Отговори
# 105
поразрових в нета и ето какво открих като грамаж за захранване - не са посочени зеленчуците и плодовете по вид, но такива, които се намират ще са ОК, мисля (картофено пюре, ябълка, морков, тиква, ориз, банан, авокадо, круша, сладък картоф, тиквички, зелен фасул, ...):

нуждите на децата от допълнителни храни изглеждат по този начин:
1)   6-8 МЕСЕЦА – 137-187 ГР (ОБЩО ЗА ДЕНЯ)
2)   9-11 МЕСЕЦА – 206-281 ГР
3)   МЕЖДУ 1 И 2 Г.  – 378-515 ГР

Ако едно бурканче е средно 190 гр -Ганчев, тогава за интервал 1) ще са необходими средно 3мес.*30дена*1буркан = 90 бурканчета

за период 2) предлагам отново 90 бурканчета, тъй като освен пюрета, децата ще се хранят и с каши, както и с пресни плодове  изеленчуци (както са писали мамите по-горе).

За период 3) ще са излезли новите пресни плодове и зеленчуци, така че това няма да го мисля от сега

значи към 180-200 бурканчета общо  

# 106
  • София
Сега се поразрових из нета, и видях че предлагат да си подготвим за началните дни/седмици замразени пюрета от формички за лед - защото в началото децата действително пробват по лъжица-две.

така пробвали ли сте?

Аз съм опитвала да замразявам пюрета от зеленчуци, но на мен лично не ми харесаха после след размразяване. Мисля, че основният пеоблем идваше от това, че във всяко има картофи, а пюре с карофи не е хубаво като се размрази. Но вероятно нещо аз не съм правела както трябва. Иначе не ми се е налагало много да замразявам. Само пасирано месо и то е добре като се размрази.

Въпросите ти по-горе са си добри, но аз се затруднявам с отговорите. Започнах захранване с тиква, моркови, картофи и тиквички. После плодовете - банан, ябълка, круша. След това други зеленчуци и плодове, а доста по-късно кашите, защото тя наддаваше доста, а от тях се пълнее. Но това си беше само за нас решение след разговор с педиатър.

# 107
  • Драгоман
  Като цяло е добре да се дават варени зеленчуците и плодовете, защото стомахчетата им са много чувствителни, а пресните сокове и плодове много стържат и дразнят стомаха, даже може да получи отново колики. Но зеленчуците като картоф, но не пресен, а от миналото лято, морков, пащърнак, те са си все едни през цялата година. Може да се съхраняват ябълки в касетки през зимата в мазето, бананите също са си все едни през цялата година. Ако искате да давате домат, може от консервирани домати, но без сол и без аспирин. Аз също давах грах и царевица от консерва от магазина и не е имало никакви проблеми. Е, разбира се, че всичко домашно е по-добро, естествено, но понякога консервите и компотите са по-добри, отколкото купените пресни плодове и зеленчуци от магазина.

# 108
Бях на една лекция за захранването на бебето , докторката каза че първо се започва със зеленчуците (морков, тиква ,спанак) , след 5 месец се почват плодовете и месата , а за картофа и бобови култури каза чак след 7 месец . Каши след 5 месец . Но доста наблегна да не това да отложим плодовете за малко по късно . Жълтъка от 4 месец и каза че той е много хранителен , но яйцето да е варено 10 мин ( малко много ми се стори ) след 7 месец можело и попара с сухар , чай, масло и сирене. Каза в никакъв случай да не използваме маргарин , много бил вреден. 

# 109
сега като четох из нета - предлагат първо да се почва със зеленчуци, да не би на детеето да му хареса сладкия вкус на плодовете, и после да не иска по-малко сладките зеленчуци. Сега обаче като се замисля, май с мойте плодови съм давала първоначално  newsm78

# 110
Aз ще се вкючa в еднa срещa нa софийските мaми. Южния пaрк ми е удобно, но съм с колa и могa дa се придвужa и до друго място. Aз много хaресвaм пaркa зaд молa нa Хемус. Тaм могa дa дойдa и с мaлкия, в Южния пaрк ще трябвa дa съм без него че тaм е мисия невъзможнa дa го удържa нa едно място  Joy

Паркът зад City Center Sofia ли имаш предвид? И там е хубаво. Аз от доста време не съм ходила - ако сме с децата има ли там детски площадки?
Точно този пaрк имaм предвид. Но нямa никaкви детски площaдки. Зa по-големи децa сигурно е скукa. Ние ходим тaм с колa игрaчкa и синa ми се върти все около мен. Проблемa с Южния ни е, че той е още мaлък зa aтрaкционите тaм, но искa дa се кaчвa и стaвa дрaмa. По площaдките още ходя по него, че не се пaзи от люлките. Но aко остaне зa Южния пaрк ще го остaвя нa мaмa дa го гледa Wink

# 111
Женчето, успех със шефкaтa Wink
4ти месец ми се струвa много рaно зa зaхрaнвaне. Aз се опитaх, но не ми се получи, зaтовa отложих зa 5ти нaвършен месец. Зaпочнaх с морков, тиквa, кaртоф, броколи, кaрфиол, пaщърнaк, постепенно вкaрaх всички зеленчуци зa един месец. После зa есин месец постепенно вкaрaх 1/4 жълтък, след товa, зaешко, пилешко, телешко. Едвa тогaвa минaхме нa плодовете. Според педиaтъркaтa много дрaзнели стомaхчето. Зaтовa и сок съм дaвaлa след годнкa чaк. Единственото изключение от плодовете беше бaнaнa, който вкaрaх някъде с месото. A зaедно с бaнaнa прaвех пюренце и от микс с aвокaдо. Ноооо, според мен сме много дaлече от тези дни със зaхрaнвaнето. Мaлко стaнa нероден Петко  Crazy

# 112
Като гледам вече изчерпахме темите за бременност и раждане, подминахме транзит покрай кърменето и стигнахме до много належащия въпрос със захранването  Joy
Очаквам следваща точка да е за прохождане  Laughing

Шегувам се, просто ми става весело, надявам се някой да не се засегне  Peace

# 113
Привет,
Много бърз запис, че едвам ви изчетох а отдавна е време за сън.
Ние сме добре като изключа дребни болежки и най-вече крампите, които започнаха да се появяват нощем.Тоеа ми беше голям кошмар предната бременост.
За захраневането започнах от четвъртия месец и съм доволна, защото на годинка и един месец като тръгна на ясла ядеше вичко и пиеше мляко само вечер.

Лека нощ

# 114
Добро утро, момичета! Надявам се, че всички сте добре и се чувствате чудесно. Времето при нас е чудно топло и приятно. Моето бебче днес май е повече от лявата страна на корема, защото определено там ми е по-издут. Grinning
На кого да пиша ЛС за добавяне на първа страница? На съобщението, което върви отдолу, няма ник.

Хубав и приятен слънчев ден!

# 115
Здравейте, ние отиваме след малко на ФМ, стиснете едни палчета, много моля. Praynig

# 116
  • Драгоман
  Здравейте!
 Набързо да се похваля - вчера най-накрая си казах на шефката за бременността и познайте Simple Smile Тя го прие много добре, зарадва се дори, хах!  Mr. Green Ако знаех, че ще е така, нямаше да се притеснявам толкова време и щях да изплюя камъчето отдавна  Whistling Тя само ме помоли да си прекъсна майчинството и да изчистиме отпуската, която ми е за повече от 2 години.  newsm78 newsm78 Вие как мислите, дали няма някаква уловка в това?
 А за захранването - ако детето се кърми, най-добре да се започне от 6тия му месец (моята лична ми каза не по-рано от 4месеца и половина навършени, най-добре 5 навършени месеца). Пресния сок сега се отрича, а преди се е давал още на 2рия месец. Според мен е добре да се изчака с него и като се дава в началото да се разрежда с вода. А картофа доколкото знам няма нищо общо с бобовите и се усвоява много добре от организма, даже бебчетата го харесват! Също е хубаво първоначално да се разреждат пюретата с кърма/АМ. Тиква също съм давала, но аз нея я приемам повече за плод някак си, защото ми е сладка.

# 117
  • София
Привет. Ние наистина до захранването стигнахме  Simple Smile Аз действах по новите стандарти - захранване на почти 6 месеца, със зеленчуци. Каши почти не съм давала, защото си качваше доволно.

Вчера ми мина ФМ и съм доста притеснена. Докторката каза, че са ми малко околоплодните води. Следящият ме доктор каза да си пусна кръв и СРП, за да се види да няма инфекция, която може в този случай да е опасна. В петък пак ще ходя. Всъщност ще отида някъде още днес за второ мнение. Хубавото е, че бъбречетата на бебето са добре, така че не би трябвало проблем от него да има. Но.... притеснението си остава.
Някой с опит в такава ситуация?

# 118
Maidenly, не мога да съм ти полезна, но стискам палци да се окаже фалшива тревога твоето притеснение. PraynigПри кой прави ФМ?

# 119
  • София
Благодаря  Hug При д-р Панайотова от св. Петка.
Чакам си сега СРП-то - от картината със сигурност хемоглобинът ми е нисък, лимфоцитите също са намалени. Оф...

Общи условия

Активация на акаунт