Бебе е в тежко състояние след инцидент в болница

• 264 136
  • 5 353
  •   1
Отговори
# 2 760
според закона акушерките не могат да работят повече от 7 часа на ден в дните, в които присъстват на операции, и повече от 12 часа в дните, когато не са част от операционния персонал. това трябва да се съобрази от изготвящите графика.
закон има, но никой не го спазва и няма ефективен контрол.

# 2 761
Петра, има как: Имаш акушерки Х, У, З А и Б. А и Б застъпват 24 часова смяна, в която и двете имат време да отморят, не е гот, но не е и чааак толкова тежко. На следващото дежурство застъпват акушерки Х и У, и те си изкарват смяната, после застъпва акушерка З и някоя от първата смяна, която е имала 24 часа почивка и така се редуват.
Говорим за 5 бебета, а не за зверилник все пак.
Разберете, циклите на работа при медицински работници, полицаи и пожарникари са различни. Има наредба, кочто определя часовете на работа за седмицата. Те не могат да я надхвърлят и ако са я надхвърлили са в нарушение. Работната седмица е 40 часа, дежурствата трябва да са в тзси диапазон и между тях да има адекватна почивка. Т.е на седмица не можещ да имаш повече от две 24 часови и между тях трябва да има почивка.

# 2 762
  • на 4-ия етаж до асансьора
Check Please за болниците не става - 40 часова си е работната седмица

Че тя работната седмица съвсем законно може да е 48 часа и нагоре за всички навършили 18 години, ти точно за болниците я свали на 40.

Не съм я свалила.Толкова е , ако си само на един ТД. Да, може да е и 48ч. Но понеже не е увеличена по наредба на 48 значи всяка седмица ще си с 8 часа извънреден труд.

Извънреден труд
Определение и забрана
Скрит текст:
Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
(2) Извънредният труд е забранен.

Допустимост по изключение
Скрит текст:
Чл. 144. Извънреден труд се допуска по изключение само в следните случаи:
1. за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.) за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;
5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време;
6. (нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на усилена сезонна работа.

Продължителност
Скрит текст:
Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа.
(2) Продължителността на извънредния труд не може да надвишава:
1. 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;
2. 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;
3. 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.
(3) Ограниченията по предходните алинеи не се прилагат в случаите на чл. 144, т. 1 - 3.

Down Under замълчи моля те!Значи викаш да не им броим часовете през които са на работното място, щото имало и подремване!  newsm78 Майко мила!  И по твоя начин не става.Защо- чети по-нагоре!

# 2 763
Down Under, нали след 24 часа дежурство се полагат два дни почивка?
И какво става ако някой се разболее?
Анонимната е  карала и по 36 часа без почивка и споделя, че е имало дни в които не е могла дори да седне да се наяде  ooooh!
Как да не е  тежко?  ooooh! Жената сама си казва, че е била скапана от умора и е заспивала по столовете без да се осети. А на тях не им се плаща за да спят! 

# 2 764
  • при късмета
Сериозно ли продължавате да мислите, че трудовото законодателство е основната тема? И че нарушаването именно на това законодателство е най-сериозния въпрос и най-голямото нарушение на болницата?

# 2 765
  • Пловдив
В болниците,в които аз съм работила дежурства по 24 ч не бяха разрешени. Правеха се компромиси единствено за 4 дежурства (2 дневни+2 нощни) и след това по-дъгла почивка (3 или 4 дни),но по график работим 1 дн,1 нощна и след това изискват 24ч почивка мин. Всяка промяна е задължително да се съгласува със старшата акушерка и единствено с нейно разрешение става това. 36 часа в отделението (имали сме по 16-20 бебета) меко казано ще ме побъркат и самата аз не бих искала да ги изработя! Не,защото бебетата плачат,а защото това не ми харесва на мен!

# 2 766
Сериозно ли продължавате да мислите, че трудовото законодателство е основната тема? И че нарушаването именно на това законодателство е най-сериозния въпрос и най-голямото нарушение на болницата?

И аз продължавам да се чудя -явно друга дъвка си нямат.
Не знам за кой път да напиша, че тази "мила женица" нито е била преуморена, нито зле платена.
Софиямед са и плащали добра заплата, държали са се коректно с нея дотолкова, че са я оставили сама да си наглася работното време според удобството си. 
 Стресната била, уморена била, зле платена милата, работодателят ходил след нея с каиша да я кара да работи до изнемога и накрая тя откачила и строшила бебешки череп...що за простотии-аре сОпрете се малко че сте просто нелепи и ставате вече демоде.

# 2 767
Аз пък не им вярвам на тея анонимните, които се появиха. Защо не се оплакаха преди това? А и защо не застанат с името и лицето си? Акушерката например винаги може да се намери работа /недостиг на медицински персонал, сещате се/

# 2 768
Софиямед са и плащали добра заплата, държали са се коректно с нея дотолкова, че са я оставили сама да си наглася работното време според удобството си. 

Тази болница не е коректна нито с пациентите, нито със служителите, нито със здравната каса!

# 2 769
  • на 4-ия етаж до асансьора
Никъде не съм твърдяла , че причината за побоя е преумора. Причината е садизъм и рутина на една твар неспряла се пред нищо и непосвенила се да пребие 4 дневно бебче.
ма ко дано да съм лош пророк, но единственото за което може да се осъди болницата е неупражнен контрол, който /поне според мен/ може да бъде извлечен главно от КТ.

# 2 770

Смятам, че масовото погазване на трудовото законодателство във всички браншове е най-големият проблем в България. Заради това погазване един куп хора работят на черно, един куп хора полагат десетки часове извънреден труд и продължават да получават минимална заплата, един куп не се осигуряват... Да продължавам ли? Да, излизаме от темата за постъпката на акушерката, но последвалото постъпката й излизане наяве на болничните практики са поредният повод хората да се замислят и да разберат, че тарикатлъкът е гибелен за държавата и населението й.

# 2 771

Смятам, че масовото погазване на трудовото законодателство във всички браншове е най-големият проблем в България. Заради това погазване един куп хора работят на черно, един куп хора полагат десетки часове извънреден труд и продължават да получават минимална заплата, един куп не се осигуряват... Да продължавам ли? Да, излизаме от темата за постъпката на акушерката, но последвалото постъпката й излизане наяве на болничните практики са поредният повод хората да се замислят и да разберат, че тарикатлъкът е гибелен за държавата и населението й.

+1

# 2 772
  • при късмета

ма ко дано да съм лош пророк, но единственото за което може да се осъди болницата е неупражнен контрол, който /поне според мен/ може да бъде извлечен главно от КТ.
Медицинския одит (който тече в момента) ще открие много по-сериозни нарушения, особено, ако тръгнат да проверяват случаите от Господари на ефира конкретно. Тези нарушения са много по-сериозни и свързани с правомощията им. За нарушение на КТ не знам дали имат право да санкционират, дори да могат това е най- маловажното нарушение.

Стига от болницата да не си намерят и някой от одита, на който да платят

Helau , колкото и голям проблем да е погазването на трудовото законодателство, не е по темата

# 2 773

Тази болница не е коректна нито с пациентите, нито със служителите, нито със здравната каса!

Със здравната каса се разбра, че не е била коректна.
Но със служителите си е била. Може да не е била изрядна според закона на 100%, но в България никой не е . Но като заплати и отношение е била съвсем коректна към служителите си.

# 2 774
За нарушение на КТ не знам дали имат право да санкционират, дори да могат това е най- маловажното нарушение.

Естествено. И то НЕ е причина за конкретната случка.

Общи условия

Активация на акаунт