Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 120 034
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Със специалисти работи детето от както е на 1г и 6 м., сега вече е на 6. Не мисля, че са помогнали по никакъв начин /освен едната логопедка/, детето си е увредено, с крехка нервна система и това е. Единственото спасение е при криза е тежката артилерия и това е, и то не винаги. Аз затова и се чудя малко какво чак такова значение се отдава на някакво точно диагностициране, то лечение НЯМА. Единственото е работа със специалисти, ако помогне, помогне, това е.

# 421
  • Варна
Не, не се шегувам. Работим с частен терапевт,  който посещава дома ни всеки ден през седмицата и може да се чуваме по всяко време при нужда. Плюс семейни консултации.

# 422
karie, струва ми се, че въпросът на ЧеКа е, дали държавата има такива ангажименти. Някой посещава ли ни у дома, без да му заплащаме за това. Доколкото знам в София (само в една община) започва такава програма с Европейско финансиране.

гала, при някои деца работата със специалисти е най-важната, но при много деца работата на родителите с тях е по-важна. Естествено, зависи и от състоянието на детето,  финансовите възможности на семейството и подготвеността за справяне на някой от родителите.

# 423
  • В заешката дупка
Имах предвид специалисти, които работят с родителите,  не с детето. Такива, които да помогнат със стратегии за овладяване и контролиранена поведението на детето в кризисни моменти, които родителите да прилагат, както и за овладяване и контролиране на поведението и реакциите на самите родители в такива моменти. Защото едни такива кризи (водещи до агресия) са тежки за всички. А поведението, реакциите, емоционалната стабилност и адекватност на родителите са изключително, ама изключително важни за това как се развиват някои критични ситуации.

Констанца е много права, че ние като родители трябва да работим с децата си, за да им помагаме. И в този смисъл специалистите могат да помогнат на нас да станем специалисти за децата си.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 14:55 от ЧеКа

# 424
  • Варна
ЧеКа, абсолютно си права,  точно така е! Всичко е важно, макар, че тук никога 2+2 не може да бъде 4  Sad

# 425
 karie, кой заплаща на частния терапевт ?

# 426
  • Варна
Определено,  не е държавата, предпочитам лична информация на лични. 

# 427
Имах предвид специалисти, които работят с родителите,  не с детето.

Знам, че бяха организирани няколко семинара за родители (платени, мисля) от НПО. Майки са споделяли тук, че много от тях ходят на психотерапевт, но доколкото разбрах, това е тяхна инициатива.

karie  Peace  bouquet

# 428
Ние заплащаме абсолютно всичко, това до миналата година когато постъпи в логопедичната детска градина, там работата със специалисти е безплатна. Ние с мъжа ми също сме посещавали специалисти, честно да ви кажа полза не видях никаква, а според мен специалистите си бяха добри. И двамата с мъжа ми, както и свекито, постоянно работим с детето. В един момент се получи отрицателен ефект, детето се изнерви страшно много и отказа въобще да се работи с него, тогава започнаха и тежките нервни кризи, които ги има и до днес. Все си мисля, че то горкото не издържа на прекалените грижи, които му наложихме, ами то нямаше човек, който докато го види да не се опитва да го учи на нещо.

# 429
ЧеКа, гледали ли сте със сина си този филм? http://www.videoclip.bg/watch/496953_otvtre-navn2015-celiya-film

Виж какво пише в wikipedia за него https://en.wikipedia.org/wiki/Inside_Out_(2015_film) и какво споделя майка на 13-годишно момче от спектъра https://www.autismspeaks.org/blog/2015/07/06/reflecting-inside-o … oth-my-son-and-me
За майките, които не си служат добре с английски. Заглавието на този материал е: "Отвътре навън - на какво ни научи този филм - мен и сина ми" Малък откъс: " „Моят 13-годишен син е с аутизъм. Тейт си пада по филми. Той си е отбелязал на нашия календар датите, когато пускат филмите, които го интересуват (повечето обозначени с G и PG – за всички и с родителски контрол) и е запомнил имената на всички актьори в тях) ...
... Аз придружавам Тейт на много от филмите, половината от които изобщо не са ми интересни. Но този филм изгледах внимателно, наблюдавайки в същото време Тейт. По мое мнение, първите пет минути бяха абсолютно изумителни. Бяхме въведени в емоциите на бебе момиченце на име Райли. Имаше Радост, Тъга, Гняв, Страх и Отвращение. Всеки характер беше обрисуван добре и наблюдавайки Тейт, установих че е напълно погълнат. .... Запитах се, дали не бих могла да илюстрирам за Тейт тези емоции по същия начин... Помислих си, че бих въвела шести герой – Тревога.
Тъй като Тейт подобно на много други аутисти мисли визуално, виждането на емоциите персонализирани, му помогна да разбере чувствата по-добре. И разбирането на Радостта вероятно ще му помогне за в бъдеще да контролира по-добре емоциите си.."

А ето и два откъса от филма, озвучени на български. https://www.youtube.com/watch?v=_wRg3-0fziM

https://www.youtube.com/watch?v=H7FWLh1bMB0  Може би ще са интересни и полезни за някои от децата - преценете.

# 430
Моите деца много харесаха филма, аз също. Много сполучлива идея, с онагледяването на емоциите. Отвращение им беше много интересна.

# 431
  • В заешката дупка
Да, гледахме го филма и с двете ми деца. Но на коно. Което не позволяваше много дискусия на място. Мисля да го гледаме още няколко пъти у дома, на български и на исландски, и да го спираме и обсъждаме. Ние често ходим на кино с децата. А всеки петък имаме семейна вечер на пица и филм.

Цитат
„Моят 13-годишен син е с аутизъм. Тейт си пада по филми. Той си е отбелязал на нашия календар датите, когато пускат филмите, които го интересуват (повечето обозначени с G и PG – за всички и с родителски контрол) и е запомнил имената на всички актьори в тях)

Ха-ха  Laughing Това все едно почти е писано за моя аутистичен син. Само дето той е на 10. Не си обозначава на календара датите на филмите, а ги запаметява (а някои излизат след години). Винаги гледа рейтинга на филмите и  знае дали са подходящи за деца.  Имената на артистите не го интересуват обаче. Но знае предварително какво точно ще си купи на лавката преди да влезе в салона и колко долу-горе ще струва.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2015, 02:12 от ЧеКа

# 432
Ха-ха  Laughing Това все едно почти е писано за моя аутистичен син. Само дето той е на 10. Не си обозначава на календара датите на филмите, а ги запаметява (а някои излизат след години). Винаги гледа рейтинга на филмите и  знае дали са подходящи за деца.  Имената на артистите не го интересуват обаче. Но знае предварително какво точно ще си купи на лавката преди да влезе в салона и колко долу-горе ще струва.

При нас ерата на календарите почти отмина (продължи повече от 5 години). Беше атракция за близки и познати с това, че можеше да каже по датата на раждането им или друга дата, кой ден е било или ще бъде през този и през миналия век.  Освен купешките календари правеше и свои и ги закачаше по стените. Една година имахме 10-ина негови, които се опитваше да манипулира. Но особена фиксация бяха високосните години. По цял ден ни изпитваше, коя е високосна и т.н. "важни" неща. И сега може да каже например кой ден от седмицата ще е 28.04.2086г. или кои са съботите през еди коя си година. Слава Богу, че това отминава, защото освен, че е безсмислено от гледна точка на развитието му, но е и много дразнещо с непрекъснатото ни изпитване. Сега сме в ерата на часа - наблюдава как се сменят секундите до определен важен за него час. Не знам в какво ще се изрази най-накрая това наблюдение освен в това, колко е часът в Ню Йорк и т.н

Не си отбелязва на календара филмите, но знае дните и часовете на всички филми и предавания, които гледа, имената на действащите лица и на всички водещи от няколко телевизии. Сега ме уведомява всеки ден, кой се е върнал от почивка и кой още не. Но не прави драми, ако някой го няма, както беше преди няколко години, когато спряха "Минута е много". И  изглежда тази информация е неизтриваема. Преди малко показаха някаква особа, която участва миналата година във "ВИП брадър" - питам го коя е и веднага изстреля - Камелия Воче.

Такива ми ти работи. В последно време проучвания оформят в спектъра подгрупи от определени набори от генетични мутации и се опитват да ги свържат с когнитивни и поведенчески характеристики. Способността за запаметяване сигурно е характерна за по-голяма част от спектъра, отколкото е установено (вероятно и за невербалните) и може да се използва по-рационално, ако насърчаваме децата. Ето какво казва едно момче, което очевидно не е Аспи или определено като високофункциониращо благодарение на майка си е опровергало лошите прогнози при поставянето на диагнозата му: " As you see in this post,
 life for me is not about finding the root of my autism, but really about finding how to cope with it.
 https://www.autismspeaks.org/blog/2015/07/22/they-told-my-parent … raduating-college

А този линк е за всички, които не са попадали на великолепната поредица от "Приказки под дъгата". Някъде преди 5-6 години те бяха любими на нашето момче и то освен че ги рецитираше, разиграваше сцени от тях и рисуваше върху едно голямо огледало. Мисля, че му бяха много полезни
http://vbox7.com/collection:1212199

# 433
# 434
  • София
karie, струва ми се, че въпросът на ЧеКа е, дали държавата има такива ангажименти. Някой посещава ли ни у дома, без да му заплащаме за това. Доколкото знам в София (само в една община) започва такава програма с Европейско финансиране.

На територията на Столична община се отвориха два Общностни центъра в Овча купел и Слатина. Предлагат следните услуги :
- Индивидуална работа с деца (логопед, психолог, специален педагог, рехабилитатор)
- Групова работа с деца
- Работа с родители (оказване на психологическа помощ на самите родители)
- Родителски групи за взаимопомощ
- Обучения за родители
- Мобилна услуга - посещения по домовете, родилни домове, болници
В двата общностни центъра – в Слатина (Ал. Момчев 1) и Овча Купел (ул. Маестро Кънев 2) действа по един екип от специалисти : психолог, логопед, специален педагог, рехабилитатор, педиатър и медиатор или родител за контакт (родител, преминал специализирано обучение, който подкрепя и дава съвети на други родители чрез контакт по телефона или лични срещи)

Родителят, който отговаря за центъра в Слатина съм аз.. За центъра в Овча купел отговаря Поля, майка също от нашите редици Wink В момента се набират потребители

Общи условия

Активация на акаунт