СЕДМИ КЛАС - 62

• 42 326
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
Ей... браво Биборана - изтекоха ми очите да го търся. Това е много полезна информация. Браво за труда ти!

# 406
  • София
Въпросът беше ако не ги приемат в НЕГ. Иначе много ясно, че НЕГ е много по-добре от НУКК, ако детето ще учи после в Германия.

Жасмин, въобще не съм писала поста си с тази насоченост. Акцентът беше по-скоро върху сравнението между учене в гимназия с немски и учене на езика на курс.Да, гарантирано има деца, справящи се отлично със следването в Германия и след курс, както са отбелязали jd и  Dundi. Както има и завършили НЕГ, които им отстъпват като ниво на владеене на езика, но в общия случай контактите с немци през гимназиалния курс, ходенето по разни проекти в Германия, ученето на предмети на езика, по-големият хорариум  от часове по немски предполагат по-лесно достигане на нивото на езика, нужно за следване. И пак казвам - не на  последно място излиза  и  по-евтино и времеспестяващо. Точно тук се крие и разковничето за това защо именно деца, завършващи гимназии с немски, френски или испански като 1 език, имат най-масово сертификати по два езика на ниво С1/С2 към края на средното образование. Оползотворяват свободното си време да изучават/по-скоро да надграждат навън английския, учен до 7 клас. Докато при обратните варианти не е  толкова масово (разбира се, че не е невъможно, просто е по-рядко) да се докарват сертификати за наистина високи нива след курс по немски или френски като 2 език. Никъде не съм правила  иначе каквато и да е съпоставка между  НУКК и НЕГ.

Змия, аз не би се наела да прогнозирам  (пък било то и за собственото дете) кое училище е достижимо и кое не. Справянето на изпитите е комбинация от много фактори - редом със солидната  подготовка са важни кондицията, в която е детето (доколко е здраво и спокойно на изпитите), обстановката в изпитната стая, степента на концентрация, правилната тактика на работа и разпределение на времето. Недей с такава лекота да казваш за къде ще му стигне или няма. Изчакайте изпитите... Peace Казвам го с най-добри чувства. На въпросните изпити може всичко да се случи. Познавам два случая, доказващи именно това. През 2012 близко момиченце, с много стабилна подготовка, със солидни знания и познаване на разни хитринки, с регулярно  доста високи оценки на пробни, на истинския изпит по мат се спече, търсейки  под вола теле (тоест несъществуващи капани в доста лесните задачи) и в следствие на притеснението си изкара  не съвсем задоволителни  резултати. А миналата година едно девойче, непукист пълен, в най-добрия смисъл, не влагам нищо негативно в това определение, въпреки не дотам впечатляващи умения по мат докара оценка над 5,70. По БЕЛ по принцип си беше много добро и със същата нагласа (тип не ми пука особено, да става каквото ще) "закова" оценка над 5,90. Та дори и психическата устойчивост си е много важен фактор,  не е само до това колко си учил и какво си научил... И майка й така мелеше, че заради прословутата незаинтересованост и недостатъчното учене  на девойката се оглеждат за училища  извън езиковите, а с бал над 35,20 момичето имаше правото на избор на което и да е училище без СМГ с немски. Та нищо не се знае..

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 19:01 от пенсионирана русалка

# 407
  • София
Змия, вие си пишете НЕГ като първо желание и не му мислете. Най-сигурният вариант да не те приемат, е да не пробваш. Ако щерката кандидатстваше за гимназия, щях да пиша желанията, без да гледам бала й.

Проблемът е, че до 12 юни трябва да решим дали остава в НУКК и се отказва да кандидатства за езиковите гимназии или напуска НУКК окончателно без шанс за връщане там.

Ти ме уби! Защо така?  Какво, няма да ви дадат удостоверението за седми клас ли? Само така могат да ви спрат да кандидатствате или да ви принудят да останете.

# 408
  • София
Дидева от испектората във Варна,казаха ,че ще влезе детето с по -нисък бал ,но с по предно желание.

Верно?  hahaha А аз си мислех, че съм срещнала вече цялата некомпетентност на отговорните фактори относно кандидатстването. Явно имало още какво да измислят.

# 409
  • София
Оооо, винаги има бисери... hahaha Моят (получен от дама в МОН миналата година) води всякакви класации. Звъннах някъде през април в МОН да питам все пак как точно стои въпросът (най-вече документално) с приема на близнаци, ако се наложи единият да ползва приема на другия в конкретно училище/паралелка. И тази госпожа ми каза, че децата(детето)  биха имали това право само ако  са написали едни и същи желания като вид и поредност. Иначе не можело... hahaha Аз си позволих да й кажа, че за съвсем друго питам,както и че обясненото от нея не е така, а тя ми се изрепчи грубо, че трябвало да проявя търпение и да я изслушам внимателно, ако искам  да не проваля  шансовете на децата при класиранията заради невъздържаността си.... ooooh! Twisted Evil Жалко, че не ми се представи този "авторитет" поименно...Пренасочиха ме по тел към него. От същата институция друга дама,запозната за разлика от първата, при обаждане на друг номер, ми обясни детайлно кое как се прави.Та бг реалност...

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 19:35 от пенсионирана русалка

# 410
Дидева от испектората във Варна,казаха ,че ще влезе детето с по -нисък бал ,но с по предно желание.

Верно?  hahaha А аз си мислех, че съм срещнала вече цялата некомпетентност на отговорните фактори относно кандидатстването. Явно имало още какво да измислят.

Андариел,
Не си от впечатляващите се - що говориш така (моля, не изневерявай на себе си).
А това ми е любимото НЕВЯРНО твърдение относно приема след 7 клас. Дами, ако позволите един съвет - задавайте въпросите само писмено.

Ако някой спори с мене по този въпрос, вече не старая да давам доводи - а предлагам бас за 50-100 лв. Обещавам на спорещия в рамките на 1-1,5 месеца да получа официален отговор от МОН.
Скрит текст:
Писна ми да споря. Имам приятелка, на която синът кандидатства през 2012 г. и тогава класната им дала този неверен съвет - да пишат първо по-вероятните желания, за да не ги измести дете с по-нисък бал и по-предно желание. Мадамата е много интелигентна и по принцип не хваща лесно вяра, работили сме заедно 4 години и я познавам достатъчно. Аха да я убедя (показвам разпечатки от наредбата, обяснявам), а тя повтаря - ама класната няма сметка да ме лъже, значи е права. Последния път и предложих баса, не го прие. Не е въпрос на пари (ясно е, че който и да спечели, парите ще ги оползотворим за среща в нашата мила женска компания) Значи подозира, че съм права. Mr. Green В смисъл и тя ме познава и знае, че съм стисната - няма да заложа 50 лв. току-така.  hahaha

След поста на Русалка редактирам:
Дами, ако позволите един съвет - задавайте въпросите до РИО/МОН само писмено.
Като бивш държавен служител (ДС), смело ще кажа - ИЧ не се връзвайте на устни (орални) отговори. Така де, дума дупка не прави. Даже и ДС да е прав - нямате доказателства. Затова питате писмено и искате писмен отговор. Той се изготвя по-внимателно - и се съгласува от Илядо човека, така че някой може и да забележи грешката. Разбира се, пак има вероятност  отговорът да е грешен.  Laughing

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 19:50 от biborana

# 411
  • Пловдив
Само да кажа, че почивният ни ден ще премине в решаване на задачи. Имат "само" 9 теста за домашна. Учителката вече действа на принципа "аз давам максимум домашни, а пък кой, докъдето го докара".  Mr. Green Сега се поти над матурата от миналата година, след като цял следобед е спала.
Другото са първите три теста от сп. математика от тази година /аз я изненадах с четвъртия  Mr. Green/ + тестове от сборника на Педагог.
В сравнение с математиката по БЕЛ не било много ... само дето не разбрах какво трябва да правят. 

Отбелязана е, че е направила матурите по химия от предните години. Една домашна по-малко.  Simple Smile

# 412
  • Варна
Отбелязана е, че е направила матурите по химия от предните години. Една домашна по-малко.  Simple Smile
Изобщо не знам кога ще намери време за другите матури. Единственото сигурно е, че няма да преговаря по география.
Днес е било класното по БЕЛ-преразказ.
И нашата госпожа по математика ги е засилила с по много страници домашно.

# 413
  • No Line On The Horizon
Дънди, нали разбра, че 4-те теста от сборника на Педагог трябва да са с разписани задачи и двата модула. Аз не виждам как ще реши толкова тестове, ще си научи по разказвателните предмети и се предполага, че и по БЕЛ ще трябва преговаря. Добре, че утре няма уроци.

# 414
Това домашно само за утре ли е?

# 415
  • Пловдив
Дънди, нали разбра, че 4-те теста от сборника на Педагог трябва да са с разписани задачи и двата модула. Аз не виждам как ще реши толкова тестове, ще си научи по разказвателните предмети и се предполага, че и по БЕЛ ще трябва преговаря. Добре, че утре няма уроци.

Тя разписва наред, аз искам да видя решенията, иначе имат отговори и може доста набързо да приключи с тестовете. Пак сме в ... джаза. Снощи бистрихме един тест до никое време, тази вечер пак. Абе купон. То моето много много не ходи на уроци, ама с такава майка като мен урокът й е ежедневен. И аз не виждам как ще се изрешат всички тези тестове. Освен ако не спи, но и това няма как да стане. Девойката от сън не се лишава.
По разказвателните моята не учи така или иначе.  Mr. Green

# 416
  • No Line On The Horizon
Това домашно само за утре ли е?
Да. А четвъртък са първа смяна. Добре, че си е написала домашната за урока в петък.

# 417
  • София
Днес им е било класното по БЕЛ. 25 задачи(първи модул) плюс няколко допълнителни, комбинирани от 2 теста, като голяма част от въпросите били за биографии. Другата седмица е и класното по Мат. За другите предмети си се готви също паралелно, за петък прави презентация по Биология, а в понеделник има тест по История.
А от  домашните на пловдивските дечица ме побиват тръпки Crazy

# 418
  • София
Hug за теста от сп. математика за тази, която го е качила.
Радвам се ,че мога с нещо да помогна.  Simple Smile Вече започвам и аз много да се " панирам" , да минават тези изпити.....
Иначе подготовката върви с пълна пара, чакаме резултата от пробния по БЕЛ в СМГ, а в неделя пробен по математика.
Честит празник на всички именници!  bouquet

# 419
  • София
Честит празник!
Прочетох постовете ви по отношение за приема на близнаците и малко се обърках Rolling Eyes.
Русалке, моля те да обясниш, каква е процедура, тъй като си минала през това миналата година и със сигурност си запозната с процедурата в детайли. Има ли нещо различно в случай, че близнаците са разнополови?
Нека и други мами да споделят, ако са минали по този път! Благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт