НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 167
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
е, камелот, ти ме разби  ooooh! А какво е "бавен" въглехидрат ? Става въпрос за времето, в което въглехидратите навлизат в кръвта и покачват инсулина.

Вчера си говорих с един маратонец и той ми каза, че е особено важно за тялото /а.к.а. спортуващото/, содиума и електролитите. И затова по маратоните тук, в Канада, по пътя на тичащите слагали маси с чипс, бАМбони Смартис, барчета Марс, Сникърс и кока-кола. Колата най-бързо зареждала тичащите на дълги разстояния  Shocked и е особено популярна заради солите, минералите и най-вече содиума в нея. Според него веднага стабилизирала стомаха и давайки бърза енергия, снабдявала мускулите с необходимите електролити, които се губят с физическото натоварване  #Crazy

# 421
Привет, днес ми е 3ти ден от връщането ми в света на месоядните и за сега се чувствам добре  Simple Smile
Все гледам историите на хора свалили по 20-40кг на този режим  и умът ми не го побира как други напълняват

# 422
да сваляш от 60 на 50 не е като да сваляш от 120 до 70

# 423
Някъде май имаше нещо за жена на нашия режим, която имаше намерение да пости. Но не помня къде и не знам какво стана с поста и.

# 424
Няма да е бил режимен тоя пост  Laughing Няма как просто.

# 425
да сваляш от 60 на 50 не е като да сваляш от 120 до 70
така е , но все пак се сваля, не е като да напълняваш...имала съм моменти, когато и от -0.300гр  съм хвърчала в небесата от кеф

# 426
  • SA
Ами не знам, познавам доста диабетици и хляб си ядат, също и ориз. И то тези, които уж са стриктни с диетата. Другите, дето не са стриктни... не е за разправяне.
А за ръжения хляб - пак си съдържа нишесте, няма как да не оказва никакво влияние на инсулина.
Но диабетик, който има глюкомер, може и сам да си тества храните и да види кое как му се отразява.
Между другото, наскоро четох, мисля че в сайта на д-р Уилям Дейвис, той препоръчва при хора, които имат за сваляне килограми, но не отслабват, да си тестват известно време кръвната захар половин до един час след хранене и да се стремят да консумират храни, които не водят до никакво повишаване на захарта.
Грийн, картофите и ориза като се сварят добре, стават много лесно усвоими и още при дъвченето в устата, започва разпадането на нишестето до глюкоза. Бавни въглехидрати са такива с много фибри, които забавят до известна степен резорбцията.
А това за маратоните и захарни напитки, е популярно. Човек като гори захар, няма как да изкара цял маратон само на гликогеновите си депа и се налага често да зарежда. За хидратиращите спортни напитки, доколкото знам Тим Ноукс води някакви спорове с производителите на такива като обявява доста от схващанията за митове и нарочно лансирани с цел по-големи продажби.
Понеже си запалена спортистка, предполагам ще ти е интересна ето тази негова книга, основно за спортни неща е ( има глава за хидратацията), но има и една глава за храненето, която аз основно съм чела:
http://dox.bg/files/dw?a=84c39bac91

За постене, мисля че hjkl си кара постите, но не се е обаждала оттогава да сподели какво става с нея.
Herzen, така е, последните килограми мазнини се свалят най-бавно, но човек трябва да си намери неговия начин, за да не му е чак толкова трудно.

Последна редакция: ср, 20 май 2015, 22:33 от kameloth

# 427
мерси за книгата, камелот, започвам да чета ама 700 страници ... Дай пример за бавен въглехидрат с фибри  Crazy Киноа ? Броколи ?

Има една девойка, Дилянка, тя е от трениращите и се мяркаше и в тази тема - тя постеше и се детоксикираше. Днес пише в другата тема, че ще си вдига калориите на 1400, защото не може да свали последните си мазнинки.

# 428
Herzen мен и за това такава гордост ме е обзела сега Joy, че от толкова много изчетено нищо не направих дълго време. Вярно, че едно и също не важи за всички ни, но като че ли основните принципи са едни и същи. Имам в предвид никъде не се толерира едно ядене на ден, никъде не се толерира нисък прием на калории, прием на растителни протеини, пиене на по две капки вода и т.н. все от сорта. Сега детайлите са различни за всеки (според целите).

# 429
  • SA
Грийн, то няма нужда да я четеш цялата книга, едва ли примерно те интересува крикета.  hahaha
Но примерно 2 и 3 част може би ще са ти интересни.
А за по-нискогликемични храни - повечето плодове са ГИ под 50, с изключение на диня, грозде, манго, ананас и сушените. Ако се направят на сокове вече доста се увеличава ГИ. Зеленчуци и бобови са също нискогликемични.
Вики, радвам се, че вече си добре и здраво тренираш! Чак се чудя откъде си ги свалила тези сантиметри като знам как изглеждаш.
А за тези принципи - абе някои се толерират изглежда, като гледам как народа масово се придържа към 1200-1300 ккал и то по препоръки на вещи лица понякога.
Даже по-скоро е прието като аксиома, че искаш ли да слабееш, то това няма как да стане като се храниш до насищане.

# 430
Аааа Ками Heart Eyes хич не съм добре все още за съжаление Wink. Но стискам зъби, пия лекарства, ям и тренирам Whistling. Но см ги излъгахме с тренера, колкото и да не ми допадат неговите разбирания за хранене и трениране.

# 431
Пример за бавен въглехидрат според мен са овесените ядки, хляб с много семки и цели зърна (да е груб), авокадото също - за него съм казвала, че на пръв поглед има 20 и няколко грама въглехидрати в една бройка, но от тях почти всичко е фибри, само 4-5 грама остават извън фибрите. А точно фибрите на авокадото (плюс мазнините) го правят бавен въглехидрат.

От стандартните плодове наистина много видове се водят бавни въглехидрати, т.е. нискогликемични, но все пак зависи - и от личната поносимост (едно е да си човек с идеална инсулинова чувствителност, друго е да си диабетик), и от количеството (едно е да хапнеш 10-15 череши, друго е да изядеш една купа - напомням, че 1 череша има 1 грам въглехидрати), а също и от другите храни, с които съчетаваме въглехидрата.

При спортистите наистина от 30-40 години се спряга важността на въглехидратите като гориво. Тим Ноукс си признава, че е сред главните виновници за това. Wink Електролитите също са много важни, разбира се, особено при маратонските дисциплини. А кока-колата и аз съм чувала, че я дават като добър източник на електролити. Crazy Една приятелка е казвала много пъти, че когато била в Гърция и се била обезводнила от някакъв стомашен вирус, гръцката лекарка й казала да пие точно кола и наистина й светнало пред очите. А захарта в колата предполагам, че е също идеална за един маратонец, който разчита на въглехидратите, а не е кетоадаптиран, защото все пак на тях главният проблем им е точно как да си набавят достатъчно въглехидрати, за да могат да завършат състезанието, а не да им спре токът по средата.

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 08:48 от Cioccolata

# 432
  • SA
Да, Шоки, точно така е за плодовете, а и за останалите въглехидрати. Дори и да са  с по-нисък ГИ, зависи и какво количество се приема. Затова и напоследък се използва и друг показател - гликемично натоварване, който зависи и от количеството на храната.

# 433
Да, гликемичното натоварване е по-точен показател. Динята я водят високогликемична по индекс, но с нисък "лоуд", т.е. натоварване.

# 434
  bouquet Благодаря ви! Много сте полезни  bouquet

Утре, стават 2 месеца от началото ми в режима! Резултати, настроение,самочувствие и състояние - перфектни! Минус 7 кг, -5см -талия, - 7 см - корем и ханш! Остават още 2 кг, до целта и после, цял живот поддръжка! А, колко ми е вкусно, не е истина Simple Smile
Признание Embarassed: не спортувам и не спирам виното Sad Но, някой ден и това ще стане!

Общи условия

Активация на акаунт