Бебе е в тежко състояние след инцидент в болница

• 264 113
  • 5 353
  •   1
Отговори
# 3 645
Именно това е превъзпитанието, ма ко. Мога да дам паралел с учителите, защото такава съм аз- до вътрешната нагласа на човек е, как отива на работа и как я върши. Има мърльовци и с 1000 лева заплата, има и чудесни учители с 400.

# 3 646
  • при късмета
Касита, според мен това не е превъзпитание, а манталитет. Той не се променя. Мърльто ще си остане мърльо и на 1500 да му вдигнат заплатата, а този лекар, учител и т.н. на който хората са благодарни ще продължава да си работи за 400 лв. и няма да стане мърльо.
Проблема е, че вторите се броят на пръсти, а правилото са първите.
И ако нямат страх от закона, то от нещо трябва да имат.

# 3 647
  • София
Има примери за гражданско участие и реални промени, настъпили благодарение на граждански натиск, макар и не в сферата на здравеопазването
Скрит текст:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2015/04/18 … trenirash_drakon/
 ....
През последните години обаче "Спаси София" не са сами в опитите си да притесняват мастодонта. Натрупа се критична маса от общности, които го настъпват от всякакви посоки с убеждението, че е окей гражданите да изискват от хората, на които са поверили грижата за града си. Различни по целите си, проблемите, които искат да решат и методите, с които си служат, тези групи и организации са достатъчно на брой и значими като въздействие, че да можем да ги наречем система. Независимо дали са избрали да спорят с главния архитект за хаоса в градското планиране като "Група Град", да контролират изпълнението на инфраструктурните проекти като "Спаси София", или да преобразяват всевъзможни градски грозотии като "Трансформатори", появата им върши най-бавната, но най-важна промяна - да превъзпита местната власт, че да общува с гражданите и да съгласува решенията си с тях е естественият ход на нещата. Усилията за това вече не идват само от София. Бургас, Варна и Русе също имат своите граждански двигатели, които по своя начин се опитват да поправят системните градски бъгове.

Кои са тези хора

Макар че голяма част от тези общности разчитат на мускулите и енергията на ентусиасти, които се занимават с проблемите на града в своето лично време, е лесно да разпознаеш физиономията на двете професионални общности, които са най-активни - архитектите и IT секторът.
...

Дали няма такива активни групи /професионалисти/ и в здравеопазването...

# 3 648
ма ко, българите в чужбина много се променят! 
Не всички, но една голяма част от тях.
Законите са много важни, но и заплатата оказва влияние и то голямо. 

# 3 649
Аз продължавам да не намирам смисъла на протеста. Промяна да има. Но каква точно ми убягва. Ето тези със София са ясни.
Деца при майките, камери в родилни зали, микрофон до баджа на лекаря, раждане и с баба, за пълен контрол на ситуацията .... Дайте нещо конкретно или просто се помолете за здравето на Никол, за здравето на всички- родени и неродени български деца.

И понеже аз не вярвам в силата на нито една рестрикция, която води до превъзпитание на индивид, навършил пет години, то съм стигнала до извода, че най-добре действа похватът с моркова. Наместо хули към медицинското съсловие, опити за остра намеса в работата им, поставяне под съмнение професионализма им, което ще накара същото това съсловие да се наежи като таралеж, похвалете всеки един лекар, бил до вас в труден, щастлив, важен момент. Във ФБ постове с подобно съдържание събираха стотици лайкове, в пъти повече от такива за убиване с камъни, разпъване и подобия.

# 3 650
  • при късмета
Какво общо имат българите в чужбина? Говорим за положението тук. В крайна сметка, като са я започнали тази работа са били наясно каква ще е заплатата, нали? Никой не започва работа където и да е, без да знае за каква заплата работи. Ако не му харесва не започва, ако започне не може да се съгласява на тези условия и после да рИве, че му е малка заплатата.
И каквато и да тя, не дава право на немърливо изпълнение на задълженията

Скрит текст:
Сутринта, в сутрешния блок на БТВ, гост беше майката на Даяна, първата родилка от Шейново преди 3 години. Заедно с нея беше онова човекоподобно председатела на БЛС, който за толкова смърт, причинена от лекари не прави друго, освен да си изсмуква от пръстите оправдания за убийците.
Тя е прекрасен пример как именно съдебната система категорично отказва да раздаде правосъдие и защитава всячески, "лекарите" отговорни за смъртта на Даяна. За трети пореден път се случва едно и също. Излиза ескпертизата поискана от прокурора (която по някакво чудо обвинява лекарите) и този прокурор го повишават или пращат другаде. Ново дело, ново назначаване на друга експертиза и пак същото. Последния даже си направил отвод.
3 години делото боксува на едно и също място, неспазвайки  всякакви срокове и съда заради прокурорите го отлага.
Тя каза, че е твърдо убедена, че или чакат ескпертиза, която да устройва докторите и ако не се направи такава официално на някоя страна ще се налага да си купува такава, която я устройва.
Много е дълго и малко извън темата, затова го слагам в скрит текст. Не мога да кача видеото, защото нещо не ми отдава да "отрежа" точно тази част, а е много дълго. Сутрешния блок веднага го качват в сайта и може да се гледа, аз тази сутрин го гледах.
Съвсем се отчаях, че може по някакъв цивилизован начин да се оправи положението. И съда до сега не е осъдил лекар, а те по този повод се чувстват абсолютно безнаказани.
Според мен това е причината акушерката да не се е притеснявала от камерите, именно чувтството на безнаказаност и това, че и да й се потърси сметка даже и властите ще я прикриват.
Друго обяснение за случая нямам.
Не само в АГ отделенията, а във всички болници и отделения трябва да се променят нещата. Макар, че АГ сектора е най-кошмарен от всички, няма спор.

Касита, ние и да ги хулим и хвалим по отделно, един от най-големите проблеми в съсловието е, че те самите няма да го направят.
А трябва сами, м/у себе си да отсеят корумпираните и безхаберните. Те обаче правят точно обратното, защитават се до последно, дори и при най-тежките случаи, дори когато има починал пациент.
Аз лично съм била доволна от лекар и се отвратих от него, когато защитаваше явно виновен колега

# 3 651
Какво общо имат българите в чужбина? Говорим за положението тук.
Общото е, че един и същ човек поставен при различни условия се държи различно.
ти твърдиш: "Мърльто ще си остане мърльо и на 1500 да му вдигнат заплатата, а този лекар, учител и т.н. на който хората са благодарни ще продължава да си работи за 400 лв. и няма да стане мърльо." - не мога да се съглася.
В страната, в която аз живея, лекарите не ги бият и хората не си решават проблемите с камъни.
Заплатите са много по-високи. Една акушерка не взима колкото една продавачка в магазин.
Хората не работят по 24 часа. Сестрите не си сливат смените за да могат да гледат деца.
И отношението е различно.  yes

# 3 652
  • при късмета
А тези дето не живеят тук, да дават акъл какво и как трябвало да стане ми у любимо. Можеш да определяш какво и как да стане, когато си в тази ситуация. Когато не си, е много лесно само да си дрънкаш общи приказки.
Най-много дрънкат, тези които са избягали от конкретните действия и само дават съвети как трябва да мислят и действат другите.
Ти защо не си тук да промениш нещата както ти искаш или да изискаш да се накаже болницата? Направи го и тогава си доказвай тезата и давай примерите

# 3 653
ма ко, много ми се иска да живея в България, но не мога да си позволя да работя за 400 лева и да не знам в кой момент няма да се появиш ти и да ме набиеш  Wink

# 3 654
ма ко, много ми се иска да живея в България, но не мога да си позволя да работя за 400 лева и да не знам в кой момент няма да се появиш ти и да ме набиеш  Wink

Да не би всички в България да работят за 400лв? Хайде стига...

А ти по-точно как ще помогнеш нещата да се оправят щом дори не живееш тук?

# 3 655
Audrey Hepburn, българите в чужбина все още имат право да гласуват. Българите в чужбина са видели и други системи и порядки и могат да споделят опит и да дават идеи.
Пример: здравната карта. Без здравната карта никой лекар не може да напише, че съм го посетила 10 пъти, а в действителност да е било веднъж. Отделно има обратна връзка и пациентите получават информация от здравната каса, в коя болница са били, какви операции са им правили, при кой лекар са ходили.
При наличие на здравна карта касата се източва много по-трудно.
Разберете, че е наивно да се смята, че добрият специалист ще е добър и с малка заплата, особено когато става въпрос за медицина. Добрите специалисти трябва непрекъснато да се запознават с новостите в медицината, а ако ще сливат смени, ще работят денонощно, това няма как да се случи.

Частните болници: ако една държавна болница източва касата и в нея се извършват нарушения, то министърът може да смени ръководството, а при частните болници е безсилен. Затова като хванат някоя частна болница в нарушение => прекратяване на договора със здравната каса, отнемане на лиценз, а колегите им от другите частни болници ако не искат да ги последват, ще трябва да са по внимателни с кражбите и нарушенията.

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 00:47 от B & C

# 3 656
E, току-що при М.Цветков някаква отнесена особа от женски пол пак ожали Ковачева и колегите ѝ, че карали двойни смени и били на ръба на оцеляването newsm78 
Тези мърли що не мръднат малко от София - да се разходят в провинцията из селата да видят какво значи да си "на ръба"?  Close  Аман вече  Confused

# 3 657
Audrey Hepburn, българите в чужбина все още имат право да гласуват. Българите в чужбина са видели и други системи и порядки и могат да споделят опит и да дават идеи.
Пример: здравната карта. Без здравната карта никой лекар не може да напише, че съм го посетила 10 пъти, а в действителност да е било веднъж. Отделно има обратна връзка и пациентите получават информация от здравната каса, в коя болница са били, какви операции са им правили, при кой лекар са ходили.
При наличие на здравна карта касата се източва много по-трудно.
Разберете, че е наивно да се смята, че добрият специалист ще е добър и с малка заплата, особено когато става въпрос за медицина. Добрите специалисти трябва непрекъснато да се запознават с новостите в медицината, а ако ще сливат смени, ще работят денонощно, това няма как да се случи.
И като гласуваш какво? Да не би с твоят глас или с още сто гласа да се промени системата. А и идеите и опита като го споделите някой, според теб, ще ви обърне ли внимание? Дай ми нещо по-реално, а не нещо, което няма как да се случи.
И за добрите специалисти и минималната заплата също не си права. Според мен Касита и ма ко имаха предвид, че един човек ако е свестен и харесва работата си ще я върши качествено и за 500лв и за 3500лв. Аз лично имам най-добрият личен лекар, които може да съществува, а не вярвам да работи за 3к. Човекът винаги се идва когато имаш нужда от него, никога не отказва, никога не е казал, че няма направление /както правят голяма част от лекарите/, а и винаги си признава, когато не е сигурен за нещо и те праща на специалист. Просто е добър човек и харесва работата си и пак ти казвам не взима заплата от няколко хиляди.

# 3 658
E, току-що при М.Цветков някаква отнесена особа от женски пол пак ожали Ковачева и колегите ѝ, че карали двойни смени и били на ръба на оцеляването newsm78 
Тези мърли що не мръднат малко от София - да се разходят в провинцията из селата да видят какво значи да си "на ръба"?  Close  Аман вече  Confused

Е, ако на ръба на оцеляването е около 2000хил на месец...

# 3 659
може ли линк към предаването на Цветков?

Общи условия

Активация на акаунт