жилище. Но какво на практика означава по-висок??? със 100 лв на година? със 200 лева на година??? не мисля, че е такава голяма разликата. Всичко това трябва да се провери и уточни и после да се вземе решение, не всеки имот си струва усложненията, но има и такива, за който си струва....особено на това нямане на хубави имоти, аз бих положила усилия, за да проверя как стоят нещата, а после да реша дали да го отхвърля.

# 732
Една част от тях са доведени от онези 10-15 брокера, с който "работи" собственика и въобще не са квалифицирани. Влизайки в имота се почва... ама това защо така било, другото виж как е направено.... ама той няма асансьор...виж района какъв... и най-дразнещи са за продавача тези, които почват да се пазарат, ей така за спорта, не че иска въобще да купува имота...И има няма и две седмици, продавачите са толкова изнервени, че всеки потенциален купувач го посрещат с негативно отношение, защото си мислят, че е поредния турист. Това е картинката на родния пазар на недвижими имоти.
Най-щадящо за всички страни е да се насрочи определен ден(дни)от-до ч.,в който апартаментът да е отворен за оглед.
Нали сме тарикати,пак ще заобиколим реда.Брокери ще зазвънят по всяко време на собственика,че спешно му водят Милионер,продавачът пък ще иска да надцака конкурентите,придържащи се към организиран оглед и като нищо не стане,ще се хапем едни други.

# 733
Ще пусна нова тема, моля изчакайте с постовете.

# 734
  • София, Bulgaria
Ще пусна нова тема, моля изчакайте с постовете.

Защо нова... предната стигнахме до 750 страница...

Общи условия

Активация на акаунт