НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

  • 46 067
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 871
Така, аз имам един въпрос, само да не ме убиете с камъни после.  Laughing

Месото, като мине термична обработка не му ли заминават повечето полезни вещества? Все пак 200-250 градуса не са малко и се чудя кои минерали и витамини са толкова устойчиви?


Белтъчините се модифицират ако го печеш дълго и на висока директна температура.

# 616
  • Мнения: 1 167
И в какво точно се видоизменя?

А вярно ли е, че на месото му са нужни 96 часа, докато се "изхвърли" от тялото?

# 617
  • Мнения: 6 425
Ето по въпроса за месото и доколко е трудносмилаемо: http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-d … s-and-vegetables/ С две думи, месото е най-лесносмилаемата храна.

По повод на витамините, водноразтворимите, т.е. тези от Б-групата, донякъде се унищожават от топлината - някои повече, други по-малко, но остава минимум 50% от тях, а месото е по принцип богато, така че няма страшно.

Вит. Д и магнезият няма нужда да се спират преди изследвания. Но за магнезий няма особен смисъл да се правят изследвания, защото серумният магнезий не дава вярна представа, освен ако не е много нисък, както беше при Хоп-Троп. По-меродавно е изследването за еритроцитен магнезий (този вътре в червените кръвни телца), но то не се прави в България.

# 618
  • Мнения: 12 744
Имам някакъв спомен, че в някоя лаборатория май видях изследване на йонизиран магнезий, но може и да бъркам. Какво ще рече това изследване?

Коригирам се. Той май пак е серумен магнезий, значи не върши работа.

# 619
  • Мнения: 87
Привет, момичета!
Не съм писала много отдавна, но нали знаете, че си ви чета и не съм се отказала?  Simple Smile  Hug
За съжаление този път няма да мога да звуча оптимистично като друг път. Нещо ме разтревожиха кръвните ми изследвания, както и симптоми, свързани с инсулиновата ми резистентност, които не бях усещала от поне две години. Така, да почна подред - личната лекарка ми беше дала направление за изследване на холестерола и триглицеридите, а аз реших да си доплатя и да пусна и глюкоза, инсулин и TSH.

Мотивацията ми за инсулина беше, че от известно време, да кажем месец, започнах да усещам онова гадно чувство на пригладняване, при което почваш да трепериш и трябва да се нахраниш максимално бързо. Е, тези симптоми не са в най-силна фаза, до която съм стигала преди да започна да се храня НВ, но определено ги усещам и затова реших да проследя какво се случва с инсулина, тъй като на своя глава спрях метформиновия препарат преди около две години, защото се чувствах наистина много добре и без него. Мотивацията ми да изследвам TSH беше да се проследи функцията на щитовидната ми жлеза, за да се търси причина защо спрях да отслабвам, въпреки че имам още да свалям, а освен това последния път ви бях писала, че съм върнала два от свалените килограми, е, сега върнах още два.  Confused

Честно казано не съм ходила още на лекар да тълкува резултатите, но хич не ми харесаха. Изчислих си НОМА индекса и се оказва, че в момента е по-висок от тогава, когато за пръв път бях диагностицирана с инсулинова резистентност. TSH също е висок, смятам да пусна и FT3, FT4, TAT и MAT за по-прецизна диагностика и тогава да потеглям към ендокринолога. Стойностите на холестерола също не ме очароваха кой знае колко.

Искам да попитам по-запознатите - тази инсулинова резистентност май е за цял живот?  Rolling Eyes Доста съм стриктна напоследък с храненето, защото ли така се получи с този инсулин? Успявам да удържам вълчия глад, не стигам чак до него, като се храня по-начесто. Обаче вече имам нужда и от закуска, а не съм закусвала от две години сигурно, просто защото издържах доста часове без да се храня и не изпитвах нужда. Обаче си усещам гадното треперене от глад. Мислите ли, че в случая по-малката злина ще е да почна пак да пия Глюкофаж?

В скрития текст ще публикувам стойностите от изследванията, моля, който може, нека коментира, защото наистина доста се притесних:
Скрит текст:
Кръвна захар    5.5    mmol/l    реф. 3.5 - 6.1

LDL    5.36    mmol/l       горна граница 3.4            

TSH     2.75 mU/l         реф. 0.40 - 4.00    

Инсулин серум - 0 мин.    19.6 mIU/ml    реф. 8.90   - 28.40    

Креатинин - серум    85 mcmol/l    реф. 40 - 134    

Холестерол    7.7 mmol/l    реф. 3.5 - 5.2    

HDL    1.82 mmol/l    долна граница 1.15           

Триглицериди    1.14 mmol/l    горна граница 2

Като цяло стойностите на липидния профил имат тенденция към повишаване в сравнение с началото на режима. Този висок лош холестерол много ли е притеснителен?

Благодаря!   bouquet

# 620
  • Мнения: 871
И в какво точно се видоизменя?

А вярно ли е, че на месото му са нужни 96 часа, докато се "изхвърли" от тялото?

Ако изхвърляш храна, означава, че организмът ти не я усвоява. Месото /протеина/ е най-подходящият градивен елемент на твоите мускули и органи, тъй че не се изхвърля от организма. Мазнината в него се използва за енергия, не се изпикава в тоалетната. Напротив, фибрите от плодове/зеленчуци отиват в далака и това се "извърля" от организма като неусвоимо. Ако ядеш месо /протеин/ в по-големи количества от нуждите си, то остатъчният протеин отива за енергия, а не за "изхвърляне" или в по-често срещания случай се натрупва под формата на мазнини Crossing Arms.

Това, което се изхвърля от тялото е материята от всекидневно обновяващата се клетка /да го наречем умрял протеин  Laughing/.

Добре опеченото месо "страда" от "умрели" аминокиселини, които хранят мускулите и органите. Ако е особено добре опечено и на висока директна температура, съдържащите се омега 6 се видоизменят и могат да станат вредни за консумация.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 21:46 от greendream

# 621
  • Мнения: 12 744
Кокиче, не ги разбирам много нещата, макар да съм с нарушен въглехидратен толеранс и базедова болест, но според мен си се ошашкала излишно.
Кам и Шоки ще ти кажат за изследванията най-компетентно, но да си кажа и аз мнението  Embarassed
Освен повишения лош холестерол, аз повод за притеснение в тези изследвания не виждам. Тоя инсулин на гладно само, хич не ми е показателен. А ти хапва ли въглехидрати преди изследването му?
ТСХ не виждам какво му се притесняваш. Днес 2,7 - утре 2.5 (примерно). Хормонът не е с постоянна величина, а и в случая според мен е ок. Да, няма да е лошо да имаш и другите изследвания на хормони и антитела, но ако искаш да ти се изясни функцията на щитовидната жлеза ще ти трябва и ехография. Без нея (както казваше първия ми ендокринолог - проф. Христозов), само с цифри не лекувам.

# 622
  • Мнения: 871
Искам да попитам по-запознатите - тази инсулинова резистентност май е за цял живот?  Rolling Eyes Доста съм стриктна напоследък с храненето, защото ли така се получи с този инсулин? Успявам да удържам вълчия глад, не стигам чак до него, като се храня по-начесто. Обаче вече имам нужда и от закуска, а не съм закусвала от две години сигурно, просто защото издържах доста часове без да се храня и не изпитвах нужда. Обаче си усещам гадното треперене от глад. Мислите ли, че в случая по-малката злина ще е да почна пак да пия Глюкофаж?

Да, доживотна е. Можеш да подобриш чрез хранене инсулиновата си чувствителност, но няма да я премахнеш никога завинаги. За твое успокоение, повечето хора са с такава, просто им е различен прагът. Тежките случаи са с Диабет 1.

Аз не бих взимала никакви препарати, химии, лекарства. Храненето се справя прекрасно с това. Честите хранения вдигат често инсулина. Опитай се да ядеш обилно на основните хранения и с достатъчно мазнина. Също така, не прави никакво изключение по отношение на рафинираните храни и сладките плодове. Колкото повече сладко - толкова повече ще трепериш и ще си гладна.

Най-добре е да ядеш обилно правилната храна дълго време, месеци, ако трябва година, да надебелееш, но да успокоиш хормоните си /грелин/, че няма да има липса на храна. Оттам нататък ще можеш да намалиш количеството храна и да влезеш в релси. Първата стъпка е хормонален баланс, доколкото е възможно.

# 623
  • Мнения: 172
Момичета, извинявам се, че ви се намесвам, но защо смятате ТСХ 2,7 за висока стойност, нали е в рамките на референтнаите? Питам, защото аз скоро си правих хормонални изследвания, ТСХ ми е 2,12 и си мислех, че е в норма, особено според референтните стойности на моята лаборатория. Имам проблем с естрадиола, обаче Rolling Eyes

# 624
  • Мнения: 12 744
Над 2,5 като стойност "светва лампичка" за повторна проверка на хормона и консулт с ендокринолог. Ако всичко останало е ок, просто се проследява.
Тук референтните стойности не се гледат много. По-скоро болните се водим по тях, да сме в нормата. И все пак, стойности между 1 и 2 са идеални, с малки отклонения + - към долна или горна граница на посочените.

# 625
  • Мнения: 14
Привет,много интересен разговор се е заформил.
Тъй като съм предразположена към диабет 2, и трябва да си направя годишни изследвания на кръвната захар, може ли да ме насочите какви изследвания да си измоля от личния лекар...това с цел да се намери причината за не-свалянето

# 626
  • Мнения: 6 425
Калинчица, на теб не ти ли е рано да се притесняваш? Изчакай, дай шанс на режима. Wink

Кокиче, не знам на какво може да се дължи тази промяна при теб. Аз не бих се притеснявала особено от тези изследвания. Мисля, че най-голямо значение имат триглицеридите - не самата стойност, а по-скоро дали си забелязала да се покачва с течение на времето. По принцип в идеалния случай триглицеридите трябва да са под 1 и дори под 0,8. Твоята стойност не е прекалено висока, но ако преди е била 0,8, а сега е 1,12, все пак има известно влошаване.

По отношение на ЛДЛ, ставало е въпрос многократно, че при изчисляването на стойността, което се използва като метод, нисковъглехидратно хранещите се хора често излизат с високи стойности. Но това е остарял метод - при него няма реално измерване. Затова на Запад (май най-вече в САЩ) се прави изследване на размера на ЛДЛ-частиците - ако се окаже, че преобладават едрите частици, тогава тази изчислена стойност няма никакво значение. Едрите ЛДЛ-частици са благоприятни. При въглехидратна рестрикция обикновено стават едри. Ако обаче се окаже, че преобладават дребните, това вече не е добре. Но обикновено дребните преобладават при високовъглехидратно хранене и ИР.

Понеже това изследване не се прави у нас, друг начин да се види доколко е опасна тази стойност на ЛДЛ е да се изследва Апо-Б (това е де факто броят ЛДЛ-частици) - това изследване го има на няколко места, със сигурност съм виждала, че го правят в Токуда, но не е само там. Обаче има още нещо: дори наднормен Апо-Б пак не е задължително сигнал за опасност, ако човек се храни нисковъглехидратно и ако има нисък инсулин на гладно. Твоят инсулин е в нормите, а и виждам, че са използвани някакви различни реф. стойности от обичайните - не започват от 0 или 1, а от 8,9. Затова ми е трудно да кажа дали е достатъчно нисък. Ако долната граница беше 0-1, тогава мисля, че стойност над 12 се смята за леко повишена и в комбинация с висок Апо-Б би означавала повишен риск. Но с твоите реф. стойности не знам какво да кажа. Embarassed

Обаче мисля, че няма нищо особено притеснително за момента, а и ХДЛ ти е висок, което е много хубаво. Аз на твое място бих седнала и бих анализирала храненето си в последните месеци - възможно е въглехидратната ти чувствителност да е намаляла още повече (не знам по каква причина, но примерно повече стрес, по-малко движение, по-малко сън) и затова да трябва да намалиш още въглехидратите. А също е добре да въвеждаш храната си например във Фитдей за поне няколко дни и да видиш какво се получава.

Нека и Камелот коментира, но аз мисля, че засега влошаването е само леко и могат да се овладеят нещата. Не знам каква може да е причината, но вероятно има нещо.

И също бих те посъветвала да включиш и вит. Д във висока доза, минимум 5000 единици/ден, и магнезий - пак в максималната доза, която можеш да понасяш, без да си всеки ден с разстройство. (Магнезият да не бъде оксид, а цитрат, малат, карбонат, глицинат - те се усвояват по-добре.) И магнезият, и вит. Д имат голямо значение за въглехидратната чувствителност.

Обаче щом имаш симптоми на влошаване, трябва да се направи нещо. Може да могат да се овладеят нещата само с хранене, но може и да не стане, не знам. Embarassed

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 08:40 от Cioccolata

# 627
  • Мнения: 6 425
Други идеи, които ми хрумват:

1. Помисли каква ти е вечерята - да не би да е прекалено белтъчинна или да е прекалено нисковъглехидратна? Това може да доведе до повишаване на захарта сутрин и да създаде чувство на глад.

2. Пристъпите на силен глад кога се получават? Ако са например все след обяд, помисли къде може да грешиш в обяда.

3. Да не си намалила прекалено много количеството храна и/или мазнините?

4. Добра идея е да видиш и другите показатели за щитовидната. ТСХ варира много, така че сам по себе си не е много показателен.

5. Как ти е цикълът? Промени в женските хормони могат да дадат такова отражение, но тогава вероятно ще имаш и симптоми като по-обилно кървене, по-силен ПМС, по-дълъг или по-кратък интервал между менструациите, евентуално косопад, по-суха или по-мазна кожа от преди.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 09:57 от Cioccolata

# 628
  • Мнения: 73
здравейте момичета,Коки4е ме изпревари малко,и аз имам някои притеснения,забелязах че като съм стриктна към режима
tsh-mi se смъква до граница 0.70,и аз самата започвам да се чуствам отпаднала и много уморена,желязото засега е добре,хематолога ми препоръча да пия о6те месец,там нещата ги овладяхме,но се получава така 4е като затегна режима и моят холестерол се вдига много,няколко дни ми се повръща,лошо ми е не мога да се надигна,сега и захарта малко-но  тя не ме тревожи смъква се,забелязах че въглехидратите около 100г на ден са ок ,там е границата в която се чуствам добре.правих си всякакви изследвания-и на ендокринолог ходих-на видеозон ме гледа -абсолутно съм добре,на гинеколог-от 20 години не съм била по-добре,побликувах  резултатите-засега спрях месото хапна ли ми става лошо,ще наблюдавам нещата и ще докладвам.Трябва нещо да променя.



желязо-8.11 мол/л,реф.граници-5.83-34.5
кр.захар-5.95 мол/л,реф-4.11-5.89
холестерол-общ-5.99,реф-5.2-6.21
tsh-1,230miu/ml,реф0.27-4.20

# 629
  • Мнения: 6 425
По принцип ТСХ 0,7 не е лошо и не би трябвало да се чувстваш изморена, но все пак зависи. Едното ми предположение е, че бързо влизаш в кетоза и затова се чувстваш изморена, отпаднала, става ти лошо и т.н. - това е нисковъглехидратният грип. За да се преодолее той, трябва известно време, но без увеличаване на въглехидратите, а с увеличаване на мазнините, солта, течностите. Но също е възможно твоят организъм да се чувства най-добре с малко повече въглехидрати. 100 грама също не са много - това пак си е НВ-ВМХ. Ако така се чувстваш добре, си карай по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт