Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - III тема

• 174 353
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря ви!  Hug Не съм въобще наясно с тематиката и от четене май повече се обърках... Тя казва, че след операцията ще се знае какво точно е положението и дали са злокачествени образувания.
Аз честно казано малко се съмнявам, все пак преди това лекарите дават някакъв ориентир какви за изгледите  или се лъжа??? А и с тази химиотерапия преди това.  Confused

Погледни какво са написали точно лекарите в документите (ако ти разреши), Така ще можеш да се ориентираш за прогноза. Или не е разбрала, или не ти обяснява добре, защото много странно звучи химио преди операция за евентуално злокачествено. Да, след операцията се потвърждават или отхвърлят някои неща, но предварително се знае какви горе-долу са ти изгледите.

Част от проблема е, че аз съм на над 2000км от вкъщи... А и тя не казва много като говоря с нея. Съмнявам се да не е разбрала, защото тя самата е медицинско лице. Явно ще трябва да я "понатисна" малко. Каквото и да е положението, затова сме семейство все пак...

# 676
Хич недей да я натискаш тогава, щом е мед лице си знае и има кого да пита. Отвратително е когато започнат да те разпитват близките, още повече те стресират и натоварват. Остави я да ти каже каквото и когато реши.

# 677
  • Под гъбата
Момичета, някоя от вас имала ли е назначена химиотерапия преди операцията? И ако да, с каква цел точно?
От една позната знам, че химиото цели ограничаване на процеса. Тя беше с рак на шийката на матката в напреднал стадий. После чака 6 месеца за операция на гърдата.

# 678
Хич недей да я натискаш тогава, щом е мед лице си знае и има кого да пита. Отвратително е когато започнат да те разпитват близките, още повече те стресират и натоварват. Остави я да ти каже каквото и когато реши.

Разбирам, че й е трудно, но на нас, най-близките също не ни е лесно, защото сме в неведение. В такава ситуация обикновено най-черните мисли надделяват...

Има ли момичета от Пловдив, които да имат други телефони на База 1 на Онкоцентъра в Пловдив? Може и на лични. Звъним от вчера на всички телефони, дадени на страницата и никой не вдига! На националния номер също!   Twisted Evil Такова отношение не ми се вижда нормално. Звънях за проба и на База 2 - и там никой не вдига!

# 679
  • В страната на бурите
Момичета, не зная за тук ли ми е питането, но много моля за съвети и кураж. Майка ми има голямо смъкване на матката и в петък ще ходим да й насрочат час за операция - вероятно за понеделник-вторник. Побърквам се от притеснение, защото:
1. Не знам колко е опасно за нея. Жена на 68 години. Има проблеми със ставите, с вените, а поминалата седмица й откриха и песъчинки в бъбреците (след като имаше кръв в урината). Искат да махат всичко -матка,яйчници,да слагат някакви платна, а аз не знам така ли се прави по принцип. Може ли някой да сподели - какви са възможните усложнения, колко време е операцията,каква е упойката, как протича възстановяването?
2. Тя по препоръка от близки си е избрала лекар от Шейново и беше 2 пъти на преглед. Той обаче май щял да асистира,а в петък ще видим кой ще е  опериращият -това също ме тревожи. Обаче аз прочетох много негативни мнения за избрания лекар... Искам да отидем за второ мнение. Обаче има ли специалист, който да приема от днес за утре? Като прочетох се чакало с месеци, които нямаме.
Благодаря ви.

# 680
В понеделник съм на операция.ще ме оперира доктор славчев в окръжна варна.някоя от вас тук била ли е оперирана от него?

# 681
2. Тя по препоръка от близки си е избрала лекар от Шейново и беше 2 пъти на преглед. Той обаче май щял да асистира,а в петък ще видим кой ще е  опериращият -това също ме тревожи. Обаче аз прочетох много негативни мнения за избрания лекар... Искам да отидем за второ мнение. Обаче има ли специалист, който да приема от днес за утре? Като прочетох се чакало с месеци, които нямаме.
Отиваш при избрания специалист за второ, и на място обяснявате, че е спешно, изчаквате записаните и вероятно ще ви приемат. Или започваш да звъниш утре рано сутрин, обясняваш, настояваш, може да ви дадат час за другата седмица.
Щом лекарят само ще асистира, вероятно е със стаж под 10-15 години и има изискване да оперира заедно с по-опитен. Само по себе си това, че само ще асистира не е проблем: има чудесни млади лекари, които са със страхотно отношение към пациентите и са много по-достъпни при въпроси, за прегледи и т.н.. Попитай кой ще е другият/другите в екипа, предполагам някой от доцентите в отделението.
По първия въпрос - всяка операция има рискове, дори при млад човек в отлично здраве. Ако е достатъчно зле, че да я бързат с операцията, не знам дали е добре да задълбавате предварително в усложненията и да се стресирате. Една от жените около 60те, с която бях в болницата, около две седмици след иписването се оправяше вече сама, единственото по-сериозно оплакване беше, че още се напишква. Потърсете мнения от други специалисти, докато намерите някой, на когото се доверявате да направи най-доброто за нея. Упойката ще избере анестезиологът след като прецени общото състояние, лекарствата, които приема и т.н.. Тъй като е възрастна е важно след операцията да не я оставяте да се залежава, настоявайте за ежедневни разходки (без да се преуморява, разбира се).

# 682
  • Под гъбата
 Позната се оперира след сериозен пролапс. Операцията беше вагинална и отстраниха матката, яйчниците ги оставиха нищо, че е на 63. Възстановяването става по-бързо отколкото с коремна операция. Това платно е за да държи коремната стена, такова слагат и при херниите. Ако е много свлечена матката, правят пластика на пикочен мехур или дебело черво, в зависимост от случая. На пред оперативния консулт да не спестява нищо от здравословните си проблеми и лекарствата които приема. В Плевен минавах през консулт със съдов хирург, пулмолог, етдокринолог /заради заболяване/, анестезиолог и вътрешни болести. Жената с мен я консултира и алерголог.
Напишкването е нещо което се случва, а и след такава операция се носи катетър в след оперативния период за да няма замърсяване. Измиването е с разтвор на йодасепт. При мен имаше фиксиране на пикочен мехур и след махането на катетъра имах странно усещане за ходене до тоалетна, но всичко премина бързо!  Упойките при всеки имат различно влияние. Жената с мен спеше първия ден и в просъница искаше вода. Аз не успях да мигна след операцията, но пък не изпитвах жажда.Успех и бъдете спокойна!

# 683
Момичета, след операцията колко време са ви държали със сонда? И след колко време ви излезна хистологията? Не се ли прави хистология в рамките на максимум 1 час по време на операцията, за да се знае какво и колко да се премахне? Или след това има още някакъв разширен вариант?

Извинявам се за въпросите, които сигурно са коментирани вече, но нямам време да изчета всичко.

Много късмет на Йовка и за майката на Wonder woman!

И да, днес успях да се свържа с една жена от База 1, след като звъннах на телефон, който трябва да се обслужва от старша сестра... Тези на Регистратурите продължават да не отговарят. Казвам, "една жена", защото не се представи. Неуспях да си задам няколкото въпроса, защото още след първия, набързо ми се пожела "Хубав ден" и ми се затвори!?  Shocked Силно се надявам поне обслужването на пациентите да е на ниво...

# 684
  • Под гъбата
Момичета, след операцията колко време са ви държали със сонда? И след колко време ви излезна хистологията? Не се ли прави хистология в рамките на максимум 1 час по време на операцията, за да се знае какво и колко да се премахне? Или след това има още някакъв разширен вариант?

в Плевен хистологията излиза между 10 и 14 дни. За каква сонда питаш?

# 685
Сонда в гърлото.
Мерси!

# 686
Скрит текст:
В понеделник съм на операция.ще ме оперира доктор славчев в окръжна варна.някоя от вас тук била ли е оперирана от него?

д-р Славечв ме оперира през 2013 г.

# 687
  • Пловдив

Да, по време на оперцията правят спешно хистологично изследване (гефрир) за оценка. Сигурно става в рамките на 15-20 мин. Нямам точна представа, защото съм била под упойка.
Окончателната и по-прецизна хистология излиза след 1 седмица.
Трудна е връзката по телефона с регистратурата. Казали са ми да звъня от 13 до 15 ч. Вечно са много натоварени. Има опашки на гишетата и ровят за досиетата.
Не се притеснявай. Може условията да са мизерни, но лекарите са много добри специалисти.
Аз лично съм възхитена от персонала в КОЦ-а.
Здраве и късмет на всички!

# 688
  • Под гъбата
Сонда в гърлото.
Мерси!
Само по време на упойката се слага за да се контролира дишането! После дразни на гърлото и е леко неприятно усещане.

# 689
  • София
  За дразненето от сондата си бях взела хапчета за гърло-хексоралетен  или някое подобно и много помогна, иначе трудно преглъщах. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт