НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

  • 46 115
  • 734
  •   1
Отговори
# 555
  • SA
  • Мнения: 3 350
Аз също съм се спасявала няколко пъти с тези ампули на Виши. Преди години имах много силни косопади есенно и зимно време. Така и не съм сигурна в причините, но тези ампули ме оправяха само.
Даже и сега имам в къщи няколко, ей така за всеки случай.  Embarassed ( да чукна на дърво не се е налагало да ги използвам скоро).

# 556
  • In transit
  • Мнения: 14 207
Шоки, това изследване го бях чела преди време, наистина добре описва трите видя хранене. Обаче защо този сайт сега ми иска регистрация? А като се замисля, в средиземноморските страни се яде много пържена храна, която няма как да много полезна, пък дори да е риба, не е ли така?

# 557
  • Мнения: 6 425
Не знам защо ти иска регистрация, на мен сега не ми поиска, а не помня някога да съм се регистрирала. Embarassed

Не знам дали се яде много пържена храна, възможно е да е така. Все пак това са различни държави с различна кухня. Но има и разлика между пържене и пържене - ако говорим за пържене като във фритюрник, то вероятно е вредно. Ако е само приготвяне на тиган с малко мазнина - едва ли. Не знам обаче, не съм висяла над рамото на никоя гъркиня, испанка или италианка, за да гледам какво правят. Wink Но по принцип се смята, че пърженето е вредно, ако е с нестабилни мазнини. Слънчогледовото олио е типичен пример. Зехтинът обаче е предимно мононенаситен и е по-стабилен. Но пак казвам - не знам. А няма и единно определение какво означава средиземноморска диета, защото в различните държави нещата изглеждат различно. Освен това днес изглеждат по един начин, но преди 200 - 300 или повече години със сигурност е било друго, когато всичко е било по-различно. Днес вече не може да се каже, че има много останала полезност в храните по принцип, поне не в голяма част, защото целият свят е много различен.

# 558
  • София
  • Мнения: 1 434
Ето тук  Милко Георгиев обяснява за мазнините, че не е добре зехтина да се обработва термично, а дори
маслото и маста трябва да се загряват до 175 градуса.
http://lichentrenior.com/visoko-mazninno-nisko-vaglehidratno-hra … e-1/#comment-1636

п.п. И на мен ми иска регистрация...

# 559
  • Мнения: 6 425
Милко не е последният и най-голям авторитет по тези въпроси. По отношение на зехтина ето статии (които съм поствала поне веднъж вече, защото редовно се дъвче този въпрос - може ли да се готви със зехтин) - посочени са проучвания:

http://authoritynutrition.com/extra-virgin-olive-oil/ - тук са описани 2 проучвания:
1) в едното нагрели зехтин до 180 градуса за 36 часа - оказал се много устойчив на топлината
2) в другото пържили със зехтин (пържене като във фритюрник - deep-frying) - оказало се, че за да достигне опасни нива, били необходими 24-27 часа, а никой не пържи една и съща храна в продължение на 24 часа, нали? А и ако въобще се пържи с голямо количество зехтин, така че храната да плува в него, при всички положения трябва да се изхвърли мазнината след това.

http://authoritynutrition.com/is-olive-oil-good-for-cooking/

http://authoritynutrition.com/healthy-cooking-oils/

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 19:32 от Cioccolata

# 560
  • Мнения: 13 317
А дали ви е поападал материал за олиата и маслата зад който стоят медицински работници и научни изследвания /говоря за научни доклади, статии в реномирани медицински списания, изказвания и репортажи с доказани диетолози/? Простете неверието ми, но твърде дълго съм писала статии за интернет сайтове на всякаква тематика...  Rolling Eyes
Вяра имам само на сериозни научни публикации.  Peace

# 561
  • Мнения: 6 425
Дорис, младежът, който списва сайта по-горе, от който са трите статии за зехтина, е студент по медицина (исландец) и в публикациите си изказва единствено твърдения, базирани на медицински статии. И посочва източниците освен това.

Не твърдя, че да се яде пържена във фритюрник, пък дори и със зехтин, храна всеки ден в големи количества е здравословно. Но от време на време да се хапне нещо пържено в зехтин, ако човек не иска да използва свинска мас или кокосово масло, или пък обикновено краве масло, не е проблем. А и пак казвам - зависи кой какво разбира под пържене. Ако разбира да сложи малко мазнина в тигана, тогава мисля, че съвсем няма причини за притеснение.

# 562
  • Мнения: 6 425
Тук също може да се прочете подробно за израелското проучване: http://advancedmediterranean.com/2012/07/06/direct-trial-compare … -for-weight-loss/

# 563
  • Мнения: 21
Аз лично се оправих от косопада с хомеопатични лекарства. Има една книга "Отслабване и красота с хомеопатия" на С. Баракин, там пише при различните състояния какви средства да се вземат.  Иначе съм ползвала почти всички видове ампули, но всички са с временно действие.

# 564
  • София
  • Мнения: 1 047
Виши съм ползвала при сезонен косопад, добре действаха и при мен  Peace Но тази есен не ми помогнаха, както и Приорин и биотин и ревалид....и се отказах, само пари на вятъра  Rolling Eyes

# 565
  • София
  • Мнения: 2 043
Аз лично се оправих от косопада с хомеопатични лекарства. Има една книга "Отслабване и красота с хомеопатия" на С. Баракин, там пише при различните състояния какви средства да се вземат.  Иначе съм ползвала почти всички видове ампули, но всички са с временно действие.
би ли споделила какви хомеопатични се препоръчват при косопад?  bouquet

# 566
  • Мнения: 6 425
Аз ще си повторя моя съвет за хомеопатията: внимавайте, не си самоназначавайте хомеопатични лекарства, защото хомеопатията е доста мощно средство и ако лекарството не е подбрано правилно, може дори да навреди. Аз бих използвала хомеопатия само след консултация с класически хомеопат. За съжаление преди години се опарих от една от най-известните хомеопатички в България, така че повече не бих прибегнала до услугите на хомеопат. Но успях да се убедя, че е много важно да се подбере правилно лекарството, а това си е огромен майсторлък и мисля, че в България хомеопатите не са достатъчно подготвени (хомеопатията е сравнително млада наука, още повече у нас).

И също съм на мнение, че не трябва да се съчетават лекарства, както е принципът на Боаронската хомеопатия. Не, същността на хомеопатията е да се подбере едно лекарство, което да съответства на всички физически и психически особености на даден човек. Вярно е, че има и симптоматични, но пак не трябва да се смесват лекарства, а се приема само едно, докато се види дали действа. Просто това е хомеопатията, така е създадена, а не е създадена да се използва като традиционната медицина, но с хомеопатични средства. Боаронската хомеопатия на практика наподобява принципите на действие на медицината - съчетаване на лекарства според симптомите, само дето лекарствата са хомеопатични. Това е погрешно, защото самата същност на хомеопатията го изключва. Затова съветът ми е да се ползва класическа хомеопатия, винаги под наблюдението на класически хомеопат, никога на своя глава, защото не се знае какви бели можете да си направите със самолечение. А последствията може да се проявят дори години по-късно.

Баронесо, аз все пак си мисля, че Грийн е най-права в случая - напълно е възможно да стоиш на прекалено нисък калориен прием и/или да не ти достигат мазнини или някакви други вещества, отново заради прекалено ограниченото хранене. Казвам го, защото си спомням, че наскоро спомена, че те е страх да увеличиш мазнините, а само си ограничила въглехидратите, и освен това поддържаш калориен дефицит и тренираш сериозно. Това не е работеща стратегия в дългосрочен план и един от класическите признаци е точно косопад. Не знам дали съм права, ти си знаеш какво и колко ядеш и колко тренираш. Но според мен първата мярка, която трябва да предприемеш, е тази - да промениш храненето и двигателния режим.

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 08:31 от Cioccolata

# 567
  • Мнения: 13 317
За съжаление преди години се опарих от една от най-известните хомеопатички в България, така че повече не бих прибегнала до услугите на хомеопат.

И аз за съжаление видях каква вреда може да нанесе една класическа хомеопатка, макар и прехвалена. Но ст.н.  боаронска супа забременях лесно въпреки, че се водеше невъзможно. Според мен боаронската хомеопатия действа по-леко, но напълно безопасно.  Peace

# 568
  • Мнения: 6 425
Дорис, използвам възможността да ти се извиня, защото вчера малко се поядосах и бях рязка (по отношение на зехтина). Просто ми е дошло до гуша едни и същи неща да ги дъвчем периодично. А аз съм била даскал и съм свикнала да очаквам аудиторията да се явява подготвена. Laughing Но пък темата съществува от доста време, а непрекъснато се включват нови хора, които няма как да прочетат всичко, което е изписано досега. Така че извинявай за резкия тон вчера. Embarassed Мики, и ти извинявай, ако съм те засегнала. Embarassed

А тук поствам статия от д-р Дейвис за ефектите на отслабването с НВ-ВМХ върху липидния профил: http://www.wheatbellyblog.com/2015/04/the-timeline-of-weight-los … confuses-doctors/ Отдавна е доказано, че НВ-ВМХ се отразява изключително добре на показателите за метаболитно здраве. Да, но ако се направят изследвания, докато все още тече отслабването, е възможно да се регистрира влошаване, което да уплаши хората. Например е възможно ХДЛ да спадне, а триглицеридите да се повишат. Това е временно явление, което се обяснява с мобилизирането на мазнините (то е необходимо за отслабването в крайна сметка). Затова тук д-р Дейвис съветва да се изчака теглото да се стабилизира и поне 4 седмици след това да се направят изследванията. (В книгата си мисля, че посочваше дори по-дълъг срок - 6 седмици.) А конкретно за ХДЛ д-р Дейвис казва, че не е рядко срещано явление той да продължи да се повишава и доста време след стабилизирането на теглото.

# 569
  • Мнения: 1 849
Ками, дано бързо се оправиш!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт