С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 564
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
А който си е навил, че по презумпция, свекървите са лоши, ще хленчи из форума.

# 496
  • Countryside
Аз лично нямам претенции свекървата да помага с детето, ако предложи добре дошло, ако не, никой няма да й се моли. Просто си мисля, че в днешните времена с пръснати роднини по целия свят е добре детето да контактува с наличните такива, пък ако ще и за малко. А кой как си гледа децата си е негова работа, важното е дЯцата да са обгрижени и щастливи.

# 497
  • Бургас

Не, не значи това. Значи, че както разбираш дъщеря си и нейните виждания относно детето, така трябва да разбираш и снахата, защото е същото. Ти обаче и това не правиш, така, че ще ти е трудно да разбереш туй и то
 Joy Joy Joy
+100 Така добре го каза, че няма нужда от повече. Кой разбрал, разбрал, кой не  и с фуния налято няма да го приеме.
То тогава същото важи и за снахите. Както разбираш майка си и нейните виждания, така трябва да разбираш и свекървата. Да, ама като гледам как някои са се наежили и колко са необективни в преценките си, не мисля, че ще стане.
Не може да изискваш нещо от някой, като ти самата не го правиш  Peace

# 498
deskatta , как да играе 70+ годишна жена. Моята майка е на толкова, все гледа да я приклещи, да й чете. Не може да тича и скача с нея.

Е под играе, не съм имала впредвид да тича и да скача. Да прочете приказка, да й обърне малко внимание по детски. Майка ми също не тича и не скача с децата. Тя им чете приказки, лепят картички, оцветяват, правят разни неща, готви им вкусотии. Баща ми е по физическите игри с тях. Ходи да рита топка, да тичат, както е 100+кг.

Като цяло детето и свекърва ми нямат общ език. Детето отива винаги с голямо желание при нея на гости, обаче като отидем там нещо се проваля. Не могат да намерят допирна точка, различна от това - яде ли, студено ли ти е, хубаво ли е на градината, сега защо не ядеш и такива неща. Малката все още не смее да остане сама с нея, иска да съм и аз там.

Преди две седмици бяхме на гости. Единия ден аз с малката поливах на вън цветята в градината. На другия ден баба й садеше домати. Предложих на малката да й помогне с поливането на доматите, така както предния ден поливахме цветята - ами отказа. Баба й само измърмори е сега защо не идваш да ми помогнеш, но не положи усилия да я приобщи. А според мен щяха доста да се забавляват, но може това да е само в моята глава де.

# 499
  • Countryside

Преди две седмици бяхме на гости. Единия ден аз с малката поливах на вън цветята в градината. На другия ден баба й садеше домати. Предложих на малката да й помогне с поливането на доматите, така както предния ден поливахме цветята - ами отказа. Баба й само измърмори е сега защо не идваш да ми помогнеш, но не положи усилия да я приобщи. А според мен щяха доста да се забавляват, но може това да е само в моята глава де.
Най-вероятно не знае как, може така да си е отгледала нейните деца и затова се вълнува най-вече гладно ли е, студено ли му е. Едно време децата сами си играеха, с други деца на улицата, а сега се налага и родителите да присъстват, че и игри да мислят.  Peace

# 500
Аз лично нямам претенции свекървата да помага с детето, ако предложи добре дошло, ако не, никой няма да й се моли. Просто си мисля, че в днешните времена с пръснати роднини по целия свят е добре детето да контактува с наличните такива, пък ако ще и за малко. А кой как си гледа децата си е негова работа, важното е дЯцата да са обгрижени и щастливи.

Аз съм с най-добри намерения да помагам, както помагам на дъщерята. Но хората са много различни.  Ако детето се прибере изкаляно и мръсно, снахата може да има против и да реши повече да не ми го дава. А да отида в нейно присъствие са му се радвам, според мен не е помощ, а напротив.

# 501
  • Countryside
А да отида в нейно присъствие са му се радвам, според мен не е помощ, а напротив.
Точно  Peace един път не се сети да пита имаме ли нужда от нещо, че да сготви и да донесе примерно, идва най-често по обяд и се нарежда на масата, ако се извиня, че няма нищо сготвено, се казва "ама аз съм дошла детето да видя, да му се порадвам"  Tired

# 502
И майка да е и свекърва да е трябва да се съобрази с желанията на майката на детето. Не става с " ако не ти харесва гледай си го сама" , защото точно това ще направя пък ти после се сърди, че не съм ти го дала.

# 503
Ти вземи да омърмориш колко лошо съм го гледала, пък после се сърди, че не искам да го гледам.  Аз откъде да знам във всяка минута какво е желанието на майката. Да се обаждам по телефона и да питам - може ли да го пусна в пясъчника, да го кача на люлката. Ми сега кой панталон да му обуя.

# 504
Не, не значи това. Значи, че както разбираш дъщеря си и нейните виждания относно детето, така трябва да разбираш и снахата, защото е същото. Ти обаче и това не правиш, така, че ще ти е трудно да разбереш туй и то
Нима казваш, че ще разбереш и възприемеш по един и същи начин нещо, казано ти от майка ти, и от свекърва ти. Аз щото не ти вярвам особено.
Ако подобно на Трещерица, майка ти каже "Като не ти харесва, си гледай детето сама" ще се нацупиш, може да не си говорите няколко дни и после ще го забравиш. Обаче ако свекърва ти каже такова нещо сигурно ще го помниш и преповтаряш до старини как свекърва ти не искала да ти помага с детето.

Все това повтарям на майка ми - снахата е женена за сина ти, но не ти е дъщеря. Не пренасяй опита си с мене към снахата. Със снахата трябва повече да се съобразяваш и да внимаваш какво говориш, и как точно го казваш. Тя не ти е свикнала и няма лесно да ти прощава волните и неволни грешки.
Затова за важните неща правим сухи тренировки - аз играя снахата.

# 505
  • при късмета
Нима казваш, че ще разбереш и възприемеш по един и същи начин нещо, казано ти от майка ти, и от свекърва ти. Аз щото не ти вярвам особено.
Ако подобно на Трещерица, майка ти каже "Като не ти харесва, си гледай детето сама" ще се нацупиш, може да не си говорите няколко дни и после ще го забравиш. Обаче ако свекърва ти каже такова нещо сигурно ще го помниш и преповтаряш до старини как свекърва ти не искала да ти помага с детето.

Ти може да не вярваш, но аз бих реагирала еднакво и към двете, ако ме поставят в положение да го направя.
Като се отнася до детето ми, не ме интересува кой ще ми се сърди. Единствения с който обсъждам този въпрос е мъжа ми. Всички останали не са страна, чието мнение има значение. Или го приемат или не, като аз не се чувствам длъжна да обяснявам защо е взето именно това решение.
Така, че да и майка ми да е не бих й се отсърдила само защото ми е майка. Поне що се отнася за някаква сериозна издънка относно детето

# 506
Аз съвет не давам за гледането на дъщеря ми. Майка в началото ме питаше, а аз отговарях - като е с вас, вие решавате. Важното е да се разберат, другото не ми е проблем. До сега не са успяли нито да я разглезят, нито дисциплината да й развалят. Обаче няма по мила картинка от това да ги видя и тримата /баба, дядо и внуче/ седнали на дивана, гушнати и четат примерно книжка.

# 507
  • където ми харесва
Ти вземи да омърмориш колко лошо съм го гледала, пък после се сърди, че не искам да го гледам.  Аз откъде да знам във всяка минута какво е желанието на майката. Да се обаждам по телефона и да питам - може ли да го пусна в пясъчника, да го кача на люлката. Ми сега кой панталон да му обуя.
Е, ти пък. Майките, които са оставили децата на бабите без инструкции, нямат против да ги пускаш в пясъчника, или да ги качваш на люлката.
Така че, ако тя ти е казала-не го пускай в пясъчника, но ти си го пуснала ВЪПРЕКИ нейната забрана, тогава бих разбрала, защо снахата/дъщерята е омърморила света колко лошо гледаш детето.
Това го казвам по принцип, Трещи, а не конкретно за теб. Peace

# 508
На такива безумни оплаквания съм се нагледала тук.  Трябва да й четеш мислите на снахата.
Всъщност, примерът беше, че това мога да го кажа на дъщеря си в рамките на шегата, а на снахата не мога. Като гледам как скочиха.

Последна редакция: чт, 14 май 2015, 12:06 от Трещерица

# 509
  • където ми харесва
На такива безумни оплаквания съм се нагледала тук.  Трябва да й четеш мислите на снахата.
Всъщност, примерът беше, че това мога да го кажа на дъщеря си в рамките на шегата, а на снахата не мога. Като гледам как скочиха.
Виж, това и аз не го разбирам.
И на мен ми се е случвало свекърва ми да ми направи забележка, или да ми се изрепчи нещо. Ако е първото-извинявам се. Ако е второто, не й се зъбя насреща, излизам от стаята, премислям нещата и после го обсъждам с нея с нормален тон. Така съм правила винаги с майка ми, свекърва ми не е по-долу от нея.
Но, моята свекърва е точен човек, заслужила си е уважението още от началото. И да, имала е безумни изцепки и в яда си е казвала неща срещу мен, за които после е съжалявала. Но, ние все пак сме хора, а не роботи и правим грешки да реагираме емоционално, когато сме ядосани. Не мога цял живот да й се сърдя, защото видиш ли-преди 5 години ме е обидила пред сина си.

Общи условия

Активация на акаунт