НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

  • 46 070
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 6 425
Дорис, почти всичко, което чета и споделям тук, е от лични интереси и мотиви. Wink Е, "лични" значи и за мен, и за мои близки. Имам един близък човек, който от години е с диагноза диабет тип 2, но сега наскоро се оплака, че му изтръпвали краката и ръцете, и то отдавна бил така. Като споделил с личната, тя му се накарала сериозно и го пратила на невролог - там диагнозата е диабетна полиневропатия. Това е човек, който със сигурност от много, много години е с инсулинова резистентност, а и диабетът най-вероятно му е от поне няколко години преди поставянето на диагнозата. (То всъщност разлика между ИР и диабет няма кой знае колко съществена - диабетът е просто прекрачване на една малко или много изкуствено начертана граница за кръвната захар. При ИР общо взето захарта е в границите, но инсулинът е в облаците. При диабета вече въпреки високия инсулин захарта не може да се удържи в границите, а скача.) Та на този мой близък съм му говорила много как да се храни, но той слуша повече лекарката си (джипито) и набляга на овесените ядки, плодовете, пълнозърнестия хляб (т.е. преди изяждаше сам по един бял хляб на ден, сега е намалил до 3 филийки пълнозърнест за деня - има значително намаление, но въпреки това аз на диабетик бих казала да спре всякакъв хляб, а и на него съм го казала). И понеже досега нито веднъж, доколкото разбирам, не му е изследван гликираният хемоглобин, а само правел кръвно-захарен профил периодично и всичко му било ОК (но си признава, че за профила спира да яде плодове и хляб, картофи, ориз), затова доскоро не се беше притеснил особено. Сега обаче излиза, че явно нещата не са толкова добре и вече е решил да започне да мери захар. Та затова се разрових да му кажа какво да прави, защото подозирам, че ако си попита лекарката, тя ще му каже да мери 2 часа след хранене, а така най-вероятно няма да се улови същинският скок на захарта... Д-р Дейвис препоръчва захарта да не се повишава изобщо след хранене, прочели сте го в статията му. Това е наистина най-правилната стратегия за овладяване на диабета, а не само за отслабване. А иначе съм чела, че стойности на кръвната захар над 8 в който и да било момент, дори да е 30 минути след началото на храненето, макар че може би се смятат за нормални или за не прекалено високи, са вредни и не трябва да се допускат, понеже тази повишена захар започва да уврежда тъканите - очи, нерви, бъбреци...

Между другото, невроложката му предписала Милгама и му казала да яде повече плодове за нервите. ooooh! Като чух това, ми идеше да отида и да я застрелям тази невроложка. #2gunfire Каквото и полезно да вижда тя в плодовете, съдържанието на захар в тях ги прави неподходящи за диабетици - не и в големи количества. (А той, като знае, че трябва да яде повече плодове, накуп си изяжда по 2-3 ябълки. Shocked И го разбирам - оплаква се, че е постоянно гладен, което е от повишения инсулин и от въглехидратното хранене без достатъчно мазнини. #2gunfire) За нервите наистина са полезни Б-витамините, но те не са в плодовете, а в месото, особено черен дроб, и в яйцата. ooooh! А ако в плодовете има друга полезност, примерно антиоксидантите, тях ги има и в зеленчуците, по дяволите. ooooh!

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 08:38 от Cioccolata

# 601
  • Мнения: 6 425
Споделям още нещо от книгата на Нина Тайшолц: Ансел Кийс наистина се оказва най-големият фалшификатор в историята. ooooh! Когато провеждал проучванията си за храненето на Крит и Корфу, които стават основа на схващанията му за полезността на средиземноморската диета, той имал данни от 655 въпросника (т.е. 655 мъже отговорили на въпроси за храненето си) + за трийсетина човека от всеки остров имал мостри от всичките им хранения в продължение на седмица и ги изпратил за анализ, за да се види точното съдържание. Очаквал основната информация да дойде от въпросниците, но се оказало, че те не подкрепят тезата му, затова се отървал от тях. Да, но понеже не може да основеш изводите си на шейсетина човека, затова твърди, че е използвал цялата извадка, но реално не е. #2gunfire

Освен това вече съм споменавала, че Кийс посещава Крит и Корфу малко след края на Втората световна война, когато там разбираемо цари мизерия, но освен това се пада Великденският пост. ooooh! Това са двете причини да не се консумират почти никакви животински продукти от тези хора в онзи момент. Да, но преди Кийс пак на Крит е правил проучване друг учен, който отчита същите неща - минимална консумация на животински продукти. Обаче когато той пита хората дали това е традиционното им хранене, те казват, че не е и че нормално ядат много повече месо. Wink А Анна Феро-Луци, която интервюира жители на Калабрия за храненето им, защото имали почти идеална средиземноморска диета, също отчита, че хората не са доволни от този си начин на хранене и ако имат възможност, биха яли много повече месо.

От 60-те до 90-те години и в Италия, и в Испания скача неколкократно консумацията на месо, а намалява тази на захар и други въглехидрати. В същото време намалява и смъртността от ССЗ. А за Гърция знаем, че месото, и то червеното, е било основна храна още от древността - все пак в описанията на пирове и т.н. не пише да са яли броколи и ябълки, а пише, че са яли печено месо. Sunglasses

По-късно, когато един известен американски епидемиолог, Уолтър Уилет, съставя хранителната пирамида за средиземноморската диета, той се базира на изследванията на Кийс. Когато трябва да определи какво месо да включи в пирамидата, се спира на пилешкото и рибата не заради данни, че гърците, испанците и италианците ядат много пилешко (риба наистина ядат поне), а защото е предубеден срещу наситените мазнини и затова решава да акцентира върху пилешкото, а да обяви за вредно червеното месо, въпреки че точно то (агнешко, свинско, телешко и козе месо) е предпочитано в средиземноморските страни.

Който чете английски без проблеми, му препоръчвам горещо книгата на Нина Тайшолц. Много може да се научи от нея, въпреки че е шокиращо колко мащабна измама е извършена в науката и какви ужасяващи последствия вероятно е има тя върху здравето на хората по цял свят.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 08:54 от Cioccolata

# 602
  • София
  • Мнения: 10 858
Леле, Шоки,  представям си каква полемика ще предизвика този ти пост, ако го публикуваш в някоя веганска тема  Laughing
Направо съм потресена ...

# 603
  • Мнения: 1 167
Така, аз имам един въпрос, само да не ме убиете с камъни после.  Laughing

Месото, като мине термична обработка не му ли заминават повечето полезни вещества? Все пак 200-250 градуса не са малко и се чудя кои минерали и витамини са толкова устойчиви?

# 604
  • Мнения: 233
Cioccolata , възхищавам ти се, съвсем искрено ти го казвам! За мен е удоволствие да уча от теб. Не знам защо вече не си даскал, но образователната ни система е загубила много.

# 605
  • Мнения: 6 425
Не, витамините и минералите не заминават при топлинна обработка - поне не повечето. Търсила съм информация точно по този въпрос. Wink Термичната обработка унищожава витамин Ц, но другите си остават. От калия може да се загуби голяма част, защото остава в соковете и трябва да уловиш тях и да ги консумираш (примерно да се изпие водата, в която е варено месото). Но не знам дали това важи за всякакви начини на приготвяне на месото.

jabot.j, благодаря!   bouquet  Аз обичах да преподавам - и за да допринеса за подготовката на студентите с моите знания и опит, и за да се уча самата аз. И наистина много научих. Отначало ми беше кофти, като приключи този етап, но после бързо ми мина и вече няколко години изобщо не съм съжалявала. Смятам го за приключен етап, който ми е дал много, но сега не бих се върнала там, защото и голям стрес съм преживяла заради "колегиалните" отношения, а те не са се променили все още и няма изгледи да се променят.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 12:41 от Cioccolata

# 606
  • Мнения: 233
Пропуснала съм информацията за книгата на Нина Тайшолц. Как се казва и има ли я в библиотеката?

# 607
  • Мнения: 6 425
Има я - The Big Fat Surprise. За мен е като откровение тази книга, чета и ахкам.

# 608
  • Мнения: 233
Скрит текст:
Има я - The Big Fat Surprise. За мен е като откровение тази книга, чета и ахкам.
Благодаря, сваля се вече. Simple Smile

# 609
  • Мнения: 13 311
А някой да даде идеи как да боря ранна критическа или недостиг на прогестерон?  newsm78

# 610
  • Пловдив
  • Мнения: 1 764
Мазане с Прогестогел?

# 611
  • Мнения: 5 776
Дори бих казала, че и свинското не е измежду основните храни на гърците в нашия регион. Няблягат на риба, телешко и козе. Бягат от яйцата, сякаш са отровни. И ядат много, много джънк и потресаващо количество пържено. И пият хапчета като замаяни. Физическата активност също е сред недолюбваните дейности. Резултатите са видими.

# 612
  • Мнения: 6 425
Днешните гърци със сигурност са солидно повлияни от новите разбирания за храненето, които са дошли от САЩ, както и ние сме повлияни. Културата на джънка също идва оттам. Но преди век или повече не вярвам да са наблягали на пилешкото.

Дорис, има разни добавки, но не знам дали наистина може да се направи нещо съществено с тях:
- нощна иглика
- витекс агнус кастус
- донг куай
- витамин Д
- магнезий

Витамин Д и магнезият може да помогнат за балансирането на хормоните по принцип, евентуално, а другите добавки са специално за повишаване на прогестерона. Но си мисля, че няма да има кой знае какъв ефект.

# 613
  • Мнения: 871
А някой да даде идеи как да боря ранна критическа или недостиг на прогестерон?  newsm78

Активен спорт и добро хранене + ако е възможно, положителни емоции.

# 614
  • София
  • Мнения: 1 434
Препоръчва ли се спиране на витамин Д и магнезий преди изследвания на същите с цел да не се компрометира разултата?

Изивинявам се ако е писано вече, но още не смогвам да изчета 89 теми.

Общи условия

Активация на акаунт