НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 065
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • SA
Здравей, Кокиче!  Hug
Ние вчера имахме проблеми с нета, та ще се връщам да чета назад. Embarassed
Но да пиша по въпросите на Кокиче първо.
Според мен, първото нещо, което изисква обяснение е този глад и разтреперване, за които говориш. Това не би трябвало да се случва, ако се храниш нормално, с достатъчни количества храна и не приемаш големи количества въглехидрати. Казваш, че последния месец се храниш стриктно, но как е било преди това? Имала ли си по-продължителни периоди с повече въглехидрати? И по принцип, като си стриктна, с какво количество въглехидрати караш? Да не би в някакъв период да си ограничавала калориите?
От изследванията - холестерола и неговите фракции не ги намирам за особено притеснителни. Съотношенията HDL/общ холестерол и триглицериди/HDL са в оптимални стойности.
Но както и Шоки е писала, триглицеридите, макар и съвсем в стандартните норми, са малко високи за човек, който се храни ВМ-НВ. Не зная как са били преди това, има ли някаква промяна в тях в насока нагоре, или надолу? Да си употребявала по-често алкохол в последните месеци? И също, дали са изследвани след поне 12 часово гладуване?
Другото нещо е по-високия  инсулин на гладно. И както и ти си пислала, HOMA-IR , който е със стойност говореща за ИР. Ако тези показатели са влошени, в сравнение с предходни изследвания, това също ми е трудно да си го обясня в случай на ВМ-НВХ хранене.
А изследвала ли си скоро гликиран хемоглобин? Спомням се, че имаше някакви проблеми с покачването му преди доста време и обмисляше по този повод да включиш отново метформин.
Колкото до метформина, аз по принцип не съм против използването на това лекарство като помощ за преодоляване на инсулинова резистентност, когато се налага. Но за мен в случая е по-важно да се изясни, ако инсулиновата резистентност нараства на фона на ВМ-НВХ, то какво причинява това.

# 631
Благодаря за отговорите, момичета!   bouquet

Въпросите, които ми задавате, са съвсем логични и си ги задавам и аз.  Hug
За мен също е най-важно да се открие защо нараства инсулиновата резистентност на фона на ВМ-НВ хранене. Действително откак се засилиха симптомите, си наложих да съм съвсем стриктна последния месец - храната ми се свежда до месо, яйца, зеленчуци, масло, но и млечни продукти /не много, но ги има - сирене, кашкавал и 1-2 пъти на седмица по малко кисело мляко/.

Предишните месеци съм имала периоди, в които съм похапвала по малко сладко, но никога без мярка. Не съм злоупотребявала с алкохол. Хляб, картофи и ориз не съм яла от две години и половина. Калории не съм ограничавала. Храненето ми като цяло е доста по-изчистено в сравнение с началото на режима, когато ядях сметана, тахан, ядки, сушени плодове и въпреки това отслабвах. Сега неотслабването ми е най-малкият проблем. Притеснявам се защо се влошават стойностите на ИР, както и на холестерола и триглицеридите. Като споменах за "по-малкото" зло Глюкофаж, имах предвид, че много ме е страх да не премина официално към диабет, всички знаем колко тънка е границата между ИР и диабета...Иначе никак, ама никак не изгарям от желание да го почвам.  Cry

Опитвайки се да намеря евентуалните проблеми за промяната в състоянието ми, си давам сметка, че до тук годината вървеше с големи натоварвания за мен, с недостиг на сън, с няколко периода от по 14 последователни работни дни, без ден почивка, а и точно преди месец изживях големи притеснения, свързани с детето ми. Сякаш след това започнах да изпитвам симптомите...

Ще си взема Витамин Д и Магнезий, както ме е посъветвала Шоки. Ако се сетите още нещо, моля ви, пишете. Искам и трябва да се справя с тази ситуация. По възможност без тежката артилерия.  Simple Smile

Кам, как е пръстът ти, заздравява ли?  Hug Наистина за мен е фрапиращо, че НОМА индексът е покачен. Когато ме диагностицираха с ИР, инсулинът ми беше 13.86, а сега 19.6. Другото притеснително е, че стойностите на триглицеридите също нарастват. А и най вече усещанията, които имам в момента и които не съм имала от две години насам, са най-показателни.  Rolling Eyes Иначе винаги правя изследванията след дванадесет часов интервал на гладуване. Гликиран хемоглобин не съм пускала скоро, ще го включа следващия път.

Ето ги резултатите от изследванията, които съм правила откак съм на режима:

Скрит текст:
Април'2013                                                                Декември'2013

Глюкоза - 5.78                                                                     Глюкоза - 6.1

Гликиран хемоглобин - 4.2 (януари)                                     Гликиран хемоглобин - 5.0
                                    4.75(април)                              

Общ холестерол - 7.24                                                         Общ холестерол - 6.7

HDL - 1.33                                                                            HDL - 1.97

Триглицериди - 1.46                                                            Триглицериди - 0.8  

Юли'2014

Креатинин - серум    65    mcmol/l        
 Холестерол    7.5    mmol/l        
 HDL    1.2    mmol/l    1.15       
 Триглицериди    1.2    mmol/l    /хм, и тук вече са по-високи/   
 Кръвна захар    5.15    mmol/l    
 Гликиран хемоглобин -Нb A1C    4.13    %       

Всички тези изследвания са правени в една и съща лаборатория.

# 632
  • SA
Кокиче, сега като виждам и старите ти изследвания, по-скоро бих казала, че за някакво съществено влошаване в изследванията не може да се говори, особено по отношение на холестерола. В последните изследвания общия холестерол има съвсем незначително увеличение, но пък HDL е доста по-висок. Триглицеридите ти също не са влошени, единствено през декември 2013 имаш по-добра стойност. Но все пак това са малки вариации, които на мен не ми изглеждат притеснителни.
Много е възможно значителния стрес, който си имала в последните месеци, да се е отразил. Високите стресови хормони могат да повлияят и инсулиновата резистентност, и нивата на холестерола, и много други неща.
Според мен  период, когато човек е силно стресиран, не е най-подходящото време за изследване на холестерол.
По отношение на инсулиновата резистентност - за нейното подобряване чудесно средство е включване на повече физическо натоварване, дори и то да се изразява в половин- 1 час бързо ходене на ден.
С гликиран хемоглобин 4,13 си доста далеч от диабет. Това практически означава, че кръвната ти захар средно през последните месеци преди изследването е била около 3,8 и като се има предвид, че се храниш добре, не пиеш лекарства и си на ВМ-НВХ, то е много вероятно да поддържаш кетоза в големи периоди от времето. Това също може да е причина за повишаване на холестерола. Всъщност най-нисък от всички изследвания ти е холестерола по времето, когато гликирания ти хемоглобин е най-висок.
Не се шашкай излишно, а по-скоро помисли как да се движиш повече, да релаксираш и да подобриш съня си. Дано всичко е наред с детето ти!  И дано скоро ти предстои някоя по-голяма отпуска, за да си починеш и възстановиш от умората Hug
Може да включиш и допълнително омега-3, в случай че не приемаш.
А моят пръст е добре засега, само дето ми е трудно да върша разни неща и да го пазя.  Embarassed

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 15:12 от kameloth

# 633
Някой консумира ли семена?
Взех си смес от семена-ленено, сусамово, маково, слънчогледово и много малко тиквени семки има и някой друг бадем. Днес хапнах с малко кисело мляко. Дано се отрази добре на перисталтиката.
Малко ме притеснява лененото, че нали съдържа цианид.

# 634
Дорис, и аз така си мислех, че нещо "изяжда" магнезия, но пусто нищо не разбирам, а в Пловдив няма читав ендокринолог, сега ще се самолекувам докато успея да отида на консултация в София. Витамин Д го спрях при първият обрив, тогава спрях всичко и не го започнах.
Сега обаче се чудя дали известно време да пия магнезий докато малко се натрупа или да започна и витамин Д. Обаче прочетох Шоко, че витамин Д тегли магнезия и сега се колебая.

Шоки, ако кажа, че съм ти много благодарна, ще излъжа. Просто си чудесна! Благодаря ти от сърце за всичката информация която споделяш и за съветите, които ми даде! Hug Hug  bouquet
Пиех Витамин Д от 5000мг, на now foods. Вчера си купих и този магнезий, който ми препоръча на прах. Още веднъж ти благодаря. Вчера пих към 600 мг, днес вече докарах до 1гр и нищо.  Shocked Идея си нямам до колко мога да го увелича. Иначе болките в мускулите ми се много неприятни, поне ръцете днес ме болят по-малко, но прасците ми са на камък. Малко взех да се отчайвам от къде така рязко ми се влоши състоянието. newsm78

За ТСХ съм силно очудена, че 2.7 е притеснителен резултат. Аз когато правих опити ни карат да е до 2, но до 3-4 си мислех, че е супер. Аз вторият път като забременях за две седмици го вдигнах от 1.9 на 4.2 и веднага ми изписаха еутирокс, но ми казаха, че ако не съм бременна и до 3.5 си е съвсем нормално.

Днес се видях с един познат лекар, заприказвахме се и ме видя с черен шоколад в ръка и ме предупреди да го ям само ако преди това съм яла месо, защото като се яде шоколад жлъчката се активирала много и ако нямало друго в стомаха освен шоколада не било добре. Това го чух за първи път.  

Кам, ако имаш възможност си отрежи един пръст от латексова ръкавица и си го сложи на порязаният ако позволява и така ще го пазиш от повторно нараняване. Аз поне така се спасих веднъж.

За семената да кажа, че аз когато закусвам кисело мляко си слагам винаги смелени 1с.л ленено семе и 2 с.л. сусам. Но ги меля непосредствено преди да ги ям. Чела съм, че лененото семе особено много бързо се окислява и губи почти всички полезни вещества, но за първи път чувам, че съдържа цианид.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 18:25 от Хоп-Троп!

# 635
Аз не ги меля. Даже се чудя дали от вечерта да не ги "накисна" в кисело мляко.

# 636
Ами, специално за лененото семе, ако не се смели, каквото влезе това излиза без да се усвои нищо, иначе ако го киснеш във вода и пиеш водата има ефект.

# 637
Аз имах един период преди години, в който ядях смляно ленено семе разтворено в малко вода, заради запек.
Преди 2 години, при една от лекциите на проф. Папазова за заболяванията на щитовидната жлеза,  форумка беше записала, че:
Цитат
Лененото масло на нашите географски ширини НЕ съдържа омега 3 мастни киселини, както лена в Канада, например. Затова не е препоръчителна употребата.
Което ще рече конкретно за купено ленено масло на някаква бг фирма или за лен на зърна?
Вече не консумирам такива продукти, но по повод коментарите се сетих.

# 638
Хоп Hug Не знам защо ти е това рязко влошаване, но щом е рязко, дали не караш някакъв вирус? Ако е съвсем отскоро, не е изключено. А може и друга причина да има, не знам, то ще си покаже с течение на времето, предполагам. Но магнезия не го увеличавай толкова много наведнъж, а постепенно. Примерно карай няколко дни на 600 мг, после вдигни на 800 и карай така известно време.

Не знам за българското ленено семе, но по принцип омега-3 в растителните източници, каквото е лененото семе, почти не се усвоява от човешкия организъм, защото трябва да се конвертира в усвоими киселини, а този процес е много неефективен. Затова ако искате омега-3 от храната, яжте по-често риба, особено скумрия, сьомга. В животинските източници се съдържат точно тези омега-3 киселини, които човекът усвоява добре.

# 639
Честно казано, аз искам редовен стомах  Laughing

# 640
По принцип режима води ли до нередовен стомах? Не, нали?

# 641

По принцип, ще ти кажат, че ако приемаш достатъчно мазнини, ще ти е редовен. Само че тия "достатъчни" мазнини при мен не действат всеки пък, а да не казвам и къде ми се лепят.

Интересното е, че в началото, режима ми се отразяваше добре на стомаха. Вече свикна ли какво, пак взе да ми се инати.

# 642
  • In transit
аз по-редовна не съм била в живота си. Стигам до 2-3 пъти на ден.

# 643
Джия, ако смяташ, че пълнееш /дори и на определени места/ защо още се придържаш към режима?

# 644
Джия, ако смяташ, че пълнееш /дори и на определени места/ защо още се придържаш към режима?

Защото го смятам за здравословен. Пък и се пристрастих към месото.  Rolling Eyes След два дена смятам да плодувам, че от опит преди години знам, че много бързо и лесно се сваля. След това не смятам да се връщам към ВВ.

Общи условия

Активация на акаунт