НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 560
  • 734
  •   1
Отговори
# 135
  • SA
Живанк@ , предполагам, че имаш предвид печене на плаж/ море.
Аз също си пазя кожата от слънце и процедирам така. На плаж първо се пека 20-30 минути без никакви кремове ( първите дни може да е и по-кратко при много светла и чувствителна кожа) и след това се намазвам с крем с много висок филтър - 50+ и така си стоя до края. Половин час печене на силно слънце е достатъчно за производство на вит.Д. По отношение на тена - ако държиш на него, може би ще е удачно да се намазваш после с крем с по-нисък филтър, примерно 10-20. Аз с такъв филтър получавам тен, дори и ако стоя повече под чадър. Но и не целя да почернявам много, все пак.

# 136
Wackamotto успех на изпита ,стискам палци.

# 137
  • София
изгледах филмчето, много е хубаво и изключително полезно като информация! мерси за труда, момичета!

# 138
Ооо Ками Heart Eyes благодаря и аз за съвета отностно слънцезащитните мазила. И аз ще се възползвам от него Blush. След седмица ще сме по Карибието и направо се паникьосах и почудих с тия мазила какво да правя. Точно както Живанк@ е казала, хем да не изгорим, хем да придобием тен, хем вит. Д да съберем. Обаче като се сетя преди няколко години на Флорида как изгоряхме без слънце и при тем. 10 градуса по Целзий, много ми е притеснено. Тук мазила и със слънцезащитен фактор 100 продават, но има ли смисъл от тях? Чак пък така да се капсуловаме. Може би както казваш ще взема един с макс. 50+ и един с 20+  bouquet

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 16:45 от vici75

# 139
  • SA
О, Вики, страхотно да си прекарате на Карибите!  Heart Eyes
Кремове с означен на опаковката фактор над 50 още преди години бяха забранени да се продават в Европа от дерматолозите ( вероятно и в Африка е така, понеже и тук не съм виждала над 50). Причината беше точно да не се подлъгват хората с големите цифри като 100 и да си мислят, че това тотално ги предпазва от слънцето. Не, пак може и да се изгори и да се хване тен с тях, просто става по-бавно.
Аз се пека основно заради вит.Д , тен не гоня ( да не говорим, че тук тенът не е баш на мода  и се харесва бялата кожа Joy).
А и ако се стои на плаж по 5-6 , та и повече часа без никаква защита, това е съсипващо за кожата, макар и последиците да се виждат след години.

# 140
Мерси Ками Heart Eyes! Ха ха верно, че цветнокожите не си падат твърде по тена Joy. Колежки мексиканки вечно се вайкат всяка година, как с поне 30% щели да потъмнеят лятото, а те са все пак само мургави. Аз пък се жалвам, че стоя от сутрин до вечер на басейна и едва 30% достигам. Значи 100 няма да вземам със сигурност Peace.

# 141
  • In transit

Аз се пека основно заради вит.Д , тен не гоня ( да не говорим, че тук тенът не е баш на мода  и се харесва бялата кожа Joy).

Joy Joy ох малко бавно зацепих в началото  Mr. Green

и аз съм с фактор 50+ на лицето целогодишно, къде заради бялата кожа, къде заради един крем който ползвах зимата ( с гликолова киселина). Лятото заради слънцето, вече е доста силно при нас. И аз точно на обяд излизам да се разходя и хващам по малко тен. На плаж ходим принципно рано сутрин към 7.30-8.00 и до 10 най-късно сме си тръгнали. Дори и под чадъра хващам тен прилично с 50 фактор. За тялото ползвам нещо 20-30 фактор или ако искам да хвана лек тен гледам да е олио, не масло или крем.

# 142
  • София
Еее, момичета, страшни сте значи! Благодаря за филма! Даже Благодаря е малко да се каже!  Hug Hug Hug

# 143
Гледам сте почнали темата за слънцезащитата - мен ме е хванала манията да съм колкото се може по-бяла и мисля скоро да почвам да се мажа с фактор 30 - 50 по откритите части от тялото, а вит. Д ще си го пия, не ме притеснява  Mr. Green

Между другото, свински гърди ядете ли - аз мернах едни мазнички  Heart Eyes и си взех.

Скрит текст:
Благодаря на момичетата, които стискаха палци за мен - взех предварителния по кормуване и ще чакам дата пред ДАИ чак към края на месеца ... Аз дотогава ще забравя да карам, но това е друга тема  #Cussing out  Mr. Green

# 144
Кам като стана дума да те попитам, на много места чета че кремовете с фактор над 40 са съсипващи за кожата. Аз съм с розацеа и рядко взимам крем под 50 фактор, но тук гледах че повечето са бъкани с химия и отрови : http://www.ewg.org/2014sunscreen/about-the-sunscreens/?search=Se … amp;brand_id=1145
Та какво мислиш ?

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 20:36 от joya

# 145
  • SA
joya, всички козметични средства съдържат химични съставки, това мисля няма как да се избегне. Специално за слънцезащитната козметика, не съм срещала твърдения, че е по-вредна или по-токсична от други кремове.
Чак пък да съсипват кожата кремове с висок филтър... аз ползвам такива от десетина години сигурно и не виждам никакво съсипване.  Simple Smile
Използвам ето това, беше ми преопръчано от един дерматолог като много добро:
Скрит текст:

# 146
Благодаря кам, и аз имам съмнения, защото като се заклейми нещо че е с много химия веднага се появява супер скъп заместител, който не е ясно какво има в него, малко като истерията с парабените.  Hug

# 147
Благодаря за филма! Ще го гледам отново.   bouquet Хареса ми начина, по който е поднесена информацията.

# 148
Момичета благодаря за превода на филма   bouquet
С удоволствие ще го изгледам  Flutter

# 149
Аз да вметна само за набавянето на витамин Д от слънцето: за да се синтезира вит. Д в кожата, трябва лъчите да падат под подходящ ъгъл, а това става общо взето по обед. Всъщност гледа се дължината на сянката - ако е по-къса или равна на ръста ви, значи има условия за синтез на вит. Д. Ако обаче е по-дълга, можете спокойно да изгорите, но няма да синтезирате вит. Д. Затова е безсмислено излагане на слънце в съвсем ранните и по-късните часове (преди 10 и след 16 - 16,30). Т.е. тогава може, ако искате да потъмнеете плавно от по-слабо слънце, но за вит. Д няма условия. За ориентир да кажа: в София от началото на април вече дължината на сянката е подходяща от 10 - 10,30 ч. сутринта до около 16,30 ч. следобед, т.е. в момента има един доста широк времеви интервал за синтез на вит. Д, а мисля, че и още малко ще се разшири през лятото, но в 8 ч. сутринта или в 17 ч. следобед няма условия.

А иначе правилно по-нагоре сте писали, че фактор над 7 или 8 блокира 95% от лъчите, които позволяват синтез на вит. Д, т.е. за да се разчита на вит. Д от слънцето, е най-добре кожата да е изложена без никаква козметика. За тази цел съветват да се изложи на слънцето максимална площ от кожата (т.е. с колкото може по-оскъдно облекло - това зависи от температурата все пак, а и не само, разбира се), като времето за излагане е максималното, което ще позволи леко почервеняване, но без да се стигне до изгаряне. За повечето хора това означава 15-20 минути. На някои им стигат 10, на други им трябват 30 или повече - зависи от цвета на кожата. Аз досега не съм успяла да уцеля правилното за мен време - всеки път, когато се пробвам, изгарям, и то доста силно. ooooh! След като си "съберете дозата", се намазвате, обличате се или се скривате на сянка.

Общи условия

Активация на акаунт