Женени от пръв поглед - 5

• 58 545
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
И аз се дразня от непукизма на Гергана. Никаква грижа за околните. Свикнала е да живее сама и да не се съобразява с друг. Сякаш никога не е съжителствала с някого в един общ дом. Как би преживяла едно майчинство, не ми се мисли - ще е края на света.

# 631
Момичета, чета BG-mamma от години и много се забавлявам с вашите постове, но сега съм провокирана и да пиша. Аз съм от  областния град на Момчилград, от който е Атанас. Тук живеят българи, много турци и доста помаци, и съвсем не е изключено Наско да е такъв. Искам да ви обърна внимание на няколко неща относно помаците в нашия край. Почти 80-90% от помаците в Кърджалийска и Смолянска област са православни християни. Може би сте чували/можете да прочетете и в google/ за отец Боян Саръев,който покръсти много народ. Имената им са  християнски,характерни за България, а не примерно  Доминик, Патрик, Джорджия и т.н.Помаците с мюмюлманска религия са в Пазарджишко, Благоевградско. Помаците в нашия край се считат за българи/и това си е така/,но има и малка част, които,ако знаете само за чии наследници се имат, ще бъдете доста изненадани.За нямащи нищо общо с българите се считат помаците от западните родопи. На когото историята му е слабост, препоръчвам да почете в сайта    www.pomak.com/, а също книгата на Боян Саръев "Гласът на викащия в пустинята."

Кръстителя - така родопчани наричат отец Боян Саръев. През 1990 г. Боян Саръев основава Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" и става негов лидер. Мисията му е да върне в лоното на християнската вяра потомците на насилствено помохамеданчвани българи. Той започва с индивидуални и масови кръщенета в Кърджалийско, Крумовградско, Ивайловградско, а по-късно и в Централните Родопи...

" ...После дойде болестта - неканена, нечакана и подла. Това не беше болест, а едно мъчително и бавно гаснене на искрицата живот. Всичко ми се губи. Мама разказва, че първо съм отслабнал, после - онемял и накрая - осакатял. Заприличал съм по обем и тежест на... гълъбче. Водили ме по баби-баячки, знахарки - нищо не помагало. Чакали ме дълго да умра, за да се отърват и те, а и аз от мъките. Занесли ме и на ходжа. Започнал съм да дърпам брадата му и да се смея.

Тогава той казал:

- Това човече ще живее и няма да умре!..."

Извинявайте, стана много дълго...отплеснах се,дано да е било интересно за някого.

# 632
МамаМума, разбира се, че е интересно. Благодарение на твоя постинг научих нещо ново.  bouquet

# 633
  • Пловдив
Иначе ако имаше начин аз бих свързала Георги с водещата. Поне за мен са си лика-прилика.

smile3521

# 634
абсолютно вярно! Дано повече хора го прочетат. И разберат!

# 635
  • Тра-ла-ла
А, бе, Гогата (яко име  Mr. Green) още с второто отваряне на устата си започна да се дъни, да намеква как Гергана не е негов тип и я накара да заеме защитна позиция. Ако Гогата беше природно интелигентен нямаше да писка като малко дете, на което не искат да му купят сладолед... "тя не е моя тип, мрън-мрън, тръш!", а щеше да даде някакъв по-дълъг толеранс да се опознаят и чак тогава да дава крайни заключения. Гогата е мъж без подход. Та на него всичко у Гергана му прави кофти впечатление и допълнително се самонавива как наистина тя не е за него и проблемът разбира се е в нея, а той е самата невинност. Горканчо. Яко саботира връзката си, но не иска да поеме каквато и да е отговорност за това. Ш'са разплача Laughing Георги е от типа мъже, които като срещнат силна и независима жена се плашат и за да не бъде наранено комплексираното им его -стават нападателни и се опитват да смачкат слабия пол. Ако не бяха женени със сигурност една такава среща помежду им би била първа и последна. Какво й остава на Гергана? Да го трае колкото се налага по договор и да избягва големи драми...или да щракне с пръсти и да се промени на момента, за да пасне на представата за "неговата жена". Да му прави палачинки само по престилка, докато той отзад осъществява "welcome sex"  Mr. Green

# 636
Момичета, чета BG-mamma от години и много се забавлявам с вашите постове, но сега съм провокирана и да пиша. Аз съм от  областния град на Момчилград, от който е Атанас. Тук живеят българи, много турци и доста помаци, и съвсем не е изключено Наско да е такъв. Искам да ви обърна внимание на няколко неща относно помаците в нашия край. Почти 80-90% от помаците в Кърджалийска и Смолянска област са православни християни. Може би сте чували/можете да прочетете и в google/ за отец Боян Саръев,който покръсти много народ. Имената им са  християнски,характерни за България, а не примерно  Доминик, Патрик, Джорджия и т.н.Помаците с мюмюлманска религия са в Пазарджишко, Благоевградско. Помаците в нашия край се считат за българи/и това си е така/,но има и малка част, които,ако знаете само за чии наследници се имат, ще бъдете доста изненадани.За нямащи нищо общо с българите се считат помаците от западните родопи. На когото историята му е слабост, препоръчвам да почете в сайта    www.pomak.com/, а също книгата на Боян Саръев "Гласът на викащия в пустинята."

Кръстителя - така родопчани наричат отец Боян Саръев. През 1990 г. Боян Саръев основава Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" и става негов лидер. Мисията му е да върне в лоното на християнската вяра потомците на насилствено помохамеданчвани българи. Той започва с индивидуални и масови кръщенета в Кърджалийско, Крумовградско, Ивайловградско, а по-късно и в Централните Родопи...

" ...После дойде болестта - неканена, нечакана и подла. Това не беше болест, а едно мъчително и бавно гаснене на искрицата живот. Всичко ми се губи. Мама разказва, че първо съм отслабнал, после - онемял и накрая - осакатял. Заприличал съм по обем и тежест на... гълъбче. Водили ме по баби-баячки, знахарки - нищо не помагало. Чакали ме дълго да умра, за да се отърват и те, а и аз от мъките. Занесли ме и на ходжа. Започнал съм да дърпам брадата му и да се смея.

Тогава той казал:

- Това човече ще живее и няма да умре!..."

Извинявайте, стана много дълго...отплеснах се,дано да е било интересно за някого.

я сподели с нас , за чии потомци се считат , че има една теория .. рядко срещана ,
че помаците идват от единия син на борис , който бил мюсюлманин .. докато баща му християнин ..
и докато му оставил държавата той да я управлява .. той започнал да води българите към мюсюлманската вяра .. но като се върнал бащата го прогонил .. и там ослепили 52 български рода ли беше .. какво беше ..
но същия син се мести в родопите .. и там с него някаква част от българи мюсюлмани го следват ..
и се твърди, че от там тръгват основите на помаците ..

сподели да видим как се определят тамошните

# 637
  • Варна
Как единия син на Борис мюсюлманин? Езичник е бил. Т.е. искал е да върне България към старата вяра.

П.П.Имам познати помаци, които много се сърдят ако ги нарекат мюсюлмани, мохамедани били.

# 638
Като иска да е силна и независима жена, какво прави в това предаване! Цитирам Брад Пит във филма " Да срещнеш Джо Блек": "Какво му е лошото да се грижа за жена ми, щом тя се грижи за мен". Това е същността на брака и любовта.
Бил мълчал Георги, да не е длъжен да я разнообразява постоянно. Да беше започнала тя разговор. Цял гардероб обувки и 5 книжки на рафта.  Shocked

# 639
Като иска да е силна и независима жена, какво прави в това предаване! Цитирам Брад Пит във филма " Да срещнеш Джо Блек": "Какво му е лошото да се грижа за жена ми, щом тя се грижи за мен". Това е същността на брака и любовта.
Бил мълчал Георги, да не е длъжен да я разнообразява постоянно. Да беше започнала тя разговор. Цял гардероб обувки и 5 книжки на рафта.  Shocked

Peace

# 640
марсо,помаците не са ли  наследници на българи християни, приели исляма по време на османското владичество на Балканския полуостров
Ти ме върна много назад в историята .Аз знам горенаписаното и то там думата помак т.е. помачен /помъчен/ да си смени вярата

# 641
  • Варна
марсо,помаците не са ли  наследници на българи християни, приели исляма по време на османското владичество на Балканския полуостров
Ти ме върна много назад в историята .Аз знам горенаписаното и то там думата помак т.е. помачен /помъчен/ да си смени вярата

Именно. В романа "Време разделно" е описан точно този процес.

# 642

Именно. В романа "Време разделно" е описан точно този процес.
Имаме близки приятели в Смолян ,родителите ми са им кумове.Мъжа е много ерудирана личност ,знае много за историята на родният си край,той ми е обяснявал ,ама пусто тогава не запомних,единствено това за помачени съм запомнила

# 643
Как единия син на Борис мюсюлманин? Езичник е бил. Т.е. искал е да върне България към старата вяра.

П.П.Имам познати помаци, които много се сърдят ако ги нарекат мюсюлмани, мохамедани били.

каква е тази стара вяра ?

аз до колкото се сещам .. и християнството е наложено със сила ..
или под натиск айде ..
понеже съседите са ни смятали за варвари .. безбожници , ..
без строго определена йерархия .. и не са искали да търгуват с нас ..
така се е наложило българите да приемат християнската вяра ..
а относно това, дали е бил езичник или мюсюлманин ..
аз няма как да знам , но предвид, че баща му е бил за християнството ..
и предвид това, че са били в противоречие ..
напълно резонно ми се струва, да поведе някаква част от българите в друга вяра ..
контрапункт на християнството ..

сега .. какво точно е било и как е било .. не знам ..
тя и историята е сто пъти пренаписвана .. на кой както му е удобна ..
аз само допуснах, че може и там да се лансира подобна версия за произхода на помаците .

# 644
  • Варна

каква е тази стара вяра ?

Тенгрианството.

Общи условия

Активация на акаунт