Помощ за избор на лаптоп

• 148 403
  • 1 528
  •   1
Отговори
# 1 185
Моето Вайо е на 10г. Има още хляб в него. Защо пък на 2г да трябвало да се сменя техника..не съм изобщо съгласна.

# 1 186
Ами искам да инвестирам в нещо, което да го ползвам по-дълго време. Нямам възможност да сменям лаптопи на 2 години, затова предпочитам да мога да си ъпгрейтвам рама. Сегашният ми лаптоп е HP Elitebook и е на 10 години.

# 1 187
Моето Вайо е на 10г. Има още хляб в него. Защо пък на 2г да трябвало да се сменя техника..не съм изобщо съгласна.
Не става дума за съгласие. Нищо от актуалните за момента устройства няма да подлежи на поддръжка след 5-6 години. Тогава цената на поддръжката става съизмерима с тази на ново устройство.
Има само една причина старо устройство да стои експлоатация - възможностите които дава. Имам едно желязо от 2008 - на стероиди ( 4G Ram 5.10 ядро с триста зора, PCIe контролер за SAS дискове ) , което държа живо само защото на него мога да прочета и извадя информация от всякакъв носител от преди 20 години - включително МО, ленти, CF карти...дискети. Всичко вътре освен, че се намира неимоверно трудно, многократно превишава цената на ново устройство.

П.с. Малко Ви заблудил. Имам и един лаптоп от 2007 който работи. Той има повече сантиментална стойстност

# 1 188
Е, да, трябва да се има предвид, че вече новите програми, актуализациите на Windows и излизащите нови игри през годините ще изискват мощни устройства. Няма как да се отрече тази динамика, която изисква да се обновява техниката по-често. Ама пък никак не ми се дават 2К за нещо, което ще трябва да сменя след 2-3 години...

# 1 189
Чисто теоретично.
Ако ми донесете техника на 5 години с проблем и той не е фатален цената която ще Ви кажа няма да Ви хареса и ще ме обявите за шарлатанин.
В момента ми искат да намеря IDE диск за блейд. Цената която им на намирам е $150 за втора употреба без гаранция за 160GB
Съвременен диск последно поколение струва под $0.20 на GB с три години гаранция

# 1 190
Какво мислите за Yoga сериите на Леново? Леново по принцип имат проблеми с пантите и ми е интересно подобен лаптоп, който може да се сгъва и на таблет дали скоро няма да даде проблем с пантите?

# 1 191
Ами и аз обмислям да кача бюджета, пък и покупката ще е на черен петък. Никак не ми се правят компромиси, защото все пак този лаптоп ще го използвам близките 10 години, живот и здраве.
Интересува ме също какво мислите за Asus Vivobook 14 и 15. Харесват ми като дизайн, но четох, че паметта не може да се ъпгрейтва. И като стана въпрос за ъогрейтване, как да знам подлежи ли един лаптоп на ъпгрейтване на рама, защото за 10 години определено ще ми се наложи.

Вземете си Asus. Другия вариант е Lenovo. Asus са едни от малкото които издържат повече време. Ако лаптопа е слаб на параметри - да, сменят се на 2 години, защото апликациите, игрите и прочие стават все по-тежки и по-тежки. Ако не разбирате нищо - минимум RAM 16GB DDR4, AMD CPU 5x*, GPU Nvidia 1650 +. Има подобни лаптопи около 2,000 лв. Това в момента е нещо стандартно. Пандемията забави излизането на DDR5 RAM технологията, отделно направи и видео картите по-скъпи. За 2,000 лева бихте могли да си сглобите сносен настолен компютър, а ако му сложите и подходящо дъно ще можете да го ъпгрейдвате след време. Лаптоп от евтините серии не може да се ъпгрейдва, защото просто е ... евтин. Тъй като това е нещо което се ползва или ще се ползва всеки ден в зависимост от работата и целите ви, препоръчвам ви да инвестирате повечко пари. Или както се казва по нашенски Не съм толкова богат че да купувам евтино. Читам и адекватен лаптоп под 2,500 трудно ще се намери. Ако се търси истинска инвестиция - брандиран лаптоп над 3к (asus / lenovo) или тия пари за настолен компютър.

# 1 192
Не всички са геймъри и не всички играят игри, за да важи горното мнение.

За сърфиране в интернет, какви пък 2-3000 лв за лаптоп, смешно е просто.

# 1 193
  • Агент под прикритие
Новите модели лаптопи (да кажем, излезли последните 4-5 години), особено платформа Intel, са пълна скръб в по-голямата си част и като производителност, и като качество.
Т.нар. премиум серии не са изключение. Цената им е формирана основно заради по-скъпите пластмаси и др. материали, както и дизайна, което обаче няма връзка с ремонтоустойчовостта на дъното и останалата електроника по него, която се събира на шепа места в света.
В момента заради онлайн обученията, цените са вдигнати значително, което е още една причина лаптоп в днешно време да се купува само в крайна нужда.

# 1 194
Здравейте. Писахте, че някои от вас имат Сони Вайо. Чудя се продават ли се още нови ? Една приятелка едно време си беше купила от чужбина и си спомням, че го ползваше едно 10 години, та си мисля, че си заслужава.

# 1 195
Наблюдението ми от пантите на Леново е личен опит. Имах Thinkpad, сравнително стабилна машина, но пантите лесно се поразхлабиха.
Интересно ми е при тези 2 в 1 лаптопи и не само на Леново това постоянно завъртане на градуси дали не оказва влияние на пантите и не съкращава живота на пантите?

# 1 196
Сега така се прави всичко - колкото да изкара гаранцията и аут. Другия проблем е че технологиите и изискванията извънредно бързо се променят, хайде да речем че си вземете нещо с 8 Гб РАМ, и има възможност да сложите 16 или 32 примерно - това не е проблем, също и да добавите хард (ССД ) ; по-сложно е с видеокартите и процесора, повечето не могат да се подменят или не си струва.
Все пак може да попаднете на нещо читаво професионален или полупрофесионален клас, да ви изкара повечко време, масовите изобщо не ги поглеждайте ( но цените на тези горните по принцип са по-високи ).
Специално за Сони не съм сигурен - общо взето се преориентираха в други бизнеси, и постепенно спират поддръжката на лаптопи (аз имах едно VAIO и не можах да му намеря драйвери на официалните им сайтове, не помня откъде ги изкопах след голямо търсене из нета )

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 08:43 от kirasirrav

# 1 197

След като работих известно време за IBM Bulgaria - Lenovo не бих го препоръчал на никого. Поддръжката, дизайнът, support-a и проблемите не оправдават цената и името.

Наблюдението ми от пантите на Леново е личен опит. Имах Thinkpad, сравнително стабилна машина, но пантите лесно се поразхлабиха.
Интересно ми е при тези 2 в 1 лаптопи и не само на Леново това постоянно завъртане на градуси дали не оказва влияние на пантите и не съкращава живота на пантите?

Lenovo са сравнително по-здрави и по-евтини за бизнес от HP. За това и в компаниите масово са на Lenovo. Това е. Не съм чул някое IT да е с Lenovo лаптоп в тях. Аsus, лично за мен, са най-добрия избор било то за по-слаб компютър или по-мощен. Просто съотношението цена и качество е ненадминато вече години наред.

# 1 198
Ами след мненията тук наистина вече клоня към Asus, при тях ме привлича и това, че моделите имат отключване с пръстов отпечатък, не че е важно, но все пак е интелигентно решение. При Леново бюджетните ме отблъсква евтината пластмаса, от която са направени. Лъха си на боклучавост още от външния вид. Пък и в ютюб все на лоши ревюта за Леново попадам. Дори да направя компромис с нещо евтино, клоня към Asus.

# 1 199
Привет, насочила съм се към два модела на HP на съпоставима цена, но все още се колебая:

https://www.technopolis.bg/bg/Laptopi/Laptop-HP-PAVILION-15-EG00 … -2B9F0EA/p/519300

https://www.technopolis.bg/bg/Laptopi/Laptop-HP-PAVILION-15-EH10 … -3E3U3EA/p/519318

Ако може да ме насочите с препоръка, ще бъда благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт