БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 45 406
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 363
Здравейте, някой знае ли рецепта за еклерови бухти , обаче постни, благодаря ви Simple Smile

# 616
  • София
  • Мнения: 12 221
gargamelche, аз на моите сладка накрая добавих по 1-2 равни ч.л. лимонена киселина.
Това е много лим. киселина, достатъчно е само 1/4 ч.л. разтворена с малко вода. Хм...винаги така го правя, както и тази година от ягодите и вишните, ако нямам лим. киселина добавям 1/2 ч.л. лом. сок.
Препоръчвам за тези , които правят сладка да си купят желираща захар. За първи път тази година я ползвах по една случайност  и съм много доволна. Цялата процедура да варене беше точно 10 мин. Сега дали е много полезна....не споря .  Peace
Има я и в този вариант и в бълг.  - също
Скрит текст:
[/spoiler]
Скрит текст:
[/spoiler]

# 617
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
сигурно има желатин в тази захар,а той не е вреден...поне не съм чула Thinking

# 618
  • София
  • Мнения: 12 221
сигурно има желатин в тази захар,а той не е вреден...поне не съм чула Thinking
Също смятам, че не е вреден, но някъде тук из някаква тема за храните и храненето изчетох купища глупотевини, затова,  че бил вреден. Затова и се застраховах, някой да не ме захване, колко е вреден.  Peace Peace
Наистина я препоръчвам, защото лично я ползвах и изобщо не спазих рецептата на гърба на пакета , а си направих сладкото така както аз си зная, предварително си залях със захар плодовете без вода, престоя си една нощ и след това го сварих за 10 мин. В тази захар си има и лим. киселина.

# 619
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
аз дори съм чувала,че желатина е полезен за кости,стави и сухожилия....глупотевините ги пишат веганите и суровоядците,но има и растителен желатин

# 620
  • Мнения: 1 316
Това е много лим. киселина, достатъчно е само 1/4 ч.л. разтворена с малко вода.
marchеva14, не се заяждам, но аз затова съм писала, че в МОИТЕ сладка сложих по лъжичка-две. Всеки си знае по коя рецепта действа. За първи път правих сладко и се получи, точно както исках и се хареса от всички у дома. Peace

# 621
  • Мнения: 22 036
Никога не съм правила чийз кейк или маскарпоне, а сега ми се доиска. Имам бишкоти, течна и заквасена сметана, маскарпоне, желатин, малини и естествено захар.
Дайте някоя лесна рецепта, която да не ме откаже от сладкарските опити  Simple Smile

# 622
  • София
  • Мнения: 10 825
Никога не съм правила чийз кейк или маскарпоне, а сега ми се доиска. Имам бишкоти, течна и заквасена сметана, маскарпоне, желатин, малини и естествено захар.
Дайте някоя лесна рецепта, която да не ме откаже от сладкарските опити  Simple Smile

Искаш чийзкейк или тирамису, нали така?
За класическо тирамису не мога да ти дам рецепта, но иначе ето ти няколко - за чийзкейкове и тирамису, които лично съм пробвала и вкъщи одобряваме

Скрит текст:
Limonov cheesecake bez pechene
Состав
За кората:
200 гр. чаени бисквити - натрошени на ситно
60 гр. разтопено масло

За лимоновия крем:
1 яйце
1 жълтък
1/3 ч.ч. захар
1 щипка сол
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
1 с.л. течна сметана

За пълнежа:
1/4 ч.ч. лимонов сок + 2-3 с.л. вода
2 пак. желатин
500 гр. маскарпоне (може да се замести с 250 гр. маскарпоне + 150 гр. извара + 100 гр. заквасена сметана)
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 ч.ч. течна сметана
Приготовление
Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Обърква се добре.
В малка тенджерка се смесват яйцето, жълтъка, захарта и солта. Разбъркват се и се прибавя лимоновия сок. Слага се на котлона степен 4 от 9(на среден огън) и се бърка до стопяване на захарта и сместа да стане кремеообразна и да се сгъсти.  Прибавят се сметаната и маслото. Ако е необходимо кремът се прекарва през цедка. Оставя се да се охлади.
В тавичка с диаметър 20 см се изсипват бискитите. Разпределят се равномерно и се потупват за да се уплътни блата. Тавичката се слага в хладилника за да се стегне блага - около 40 минути.
Желатинът се разтваря в лимоновия сок и водата и се оставя да набъбне за 5 минути. След това се загрява в микровълновата докато крайчетата започнат да бълбукат. Маскарпонето, солта и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се сметаната. А след това желатинът и изстиналия лимонов крем.
Накрая кремът се изсипва върху блата и чийзкейкът се оставя в хладилникът да се стегне за минимум 2 часа.
Cheesecake s chereshi
За форма с диаметър 26 см
Состав
За блата:
300 гр. бисквити
7 .с.л. разтопено масло

За пълнежа:
450 гр. крема сирене
250 гр. маскарпоне
1 ч.ч. течна сметана
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. черешово бренди (коняк)
1 пак. ванилия

За заливката:
300 гр. череши (почистени от костилките)
1 с.л. захар
1 с.л. нишесте
1 с.л. черешово бренди (коняк)
Приготовление
Бисквитите се смилат на трохи. Смесват се с разтопеното масло и сместа се разстила на дъното на откопчаваща се форма. Потупва се за да се уплътни. Слага се в хладилника за около 1/2 час.
Черешите се слагат в тенджерка . Посипват се със захарта и се оставят да престоят 15-20 минути. Добавя се конякът и се загрява на слаб огън като се разбърква редовно. Вари се десетина минути - до получаването на рядък конфитюр. Сгъстява се с нишестето, размито с малко водичка. Оставя се да изстине напълно.
Крема сиренето се разбива със захарта. Прибавят се маскарпонето, сметаната, ванилията и конька. Едно по едно се прибавят яйцата. Сместа се изсипва върху блата. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 10 минути, а след това на 150 градуса още 1 час (докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключена фурна при затворена врата. Изважда се от формата и се залива с черешовата заливка. Оставя се за 2-3 часа в хладилник преди да се консумира.
Tiramisu bez iaitza
Состав
2 пак. бишкоти "Савоярди"
200 мл кафе еспресо
50 мл ром (или шоколадов ликьор, пиня колада....)

За крема:
500 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
400 гр. заквасена сметана
300 мл течна подсладена сметана (или неподсладена, но + захар)
какао за поръсване
Приготовление
Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Течната сметана се разбива с миксер. Всички съставки за крема се смесват.
Кафето се оставя да изстине и се смесва с рома. Бишкотите се топват за секунда в кафето и се редят в тава. Покриват се с крем. Реди се втори ред бишкоти, натопени в кафе и се покриват с останалия крем. Отгоре се поръсва обилно с какао. Оставя се за 2-3 часа в хладилника.

# 623
  • Мнения: 7 779

Дайте някоя лесна рецепта, която да не ме откаже от сладкарските опити  Simple Smile

Искаш чийзкейк или тирамису, нали така?
За класическо тирамису не мога да ти дам рецепта, но иначе ето ти няколко - за чийзкейкове и тирамису, които лично съм пробвала и вкъщи одобряваме

Скрит текст:
Limonov cheesecake bez pechene
Состав
За кората:
200 гр. чаени бисквити - натрошени на ситно
60 гр. разтопено масло

За лимоновия крем:
1 яйце
1 жълтък
1/3 ч.ч. захар
1 щипка сол
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
1 с.л. течна сметана

За пълнежа:
1/4 ч.ч. лимонов сок + 2-3 с.л. вода
2 пак. желатин
500 гр. маскарпоне (може да се замести с 250 гр. маскарпоне + 150 гр. извара + 100 гр. заквасена сметана)
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 ч.ч. течна сметана
Приготовление
Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Обърква се добре.
В малка тенджерка се смесват яйцето, жълтъка, захарта и солта. Разбъркват се и се прибавя лимоновия сок. Слага се на котлона степен 4 от 9(на среден огън) и се бърка до стопяване на захарта и сместа да стане кремеообразна и да се сгъсти.  Прибавят се сметаната и маслото. Ако е необходимо кремът се прекарва през цедка. Оставя се да се охлади.
В тавичка с диаметър 20 см се изсипват бискитите. Разпределят се равномерно и се потупват за да се уплътни блата. Тавичката се слага в хладилника за да се стегне блага - около 40 минути.
Желатинът се разтваря в лимоновия сок и водата и се оставя да набъбне за 5 минути. След това се загрява в микровълновата докато крайчетата започнат да бълбукат. Маскарпонето, солта и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се сметаната. А след това желатинът и изстиналия лимонов крем.
Накрая кремът се изсипва върху блата и чийзкейкът се оставя в хладилникът да се стегне за минимум 2 часа.
Cheesecake s chereshi
За форма с диаметър 26 см
Состав
За блата:
300 гр. бисквити
7 .с.л. разтопено масло

За пълнежа:
450 гр. крема сирене
250 гр. маскарпоне
1 ч.ч. течна сметана
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. черешово бренди (коняк)
1 пак. ванилия

За заливката:
300 гр. череши (почистени от костилките)
1 с.л. захар
1 с.л. нишесте
1 с.л. черешово бренди (коняк)
Приготовление
Бисквитите се смилат на трохи. Смесват се с разтопеното масло и сместа се разстила на дъното на откопчаваща се форма. Потупва се за да се уплътни. Слага се в хладилника за около 1/2 час.
Черешите се слагат в тенджерка . Посипват се със захарта и се оставят да престоят 15-20 минути. Добавя се конякът и се загрява на слаб огън като се разбърква редовно. Вари се десетина минути - до получаването на рядък конфитюр. Сгъстява се с нишестето, размито с малко водичка. Оставя се да изстине напълно.
Крема сиренето се разбива със захарта. Прибавят се маскарпонето, сметаната, ванилията и конька. Едно по едно се прибавят яйцата. Сместа се изсипва върху блата. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 10 минути, а след това на 150 градуса още 1 час (докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключена фурна при затворена врата. Изважда се от формата и се залива с черешовата заливка. Оставя се за 2-3 часа в хладилник преди да се консумира.
Tiramisu bez iaitza
Состав
2 пак. бишкоти "Савоярди"
200 мл кафе еспресо
50 мл ром (или шоколадов ликьор, пиня колада....)

За крема:
500 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
400 гр. заквасена сметана
300 мл течна подсладена сметана (или неподсладена, но + захар)
какао за поръсване
Приготовление
Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Течната сметана се разбива с миксер. Всички съставки за крема се смесват.
Кафето се оставя да изстине и се смесва с рома. Бишкотите се топват за секунда в кафето и се редят в тава. Покриват се с крем. Реди се втори ред бишкоти, натопени в кафе и се покриват с останалия крем. Отгоре се поръсва обилно с какао. Оставя се за 2-3 часа в хладилника.
[/quote]
с предложената рецепта не изпълняваш последното и условие  hahaha

# 624
  • Мнения: 22 036
Онна, мерси, Нямам бисквити а бишкоти, но се надявам да се получи Simple Smile.

# 625
  • София
  • Мнения: 10 825
Защо бе, бонго?! Те са 3 рецептите и не са сложни. Поне така си мисля  newsm78

Даун, чийзкейка с бишкоти няма да ти се получи.

# 626
  • Мнения: 7 779
Онна, мерси, Нямам бисквити а бишкоти, но се надявам да се получи Simple Smile.
значи потърси сладкиш с бишкоти и маскарпоне и си готова.
след като го приготвиш - черпиш Бонго.  Laughing

# 627
  • Мнения: 148
Благодаря на всички за съветите.Аз сложих по-малко лим. киселина от страх да не прекаля Simple Smile .Сладкото стана сравнително добре,ММ го одобри с 2 филийки.Лошото е, че сега вече е сигурен, че ще ми носи и друг плод по-нататък да правя пак, можело и в по-големи количества  Mr. Green .
За тази захар и аз се чудех, но ще я пробвам другия път, когато съм малко по-сигурна какво точно правя.

# 628
  • Мнения: 22 036
Уф ooooh!, дайте тогава някаква рецепта с изброените продукти, защото отказвам да ходя за трети път на пазар Sad.
Налични са ми 250 гр маскарпоне, 250 гр. заквасена сметана и толкова течна. Имам бишкоти и малини. Имам и бейлис, който ще изпия ако не мога да включа в нещото. Имам захар, яйца и мляко.

А, имам и филаделфия и желатин.

# 629
  • Мнения: 7 779
дадох ти де - сладкиш с бишкоти и маскарпоне.
само трябва да попиташ друг чичко  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт