С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 636
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
ooooh! Не мога да разбера заяждаш ли се с мене, откъде ги измисляш тези неща.
Не мога да разбера защо снаха трябва да спестява за ремонт на свекървиния апартамент. Мъжът къде е? Разбирам тя да работи, за да спести за ремонт за майка си или дъщеря си, но за свекървата?

Изобщо не се заяждам.  Peace

Всичко е относително. ММ е едно дете, така че всичко, което е на С, рано или късно е за ММ и нашето дете.
Малко офф - но по закон С ни е толкова роднина, колкото и родната ни майка и е по-близка дори от брат/сестра. Грубо казано със С имаме общи материални интерси. Ако трябва да го обясня конвенционално - дори и след 100 години, всичко, което има С, всъщност е общо. То не е за мене, но е за моето дете.  Peace

За мене материалното е на втори план (пари се изкарват и се губят. В много случаи дори не зависи от човека). Мисля така, защото моят род е губил много заради обществените и прочие промени - комунизъм, разни отчуждавания и т.н. Имоти се губят, заради строя/държавата и се купват с пари. Истинската любов не зависи от парите. Лично мнение, не твърдя, че е общо-валидно.
 Но приятелството е различно - то не се създава заради пари, но може да бъде унищожено, заради тях.
Затова за мене - С е финансов ангажимент, но С НЕ ми е приятел. Точка.

# 106
  • при късмета
С тези ти разсъждения не само деца няма да имаш скоро, но и човек до себе си който да иска да дели нещо с теб

# 107
  • Бургас
Нещата са субективни. Ако си живял в дома на свекърва си едно прилично време, не виждам лошо да върнеш жеста като й удариш едно рамо да си направи някакъв необходим ремонт. Аз лично бих го направила.

# 108
Че ако живеят всички в дома на С и се прави ремонт, то после нали на всички ще е приятно да живеят там... Thinking

# 109
Че ако живеят всички в дома на С и се прави ремонт, то после нали на всички ще е приятно да живеят там... Thinking

Прекарана,

по принцип си права.

Не живея и никога няма да живея в дома на С. Обещах й го кагато бях на 20 и една-две години - жената нямаше инфо за мене и се страхуваше, че "гоня изгодна партия". Но аз хем имам, хем мога повече - наследство и образование, така да се каже 2 в 1. Цинично е, но да го кажем културно апартаментът на С - не ми е влизал в смектите ( обаче С подозираше всяка жена точно в това).
Обаче животът не е само това, което мислим. Към днешна дата и С и собствената ми майка са вдовици (мъжете умират по-рано).  И двете биха се радвали нашето семейство да живее с/до тях. Не е въпрос само до пари и имоти - говрим за близост. И двете (мама и С) имат еднакъв шанс да сме им под крилото - точно никакъв.  И двете са се справили добре с възпитанието на децата си - ние сме самостоятелни.
Но "совите не са това, което са" - точно тази самостоятелност да го кажем, че "не им е изгодна" - и мама и С, биха предпочели да живеем в близост до тях, за да ни виждат/общуват с нас ежедневно. С цел статитика - живеем на 10-15 км. от всяка о за 0,5 часа при необходимост ще се отзовем. Но самотата е страшна.

# 110
Биборана, не беше към теб въпросът за заяждането. Мако се драка за запетайката.
А това за деленето - аз деля с половинката си. Не с майка му или баща му. И си имам средства за лични нужди. По логиката на Мако не просто цигарите на миуту са общ семеен разход, а не негов личен, ами и супер скъпите препарати на майка му са общ семеен разход.

# 111
  • Mediterraneo

ПП Моята С за почти 70 години няма нито 1 приятелка. Илюстрация за нейния  характер. Задължително приятелство няма.
Хехееее, тук припознах и моята. Нито един приятел от никакъв пол. Затова си приказва с продавачките по разни магазини, те нямат избор.

За толкова години не се сещам за приятели на свекърва ми... Колеги, съседи, до там.

... А колкото е общ бюджетът, всеки си има перо за абсолютно лични харчове. Моите хигиенни материали не бих могла да ги причисля към общите разходи, никак не ми се връзва  Peace Или пък обядът ми на работа.

Shocked Абсолютно погрешно схващане имаш за общия бюджет! Не знам от колко време си с мъжа до тебе, едва ли е от дълго...
В общия бюджет няма лични харчове. Аз ще си купувам превръзки, ако искам всеки ден месеци наред и той няма дори да го направи на въпрос. А какво става с доходите? Имало е моменти, когато единият или другият е без работа или изкарва чувствително по- малко пари. Аз в момента не работя, нямам и 1 цент доходи, трябва ли да не си купя тампони този месец? Или да не пия кафе с цигара( това пък за обяда на работа е... не знам, тъпо, че си го дала за пример даже).
Не на последно място- децата към чии лични харчове отиват?

# 112
Естествено, че цигарите на милото са общ семеен разход, както и твоите тампони и превръзки, и фон дьо тен, и сенки, и червила, и лакове за нокти, и чорапогащи, и каквото още се сетиш, което той не употребява. Ако са ваши отделни лични разходи, значи и бюджетите ви са такива, а не общ семеен бюджет. В това разбира се няма нищо лошо, макар аз лично не го разбирам, много хора го практикуват. Просто в такъв случай всеки си изкарва, колкото си изкарва, и си харчи според това. Някои дори съм чувала, че си искат пари назаем до заплата примерно, на мен лично ми е странно подобно нещо в семейство. Та оттам изхождайки - щом имате общ семеен бюджет и се отделят пари за тъщата/свекървата, то те са ваш общ разход.

ПП - Чудесно мнение на Адел по отношение на имотите. За пореден път се убедих, че си трезво разсъждаващ човек, Адел.

ППП - с Тарталета сме писали заедно, но с моя убит нет, разбрах постфактум

# 113
  • Най-красивата страна
Моята свекърва е инвалид.Свекърът почина миналия месец и тя остана сама.
Сега е напълно зависима от нас. Ходим всеки ден да и носим храна,защото тя не може сама да излезе навън.Плащаме и сметките,чистим апартамента и.
Тормозила ни е преди години,защото нямахме деца.Но тогава бях по-млада и по-избухлива.
Сега обаче, след 20 години, към нея изпитвам само съжаление.
И знам,че докато е жива ще трябва да я гледаме.

# 114
Е, какви искаш да ми кажеш сега? Че ако си благодарна на някого, това със сигурност значи да мълчиш всеки път ли?
Ами, не е така. Аз ако съм благодарна за нещо, изказвам го, показвам го, ама не и цял живот. Благодарността не е нещо, което да изискваш всеки път, когато имаш нужда да ти се погъделичка егото. А ако си съвестен родител, няма да очакваш детето ти постоянно да е на тръни, защото си му дал дом. И няма да се държиш с него като с чуждо, защото ти забранява да се месиш в отношението му с половинката му.
Благодаря за новата тема !

Иначе съм абсолютно съгласна с написаното по горе.   bouquet

# 115
Нещата са субективни. Ако си живял в дома на свекърва си едно прилично време, не виждам лошо да върнеш жеста като й удариш едно рамо да си направи някакъв необходим ремонт. Аз лично бих го направила.
     Аз това не го приемам като връщане на жест, а като ангажимент към самия себе си. Когато човек живее под наем, козметичните ремонти са си за негова сметка. В жилището на родителите не е по-различно. А ако тенденцията е да се остане там цял живот, независимо че къщата е на родителите, дори основните ремонти са грижа на младото семейство. Родителите са създали базата. Каквито и ремонти да направят младите, каквото и да купят, след 20 години ще е достатъчно употребявано, за да не се чувства никой ощетен. Не вярвам младо семейство да е съгласно да живее със старите дограми, мебелите на свекърите и плочки от миналия век. Говоря за едновремешните средностатистически семейства.  

Последна редакция: ср, 06 май 2015, 22:23 от Хърмаяни

# 116
  • Бургас
      Аз това не го приемам като връщане на жест, а като ангажимент към самия себе си. Когато човек живее под наем, козметичните ремонти са си за негова сметка. В жилището на родителите не е по-различно. А ако тенденцията е да се остане там цял живот, независимо, че къщата е на родителите, дори основните ремонти са грижа на младото семейство. Родителите са създали базата. Каквито и ремонти да направят младите, каквото и да купят, след 20 години ще е достатъчно употребявано, за да не се чувства никой ощетен. Не вярвам младо семейство да е съгласно да живее със старите дограми, мебелите на свекърите и плочки от миналия век. Говоря за едновремешните средностатистически семейства. 
Така е, макар че имам познати, които живеят при "възрастните" без да правят никакви подобрения, че да не вземат да се прецакат да правят ремонти в чужд имот. Нали това е идеята да живеят при тях - да си пестят парите. Имам познат, който живее с жена си и детето при родителите си в супер стария им, полупорутен апартамент. Бебето му лазеше по стария засечен балатум, сложен преди десетки години. Един ламинат не струва кой знае колко. Все пак и тези родители да видят някаква полза от съжителството си с "децата".

# 117
    Нали не става дума за семейство с общ доход от около 500-600 лева? Ако не - щом им харесва да живеят като мизерници, изборът си е техен. Обикновено такива "деца" чакат родителите им да поемат големите сметки и пак са неблагодарни/недоволни.

# 118
  • Бургас
   Нали не става дума за семейство с общ доход от около 500-600 лева? Ако не - щом им харесва да живеят като мизерници, изборът си е техен. Обикновено такива "деца" чакат родителите им да поемат големите сметки и пак са неблагодарни/недоволни.
Ами след като могат да си купят доста голям плазмен телевизор......Аз лично не мога да разбера да живееш в коптор и да си купуваш плазма, но това е част от разбирането на доста голяма част от българите.
Надали телевизорът струва по-малко от няколко квадрата евтин ламинат или от спално обзавеждане /в Арон/Айко има цяло обзавеждане за спални под 1000лв, ама на някои не им пречи да спят на леглото, на което са заченати родителите им/.

# 119
   Ти пък, Мис! Ами ако се изнесат след десетина години? Свекървата/тъщата ще се облажи с този лукс - ламината. Ценен е като дъбов паркет и след 5 века ще изглежда прекрасно при правилна поддръжка.  hahaha

Скрит текст:
Срокът на годност (износоустойчивост) на ламинатите не е ли от порядъка на 10-15 години? Виждала съм износен, грозно е.

Общи условия

Активация на акаунт