Трудничка задача някого щом мъчи, решението нейно той тука ще получи :)

• 71 722
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Може ли да ми кажете как е най-лесно на децата в 4-ти клас да заместват неизвестни. Например в тази задача:
Сборът на 3 числа е 100. Ако от всяко събираемо извадим едно и също число ще получим числата 34, 17, и 22. Колко е най-малкото от първоначалните три числа?

Смятам да предложа това решение на дъщеря ми, но не знам дали е най-лесното и разбираемото за 4-ти клас:

ч1+ч2+ч3=100
ч1+ч2+ч3-3.х=34+17+22
100+3.х=73
3.х=27
х=9
17+9=26 най-малкото число

Благодаря!

# 91
Сборът на 3 числа е 100. Ако от всяко събираемо извадим едно и също число ще получим числата 34, 17, и 22. Колко е най-малкото от първоначалните три числа?

С уравнение на повечето им е сложно.
Затова работят по-скоро така:
100 - (34 + 17 +22 ) = 100 - 73 = 27
27 : 3 = 9 - това е числото, което е извадено.

# 92
Ще съм много благодарен ако помогнете с една задачка за 9 клас.

В правоъгълен триъгълник катетите са 16см и 30 см. Намерете ma , mc , la , lc , r и R. Всичко успявам да намеря, без lc . Пробвах да построя височината от правия ъгъл C ,но не се получава..

Благодаря предварително.

# 93
  • София
Има формула за ъглополовяща, изразена чрез трите страни на триъгълника. Но щом задачата е за 9 клас, формулата още не е учена.

- лесно се намира хипотенузата
- от свойство на ъглополовящите са намират частите, на които тази хипотенуза е разделена от ъглополовящата CL
- спуска се височината CH към хипотенузата и с Питагорова теорема се намира дължината на НВ. (височината лесно се намира с приравняването на лицето, изразено по два начина, един път (катет. катет)/2 и втори (хипотенуза. височина към нея)/2
- LB-HB=LH
- още една Питагорова теорема за тр. LHC. И готово, ъглополовящата е намерена.

# 94
  • София
lorenca,   bouquet за предишната

Може ли помощ за още една задача за 4-ти клас

Трима майстори правят 3 маси за 3 дни. Колко маси ще направят 7 майстора за 6 дни.
Посочен отговор е 14 маси.

Благодаря!

# 95
lorenca,   bouquet за предишната

Може ли помощ за още една задача за 4-ти клас

Трима майстори правят 3 маси за 3 дни. Колко маси ще направят 7 майстора за 6 дни.
Посочен отговор е 14 маси.

Благодаря!
Трима майстори за три дни правят три маси.
Един майстор за три дни ще направи три пъти по малко маси от трима майстори, значи една маса.
Седем майстори за три дни ще направят седем пъти повече маси от един майстор, значи седем маси.
Седем майстор и за двойно повече време ще направят два пъти повече маси, значи за шест дни - 14 маси.

# 96
  • Пловдив
Един майстор прави 1 маса за 3 дни
за 6 дни ще направи 2 маси
значи 7 работници ще направят 7х2=14 маси за 6 дни  Peace

Дидева ме изпревари.

# 97
Но пък сме дали два варианта на решение.  Grinning

# 98
  • София
Благодаря ви и на двете  bouquet

dundi73, детето точно така обича да види 1 майстор и от там да продължи Simple Smile

И последно за тези частици. Следната задача:
12 багера изкопават един изкоп за 9 дни. За колко дни 6 багера ще изкопаят същия изкоп?
Тук възможно  ли е друго обяснение освен това, че щом багерите са наполовина, ще работят 2 пъти повече

# 99
Здравейте!
Ще може ли да ми кажете според Вас какъв е отговора на зад. 9 за втори клас от Преглед на математическите знания. Ето и задачата:

Група от 86 алпинисти тръгнали да изкачват планината, но част от тях изостанали от групата и се загубили. Когато водачът ги преброил, разбрали, че налице са 74. Група спасители тръгнали да ги търсят. Заедно със загубилите се те били общо 36. По-късно тръгнала нова група спасители. Заедно с първите спасители станали общо 58. Колко алпинисти не участвали в спасителната акция?

# 100
  • най-шареното място
Ако не съм пропуснала нещо - 12 са се загубили, 36-12->24 отишли да ги търсят и след това още 58-24 /или директно отишли да ги търсят 58/. 58 търсят, 86-58 ->28 не участват. Приемам водача за част от групата,  иначе ще е +1.

Последна редакция: вт, 19 май 2015, 21:28 от ом

# 101
Синът ми е сметнал така 86-74=12 изгубени, 58 ги спасяват , общо са 86
86-12-58=16

# 102
  • най-шареното място
Според него търсените участват в спасителната акция.

На мен ми е интересно официалното решение, защото ако не съм пропуснала нещо, я водач извън групата, я друго, задачата е едно единствено изваждане. А това я прави тестов тип. Макар да има какво да се пише.

# 103
И аз смятам,  че е изтървал,  че изгубените не са 12, а са 11..,за другото си е въпрос на тълкуване..под неучаствали в акцията, разбирам такива, които не са взели участие изобщо..с две думи чакаме официалните решения , както и не пропускам варинта по резултатите им да гадаем за отговорите Grinning

# 104
  • най-шареното място
Ние - да, но вие вероятно ще сте съвсем информирани.

Общи условия

Активация на акаунт