Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 802
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
  • На юг от тук
Здравейте!

Бихте ли казали какви документи са необходими за пътуване до Истанбул? Имам предвид лични документи - задграничния паспорт е с валидност 5 месеца след евентуалната дата на влизане в Турция, ще имам ли проблем заради това?

Благодаря Simple Smile

Изискването за валидност е 60 дни.Така че няма да имаш проблем.

# 106
  • Варна
Току-що и аз проверих нашата карта, отново. На нас са ни взели по 4.40 за всяка от посоките, въпреки че според таблицата, дадена преди време от Бялк (в линка по-горе е), трябва да е по 5.50 (за отсечката Бабаески - Махмутбей).

# 107
Здравейте!

Бихте ли казали какви документи са необходими за пътуване до Истанбул? Имам предвид лични документи - задграничния паспорт е с валидност 5 месеца след евентуалната дата на влизане в Турция, ще имам ли проблем заради това?

Благодаря Simple Smile

Изискването за валидност е 60 дни.Така че няма да имаш проблем.
мерси Simple Smile

# 108
  • Кукуландия
Добър вечер от Истанбул! Simple Smile
Хотелчето ни е идеално - в радиус 300м са двете водохранилища, Св. София, Топкапъ, Синята джамия, Хиподрума и... Ортаклар!!! Облизахме си пръстите! А хотела е Esra Sultan Petro Hotel (закуската е на покрива с панорамна гледка), спирка Султанахмед на трамвая е под нас, платения паркинг е на 50м,  а до него има будка, от която си взехме Истанбулкарт. Абе изобщо настанихме се като дървеница в паркет Grinning

А, да, купихме си стикер от Птт-то на входа на Истанбул - 45лири.

# 109
  • Гражданин на света
Здравейте момичета, късно открих темата и сега ще си сърбам попарата.  Simple Smile В четвъртък сутрин рано заминаваме и ние за Истанбул. Организирано с агенция, със записани всички възможни екскурзии. Късно попаднах тук, за да видя че и сами сме могли да се оправим. Въпреки всичко изчетох горе доло тази и предишната тема и пак имам въпроси относно цените на храната. Може ли някой да ме ориентира как вървят, нещо не можем да решим колко точно пари да сменим /някой ще каже зависи от харченето, но въпреки това моля за коментар/. Интересувам се колко лири върви примерно дюнера, сладоледа, баклавата, гевреците и т.н. Благодаря ви предварително и се надявам с ваша помощ следващия път да успеем да отидем сами   bouquet

# 110
Хотелчето ни е идеално - в радиус 300м са двете водохранилища, Св. София, Топкапъ, Синята джамия, Хиподрума и... Ортаклар!!! Облизахме си пръстите! А хотела е Esra Sultan Petro Hotel (закуската е на покрива с панорамна гледка), спирка Султанахмед на трамвая е под нас, платения паркинг е на 50м,  а до него има будка, от която си взехме Истанбулкарт. Абе изобщо настанихме се като дървеница в паркет Grinning

А, да, купихме си стикер от Птт-то на входа на Истанбул - 45лири.

Това е чудесно! Лошите премеждия се забравят, хубавите спомени остават. Приятно изкарване!

Здравейте момичета, късно открих темата и сега ще си сърбам попарата.  Simple Smile В четвъртък сутрин рано заминаваме и ние за Истанбул. Организирано с агенция, със записани всички възможни екскурзии. Късно попаднах тук, за да видя че и сами сме могли да се оправим. Въпреки всичко изчетох горе доло тази и предишната тема и пак имам въпроси относно цените на храната. Може ли някой да ме ориентира как вървят, нещо не можем да решим колко точно пари да сменим /някой ще каже зависи от харченето, но въпреки това моля за коментар/. Интересувам се колко лири върви примерно дюнера, сладоледа, баклавата, гевреците и т.н. Благодаря ви предварително и се надявам с ваша помощ следващия път да успеем да отидем сами   bouquet

Пилешкият дюнер (tavuk doner) е евтин, можете да намерите и за 2,50 лири. Другият е 8-10 лири. Сладолед в БИМ маркет е под лира, на други места 5 лири. Баклавата - в Лялели съм срещал половинка за 8 лири, иначе в сладкарниците парчето е 3 лири. Гевреците навсякъде са по 1 лира.

Последна редакция: вт, 19 май 2015, 08:51 от bialk

# 111
  • sofia
Ах тези гевреци.
Аз, която не закусвам никога - още с излизането от хотела купувах  hahaha

Момичета, понеже ще сме с кола, чудя се дали в азиатската част да не отидем с нея?

# 112
Здравейте,
имам нужда от малко помощ  Embarassed
Организирах графика за Истанбул в три дни, но последния ден се пада да обикаляме с багажа до 8 часа вечерта, когато ни е автобуса за връщане към БГ.
Планирала съм разходка в Гюлхене Парк и Капалъ Чарши, евентуално обяд някъде там...
Но не мога да се ориентирам от там как да се предвижа до ОТОГАР - автогарата.
Ако някой ме ориентира с превозните средства ще съм много благодарна. Гледам, че спирките на метрото са на доста разстояние...

# 113
  • София
Хотелчето ни е идеално - в радиус 300м са двете водохранилища, Св. София, Топкапъ, Синята джамия, Хиподрума и... Ортаклар!!! Облизахме си пръстите! А хотела е Esra Sultan Petro Hotel (закуската е на покрива с панорамна гледка), спирка Султанахмед на трамвая е под нас, платения паркинг е на 50м,  а до него има будка, от която си взехме Истанбулкарт. Абе изобщо настанихме се като дървеница в паркет Grinning
Браво! Много се радвам за вас! Приятно изкарване!

Denaia, помолете в хотела да си оставите багажа някъде при тях. Обикновено не отказват. Ще минете вечерта да си го вземете. По повод питането ти - хванете трамвай и после метро. Имат обща спирка на Аксарай (трамвайната спирка е следващата след тази с име Аксарай). Или ако сте стигнали до Сиркеджи (говориш за Гюлхане и затова), на Мармарай за 1 спирка и после на метрото. От Еминьоню със сигурност има и автобуси, но по-добре не се занимавайте с транспорт, който влиза в задръствания, особено в час - пик, в какъвто се очертава при вас.

Люба, каква ви е целта в Азия? Ако е разходка и разглеждане, по-добре недей да си слагаш таралеж в гащите.  Mr. Green Лудницата е същата и там. Има смисъл ако сте си набелязали например само Чамладжъ. Там има паркинг. Или само дворците Бейлербей или Кючюксу. И там има паркинги. Но ще си имате ядове в задръстванията. Дори и преминаването на моста може да е ад. Ако все пак решите да е с кола, предвиди 4-5 лири в ХГС картата за посоката Европа -Азия. Връщането е безплатно.

Успя ли да видиш наличността в картата си? Все си мисля, че ако сте ходили само веднъж, едва ли са свършили парите, независимо през кое гише сте минали.

# 114
Привет на всички! Утре в 20,00 потегляме от "Александър Невски" !!!!!!  newsm44 newsm44 newsm44. Хотелът ни е Buyuk Paris-разгледах му сайта и ми сес стори доста приличен,на перфектно място. Времето и то се очертава прекрасно за ходене-около 20-21 градуса,без дъжд  newsm74.
Програмата е ориенторивочъна,но максимална Grinning. Надявам се да е прекрасно .
Като се върнем ще пиша и разказвам!

# 115
  • sofia
Таня, благодаря ти за мнението.
Програмата не е точна, но ми се иска да видим Бейлербей, от там на кафето с възглавничките.
Струва ми се, че кафето е екзотично и не е за изпускане, пък и турско кафе и чай много обичаме.
След това ми се иска да се разходим по Мода и евентуално Багдат.
Ти ме посъветвай.
Другия вариант е да хванем корабче ( хотела ни е до таксим, има ли от Кабаташ до Юскюдар корабче, струва ми се да).

# 116
  • Гражданин на света
Току що ми звъннаха за името на хотела Гранд Юнал се казва. Ако някой има впечатление от него, ще съм много благодарна да сподели   bouquet  bouquet  bouquet

# 117
На мен защо не звънят или е още рано ? 28.05 пътувам

# 118
  • София
Другия вариант е да хванем корабче ( хотела ни е до таксим, има ли от Кабаташ до Юскюдар корабче, струва ми се да).

Sehir Hatlari нямат - http://www.sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/sefer-tarifeleri-338.html  Можете да слезете до Бешикташ. Трябва да има автобуси Таксим-Бешикташ. Но провери и другите фериботни фирми. Мисля, че в първи пост ги има. Друг вариант е метрото от Таксим до Йеникапъ и после Мармарай. Най-лесно ще е, но няма да имате морска разходка. Може пак с метрото до станцията, която е на новия мост над Златния рог (там има и панорамна площадка), пеша до Еминьоню и оттам с ферибот, но като време ще е доста. На връщане от Кадъкьой има вариант до Кабаташ.

Колата само би ви попречила при тази програма.

На всички пътуващи - лек път и много приятни емоции!  Hug

Последна редакция: вт, 19 май 2015, 16:53 от Тaня67

# 119
  • Варна и...духом на Босфора
 Heart EyesЛюба,има корабчета от Кабаташ до Юскюдар и обратно да.
Вчера и днес,когато е празник в Истанбул,трафика на моста е скандален,и нови трамвайчики показваха. CrazyБила съм с кола в Азия,с добър шофьор,но не препоръчвам.

Общи условия

Активация на акаунт