Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 704
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
Таня -   bouquet. Ще рискувам със стария паспорт, надявам се никой да не заяде за няколко дни. Така или иначе трябва да го сменям, но планът е друг.
Намерих сайт с всичките спектакли/представления на дервишите: http://www.istanbullife.org/whirling-dervish-ceromony-sirkeci-train-station.html Ако сметнете за необходимо, може да го използвате за първа страница.  Peace

# 166
Marmaray Sirkeci има два изхода. Вместо стандартния, който излиза на гарата, може да ползвате втория изход - Cağaloğlu, който е на гърба на сградата на Областната управа.

http://wikimapia.org/26962324/tr/Marmaray-Sirkeci-%C4%B0stasyonu

Имайте предвид, че сутрин градският транспорт е изключително натоварен - в трамвая се пътува правостоящ, което е също натоварващо за краката. То и с Мармарай се пътува правостоящ, но за по-кратко време. В трамвая трудно се намира място за багажа, а може и да се наложи прехвърляне в друг трамвай на Баязид (това ни се случи миналата година).

# 167
  • Варна и...духом на Босфора
 CrazyСмърфиетка,надявам се да не пристигнете в 7 часа, Thinkingдо мин.година в 5,30-6часа най-късно да сме били там.Сега може да има промяна,а и граница да се минава по-бавно.7 часа трафика вече е тотал,трамвайчика-фул.

# 168
Пешачка от Лалели до Мармарай на Йеникапъ колко ми е като време горе долу , не ми се бута рано сабахлян в Трамвайчика.

# 169
Зависи в коя част на Лялели. Ако хотелът е от долната страна на булевард Орду, пеша е 5-10 минути от Йеникапъ. Ако е от горната страна на Орду (откъм Университета), по-удобно е от метростанция Везнеджилер (с прекачване на М2 от Йеникапъ). Или направо пеша от метростанция Аксарай на М1. 

Приоритетно подредбата на сухопътния градски транспорт в Истанбул е следната- метро, Мармарай, метробус, трамвай и най-накрая - автобус.

# 170
  • Бургас
Здравейте, в събота призори заминаваме с колежките за 2 дни и няма да имаме време за много забележителности, та за това сме си набелязали да идем в църквата Света София, да се качим на небостъргача и да се разходим с корабче по Босфора. Успях да намеря цена само за небостъргача. Моля ви, помогнете с цена за входна такса за Св.София и евентуално за цена на билет с корабче.  Hug

# 171
Блиак и Редеми -   bouquet! Убедихме те ме  Laughing - метро и Мармарай ще е.  Peace
Метро са писали в официалното си разписание за час на пристигане 7 часа, така и са отговорили на майка ми по телефона. Тук, при нас, има задръствания още в 6 сутринта, какво остава за Истанбул, който е два пъти по-голям.  Wink

Милена - цените на всички по-важни забележителности ги има на първа страница!  Peace

# 172
  • Varna, Bulgaria
Смърфиетка, не би трябвало да имате проблем с багажа. Миналата година бяхме 4 човека, всеки с по една раница... и куфар или сак в ръка. Не сме таксували нищо в метрото или трамвая от и до автогарата. Така че не се притеснявай...  Wink

# 173
Вече стегнах куфарите, но сега ми светна един въпрос  Praynig
Дали от Отогар - автогарата, на която пристигаме ако хвана М1а към посока Havalimani и слезна на спирка Yenibosna, ще се отзова на Истанбул Аквариум. Защото ако не мога да разчитам на безплатния шатъл на Метро, поне да имам резервен вариант.
А после прочетох , че има безплатен шатъл от Аквариума в няколко посоки и начертах маршрут до хотела.
Моля някой ако е наясно да се включи с отговор....отивам да достягам багажа  Praynig  bouquet

# 174
Denaia, спирката на Истанбул Аквариум ще е Флориа. Йени Босна е доста далече от Флориа. Тази на летището е по-близо, но до колкото си спомням е почти невъзможно да се стигне пеша.

# 175
 Embarassed Сега видях в сайта им ориентира : Yenibosna Metro Station + 73Y İETT Yenibosna Metro İstanbul Akvaryum Line
Не знам дали ще се ориентирам къде да хвана 73Y...
Май ще е най добра идея да хванем такси..
Как така в последния момент ми светна за този аквариум .... Embarassed

# 176
Ето го на картата в Яндекс https://maps.yandex.com/?text=istanbul%20yenibosna%20metro&s … 00000%2C63.477306
До колкото виждам като излезеш от метрото минаваш по надлеза, който се вижда, вижда се и спирката. Въпроса е в коя посока трябва да хванеш метробуса, но мисля, че отгоре пише на къде отива, а и все ще се намери кой да те упъти.

# 177
Вижте изискването за паспортите на туристическа агенция  Бохемия за пътувания до Турция.Виждала съм същото и при други агенции.Не знам как стои въпроса с пътуващите индивидуално.
''ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт със срок на валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.''

# 178
Neolita,   bouquet ще попитам стюардите в автобуса , с който пътуваме. Смятам, че все някой ще ни ориентира. Надявам се да се оправим, защото този аквариум наистина изглежда много по - добре от другия.

# 179
Таня, както винаги изключително полезна информация! Много ти благодаря!   bouquet

Ще проверя инфото от поста на Ду,

И още един въпрос, свързан с паспорта.
Н е знам кое инфо те интересува - ако е дервишите, няма как да си говорите...Билетите ги купих по интернет от сайта на Ходжапаша (ако те интересува, ще ти обясня по - подробно). При всичките ми карти и gps - и го намерихме доста трудно - в една уличка, намира се в стар хамам, почти не се забелязва напдписа...Но с питане всичко става, дори и да не знаеш турски...За мен е изключително удоволствие посещението на хамам - и си почиваш, и си говориш, въобще - идеална работа.Но за всеки удоволствието е различно нещо...
За паспорта - и аз бях с изтичащ паспорт, но го смених - навсякъде има информации , че трябва да е с валидност поне шест месеца.Не рискувайте - на границата не са много любезни, като нищо ще ви върнат...
На добър път и слънчево време - там ще си изкарате хубаво - няма насищане на Истанбул...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт