Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 790
  • 730
  •   1
Отговори
# 705
  • България, София
Съгласна съм с Таня за Галата. Нагоре към кулата е много стръмно. Винаги съм минавала този маршрут от Галата към Каракьой  и наклонът си е сериозен. Ако ще се катери нагоре, хич няма да е лесно. Но всичко зависи от предпочитанията за край на деня  Simple Smile

Парцалеса е писала, че вариантът с паркиране е задължителен. При това положение около Сиркеджи май ще е трудно да се намери нащо подходящо. Доколкото помня, хотелите с места за паркиране са кът. Около Султанахмед май по - се намират. Танчето ще каже  Simple Smile

# 706
  • sofia
Ние и двата пъти спахме на Таксим, на връщане или с метро или Фуникуляр, нагоре пеш не става Simple Smile
Много ми харесва района

# 707
  • София
Парцалеса е писала, че вариантът с паркиране е задължителен. При това положение около Сиркеджи май ще е трудно да се намери нащо подходящо. Доколкото помня, хотелите с места за паркиране са кът. Около Султанахмед май по - се намират. Танчето ще каже  Simple Smile
Има паркинги в Сиркеджи, но платени. На нас не ни се плащат по 8-10 евро за паркинг, като може да се намери и паркиране на улицата. А "публичен свободен паркинг" май има само в Султанахмет.

Може да се погледне и тук - http://www.galahotels.com/en/Destination/Hotels/turkey_2/istanbul_20892/  Понякога цената е по-ниска от Букинг, а често се намират и купони за намаления. Мисля, че ако някой ти изпрати покана за регистрация, също има някакви облаги и за канещия, и за поканения. Все пак по-ниски цени има за конкретни дати и хотели, а не изобщо.  Wink

Това с поканите важи и за апартаментите в Airbnb. Лично аз нямам регистрации, но познавам хора, които могат да изпратят покани. Wink

Последна редакция: сб, 15 авг 2015, 12:41 от Тaня67

# 708
Благодаря много, безценни сте просто. Получих толкова много информация, достатъчна да се ориентирам от къде да започна. Винаги започвам с Букинг, някак по-мързеливо и познато ми е.
Ще разгледам  и в Airbnb  и другия сайт.
Относно паркирането оставам с впечатление, че повечето места, които не са хотели, разчитат на близък платен паркинг, или "на късмет" паркиране на улицата.
Всики пост ми даде много насоки, залавям се да чета.

И още нещо: в Airbnb с обикновена регистрация не става ли да резервираш?
Аз имам там, но само съм разглеждала. Задължително ли трябва да имам покана от някого за да резервирам?

# 709
Можеш без проблем да резервираш без покана, тя поканата е всъщност да си направиш регистрация.

# 710
  • София
разчитат на близък платен паркинг, или "на късмет" паркиране на улицата.

И още нещо: в Airbnb с обикновена регистрация не става ли да резервираш?
Аз имам там, но само съм разглеждала. Задължително ли трябва да имам покана от някого за да резервирам?
Безплатни паркинги на практика няма, освен ако не е в подземието на хотела или нещо подобно. А "късметът" хич не е късмет, ами предварително им заявяваш, че идваш с кола и трябва да ти запазят място. Ако е някоя малка уличка с 2-3 хотелчета, направо я "затапват" с колите си и пускат само клиенти на хотелите. Ако е на по-голяма улица паркират собствените си коли така, че да запазят място за заявилия клиент.  Wink Но има една особеност - това го правят в деня на пристигането. След това няма кой да си мръдне пръста и да пази място. Изключение правят тези със завардената цяла уличка. Там не е проблем всеки път да правят място.  Laughing Обикновено паркираме в деня на пристигането и мърдаме колата едва, за да си тръгнем последния ден.

Разбира се, че ако имаш регистрация, можеш да си наемеш и така хотел/апартамент. Можеш да се регистрираш и без покана. Просто ако е с покана канещия и поканения имат бонус от 20-тина евро, които да изхарчат за някой от техните хотели.  Wink  Сумата я посочвам съвсем произволно - както споменах нямам регистрация и не съм се възползвала от "облагата".  Mr. Green  Но ако някога реша да наемам през тези сайтове, със сигурност ще помоля някой да ме покани. Laughing  Ще имам една вечеря подарък. Wink

Последна редакция: нд, 16 авг 2015, 12:28 от Тaня67

# 711
в Airbnb с обикновена регистрация не става ли да резервираш?

Може да се регистрирате без покана - аз така направих, чак след това разбрах , че може да спечелиш някое евро ако са те поканили и съответно ако поканиш някого...Два пъти съм ползвала този сайт - моят съвет е - внимателно четете какво предлагат, да  не се изненадате неприятно на място.  За мен проблема е общата баня с още 5 - 6 непознати хора, така че внимавайте какво резервирате. Обикновено има такса почистване и от резервирането до плащането мисля че срока е 2 дни или по - малко.Тоест, резервираш ли, почти веднага плащаш. В сайта magelanci.com  е обяснено много добре как става регистрацията и за какво да внимаваш като избираш квартира. За Истанбул съм намирала много изгодни и страхотно обзаведени (поне на снимка) квартири, но още не съм ползвала....

# 712
  • sofia
За въпросния сайт е много важно да резервираш цялото помещение(имот), тоест да не вземеш стая в апартамент, а целия апартамент.
Винаги трябва да се чете, а таксата почистване ти я калкулират в тотала.
Пари ти дърпат от картата в момента, в който собственика потвърди резервацията, а той получава сумата след пристигането ти. Тоест парите се задържат от сайта, докато не се настаниш, което е плюс за мен.
Аз мога да изпратя покана, но не е необходима ( мисля, че съм срещала, че можеш да трупаш точки и да ползваш някаква отстъпка)

# 713
Привет група, живот и здраве октомври заминаваме за Истанбул за няколко дни. Започнах да организирам всичко сама, благодарение на вас разбира се. Ще бъдем там 3-4дни и искам да си направя така програмата, че хем са не капнем от обикаляне, хем да се насладим на града. Та започвам с въпросите.  Ще пътуваме с кола, която е на фирма, МОЛ е майката на ММ, ной има пълномощно, ще трябва ли и на турски език и какво освен пълномощното ще ни трябва за колата. И един тъп въпрос, понеже английският ни език не е на много голямо ниво, според вас ще имаме ли проблеми на границата да се разберем за да минем границата. Относно пътя до там, минава ли се през платени магистрали и ако да,  колко ще трябва да заредим пари в техните карти?
Това е за сега, ще има и още въпроси, но по късно   bouquet

# 714
  • Стара Загора
Снощи се върнахме живи, здрави и доволни от екскурзията в Истанбул. Като стъпих на турска земя съвсем забравих за всякакви атентати и т.н  Sunglasses

# 715
Следвайки вашите напътствия промених зоната на желаното място за отсядане.
Спряла съм се на няколко апартамента, за които виждам плюсове и минуси, но ще помоля и вие да кажете, каквото не виждам аз.
Скрит текст:
1.   Galatolia suites -315лв три нощувки + ?паркинг
https://www.booking.com/hotel/tr/galatolia-suites.bg.html?aid=39 … 1;highlight_room=
+Много ме грабва интериора тук.
+Има отлични отзиви в booking, но малко на брой, и никакви в tripadvisor. Явно е ново.
+Възможно е да договоря ранно настаняване и напускане.
+ Има готина гледка.
В близост има платен паркинг, но не пише каква е цената.
В google maps адреса не излиза.
Точно над главен път е, до моста Ататюрк и не знам дали няма да е много шумно.
500м до метростанция Шишане.
2.   Stay Juno – 350лв за три нощувки + 40лв паркинг

https://www.booking.com/hotel/tr/juno.bg.html?aid=399212;label=i … 1;highlight_room=
+Има отлични отзиви за настаняването и района в booking, и в tripadvisor
+Частен паркинг – 7евро на ден
1000м до метростанция Таксим.
500м до Истиклял.
3.   Mevlana Suite & Apart – 355лв за три нощувки + безплатен паркинг
https://www.booking.com/hotel/tr/mevlana-suite-amp-apart.bg.html … 1;highlight_room=
+Има отлични отзиви в booking и в tripadvisor за апартамента, но преобладават мнения, че района около хотела е шокиращ и занемарен
+Безплатен обществен паркинг с резервация, каквото и да означава това
+Възможно е да договоря ранно настаняване и напускане.
450м до метростанция Таксим.
450м до най-горната част Истиклял.
До колкото разбрах от вас горната част на Истиклял е най-на високо, т.е. площад Таксим, и ако се ходи пеша е добре това да става от Таксим към Галата.
Много дълго време съм си мислила, че Лалели е чудесен избор за настаняване. Добре, че сте вие, да се поправя.
Ето и какво би било интересно на нашето семейство:
Кулата Галата,
моста Галата,
Истиклял /разходки, покритите пасажи, магазини, улична храна, мъжът ми иска да ходи да се бръсне на турски бръснар, лежерно в общи линии/, един ден за обиколка на Света София /не съм чела как става влизането вътре без група, ако е възможно ще го направя/
 + Топкъпъ отвън или ако може до втората порта / четох, че пускат/,
+ Забележителностите около СултанАхмет
 +Синята джамия може би,
+Капълъ чарши и Египетския, но може би не в един ден
+Разходка с корабчетата от градския транспорт / не съм чела още за този вид транспорт и не съм наясно. Предполагам, без да съм сигурна, че така мога да заместя разходка по босфора за по 30евро на човек/
+ Ортакьой
+Сапфир, панорамната тераса, за симулацията май не съм много сигурна. Въпреки, че на 6 годишен може да му хареса.
-като ненапреднали се чудя дали да ходим до азиатската част
-на идване или на прибиране може аквариума да посетим
Ще ме простите за писмените дълги разсъждения

Последна редакция: ср, 19 авг 2015, 15:48 от parcalesa

# 716
# 717
  • Стара Загора

Точно влизам до пускам линк. Много нападения и все по-често взе да има в любимия град... ooooh!

# 718
Такаа, дойде и моя ред за посещение в Истанбул самостоятелно с кола, без ТА. Голямо благодаря на bebeOgi за съвета за хотела. По нейни препоръки избрахме същия хотел, като тях:

Taksim Yazıcı Residence   
 Tomtom Mahallesi Akansu Sokak No: 4, Бейоглу, 34433 Истанбул, Турция/ Таксим Йазъчи Резиденс - хотела  е на Истиклял до френската уличка

http://www.booking.com/hotel/tr/taksim-yazici-residence.bg.html

Понеже за първи път ще ходим, за 3 нощувки /4 дни, от четвъртък до неделя/ искаме да не претоварваме програмата, но имаме някои места които държим да посетим, много ще ви бъда благодарна, да ми помогнете в организирането ни на престоя
Та приоритетните обекти са  :
1.   Топ Капъ+ Харем, Света София , Синята джамия, Водохранилището
2.   Капалъ Чарши
4.   Юскюдар, кафенето със възглавниците и разходка по Азиатската част на Истанбул
5.   Панорамна разходка с корабче по Босфора
6.   Пиер Лоти, моста Галата
7.   Долмабахче.
8.   Преди тръгване към България ако се оправим с колата посещение на мол Форум и/или  аквариума

Също така ако може да препоръчате някои хубави места за  хапване , главно вечер, защото през деня ще е нещо на крак, екмек, компир... Но за вечерта искаме хубав ресторант, да хапнем по прясна рибка и да пием по една йени ракъ с НЕ шокиращи цени.
Ако имате идея, как да се организирам, много ще съм ви благодарна!

# 719
  • София
Знаете ли как стои въпросът с пушенето? Четох, че закрито не може, но на улицата може ли да се пуши?

Общи условия

Активация на акаунт