Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 727
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,стягаме багажа,другата седмица пътуваме Simple Smile Обещавам да разкажа като се върнем.Благодаря ви че бяхте търпеливи към моите въпроси.Приятна вечер на всички Simple Smile

# 151
На вниманието на сладокусниците - уникална турска сладкаринца са открили в Пловдив. Повечето неща ги внасяли от Турция.  
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=955761764476741&set= … ype=1&theater

# 152
  • Пловдив
Сладкарницата наистина е страхотна, а какви лакомства има.... Crazy
И турското кафе е на ниво!
Който има път към Пловдив непременно трябва да я посети! Peace

# 153
Привет от Босфора  Grinning още на обяд пристигнахме въпреки задръстването и мотаенето на границата. Върнаха ни да гледат колата на рентген!  За пръв път ми се случва... newsm78   иначе намерихме  PTT  но ми взеха 50 лири и ми дадоха само стикер. Опитах да питам за карта но не ме отразиха.
Колата я спряхме пред хотела, уличка без изход е и нямаше проблем.
Отметнахме и корабчето с едната от фирмите които ми споделихте  Hug 
Сега ще събираме сили за утре, че малчо не е трениран на такова темпо Mr. Green

# 154
Запис в темата. Точно преди 4 години посетихме Истанбул заедно с моя съпруг и сестра ми. Прекарахме незабравими 5 дни. След месец се връщам в БГ за летните месеци и спонтанно реших да заведа майка ми там отново за 5 дни. Нейното единствено посещение в Истанбул беше доста несполучливо и е успяла да види само джамията Султанахмет и Водохранилището. По другите места са минали с автобуса. Избрахме датите и запазих хотел в Сиркеджи, много близо до трамвайна спирка. Сегашният хотел е точно до предния, тогава останахме предоволни от локацията. Хотелът е този, надявам се да отговаря на високия си рейтинг: http://www.olimpiyathotel.com/index.php
Местата за посещение са почти ясни: Топ Капъ, Света София, Капалъ черши, Египетския пазар, Галата, Долмабахче, Ортакьой, Принцовите острови, Таксим, Истиклял, разходка по Босфора. Сега като ги написах изглеждат много, но мисля, че 5 дни ще са достатъчни. Тъй като всичко съм го посещавала вече, нещата са ясни, остава само да си припомня детайлите. Laughing Ако наличното време позволи, може да направим и кратка разходка из азиатската част. Майка ми има проблем с коляното и ми се иска да й спестя възможно най-много от висенето по опашки. Затова ще купя билети онлайн, поне да избегнем опашките на касите. Ще пътуваме с Метро от Бс, на отиване с нощния автобус, на връщане с дневния. Във връзка с това имам няколко въпроса:
- от блога на Неолита (хиляди благодарности за него   bouquet) се ориентирах с автогарата и транспорта. Пътуването не е бюджетно и не е проблем да хванем такси, но ме притеснява трафика и задръстванията. Тук си ги имам предостатъчно и искам да ги избягам. Мисля, че е най-добре с метрото М1 до Юсюфпаша и после с трамвая Т1 до хотела. Въпросът е дали метро спирките са пригодени за хора с багажи (асансьори и/или ескалатори)? Не ми се смейте, ама съм се нагледала на метра без такива. И как става возенето с багаж? Заплаща ли се допълнително и как? Същото се отнася и за трамвая? Може ли да се возим с куфарите и ако се заплаща, как и къде става? Предполагам, че това пътуване ще е с жетони, после ще търся Истанбулкарт.
- От сайта за фериботите не мога да се ориентирам Идо дали имат от бързите ферита до Принцовите острови или само Sehir Hatlari пътуват дотам. Предният път пътувахме с тях и в посока беше 1,30 мин, но четох, че уж Идо имали бързи и под един час отивали дотам.
- В по-предната тема четох за нощна разходка с вечеря по Босфора и имаше добри отзиви. Дали има някой с по-пресни впечатления? На мен ми се иска нещо такова, но като че ли с по-малко хора и не толкова комерсиално. Ако е с тиха музика и без програма, още по-добре. Peace
- Има ли къде да гледаме представление на дервиши, но по-скоро като нещо като спектакъл?

О, и какво се е случило за тези 4 години, че не се сервира алкохол? newsm78 Много добре си спомням как си пиехме биричка за обяд, а вечер йени ръки, и то на абсолютно нормални цени? Даже и снимки имаме. Или както казва ММ: Как какво им се е случило? Ердоган им се е случил! Това с най-добри чувства, но ми е леко учудващо и странно.  Thinking

И защото стана много дълго, няколко снимки от Истанбул точно преди 4 години:
Скрит текст:

# 155
Още два дни и сме там Simple Smile,
Благодарности на всички за споделения опит и помощта!  bouquet
 EmbarassedИмам няколко последни въпроси:
Тези от вас, които са пътували с деца може ли да ми кажат освен международния паспорт, дали е нужно друг документ, като копие на акт за раждане или нещо друго?
Някой пътувал ли е с автобусите МЕТРО, имали безплатни шатъли из града, ако някой ги е ползвал знае ли дали за връщане към автогарата може да се хване от някъде?

# 156
  • София
Още два дни и сме там Simple Smile,
Благодарности на всички за споделения опит и помощта!  bouquet
 EmbarassedИмам няколко последни въпроси:
Тези от вас, които са пътували с деца може ли да ми кажат освен международния паспорт, дали е нужно друг документ, като копие на акт за раждане или нещо друго?
Някой пътувал ли е с автобусите МЕТРО, имали безплатни шатъли из града, ако някой ги е ползвал знае ли дали за връщане към автогарата може да се хване от някъде?
Ako двамата родители сте с детето и фамилиите на тримата съвпадат, паспортът е достатъчен. Ако сте с различни фамилии се носи акт за раждане (най-добре копие, заверено от нотариус, за да не го загубите). Ако детето пътува само с един родител, трябва да се носи и пълномощно от другия родител, че е съгласен детето да излиза извън България. Преводи не са нужни, защото документите трябват за нашата граница. Турците не ги касае.

Да, мисля, че Метро имат безплатни шатъли до по-важните места в центъра. Но по-добре някой пътувал с тях да каже със сигурност.

Смърфиета, само веднъж съм прехвърляла от метро на трамвай на въпросната спирка, но споменът ми е за доста стълби към спирката. Бих ти предложила вариант да смениш метрото на Йеникапъ с Мармарай. Има станция на гара Сиркеджи. И двете станции са нови, с ескалатори, а предполагам и с асансьори. Все пак трамваят спира малко по-близо до хотела. Дано някой се включи с информация за спирка Юсюфпаша.

Намерих снимка на спирката и май не виждам място за асансьор  newsm78:

Алкохол и сега има, но е много скъп, а явно и разрешителните за продажба са скъпи и затова обикновените малки закусвални и ресторантчета предпочитат да не продават. Иначе ще се учудиш колко са се променили нещата и хич не е за добро. Ще се ужасиш като видиш колко са много забулените жени.

Да, имат бързи катамарани, но да знаеш, че са затворени. Няма как да се излезе на открито. Гледа се (и се снима  Wink) през мръсните прозорци.

# 157
  • Варна и...духом на Босфора
 Смърфиетка,браво пет дни,ще ви стигнат,а и майка ти няма да е преуморена жената. Hug
Идо имат бърз и луксозен кораб до Принцовите острови,ползвала съм го до Бостанджъ,на връщане може да слезете там примерно,и да направите азиатска разходка,виж разписанията.Ракийчица и сега има,но не във всички заведения Mr. Green,бира също.Купували сме си кенчета и ядки и на Ортакьой си сядаме и кеф,на Галата също е пълно с млади хора,пиещи биричка Crazy Тук имаше мнения за по 1000 лири сметка с алкохола ли да беше...  ThinkingМного добри мнения съм чела за хотела ви,после ще разказваш.За облекчение на майка ти един ден може да го изкарате само с малко вървене и с много корабчета и различни места за гледане на двата бряга.
Денайа,трябва като се качите в автобуса да кажеш на стюардесата в каква посока искате шатъл,защото се слиза преди перона в Отогар.
Смърфиетка и вие може да ги ползвате,до Сиркеджи.
Иначе както Таня е писала има стълби към трамстопа на Юсуфпаша.
Метро пристигат много рано сутрин,не се притеснявай от задръствания.

Последна редакция: пн, 25 май 2015, 13:07 от redemi

# 158
Няма смисъл да се ползва трамвай за Сиркеджи при наличието на Мармарай. Нито пък да се ползва шатъл на автобусния превозвач. С метрото се стига много бързо до Йеникапъ, а от там с Мармарай до Сиркеджи е 2 минути път.  Има и асансьори, така че прехвърлянето на Юсуфпаша вече е в историята.

# 159
Тaня67,redemi
   bouquet както винаги много полезни!
Аз за шатълите ще разпитам и в автобуса.
Надявам се всичко да е наред и да изкараме назабравими три дена!
Като се върна ще пиша.
 bouquet

# 160
  • София
Биалк, и аз мисля, че с Мармарай до Сиркеджи е по-удобно, но трамвайната спирка е почти до хотела, а гарата е малко по-далече. Все пак става въпрос за жена с болно коляно (като мен  Mr. Green) и такива неща имат значение. Смърфиета ще прецени по-добре от нас.

Смърфиета, от Кабаташ има и трета фирма, която плава до островите - Дентур Авразия. Техните кораби са значително по-хубави от тези на Sehir Hatlari и може би пътуват с една идея по-бързо (спестяват 10-15 минути). Не са бързи като катамараните, но пък имат открита палуба с много пейки, откъдето да се насладите на гледките по пътя.

# 161
Много ви благодаря за насоките, момичета и Биалк!  bouquet Ще го преценя в момента на пристигане. Ако си спазят разписанието (7 сутринта) и трафикът е ок, най-добре е да хванем такси. Ако ли не, с метрото с едно прикачане на Йеникапъ до Сиркеджи. И оттам пак трамвая в обратна посока за една спирка до Гюлхане. Както Таня правилно отбеляза, идеята е минимално натоварване за коляното на майка.  Wink
А как стои въпросът с возенето с багаж? Дали се заплаща допълнително? Смяната на две линии на метрото как става - с още едно плащане/жетон или е еднократно при първото влизане?
А нещо за спектакъл на дервиши?  Praynig

Редеми, като каза Бостанджъ и се сетих, че сме били два пъти там с мм за едни изследвания в близка болница. Но тогава летяхме с Пегасус от София, кацахме на Сабиха Гьокчен и изобщо не ги броя за ходене в Истанбул...  ooooh! Познавам квартала сравнително добре, а на всичкото отгоре и фамилията ни е същата като името на квартала. Като си я кажехме и настъпваше голяма радост.  Laughing

Таня,   bouquet за предложението за фериботите. Ние така или иначе ще сме в самото начало на юли, живот и здраве, и се очаква времето да е много хубаво и е добре да пътуваме отвън на палубата, пък било и за час и половина.  Peace

Намерих ето това предложение за екскурзия по Босфора с обяд: http://www.bosphorustour.com/istanbul-bosphorus-cruise-halfdaymr.html. Как ви се струва? Имам РД в периода на пребиваването ни там и макар, че по бг традиция не се празнувало  Wink, много ми се иска да го отбележа по по-различен начин. Мислих си за вечеря на корабче, но всичко е с програма, шумно и т.н. А аз искам нещо по-спокойно, за да може да си и говорим с майка. Не сме се виждали една година и скайп разговорите не са ни достатъчни.  Wink

# 162
  • София
И оттам пак трамвая в обратна посока за една спирка до Гюлхане. Както Таня правилно отбеляза, идеята е минимално натоварване за коляното на майка. 
Не знам колко я боли, но може би няма смисъл от трамвай за една спирка. Разстоянието е малко, а по диагоналните улички - още по-близо. В този участък е и почти равно. Пресичането на улицата пред гара Сиркеджи и провирането с багажи през врътките на спирките ще е много по-сложно.

В една от залите на гарата има представление на дервиши ако не всяка вечер, то през вечер. Имах някъде брошура, но и да я намеря, едва ли ще е актуална информацията. Обаче хич не беше евтино. Може би ще е по-удачно да се отиде на заведение, в което има такава програма. Съвсем близо до хотела, но от другата страна на трамвайната линия има ресторант, пред който има обява в кои дни танцуват. Мисля, че се резервира предварително. А на Истиклял има музей на дервишите, в който в определени дни има и представление. Дори мисля, че не се доплаща допълнително. Освен това си имам файлче, където си записвам неща от темата и съм си отделила това (може би цитатът е на Ду):
Цитат
слязохме надолу към Каракьой и Еминьоню, защото имахме билети за представление на дервиши в Ходжапаша денс център...Доста време си го потърсихме, въпреки че имам gps.Накрая момче от едно заведение ме видя , че съм се заровила в картата на Истанбул, дойде да ни пита какво търсим и ни заведе до там - цели 20 метра по нататък...
Този денс център е направен в сграда, която е била хамам...Има три вида представления, ние си избрахме дервиши.60 лири струва, един час продължава, безплатни напитки и безплатен диск, ако платиш по интернет, който аз забравих да си поискам...Представлението си струва, има особена атмосфера - и танцът сема, и сградата.

Погледнах офертата за корабчето с обяд, но не мога да я коментирам. Не съм била на такова нещо, нито пък на вечерно. Вечер със сигурност е по-красиво, но си права за спокойствието. Иначе ние сме се качвали на обикновено корабче за разходка. Първата вечер дебнехме да видим кога се стъмва и на втората си избрахме такъв час, че тръгнахме по светло, слънцето залезе когато бяхме някъде под втория мост, пуснаха светлините на Румели Хисар, джамията на Ортакьой също светеше, както и двореца, а светлините на първия мост ги запалиха, когато бяхме пред Юскюдар. Когато стигнахме Еминьоню беше съвсем тъмно.

За багажа в градския транспорт не знам нищо. Ходила съм само с кола или с автобус на туристически агенции. Метрото и Мармарай са с две отделни таксувания. Метрото е към градския транспорт, а Мармарай е към железниците. Но са в една станция и ще е лесно да се прехвърлите. Истанбулкарт важи и за Мармарай, независимо, че е към железниците.

# 163
Таня, както винаги изключително полезна информация! Много ти благодаря!   bouquet

Иначе за коляното, не е чак толкова зле положението. Винаги преди пътуване й слагат инжекция и нещата са ок. Но все пак да не се натоварва още с пристигането. Права си за бутането с куфарите в трамвая, ще повървим пеша. Спомням си, че е наистина близко.  Peace
Ще проверя инфото от поста на Ду, ако ли не, може и ресторант с такава вечер. За вечерна разходка може да използаме вашия вариант, но да си направим и още една дневна. Тя е голям почитател на турските сериали, сигурно ще иска да види някои от къщите по Босфора.  Wink

И още един въпрос, свързан с паспорта. Моят изтича месец и половина след пътуването, така или иначе ще го сменям. Въпросът е дали да пускам бърза поръчка преди пътуването? Правят ли проблеми за срока на валидност? Освен това имам две колумбийски, американска и канадска визи, та да не подлежа на повече проверки, заради тях или да пътувам с чисто нов паспорт? Ние пътуваме наистина много, никъде не са правили проблем, заради визи и валидност, ама знам ли ги съседите на какъв акъл са?!  newsm78

# 164
  • София
И още един въпрос, свързан с паспорта. Моят изтича месец и половина след пътуването, така или иначе ще го сменям. Въпросът е дали да пускам бърза поръчка преди пътуването?
Официално искат да има 2 месеца до крайния срок. Но ние сме влизали през август 2012 г. (с Караджъ турс), а паспортите бяха до септември. Нямахме проблеми. Не мога да дам съвет. Може би никой няма да се заяде (99% съм сигурна, че ще е така), но имат основание да го направят. Страниците на паспорта ги отгръщат само за да намерят празно място. Не мисля, че гледат какви визи има.

Представленията в гара Сиркеджи бяха на подобна цена като тази от цитата. Поинтересувай се. Поне ще ви е близко.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт