НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 075
  • 734
  •   1
Отговори
# 315
  • SA
Рейн, както и Вив ти е казала, упражнения за определена зона от тялото не допринасят за изчистване на мазнини точно в нея, а стягат и оформят мускулите в тази зона, които нямат връзка с надлежащата мастна тъкан и не черпят енергия от нея.
Така че кога тялото ти ще реши да използва мазнините от корема ти, само то си знае с точност. Мисля че няма как да повлияеш на този процес. Доколкото разбирам, при теб целта е леко намаляване на общия процент на телесните мазнини, с което вероятно те ще намалеят и в зоната, в която ти се иска.
За мен обаче е притеснителен факта, че младо момиче ( предполагам) , което спортува и е с ниско тегло ( ИТМ ти е 18, което е под нормата), се храни с по 700 - 1000 ккал на ден, пък дори и да е ВМ-НВ. Това е ужасно малко и ако процедираш така от повече време, тялото ти със сигурност е преминало в икономичен режим и не е склонно да гори собствени мазнини. Това не е здравословно и може да си навлечеш сериозни проблеми с цикъла.
Мисля, че трябва да започнеш да се храниш повече, но не за сметка на мляко и салати, а повече хубаво месо ( не пилешко филе, което е най-непълноценното сред месата), яйца, риба.

# 316
  • София
Аз наистина не знам как се издържа с 1000 калории дневно, за по-малко пък съвсем.
А на толкова калории съм до обяд  Grinning

# 317
Аз наистина не знам как се издържа с 1000 калории дневно, за по-малко пък съвсем.
Цял живот жените сме си промивали мозъците на тема "калории! калорИИ! КАЛОРИИ!". За това и много често в темата за нашия режим дори има въпроси "на обяд изядох еди си какво, ще го компенсирам ли, ако вечерям само салата?". А нашия режим изключва тези две неща - гладуване и калорийна рестрикция.

# 318
Вивиан,със сигурност ще се включвам, благодаря ти. Ще видим какво ще стане. Аз съм забелязала, че ми се отразява добре на 'чистенето", когато отвреме-навреме имам дни, в които включвам повечко въглехидрати - сушени плодове, нормални плодове...  Абе, трябва си време.

Камелот, може би си права. От много време се храня на такива калории, естествено, имам и дни, в които са доста повече - Коледи, Великден, отвреме-навреме, когато ям шоколад, но са рядкост. За цикъла и аз се притеснявам, защото от няколко месеца ми е ужасно нередовен, сега ще си пускам хормони да видя дали няма някакъв проблем там, но и на мен ми хрумна, че може да е от калорийната рестрикция.  Confused При всички положения и сама си усещам, че трябва да ги поувелича, въпреки, че физическа нужда от това не чувствам, но пък може наистина да ми пречи на чистенето, пък и на здравето. Трябват си експерименти, за да си напипам най-доброто състояние. От друга страна, проблемите ми със стомаха веднага се оправят, когато намаля въглехидратите - няма болка, няма подуване, чувствам се добре, имам и много повече енергия за тренировките. Това го четох някъде във връзка с вашето(няма да казвам нашето, че явно не го правя окей) хранене, някакъв тичач беше направил наблюдение, че при zero carbs(или поне драстично по-ниски), има много повече сила, защото мазнините били 'неизчерпаем източник" Crazy Прав си е човекът.  Mr. Green

# 319
Underneath The Rain, напълно е възможно дори да ти спре съвсем цикълът при това положение - ами че ти нищо не ядеш на практика, ако поддържаш под 1000 калории през повечето време. Въглехидратите ги ограничавай спокойно, може дори да изключиш напълно глутена, ако си забележиш, че симптомите ти са от тестеното. Или пък ако са от плодовете, ги ограничи тях максимално. Но това не значи да ограничаваш месо, яйца, сирене, зехтин, масло, зеленчуците, ядки, семки. Не казвам да се тъпчеш до пръсване, но все пак организмът има нужда и от енергия, и от хранителни вещества (протеини, мазнини, витамини, минерали).

# 320
  • SA
Рейн, не изпитваш физически глад, защото като държиш ниски въглехидратите и гладуваш, вероятно си в кетоза, а тя подтиска глада.
Хората като се подлагат на плодови гладувания ядат по 1 кг плодове на ден, което са пак към 600-700 ккал, но всички са на мнение, че това е гладуване. Обаче ако се ядат яйца и мляко в подобни количества, изглежда повечето не го приемат за глад.
Увеличавай храната, докато цикълът ти не е изчезнал напълно, защото оттам нататък ще започнат едни хормонални лечения, изследвания и вероятно ще качиш още мазнини, вместо да сваляш.
А с въглехидратите, щом имаш стомашно-чревни проблеми от тях, е добре да разбереш кои храни ги причиняват и да ги избягваш. Но няма нищо лошо в това да ядеш зеленчуци и плодове, които ти понасят.
Много ми хареса "тичач"  hahaha
REAL_WOMAN, аз преди да открия този начин на хранене със сигурност бях установила за себе си, че няма как да поддържам нормално тегло, без частично да гладувам. Та ги разбирам някои хора, които са убедени в това.

# 321

REAL_WOMAN, аз преди да открия този начин на хранене със сигурност бях установила за себе си, че няма как да поддържам нормално тегло, без частично да гладувам. Та ги разбирам някои хора, които са убедени в това.
Ох, не ми се започва темата. Преди да забременея и родя си имах някакви хормонални отклонения и бях от вечно гладните, можех просто да ям нонстоп. Ако тогава знаех за режима. щеше да е друго. После хормоните ми явно се пооправиха и апетита ми стана като на нормален човек. Но и като студентка бях в среда, в която гладуването беше геройство.  ooooh!

# 322

Цял живот жените сме си промивали мозъците на тема "калории! калорИИ! КАЛОРИИ!".
Мда... и повече се гледаха калориите, отколкото качеството на храната. Може да изядеш пакетче солети, когато си на диета. Да ядеш много плодове и да сметнеш калориите на пържените картофки преди да ги хапнеш... По-важно беше, че се вписваш в калорийния прием за деня, отколкото какво ядеш.
Има страшно безумни и безсмислени диети, на които много хора са поклонници, макар ефектът да е временен и понякога се ядосвам на мисленето им, и на това, че се оставят да бъдат убедени и въвлечени, и вярват, че правят нещо полезно за тялото и здравето си.

# 323
Основното безумие около мен е, че солетите и бейкролса са диетични.  Joy Joy Много по-диетични от хляба.  Joy От хляб се пълнее, но от солети се слабее.  Outta Joint

# 324
Чувала съм за такива диети, а някои съм виждала в приложение.
"Нищо не съм яла днес. Огладнях. На диета съм по принцип.
- Какво диета?
- Ами, хапвам салата, ям много млечни... Не ям месо, то е вредно. Мазно избягвам. Всичко е диетично, обезмаслено, само натурално.
(но виждаш, че между здравословното и натуралното се промъкват солетите като прималее от глад... има я някой сладолед, я вафла, ама те не се броят. Кафе и сокче Капи (то е здравословно, нали е натурален сок))"

# 325
  • In transit
много трудно  Mr. Green

Herzen, аз да ти кажа не съм сигурна, че успях да вляза в кетоза. Беше ми трудно да докарам хем 1000 калории на ден, хем 75-90% да са от мазнини и хем да не стоя гладна. Моите мазнини се движеха в порядъка 70-75%, останалото протеин.

момичета, качих втората част на фирма за чревната реакция: https://youtu.be/VQMopctvyE8

и в тази връзка имам въпрос към Кам и Шоки, става дума за ацетата, който се споменава във филмчето. Освен в оцета, този ацетат е известен и като две Е-та, които се ползват доста в хранително-вкусовата промишленост ( това от гугъл) Е262 - натриев ацетат, Е260-оцетна киселина, Е261-калиев ацетат, Е263-калциев ацетат.
Та въпросът ми е, кой е полезния ацетат от изброените? Дали изобщо някои от изброените е полезен, защото ги дават като алергени?

# 326
Чувала съм за такива диети, а някои съм виждала в приложение.
"Нищо не съм яла днес. Огладнях. На диета съм по принцип.
- Какво диета?
- Ами, хапвам салата, ям много млечни... Не ям месо, то е вредно. Мазно избягвам. Всичко е диетично, обезмаслено, само натурално.
(но виждаш, че между здравословното и натуралното се промъкват солетите като прималее от глад... има я някой сладолед, я вафла, ама те не се броят. Кафе и сокче Капи (то е здравословно, нали е натурален сок))"
Aз ги виждам всеки ден.  Peace "Нищо не ям, пък дебелея", а "нищо"-то включва пакет солети, кроасан, вафла, сладолед(все пак не може да се живее без удоволствия) и салата(диетично) с филия хляб(че без хляб не мога да се наям). И това е само в рамките на работния ден, за след това покрай мъжа и децата не знам.  Laughing

А, и "Защо пиеш айран, той съдържа мазнини?"
"Я виж колко калории съдържа айрана и колко "натуралния" ти сок".
"Ама верно сока имал повече  Shocked".

# 327
  • Пловдив
По повод цикъла, точно сега гледах това видео: http://nadiapetrova.bg/2015/05/healthy-eating-mistakes/. Интересно ми беше, че момичето, на чийто въпрос отговаря нутриционистката във видеото, определя себе си като здрава, след като доста време е била с нередовен цикъл, а после цяла година и без никакъв... #Crazy Иначе основното, което се казва е, че трябва да се обръща внимание на набавянето на пробиотици, както и на Омега 3; че омега 3 от лен и подобни не са усвоими и че жената е коригирала липсата на цикъл при свои клиенти точно чрез прием на Омега 3.  Препоръчват се също и източници на 2-те неща.
Убедена съм, че тази жена препоръчва и други промени в храненето, така че не знам доколко обвързването на регулирането на цикъла с приема на Омега 3 е достоверно, но който се интересува, може да прочете по темата.  Mr. Green

# 328
  • SA
Да, за съжаление сухари, солети се смятат масово за диетични храни, обаче хляб, особено бял... ужас, от него се пълнее. hahaha А думите мазнина , пържене, месо ... направо са анатема в повечето "диети".
Благодаря на Юлето и Мики за филмчето! Мики, ей сега ще изгледам филма, за да видя в каква връзка се споменава ацетата. Но предполагам е във връзка с кетоните - един от тях е ацетоацетат.
В тялото ацетат и производни са нормални метаболити, но тези промишлените, които си споменала, се използват в хранителната промишленост с други цели.

# 329
Някои хормонални и гинекологични проблеми много се неглижират. Освен нередовния цикъл се счита и за нормално "да ти дойде" 5-6 дни след като ти е спряло. И аз все обяснявам, че кървене и цикъл не е еднозначно.

Общи условия

Активация на акаунт