СЕДМИ КЛАС - 62

• 42 345
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Kod, не си съвсем обективен. Разбира се, че детето ти ще е по-спокойно в сравнение с други:
1)защото има вече един сигурен вариант зад гърба си в лицето на АК. Вероятно и втори в НПМГ на база приравняване на оценки от олимпиади и състезания.
2)защото знае, че  за училища с математическа насоченост (каквито предполагам са целта му) утроената оценка по несъмнено силния му предмет ще компенсира и евентуално не отличната такава по БЕЛ. Някой с желание за езикова, особено пък момиче, не може обаче  да лежи на тази кълка. Иска ли да бъде прието, трябват му две  горе-долу еднакви отлични оценки. Само една петица  на изпита по мат  примерно (която сама по себе си не е чак такъв провал) и вече нещата не могат да бъдат наваксани дори и с пълно 6 по БЕЛ (оценка, малко вероятна и рядко срещана). Докато същите оценки, но  с обратно разположение, във вашия случай ще гарантират прием.Така че много зависи всичко от пол, от желани училища, от  налични варианти и не на последно място от характер..Просто си има  достатъчно знаещи, но по-притеснителни деца. Не всички са еднакви.

Иначе за изтрещяване в темата - почакайте още малко. Сега все още тук са дежурните заподозряни в най-хубавия смисъл, познаващи се виртуално от години. Но като се появят в дните на изпитите и след това  нови елементи, питащи безумни неща през пост или пък откровени провокатори, много малко му е нужно на човек да избухне и да отприщи натрупалото се напрежение...

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 06:16 от пенсионирана русалка

# 661
  • София
Само не съм сигурна доколко е спокоен код, щом поне от две години следи темата Wink

Нямаш си и идея колко много неща следя, защо това нарушава спокойствието?
Няма как да прочетеш всичко, следиш това, което те вълнувa. Но май съм сгрешила за причината да четеш точно тази тема,
целите ви е били други. Поздравления за добрата подготовка Simple Smile

# 662
Току що видях, че 21.05 е обявен за спортен празник в нашето училище, много съм доволна, няма да се занимавам с бележки.

# 663
  • Пловдив
Код, детето ти е в СМГ, нали? Ако спомените са ми точни.  newsm78 И то дете добър математик.
Е, нашите не са нито в СМГ, нито са чак толкова добри математици, та имат нужда от допълнителна работа и от явяване на ПИ. Имаше деца, които на никакво състезания не се бяха явявали, нито на олимпиади. Няма база са сравнение.

И ти миналата година се терзаеше за това, че добрите математици са принудени да се явяват на матура по БЕЛ. Обаче тази година има дете, което показа и доказа, че един добър математик може да има и прекрасна подготовка по БЕЛ. Peace И съм сигурна, че и с твоето дете е така. Аз, понеже съм пристрастена към математиката, съм убедена, че за един "математически" мозък материалът по БЕЛ за НВО в 7 клас не е голяма философия. И се надявам да си се убедил в това.

И аз мисля, че към този момент сме доста по-спокойни в темата, но и пишещите тук сме сравнително малко. Или поне така ми се струва. Няма такова обсъждане на ПИ, няма решаване на задачи.

Не знам вече кой пуска новите теми, донсита, марчела  newsm78, но миналата година по това време имаше разрешение от модератора темите да станат седмични, а не на всеки 50 страници, защото се изписваха много бързо. Та не знам, може и тази година да си "изпросим" такова разрешение.  Peace

# 664
Да рапортувам за ползата от валериана: спал е по-добре, будил се само веднъж. Призори сънувал магарета, натоварени с изпити Crazy Помакова, съгласна, понякога има нужда, пък дори и поне 50% да е плацебо, пак е файда.
Корекция- класното по мат е на 14.05. На 13 е празник на училището и неучебен, но присъствен ден. Викат ги в 10,30, вероятно до 12 ще свършат и мисля да му река да избяга и по-рано.
Засега не изтрещявам, или поне се надявам, че е така. Правя крем по поръчка, купувам каквото е поръчал, в сряда вечерта ще го водя на пицария за хубавия резултат на химика. Обгрижвам пиленцето, само да е подкрепено и спокойно на макс и да покаже оптимално от това, което знае.
Иначе вероятно ще има и изтрещели питания по никое време, ама то без това не може. И аз вече имам едно такова. Я да го задам, пък ако на някой му се види дразнещо, да зажуми. Който има призната оценка от олимпиада и подаде за НПМГ, някъде питат ли го ще се явява ли на изпит?

# 665
Не отричам, че не съм обективен, просто миналата година имаше лична реплика към мен след като се пошегувах и счетох за уместно да информирам, че прогнозата оттогава не се сбъдва.
Иначе, разбирам притесненията, но ми се струват много пресилени. Успокоителни, стимуланти стават нещо нормално, започва самоубеждение, че са полезни. Сори, но стресът не може да идва от децата, прехвърля се от родителите.  Някакви хипер оценки се гонят от обществото във форума, 5 се обявява за провал...
Добро училище като НПМГ приема с 28.. Какъв провал.
Та проблема според мен не е в подготовката, а в очакванията. Аз лично, детето и жена ми също сме си харесали и училище, за което 2 тройки ще са ОК. Няма драми с нво, колкото, толкова...

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 09:13 от kodbg

# 666
Който има призната оценка от олимпиада и подаде за НПМГ, някъде питат ли го ще се явява ли на изпит?
Да. При подаването на заявлението за кандидатстване в НПМГ се отбелязва дали ще се ползва призната оценка и/или детето ще се явява на изпит. Става дума за следното заявление:

Скрит текст:
1.5. При подаване на заявление за кандидатстване в НПМГ:
 в сградата на гимназията, кандидатът предоставя копие от първата страница
на ученическия бележник за текущата учебна година и оригиналния
ученически бележник;
 през интернет, кандидатът предоставя документите, описани в указанието
за кандидатстване онлайн, което ще е публикувано на сайта за
кандидатстване, най-късно до 25.05.2015 г.
 Заявление за кандидатстване в НПМГ се подава дори и за кандидати,
които няма да се явяват на вътрешно-профилиращите изпити, а ще
използват оценки от описаните състезания.

# 667
  • Пловдив
код, НПМГ приема с бал 28, но в НЕГ се влиза с 35.
И ако моето дете е с оценка под 5,50 на изпитите, ще се сбогува с първите си две желания. Такава е ситуацията за съжаление.  Peace И не, няма да е провал, аз съм убедена, че догодина ще учи в добро училище, най-вероятно ще е ОМГ, но не в паралелката, която желае най-много.

Напрежението у децата идва от училището, от родителите, от курсовете / уроците.
В класа на дъщеря ми вчера са били -6 човека, започват да ги спират от училище. Аз няма да го направя. Вкъщи ще изтрещява още повече... от скука. Каквото е научила, научила. Сигурна съм в добрата й подготовка, остава да бъде максимално съсредоточена на изпита. А сред съучениците й тези последни дни преди изпита ще минават по-леко. В крайна сметка тя чува повече това, което им говорят учителите, мен ме отсвирва /защото съм досадна и дудна едно и също  Mr. Green /.
Добре че едната й дружка има рожден ден в петък, та да мислят и за нещо друго освен за НВО-то  Grinning

# 668
dundi, не четеш какво пиша, да, ще се сбогува с НЕГ. И?
Пак да споделя мнение - проблема е с очакванията, не с подготовката.
Като не може НЕГ, другаде ще учи. А това, че някой е втълпил на дадено дете, че трябва да учи точно в дадено училище, вместо да му вдъхне увереност, че ще се справи във всяко училище си е... негов грях.
Абе няма смисъл от дискусията, явно мисля по коренно различен начин от повечето участници.

# 669
  • Пловдив
Напротив, много добре разбрах какво искаш да кажеш. У нас ситуацията е подобна. Знае, че няма да остане без училище. И аз имам в списъка училище, където се влиза с бал 22 /сегашното й и една ПГ/, но първото й желание е друго. И е разбираемо да има някакви очаквания и надежди, защото 3 години учителката им по МАТ им скъса задниците от решаване на задачи, писаха и учиха какво ли не по БЕЛ...

Не ми казвай, че ако детето ти не влезе там, където най-много желае, защото неминуемо има такова училище, няма да бъде разочаровано. Както и на теб ще ти бъде малко криво. Обаче съм сигурна, че от позицията на родител на дете с много добра подготовка, което ще влезе по първо желание, е по-лесно да се дава акъл.

# 670
Аз също не се шашкам, и дори нямам вариант АК или подобни...надявам се да се справи отлично на изпитите, ако ли не...подредила съм училища, в които бихме се радвали да учи. Иначе остава в нейното си...
Работя постоянно с млади хора, току що завършили, с много чужденци...и съм си направила изводите за себе си...
Бих се разочаровала само ако не даде най-доброто от себе си. Ако предварително неглижира изпита и не положи никакви усилия. От там насетне  Heart Eyes мисля че ще се справим във всякаква ситуация.

Всъщност постоянно се шашкам, че ще изпусна някой срок за някоя бележка или друга подобна административна глупост, за това постоянно следя темата, сакън...

# 671
  • София
....
Пак да споделя мнение - проблема е с очакванията, не с подготовката.
Като не може НЕГ, другаде ще учи. А това, че някой е втълпил на дадено дете, че трябва да учи точно в дадено училище, вместо да му вдъхне увереност, че ще се справи във всяко училище си е... негов грях.
Абе няма смисъл от дискусията, явно мисля по коренно различен начин от повечето участници.
Виж с това съм абсолютно съгласна. Наистина за децата в тази възраст е много важно да оправдаят очакванията на родителите, скъсват си задника и психиката, защото обикновено трябва да надскочат собствените си възможности. Ето затова с безумието "матури" в седми клас трябва да изчезне.
И аз съм избрала добро училище, в което може да се влезе и с тройки и няма да е голяма драма ако влезе там. Дадох му възможност да се подготви като съм платила курс и уроци, опявах известно време колко е важно да учи, това е. Лошото е, както пише Дънди, че високата летва и нахъсването не са само в къщи - те са и в училище и сред приятелите.

# 672
Дидева, това го четох и е ясно, че подаваме заявление. Въпросът е отбелязва ли се някъде /в това заявление? другаде?/ дали ще се явяваме на изпит, дали ще ползваме налични оценки?
Физика в НПМГ влизат даже с 26, ако иде реч за това. Все пак начинът за формиране на оценка предполага допълнителен изпит, който в общия случай не се полага и е подготовка с още 1/3 /или дори 1/2/ в случаите, различни от математика.
Истерията се подклажда доста в училище, госпожите още от миналата година са я подкарали. И да, в крайна сметка ще е каквото-такова, значи ли да не се подготвим, да не опитаме? Сегашните разбойници в класа са точно тези с ниските оценки, те бият, тормозят, обиждат. Като се съберат такива отбор юнаци- какво следва?
Колкото до валериана- не виждам лошо. По тая логика като имаме пневмония, да чакаме да ни мине, като ни боли, да не пием никакви обезболяващи и пр.

# 673
Дидева, това го четох и е ясно, че подаваме заявление. Въпросът е отбелязва ли се някъде /в това заявление? другаде?/ дали ще се явяваме на изпит, дали ще ползваме налични оценки?
Ами нали това съм написала.  Grinning В самото заявление се отбелязва.  Другото го цитирах, за да стане ясно за кое точно заявление става дума.

# 674
Разбрах, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт