НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 046
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
Преди време гледах при Гала една немска лекарка ( но й забравих името  ooooh!), която обясняваше много добре за китайския часовник , по който се определят проблемите в тялото. Там на всеки два часа от денонощието отговаря даден орган. Много силно впечатление ми направо това, което каза, че ако се будиш повече от 5 пъти за месеца през нощта в един и същи час това трябва да е сигнал, че имаш проблем с дадения орган. Аз се будех 30 дена в месеца около 1- 1,30 часа и наистина се оказа , че имам доста сериозни проблеми с жлъчката и черния дроб. Не можах да намеря предаването, но тук е показан този часовник http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=179670 . Макар, че сега с премахната жлъчка пак се будя в този час  Simple Smile , но около 10-ина пъти в месеца  Laughing

# 271
Първо много важно уточнение: бъбреците, а и жлъчката се натоварват от Дюкан, а не от НВ-ВМХ. Натоварват се заради високопротеиновото хранене, което се получава, когато се ограничат силно и мазнините, и въглехидратите. А при НВ-ВМХ няма такова нещо, освен ако сами не го постигнете в стремежа да ограничавате калориите. Wink При нас ограничени са въглехидратите, но белтъчините и мазнините не са. Белтъчините всъщност процентово са същите като в "стандартното" хранене - 15-20%, може до 25-30% дори, но мазнините при нас са съществен елемент, който отсъства при Дюкан и точно това е натоварващата за бъбреците комбинация.

При безсънието наистина влияят много механизми, вкл. психологически. Аз съм споменавала, че от притеснение заради обилния цикъл, в нощите, когато ми е най-силно кървенето, се будя от само себе си горе-долу по времето, когато трябва да ставам да сменям тампона. Embarassed Това се получава от години всеки път в тези 2 нощи от цикъла, но иначе, слава богу, рядко ми се случва такова нещо. Така че според мен много влияе психологическата нагласа.

Обаче освен това има много други възможни причини за нарушения на съня. Ако изведнъж сънят се промени чувствително, значи има някаква съвсем конкретна причина в последните няколко дни (или може би седмици). Спокойно може да е стрес, но тогава човек е съвсем наясно, че е от стреса, дори без да се замисля много-много. Но друга възможна причина е точно промяната в храненето. Разбира се, това може да е част от адаптационния период, но може и да не е, а просто да е сигнал, че организмът има нужда от повече въглехидрати.

И един хубав списък за съдържанието на подходящи за нашия режим храни: http://authoritynutrition.com/44-healthy-low-carb-foods/

Последна редакция: пн, 18 май 2015, 08:24 от Cioccolata

# 272
  • В полите на Пирин планина
Шоки, този списък, който си публикувала в линка е наистина много полезен и синтезиран  Peace

И на мен ми се случва да се будя или да заспя трудно понякога - обикновено в неделя срещу понеделник, но го свързвам с началото на работната седмица  newsm78 Аз принципно не поддържам твърде ниски въглехидрати, защото и така ми се случва редукция на теглото и ми е по-лесно психически  Mr. Green

# 273
Да, аз съм на мнение, че човек не трябва да изключва прекалено много храни само заради теглото. Ако има и някаква непоносимост (например млечните да ти обострят някое заболяване - автоимунно или каквото и да е), тогава е добра идея да се изключат. Но ако няма такава сериозна причина, според мен е по-добре да не се спазва прекалено рестриктивно хранене. Embarassed

# 274
  • В полите на Пирин планина
 Peace Абсолютно съм съгласна, а също някак си нещо, ако се превърне в самоцел и започва да ми прилича на мания  Crazy Не ми се иска животът ми да се върти само около мисли за начина на хранене. Важно е да подхождаме с мисъл, но и известна умереност също помага  Peace

# 275
  • Пловдив
Може да е тъп въпрос, ама да си питам.  Mr. Green Ако разбирам правилно, ако приемаме количество протеин Х и приемаме мазнини в количество Y, независимо колко е много количеството на протеина, бъбреците не се натоварват. Ако приемаме същото количество протеин, без обаче да приемаме мазнини, натоварваме бъбреците.
Защото при Дюкан няма ограничение на протеина, обаче пък човек може да консумира различно количество, така че задължително ли е да прекалява, така да се каже... Тоест ако няма мазнини, и 200-300 грама месо ли са много и натоварват бъбреците? И по какъв механизъм се получава това?
Ясно е, че като не се ядат мазнини, по-често се огладнява, но да речем, че човек проявява воля и не яде повече от 200-300 гр месо на ден.
С други думи казано, ако ядем 200 гр месо + мазнини и 200 гр месо без мазнини, второто ще натоварва ли повече бъбреците?
Днес ми е трудно да си подредя думите, но се надявам, че става ясно какво искам да попитам... Blush

# 276
Напълно съм съгласна с Шоки относно таргета на високомазнинното хранене, а именно мазнините  - не месото. А, мазнини има не само в пържолите. Не обичам такива необосновани изказвания хвърлени във въздуха. Онзи ден пак ми се случи да ми кажат, че моята диета е много рискова за сърцето и когато попитах защо да скалъпят две изречения, от няма и накъде за холестерола. Ей, този холестерол не знам кога ще спре да се явява в кошмарите на хората.
Колкото до месото: не съм попадала на статия или изследване, които да правят пряка връзка между проблемите с бъбреците и количеството белтъчини, ако разбира се изключим провеганските отчаяни опити на някои автори, които отново не са научно подплатени.
Крис Кресър има няколко статии по този въпрос, я които се казва, че ако имате вече установени проблеми с бъбреците, наистина е по-добре да се намали количеството протеин, но че протеинът разболява бъбреците при здрави хора, не е сериозно да се твърди. http://chriskresser.com/do-high-protein-diets-cause-kidney-disease-and-cancer/

# 277
Юле, според мен при Дюкан е лесно да се залитне към много протеин заради ограничаването на другите макронутриенти. Така може да стане много и извара, и месо, и яйца и да се получи проблем при склонни към това хора. Сигурно пак зависи кой как прилага Дюкан, защото не всеки получава бъбречни проблеми. А може да зависи и колко вода се пие. Но при Дюкан тази възможност е по-сериозна и реална, защото самият режим налага голямо ограничение на мазнините и въглехидратите, а белтъчините остават макронутриентът, на който се набляга. При нас не би трябвало да е така и на теория не е, но зависи отново кой как прилага НВ-ВМХ. Може човек да залитне към високопротеиново хранене, без да иска, в стремежа си например да държи много ниски калориите.

Не знам как точно може да се изчисли кога белтъчините стават вредни. Чела съм, че когато процентът им е над 35-40 от дневните калории, тогава вече става опасно, но симптомите обикновено са най-напред стомашночревни, а не бъбречни, макар че може би при склонен към това човек ще има и бъбречни.

По принцип няма до момента данни при иначе здрав човек белтъчините да водят до увреждания на бъбреците. Това се получава при хора с вече напреднала бъбречна недостатъчност - тогава е необходимо да се ограничават стриктно. Но иначе, ако човек няма бъбречна недостатъчност и се води от здравия разум (Дюкан е малко в противоречие със здравия разум), тогава не би трябвало да възникнат проблеми за бъбреците. Досега няма доказано такова нещо, затова е несериозно да се излиза с такива твърдения.

jabot.j е писала и е дала линк към блога на Крис Кресър, а аз помня, че и Марк Сисън беше писал същото. Но да допълня, че има хора, които с години се хранят само с месо плюс мазнини (като и не избират само бяло пилешко месо, разбира се, а всякакво, но с мазнините към него). Експериментът на Стефансон също е известен, макар че той трае само 1 година. Накрая изследванията му, за учудване на тогавашните лекари, са показали, че е съвсем здрав. Мисля, че бяха изследвали и специално бъбречната му функция.

# 278
Шоки благодарско за списъка - много е подробен и ценен.

# 279
А относно натоварването на бъбреците с този начин на хранене моята лекарка ме предупреди. В болницата наред с изследванията за инсулинова резистентност ми изследваха и бъбреците много, много старателно. Иска на 6 месеца да изследвам урина въпреки, че бъбреците ми са си съвсем ок.

Не искам да споря и разправям кой какво бил чел и знаел. Смятам, че ендокринолог доцент при това все ги чува нещата някак си.

П.П. Напълно подкрепям мнението, че режима е безопасен. Само хората с проблеми с бъбреците трябва стриктно да си следят колко месо ядат.  Peace

# 280
Да, това му е хубавото на този списък - че посочва конкретни храни плюс основните им параметри. Но аз май не видях например тиквичките в този списък. Thinking Мисълта ми е, че може да не е изчерпателен, но е добре да го има човек за бърза справка.

Силве, трагичното е, че лекарите не са запознати с много основни неща. ooooh! Ето я публикацията за нормалната бъбречна функция на Вилялмур Стефансон след 1 година хранене само с месо (но не постно, а с нормалните мазнини плюс всякакви вътрешности): http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf Доцентката със сигурност не е запозната с нея.

# 281
  • София
Много хубав списък, но аз тези дни за пореден (трети) път установих, че имам непоносимост към сьомга Sad Всеки път ми става ужасно лошо, дори се стига до повръщане.
Жалко, защото освен вкусна, е и много полезна риба.

Някой има ли обяснение защо се получава така? Дали е протеиново натравяне, заради специфичните мазнини или самата риба не е качествена?

# 282
  • София
Там са тиквичките,
Other Low-Carb Vegetables
Celery
Spinach
Zucchini
Swiss chard
Cabbage

# 283
  • SA
Да кажа и моето мнение за протеините. Първо, протеините в много големи количества са токсични за организма и според Тим Ноукс вероятно затова протеинът има толкова засищащ ефект, за да се предпази тялото от прием много по-голям, отколкото му е нужен.
Второ, тялото няма неограничени депа, където да складира приетите в повече протеини и аминокиселини. Такива няма и за въглехидрати , между другото. Само мазнини могат да се трупат до огромни количества, както знаем. Така че излишните притеини, след като е попълнено аминокиселинното депо, няма какво да се правят, освен да се метаболизират и превърнат в глюкоза, или изразходват за енергия. Проблемът идва оттам, че веществата, от които нормално трябва да идва енергията за тялото - мазнини и въглехидрати, са изградени само от въглерод и водород и при метаболизирането си те се разграждат напълно до въглероден двуокис и вода, които се излъчват лесно от тялото. Протеините от своя страна освен въглерод и водород , съдържат още азот, сяра и тяхното разграждане води до образуването на токсични разградни продукти, с които в малки количества тялото е напълно способно да се справя. Когато обаче започнем да се храним дълго време само с протеин, както при Дюкан ( там във 2 фаза по 5 дни се яде само протеин и някои откарват така месеци) е ясно, че тези токсични продукти се образуват в по-голямо количество и вероятността да се натовари бъбрека е естествено по-голяма. На този режим не се поощрява гладуването, а напротив, ядене на по-големи количества, така че ако човек яде няколко пъти дневно само чисти протеини, според мен това е ужасно много. Ако някой гладува и изяжда малки количества, това не е Дюкан точно.
И трето, аз смятам, че даден човек трябва да приема като грамове толкова протеин, колкото е нужно на неговото тяло, а не толкова да се ръководи от проценти спрямо общия калориен състав на храната. С това последното, да не объркам сега някого, който по-стриктно смята.  Embarassed Но мислълта ми е, че повечето калории трябва да идват от енергийни вещества - мазнини, или въглехидрати, а не от увеличаване на протеините.

# 284
Силве, трагичното е, че лекарите не са запознати с много основни неща. ooooh! Ето я публикацията за нормалната бъбречна функция на Вилялмур Стефансон след 1 година хранене само с месо (но не постно, а с нормалните мазнини плюс всякакви вътрешности): http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf Доцентката със сигурност не е запозната с нея.

7-ми ред от текста означава ли, че е публикация от 1930 г.?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт