Частни училища - информативна тема 6

• 69 733
  • 808
  •   1
Отговори
# 285
Ако се запишат класираните от СС, ПЧМГ, СМГ, ЕСПА, 107 и 125-то, в АК се очертава доста силен набор за догодина.

# 286
  • В офиса
Прощавайте, но бройката 40 деца от ПЧМГ официално ли е обявена, или е с характер ЕЖК? Това е невероятно силно представяне. Това са 20% от всички приети.   Shocked

Редактирам се. Видях откъде е информацията. Не е официално оповестена от ПЧМГ, а е емоционалното писмо на майка на приет ученик. Разбираемо е да е щастлива, но подлагам числото 40 на огромно съмнение.

Последна редакция: сб, 25 апр 2015, 21:21 от Тинкърбел

# 287
  • София
Скрит текст:
Според мен най-добрият ориентир са заплатите на учителите в ЧУ. Трябва да са високи. И престоят им в училище да не превишава 4-5 часа.
Shocked Много странни въпроси! Как точно да не превишава 4-5 часа? Частните училища са целодневни, т.е. трябва да имаме учители на 2-3 смени, които да работят с един клас ли?
В повечето училища учителите са с правоспособност да упражняват тази професия. Няма как да сложиш готвачка там.
Точно така. Тези, които преподават, трябва да имат време да обмислят добре следващия си урок, както и индивидуалните нужди на всеки ученик. Това не може да стане с 10-часов престой в училище. Самоподготовката трябва да се поеме от други учители (отделно считам, че целодневно обучение след 4-ти клас е неефективно, но ако се прави с едни и същи учители, става двойно неефективно).
Относно квалификацията, ще дам пример с учител по музика. Ако този учител свири на инструмент, пее в хор и ходи на танци, това е идеалният учител. Ако се върже в училище 8-10 часа, той няма да може да привнася свеж опит в часовете и ще се "вдаскали", т.е. ще преподава без връзка с живия живот, без свежи знания и опит. Същото се отнася за другите учители, особено тези по хуманитарните предмети. Прекарването по цял ден в училище и натрупаната преумора, съчетани с ниско заплащане, им отнема възможността да събират материал от света, който да пречупват през знанията си и да го предават на учениците.
Не позволявайте на ЧУ да ви предлагат преуморени учители. Това автоматично рефлектира върху работата им.
Ами аз не съм съгласна с това. Очевидно практиката един учител сутрин и друг, оставящ да наглежа децата, докато сами си пишат домашното следобед е доста неефективна, видно от повечето, включително и елитни ДУ.
А относно учителя по музика - той ако свири, пее в хор и ходи на танци не мисля, че ще намира време за моето дете. Няма как учителят по музика да е единствен само за един клас,  и да работи с тях 3 пъти седмично това е. логично е той да преподава на всички класове и заетостта му да е голяма. А танците, хора и музикалния инструмент, ако са хоби, спокойно може да се упражняват в извънработно време.
мисля, че просто имаме много различна представа.

# 288
Случайно познавам учители в различни частни училища /включително в някои от най-коментираните/. Повечето имат поне един пълен свободен ден през седмицата. Заплащането е нормално /повече от държавните това е ясно/. Ходят често на обучения. Пътуват и извън България. Обичат си професията до един. От тях е и един начален учител /има два свободни следобеда н-р/.

# 289
Редактирам се. Видях откъде е информацията. Не е официално оповестена от ПЧМГ, а е емоционалното писмо на майка на приет ученик. Разбираемо е да е щастлива, но подлагам числото 40 на огромно съмнение.

И на мен ми се струва странно. Такова количество приети предполага много голям брой кандидатствали, да не кажа почти всички.

# 290
Относно прием 2015 за СС - от наши познати знам какви деца не бяха приети и какви бяха приети и за Пук и за първи клас тази година:  тези, които систематично са били занимавани и имат изградени навици на концентрация не са имали проблеми. Други колкото и умни да са, ако нещо дори и минимално е куцало е повлиявало - или са резерви или не са били приети. Продължавам да считам, че ако едно дете добре усвоява материала от Моливко не би трябвало да има проблем да бъде прието. Но, ако кампанийно се сяда за подготовка това проличава. В този ред на мисли, да отбележа, че въпреки, че детето ми е в СС, и смятам заслужено, това може би няма да е училището за малкото ми дете -децата са просто много различни. И бих приела, че няма да е в СС.. .защото виждам разликата..

Относно резултатите на СС по математика - от мои наблюдения, няма как да вкарат в програмата нищо съществено допълнително - затова ги няма никакви на олимпиади ( колкото и хвалби да се хвалят), а на Нво са напред. Те просто учат задължителния материал на макс, наистина - но къде ти време за концентрирана специализация. Това има плюсове и минуси. И ако не започнат да правят специализирани класове спрямо нивото на децата , както по английски това ще си остане така и за нАпред. А и имат да поработят върху това как преподават математика. 6+1=7 не е математика. Но аз пък приемам, че това е решение на самото училище и никой не ме кара насила да държа детето си там.

Въпреки това, няма да се преместим в държавно училище за първи клас колкото и добри да са на олимпиади (107мо ни е кварталното - ще вземем точки за адрес дори), защото какво става, ако пак ми кажат както направиха в ЦДГ- то: "ние не можем да държим ръката на всяко дете" ( не бяха разбрали дори детето ми какво може и какво не, а всякаква амбиция в децата не само не се поощрява, а се орязва - как иначе ще се справят с 30 деца в група) .А особено са добри защото родителите са седнали и са занимавали децата и то със сигурност за сметка на другите предмети (до 4и клас поне е така) - отново кредитът не е само на ДУ...както и за някои от постиженията на ЧУ като цяло.
Моят истински страх е децата ми да не са в среда поощряваща посредственост и инертност, а досегът ми с Д институции и свръх лежерни (и едва ли успяващи да постигнат всичките си обещания от рекламите си) Чу точно това ми навява.

# 291
Случайно познавам учители в различни частни училища /включително в някои от най-коментираните/. Повечето имат поне един пълен свободен ден през седмицата. Заплащането е нормално /повече от държавните това е ясно/. Ходят често на обучения. Пътуват и извън България. Обичат си професията до един. От тях е и един начален учител /има два свободни следобеда н-р/.

Т.е. четиридневна седмица, така ли? Това е много добре. Ходенето на обучение също е работа, както и екскурзиите и лагерите. Аз говоря за нормална работна седмица от пет дни (освен ако самият учител не реши друго) и не целодневно присъствие в училище (освен ако, отново, самият учител няма друга идея - решил е да ги води някъде, направил е курс по нещо и т.н.). Домашните затова са домашни, за да се пишат самостоятелно, евент. под надзор на учител, който да следи за дисциплината и формалното изпълнение на задачите (имаш домашна - нямаш домашна).

Имам информация за едно училище (не е от често коментираните тук), че деца и учители откарват по десет часа в училище, плюс събота и неделя. Вярно, към това училище има и курсове по БЕЛ и мат. и всъщност те удължават работното време, като преподаващите сутринта учители висят на главите на децата цял следобед. И да, информацията ми е само за седми клас, с другите класове може да е различно. За друго ЧУ пък разбрах, че не е сутрин преподаване, следобед самоподготовка, а преподаване на блокове чак до 16 ч. В резултат децата учат вечер и през уикендите и още от шести клас тръгват по курсове.

# 292
  • В офиса
Системното неглижиране на резултатите на Св. София в математиката някаква шега ли е, или опит за промотиране на друго училище? Да махнем малките класове, че нали уж там било повече заради родителски амбиции, пък и курсове в СМГ има, та не можеш да хванеш кое се дължи на училището. Да вземем от 5-и клас нагоре. Салабашев - първо и второ място, ЕК - второ и няколко трети места, КМС - максимален резултат и трето място. Олимпиада в 7-ми клас - двама на арбитраж за трети кръг, Математика без граници не я следя, но сигурно и там има резултати. Жас, ако ги следиш, можеш да ме допълниш. На малките медалите няма смисъл да ги изреждам, доста повече са. Аналогични резултати ще видим и ако се върнем години назад. И това е въпреки че не е математическо училище и децата не ходят масово по състезания, нито залягат над сборниците, а за онези, които имат интерес, са им достатъчни двата часа зан. математика в училище. Е, те не са с кого да е, а с Петя Тодорова и Шаркова. А те, pezota, не ги подценявай, не преподават 6+1=7.
И понеже някой по-назад бе споменал някакви други училища, дето били много по-добри, взех че ги потърсих. ЕСПА, П.Берон и Бълг. Школо в 5-и и 6-ти клас никакви ги няма (двете училища нямат представители с над 75% в нито едно състезание, а едното няма никакви представители) , Кл. Охридски и Св. Георги от години си имат по точно един силен състезател и там изненади няма (наистина много умни деца са и двете)

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 00:23 от Тинкърбел

# 293
Химикал, да,4-дневна седмица се получава. Разбира се,че обученията са работа. Написах го в смисъл,че инвестират в развитието им.
Иначе за едното от двете най-спрягани учители са ми казвали,че е доста експлоататорско към труда им. Но след като седят там,значи има и позитиви и предполагам,че заплащането и интелигентните деца са водещите.

# 294
Освен 1 момче от ЕСПА и няколко момчета от ПЧМГ, не съм виждала друг седмокласник от ЧУ по награждаванията на мат.състезания.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 19:28 от Анонимен

# 295
Освен 1 момче от ЕСПА, няколко момчета от ПЧМГ и щерката, не съм виждала друго дете от ЧУ по награждаванията на мат.състезания. Но за всеки случай ще погледна рейтинга, защото не ми е хрумнало досега да сравнявам. По-скоро ми се налага да се отбранявам, СС е като трън в очите на форумните капацитети. Нали виждаш с какво усърдие се вадят от 10 кладенци вода, за да се омаловажат успехите на децата от СС.

Поздравления, Жасмин, за твоето дете! Не виждам с какво би помогнало омаловажаването на нечии успехи, защото те са факт, колкото и да не се харесва това на някои хора по различни причини!
Що се отнася до олимпиадите и състезанията, ще се присъединя към мнение, изказано по-горе, че освен по математика, то би трябвало да се отчитат и другите постижения, понеже не всички ЧУ са с математически профил. Ако се поинтересува човек, ще види, че има ученици от ЧУ, класирани не само на общинския кръг, но и на областния, а някои и на националния - за седмокласниците се отнася! - на олимпиадите по физика, биология, химия и по БЕЛ. Тези данни може да се намерят не само на сайта на РИО и на МОН, но и на сайтовете на ЧУ.
Държа да отбележа, че съвсем не става въпрос за ученици от "Св. София", макар че аз много харесвам това ЧУ, но не мога да неглижирам успехите на учениците от другите ЧУ. За приема в АК тази година се доверявам както на Данибон, така и на информация от преподавател от АК, та затова ще добавя, че например 5-тото момче и 5-тото момиче са от "ЕСПА", както и още няколко техни седмокласници са по-напред в класирането. Прави впечатление и успешното участие също на техни ученици на въпросните олимпиади - има класирани за областен и национален кръг и по биология, и по химия, и по физика, и по БЕЛ, а също и на състезанията по БЕЛ, а и на литературни конкурси, което само по себе си е показателно, като се има предвид, че имат по един неголям клас от випуск.  Забелязвам също и доста активно участие в тези състезания и олимпиади на ученици от ЧУ "Дружба", а на състезанията по БЕЛ и от едно ЧУ от Варна - "Малкият принц". Това ЧУ във Варна е доста активно по отношение на организирането на конкурси и състезания, а това също не е за пренебрегване. Да не се впускам в изброяване на още успехи на деца от ЧУ, които всеки може да проследи, тъй като са достъпни в интернет - "Знам и мога", "Стъпала на знанието", състезанията на Съюза на началните учители, "Любословие", конкурсите на Двореца на децата и още много други. Разбира се, това проследяване отнема време, но е по-добре да се информира лично човек, отколкото да пише изобщо, без да има факти налице.

# 296
Не съм влизала във форума от няколко месеца, в тази тема, нищо ново, направо имам дежа вю/ шегичка/.
Специално заради Блис реших да пиша, нормално е един родител да иска да разбере защо детето му не е било одобрено, къде е проблема и т.н. Едно от нещата, които не ми допадат в СС е точно информационното затъмнение при тях, какво и как се случва не се знае, те и не желаят да споделят, да има обратна връзка с родителите, разчитат на славата си, нашите резултатите са най-добри, следователно ние сме най-доброто училище.

Преди поредния спор, кое е добро, желано, успешно и т.н. ЧУ, е трябвало да се конкретизират критериите по които се определя това, и за коя възраст на децата иде реч.

Специално за родителите на деца в СС, да, СС има може би, най-добрите резултати от състезания, изпити, на база учебен материал, НО......това ли е най-важното?

Моят син не учи в СС, но има повече от чудесни резултати тази година. Посъбра някое и друго медалче от математическите състезания за първи клас, учи в ПУК, догодина се надявам на по-пълен комплект медали от по-благородни метали/ шегичка/. Тези, които са запознати с  миналогодишните ми постове, помнят че е в клас с по-малки деца, защото държахме да остане при същата учителка и трябваше да се направи този компромис, това не повлия по никакъв начин негативно на обучението му. Класната се занимаваше допълнителна с него, тя и директорката на училището ми предложиха да участва в първото състезание по математика. Заслугата за успехите му в голяма част се дължат на учителката, тя му даваше различни домашни и т.н.

Тук малко отклонение, не знам Блис дали чете, не мога да и пиша ЛС, някой да и предаде, ако иска да бъде дъщеря и при нашата учителка, трябва да говори с директорката. Има голям наплив за тази учителка. Класа на синът ми от 12 деца, стана 18, само защото родителите искат децата им да бъдат при тази учителка и веднага записват децата си, т.е. не чакат другата година. Тя продължава с децата от нейния клас догодина ПУК, защото са по-малки, освобождават се само няколко места.

Кафе с мед, момче или момиче имаш?
Питам, защото в ПБ, има недостиг на момичета, почти са приключили с приема на деца за другата година, но закъснелите ги питат момче или момиче, защото момчетата са повече. Искат да има равновесие в класовете, да са почти наравно момчетата и момичетата. Тази година подписахме по-рано договорите, по-рано ще трябва да платим таксата за първия семестър, т.е. много желаещи. Който не е платил, освобождава място за следващите. Директорката обясняваше, как познати и звънят за да приема деца, но тя вече няма места.
На всички деца от ПУК, учещи в ПБ са дадени тестове за проверка на готовността им за първи клас.
Тенис корта скоро ще е готов.
Правят и вход с карти за достъп, които ще имат деца и родители.

ПБ за сега е подходящо училище за моето дете, перфектна  база/ на която държа, особено за началните класове/, локацията ме устройва, тази година случихме на деца, спокойна беше средата, детето постигна повече от чудесни резултати, като обучение. Цената за обучение за първи клас не е повишена, остава си 4000евро. Повишават само на ПУК от 3600 на 3800.
Имам ежедневно обратна връзка с учителката и директорката/ с последната мога да си говоря по телефона винаги, когато има проблем/. За мен, какво, как се случва в училището е важно, мога да изкарам цел ден в двора на училището на площадката с малкото дете, няма проблем, не мисля, че в СС това ще бъде допуснато да се случи. Нивото на английския трябва да се повиши в ПБ. Имам и разни други идеи, но ще ги предложа на директорката на срещата ни другата седмица. Дали в СС въобще биха приели предложения от родители, едва ли Wink

Така, СС може да е най-доброто училище на база постигнати резултати на учениците, но до там.
Нямат обратна връзка с родителите, или поне имащата мен не ми допада, политиката им е леко надменна, да не кажа съзнателно дистанциране на родителите/ транспорта за всички ученици, да, да, никой не ме кара на сила/. Управата на СС следи постовете в този форум, т.е. не е желателно родителите на ученици да споделят проблеми, това е нежелателно, и има вероятност да се отрази на децата им/ друг недостатък на СС/.
Напрегната среда, децата нямат много спорт, учене, учене и пак учене......това е СС, чудесни резултати, но на каква цена. Моето дете, например постига отлични резултати, когато е спокоен и има време за спорт и разтоварване.
Пожелавам на всички четящи в темата, да намерят най-подходящото училище за техните деца, където последните да са щастливи и покажат максимума от потенциала си........не е задължително това училище да е ПБ, СС или Питагор.......

# 297
  • София
Във всяка възрастова група има деца с високи, но отделни /или за самото дете, или за училището/ резултати. Това не е валидно за математическите училища, където са събрани по-голям брой деца деца с множество силни и постоянни резултати.

Обобщените резултати от 5 проведени досега състезания в 5-ти и 6-ти клас показват деца от СС в първите 200, както следва:
5-ти клас - 3 деца
6-ти клас - 1 дете
Не очаквам и след въвеждане на данните от 6-тото състезание ЕК нещо да се промени.
В 7-ми клас децата са 2, не следя от колко и от кои състезания.
Нито едно от тези деца не е в първите 50.
Да, състезания като МБГ, на които медалите валят като дъжд, не са включени в тази класация.

Вероятно изводите са различни, но моите не водят към успешно представяне на училището, а към интерес и сравнително силно представяне на 1-2 деца от випуск от около 35 деца.
И в държавни училища нещата могат да изглеждат по подобен начин - с 1-2 силни деца в клас от 30 ученика. Справка - на Салабашев в 5-ти клас има дете с първо място от 36-то училище. На ЕК има дете в 5-ти клас от 18-то училище с втори резултат /в София няма друго дете от нематематическо училище с такъв резултат/.

Както и преди съм писала, мисля, че СС е ненадминато в обучението по АЕ. С привличането на страхотните учители за школа по мат. правят още по-значима разлика от останалите ЧУ. Но по моите представи засега не се отличават като училище с математически успехи. Не е и необходимо да бъдат. Важно е да дават възможност за развите и изява на учениците си, в.т. число и на тези с интереси към математиката. А и със сигурност ще е от помощ при кандидатстването за АК, накъдето са насочени поевечето деца от СС.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 10:21 от Prizma

# 298
  • София - Рим и обратно
Анирам, чудесен пост. Аз също не приемам нагласата "учене, учене и пак учене" и особено нахъсаността на някои родители ми е непонятна, така че тази тема ми е полезна какво да избягваме Simple Smile. Смятам, че обучението е изключително важно нещо, бих поощрила с голямо удоволствие детето си да бъде ученолюбиво, но Русалка преди много страници каза едно важно нещо - не е ангажиран родителят с ученето на детето и участието му по състезания, а самото дете. Не бих изгубила човешкото в себе си, за да го ръчкам единствено и само да учи и да е първо по състезания. Гаранция за нищо не ми е. Нито пък бих желала да попада в такава свръх амбициозна среда. Едно способно дете ще се изяви навсякъде и ще си намери пътя.
Искам спокойна и ведра атмосфера за детето си, където ще усвоява училищния материал с удоволствие и без досада и натискане. Той и без това е толкова нескопосан и скучен в момента, че дори самото умение да се поднесе по увличащ начин е достатъчно ценно за мен. За амбициозна натура дори само това е достатъчно, за да се стимулира и развива.

# 299
Кафе с мед, колко е голямо детето ти? Вижданията ти се припокриват с моите навремето.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 19:27 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт