Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - III тема

• 174 410
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
Tiger Lily, ако се двоумиш единствено заради робота - недей. Като изключим агресивната маркетингова кампания на производителите и болниците, които са инвестирали в него, единствено има предимство при операции, които не могат да се извършат по друг начин - по спомени някои урологични. Избери си доктор и действай според това какъв тип операции извършва най-често.

# 586
datura_inermis възстановяването при лапароскопската операция е много по-бързо. При наличие на злокачествени образувания не се препоръчва, но иначе е супер. За мен например е жизнено важно да се върна бързо на работа и бързо да съм в състояние да се движа нормално.
Tiger Lily моля те пише какви са цените ако ги знаеш.

# 587
Сърдечно благодаря за мнението. Всъщност д-р Янчо Делчев ми бе препоръчан именно като виртуоз на коремните операции, впоследствие научих за робота. Знам и за предимствата на отворената операция - по-добре се вижда и ако се наложи и друго да се маха, може да се вземе решение на момента.

В "Доверие" - коремна - плюс/минус 1500. Робот - 2100. Все още не знам дали има допълнителни неща, ще науча следващия месец, имам записан час за преглед. Няма информация в сайта им и трябва с ченгел да им вадиш цифрите, като ти обясняват, че не им е това работата.
"Шейново" - 800 за избор на екип и по 70 лв. за преглед в частния кабинет на доктора, а той намира начин да те извика там, включително за неща, които ти се полагат по каса.

# 588
Фри, не отричам по-бързото възстановяване - в случая няма разлика между лапароскопска и асистирана с робот. Обаче при роботизираната освен лапароскопските рискове имаш и допълнително някои рискове. За хистеректомия нито един специалист не би трябвало да препоръча робот пред обикновено лапаро или отворена, освен ако няма финансов интерес от това.

# 589
...За хистеректомия нито един специалист не би трябвало да препоръча робот пред обикновено лапаро или отворена, освен ако няма финансов интерес от това.
Защо е това, моля за повече инфо, аз съм рискова и трябва да си планирам нещата.

# 590
  • София /Абсурдистан
Аз минах с лапароскопската операция в клиниката Щерев. Изключително доволна съм, станах още на другата сутрин, веднага щом ме разкачиха от системите и дори веднага се изкъпах. Нищо не ме е боляло, ама хич и никакви усложнения нямах после. След 2 дни се върнах на работа. Просто още се чудя как хората се навиват на отворена операция и всичките мъки и болки от нея, ако има възможност за лапароскопия. Доплатих 1165лв след здравна каса, на касата на болницата срещу фактура, никой не ми е искал нищо извън регламентираното от болницата. Контролните прегледи и махането на конците от лапарото не се плащат после, влизат си в цената. Изключително доволна съм, за мен това е най-добрата клиника в БГ с най-добрите специалисти.
Искам да попитам друго - имам ТЕЛК за друго заболяване, но не ми достигат 8 точки за да мина в друга група. За липсващ орган дават точки, но колко? Да уточня, ако има значение, операцията беше по повод много миоми и кръвоизливи от тях, беше хормонално и слава Богу, онкология не откриха.

# 591
Фри, първо да уточня - споделям лични изводи от информацията, която намерих (лично аз си се справях със стреса чрез проучване - статии, мнения на пациенти и лекари, научни публикации и даже учебници), в началото очаквах да съм само с доброкачествено и се рових доволно и из нещата за нерадикална.
Първото, което забелязах, е че роботизираната има изключително добра рекламна кампания, ако си питала за нея Гугъл няма как да не ти направи впечатление. Дори прекалено добра, което беше и причината да стана малко подозрителна. Фирмата производител е американска, абсолютен монополист, който е изкупил конкурентите. Има много добро лоби, включително и в бг, което е подсигурило възможностите да бъде заплащана не само от пациентите, а и от здравната каса (или застрахователите). Поради прекалено добрата реклама, насочена основно към пациентите, самите пациенти настояват за робот, все повече болници се принуждават да закупят. Веднъж закупили, тъй като това е огромна инвестиция, която трябва да бъде изплатена, се сещаш какво следва.
Самият робот е единствена възможност за някои операции, които преди него лекарите трудно са се съгласявали да осъществят - по спомени конкретно за някои урологични ставаше въпрос - и като такава несъмнено е страхотно медицинско постижение, защото дава шанс на пациенти, които преди са нямали. Тук следва голямото НО: тъй като уникалните приложения реално са малко, а роботът е скъп, се започват рекламни кампании (и то добри, в които е инвестирано много) за да се популяризира употребата му и за все повече други интервенции.
Конкретно за хистеректомията - от научните публикации и данните, изнесени в тях, личните ми изводи са: в сравнение с не-роботизираната лапароскопска като оперативни усложнения, време за операция, кървене и подобни разлика няма, при положение че сравняваме екипи с ОПИТ - т.е. докато екипът свикне с робота не е съвсем така, особено по отношение на продължителност на операцията и съответно кръвозагуба. Показателите се подобряват с всяка година опит с робота и стават сходни с нероботизираната лапароскопия. Отделно има специфични за робота рискове, например свързани с позицията на пациента по време на операцията, проблем със самия робот, както и достъпът на анестезиолога до пациента при евентуален проблем е малко по-сложен. Който се интересува от подробности, може да намери и прочете повече, информация има, въпреки че е заровена под рекламата. При много от жените всичко е наред, но някои споделят, че ако имаха възможност да върнат времето, нямаше да изберат робота. Реално няма обективна причина да избереш робот за хистеректомия. Изборът ти би трябвало да е обикновена лапаро или отворена (и с достъп през корема или през вагината), като основен критерии след всичките статистики, е с какво има повече опит твоя лекар, при лекарите и болниците с повече операции принципно са по-малко и оперативите и следоперативните усложнения.
Иначе конкретно за моя злокачествен проблем, първата реплика на няколко медицински лица (които считам за сравнително обективни) беше "Само не с робота!".

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 19:41 от Анонимен

# 592
  • София
Аз съм оперирана през 2013 г.с робота Да Винчи в Плевен.На следващия ден бях на крака и на 3 ден ме изписаха  и се грижех сама за трите ми деца Simple Smile Не съжалявам изобщо ,че избрах него и за това от София отидох в Плевен Simple Smile/тогава имаше само там робот/
С диагноза  микроинвазивен карцином бях и ми отстраниха матката като ми запазиха яйчниците но ги преместиха почти под бъбреците.Преместиха пикочния мехур+скъсяване на влагалището.Чувствам се прекрасно и до сега нямам никакви проблеми.
Пожелавам ти успех!  bouquet

# 593
datura_inermis тези роботи са с пари по ЕС проекти, не са си ги плащали сами болниците. Като естествено им носят пари. По същия начин както пари носят и обикновените лапароскопски операции на другите болници. Сигурно по ЗК получават поне по 5000лв на брой операция, затова и се борят с всички средства за всеки пациент. Аз лично не съм виждала и чувала реклами и не съм много информирана. Любопитна съм каква е цената за робота. Разбрах за клиника Щерев, за тях съм чувала че са от най-добрите в София за тази операция. 1200 за обикновено лапаро иди-дойди, но не мога да платя по-висока цена за съжаление.

Unknown_lady - 8 точки са много. Под 50% ли си? Кога ти е бил последния ТЕЛК? Има възможност за основното заболяване да ти намалят процента при следващата комисия. Не знам колко дават за липса на орган, но би трябвало да дават нещо.

# 594
Фри, цената на самия робот е м/у 1 и над два млн долара, отделно пари за редовна поддръжка и консумативи. По пътеката здравната каса плаща 8-14 хил. От пациентите освен избор на екип преди се искаше да платят около 2 хиляди за консумативи, сега не знам дали са включени в пътеката. Ако си добре с английския тук https://www.drugwatch.com/davinci-surgery има кратко систематизирано инфо, включително за възможни усложнения (тук си пише, че за гинекологични и хистеректомия е най-висок риска) и разликата с нероботизираното лапаро. За точни проценти според вида на операцията ако се интересуваш, трябва да си търсиш конкретните публикации, има достатъчно.

# 595
Извинявам се, писах и в темата за цитонамазките, но съм доста притеснена. Имам конизация през 2008 година. От тогава цитонамазките ми са хубави, имам и две дечица, родени след конизацията. Обаче след второто раждане цикълът ми стана много продължителен, без да е особено обилен, след 6-ти 7-ми ден получавам едно тъмно кафяво зацапване, което продължава до около 12 -14 ден. Ходих на трима лекари в нашия малък град, от гин.преглед и ехограф не се вижда проблем, цитонамазката е нормална, шийката няма видими изменения. Пия втори месец дуфастон, но сякаш цикълът не се променя, стана май още по-оскъден, но зацапването си е все така продължително. Понеже раждах със секцио, според единия лекар може да са и конци, задържани в матката. Но вече има почти година от раждането, а и от ехографа не се виждат конци и т.н... Не виждат кисти, полипи, миоми. Казват евентуално хормонални проблеми. Много ми е притеснено, след неповлияване от дуфастона ще ми назначат абразио за вземане на резултат от матката и от канала. В тази тема някъде назад прочетох, че при абразиото може да се разнесат ракови клетки към влагалището. По какъв начин може да се изследва състоянието на матката, на мен препоръчват фракционирано абразио. Благодаря предварително.

# 596
  • София /Абсурдистан
Unknown_lady - 8 точки са много. Под 50% ли си? Кога ти е бил последния ТЕЛК? Има възможност за основното заболяване да ти намалят процента при следващата комисия. Не знам колко дават за липса на орган, но би трябвало да дават нещо.
Ходих вече 2 пъти през 3г., последния път даже ми го увеличиха от 52 на 64 процента, имам влошаване и за съжаление, по-добре няма как да стане нищо, нов гръбнак няма да ми порасне, пари за операция в Германия няма, а хистеректомията ще я прибавям към списъка, та затова питам   Tired
Те да посмеят да го намалят, ще ги спукам от дела както съм освирепяла от болки Twisted Evil

# 597
Пак се сетих за "Доверие", трябваха ми два-три дни да смеля информацията. Говорих с една жена, сигурно е добър лекар, чакаха я десетина бременни пред кабинета, но тя ми каза следното "Нашите болни не лежат в реанимация.", с много гордост го изрече, направо изгубих говор. Shocked Това след въпроса ми престой в реанимация отделно ли се заплаща и колко. Абе тези добре ли са? Как може да пренебрегват елементарни медицински стандарти, в най-западналата болница има реанимация, а тук много смели го раздават. Май няма да се възползвам от техните услуги.

# 598
Tiger Lily, тук в държавната е 900 избора на екип, друго поне моя док не иска. Даже очаквах, че за абразиото ще ми пишат такса избор на лекар, но не. Когато бях за абразиото имаше две жени от София дошли тук да ги кълцат, защото повече си харесали лекарите, едната беше мед. лице.

# 599
  • Бургас
Ще попитам и в тази тема,може някоя  дама да помогне с информация  Praynig
Момичета,бях на гинеколог вчера и жестоко ми се накара,че не пия хормонозаместителна терапия.Наплаши ме,че до 50 години ще ми се изпочупят костите.Сега съм на 34,преди 6 години съм оперирана.Почти не ми останаха зъби(имам само 5 на долната челюст),косата ми оредя видимо,положението не е розово.Лекарят ми изписа това

http://apteka.framar.bg/12006227/%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B0% … %BC%D0%B3-organon
Пили ли сте го,имате ли отзиви?
Вчера цял ден четох лоши неща за хормонозаместителната терапия,не ми се иска да започвам,дали няма сред вас някоя дама,която е била оперирана млада,ако има моля да сподели опит  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт