Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 36 543
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
Ако е ясла те са смесени два набора.

# 556
Нека и аз да се включа, относно тези 90 дни гратисен период. Проблемът идва от там, че правилата наистина не са адекватно направени. Като се замислите се получава абсолютна дискриминация на децата, родени през първата половина от годината, спрямо тези от втората.
Например моето дете е родено през месец май 2014, сега го приеха на първо класиране (с жребий - извадихме късмет) и се записахме. През месец септември то ще бъде на 1 година и 4 месеца, и с възможността за отлагане – на 1 година и 7 месеца, което означава, че аз ще следва да се върна на работа пет месеца преди изтичането на отпуска по майчинство до две години, за който ми се полага и съответно обезщетение от системата за държавно обществено осигуряване, за да не загубя мястото в детската ясла. Какво се получава:
1. имам възможност да кандидатствам само в една кампания, тъй като ако оставя за следващата, тогава дори и да ползвам натрупаната ми отпуска по време на майчинството, пак остава един период, в който няма кой да гледа детето ми, а аз трябва да съм на работа;
2. лишена съм от правото си да се върна на работа веднага, след като детето ми навърши 1 година, тъй като просто няма кога да кандидатствам;
3. лишена съм от избора да ползвам полагаемият ми се отпуск до 2 годишна възраст на детето, тъй като ще си изпусна мястото в яслата
Само да уточня, говоря за редовни кампании, тъй като текущите класирания и възможността за прием в желаното детско заведение са почти невъзможни.
И какво се получава, ако детето ми беше родено месец септември щяхме да имаме възможност да кандидатстваме в две поредни кампании, като в първия случай, ако детето е прието с набора си на редовна кампания, през месец септември то ще бъде на 1 година, и с възможността за отлагане – на 1 година и 3 месеца, а във втория случай на следващата кампания през месец септември то ще бъде на 2 години, и с възможността за отлагане – на 2 години и 3 месеца, което означава, че:
1. имам възможност да кандидатствам в две кампании
2. имам възможност за избор да пусна детето си при навършване на 1 година и съответно да се върна на работа;
3. мога да се върна на работа след изтичането на отпуска до две години на детето

Следователно, родените през първото полугодие деца са двойно дискриминирани - веднъж, съгласно общите правила, те не могат реално да бъдат приети на 1 година и второ - ако родителят желае да ползва отпуск до 2-годишна възраст на детето, той няма тази възможност, заради разпоредбата на т. 2.3.9 от Правилата.
 Децата ни не са войници, за да ги пускаме на ясла по набори, при тях всеки месец е от значение. Така че мили мами и татковци, всеки си знае най-добре кога детето му ще бъде готово за ясла, но НЯМАМЕ ИЗБОР. Не се нападайте едни други. На мен също ми е много по-удобно и предпочитам да пусна детето си на ясла, когато то навърши 2 години, но ………….

# 557
Café con leche, моите и двете малки са така ... Искам да са на училище с предния набор. Ровила съм се за подобно нещо, но ... аз поне не намирам да са задължени директорите да преместват децата ... Става само, ако те са решили, че могат да направят тази "услуга"  Whistling Иначе изчакваш да станат на възраст за предучилищна група и ги записваш в такава в училище ... Само това е варианта, който намирам, ако директорката е отказала да ги премести в по-горна група ... Със средната нямам този проблем, защото дир. я премести дори без да ме пита ... Не знам как ще се развият нещата на най-малката ...
А защо да трябва да се мести в предучилищна в училище? Аз също съм се интересувала за дъщеря ми, която е родена април, и мисля да я пусна на 6г.5м. на у-ще. В Закона за народната просвета пише, че по преценка на родителя детето може да тръгне в 1ви клас на 6 г. Затова трета градинска група е първа предучилищна, а четвърта е втора предучилищна и по желание на родителите може да се пропусне. В нашата ДГ още октомври искаха на родителите на децата от 3та група декларации дали ще карат и втората предучилищна или ще тръгват на у-ще от следващата година.
Иначе и аз искам малкия да го "изритам" от втора яслена направо в първа градинска, но днес питах директорката на ДГ на каката дали би имало такава възможност и тя беше достатъчно възпитана, за да не ми откаже директно, но и достатъчно честна, за да ми стане ясно  Whistling И все пак би трябвало да има начин, защото в групата на дъщеря ми има поне едно дете, за което знам със сигурност, че е с 2 г. по-малко от нея.

И пак от моя безкраен опит с дъщеря ми с кандидатстване през ИСОДЗ мога да кажа за смяната на набори Simple Smile Като се бях отчаяла един път реших да я запиша в полудневна група (за която няма почти никакъв интерес) и писах на Обратна връзка да ми сменят набора, защото местата бяха за горния набор. На следващия ден обаче пуснаха за нейния набор доста места в сравнително удобна ДГ в съседен квартал и беше голяма драма да ми върнат оригиналния набор, за да си направя кандидатурата. Освен това като ти сменят набора не можеш да кандидатстваш в други градини, а само в тази, заради която са ти го сменили (а аз се изкуших и посочих и други 2-3 и ми се скараха  Laughing)

# 558
Нека и аз да се включа, относно тези 90 дни гратисен период. Проблемът идва от там, че правилата наистина не са адекватно направени. Като се замислите се получава абсолютна дискриминация на децата, родени през първата половина от годината, спрямо тези от втората.
Например моето дете е родено през месец май 2014, сега го приеха на първо класиране (с жребий - извадихме късмет) и се записахме. През месец септември то ще бъде на 1 година и 4 месеца, и с възможността за отлагане – на 1 година и 7 месеца, което означава, че аз ще следва да се върна на работа пет месеца преди изтичането на отпуска по майчинство до две години, за който ми се полага и съответно обезщетение от системата за държавно обществено осигуряване, за да не загубя мястото в детската ясла. Какво се получава:
1. имам възможност да кандидатствам само в една кампания, тъй като ако оставя за следващата, тогава дори и да ползвам натрупаната ми отпуска по време на майчинството, пак остава един период, в който няма кой да гледа детето ми, а аз трябва да съм на работа;
2. лишена съм от правото си да се върна на работа веднага, след като детето ми навърши 1 година, тъй като просто няма кога да кандидатствам;
3. лишена съм от избора да ползвам полагаемият ми се отпуск до 2 годишна възраст на детето, тъй като ще си изпусна мястото в яслата
Само да уточня, говоря за редовни кампании, тъй като текущите класирания и възможността за прием в желаното детско заведение са почти невъзможни.
И какво се получава, ако детето ми беше родено месец септември щяхме да имаме възможност да кандидатстваме в две поредни кампании, като в първия случай, ако детето е прието с набора си на редовна кампания, през месец септември то ще бъде на 1 година, и с възможността за отлагане – на 1 година и 3 месеца, а във втория случай на следващата кампания през месец септември то ще бъде на 2 години, и с възможността за отлагане – на 2 години и 3 месеца, което означава, че:
1. имам възможност да кандидатствам в две кампании
2. имам възможност за избор да пусна детето си при навършване на 1 година и съответно да се върна на работа;
3. мога да се върна на работа след изтичането на отпуска до две години на детето

Следователно, родените през първото полугодие деца са двойно дискриминирани - веднъж, съгласно общите правила, те не могат реално да бъдат приети на 1 година и второ - ако родителят желае да ползва отпуск до 2-годишна възраст на детето, той няма тази възможност, заради разпоредбата на т. 2.3.9 от Правилата.
 Децата ни не са войници, за да ги пускаме на ясла по набори, при тях всеки месец е от значение. Така че мили мами и татковци, всеки си знае най-добре кога детето му ще бъде готово за ясла, но НЯМАМЕ ИЗБОР. Не се нападайте едни други. На мен също ми е много по-удобно и предпочитам да пусна детето си на ясла, когато то навърши 2 години, но ………….

Абсолютно съм съгласна!

# 559
Нова с дискриминацията на родените през първото полугодие, не е точно така! Зависи от гледната точка. Моето дете е родено през месец Декември. Още когато е на 3 месеца я записвам да кандидатстваме за прием през Септември ( когато ще е на 9 месеца) и евентуално, ако ни приемат трябва да я пусна да посещава преди да е навършила 1 годинка и да прекъсна майчинството си! Каката също е родена Декември и я пуснах на 11 месеца милата, неможеше още да ходи ! И при положение, че ползването на майчинството през втората година въобще не седи на дневен ред при нас, по финансови причини, нямам избор.
Остава само да се моля детето да има късмет в томболата на второ класиране. Praynig

# 560
Аз пък не съм съгласна.
Първо, тези 90 дни за отлагане са възможност, а не задължение.
Второ, преди да се въведат, се пазеха места с месеци и години, което е доста дразнещо при този недостиг. Невъвеждането им щеше да "изравни" май-чето и септемврийчето, но от коя гледна точка? Отговарям - само от гледната точка на възможността за отлагане тръгването до навършване на 2 г.!! Е нали точно срещу това се борим! Като няма места за всички, то трябва поне наличните места да се употребяват! Лирическо отклонение - получих асоциация като с хавлиените кърпи върху шезлонгите на плажа...
Трето, броят на кампаниите за децата от 2014 г. е еднакъв независимо кога са родени. Единствената разлика е за декемврийчетата и за януарчетата, които имат по още една опция и това е обхванато от правилата, както и е съобразено развитието им с близостта на съседната година.

# 561
  • София
Аз пък не съм съгласна.
Първо, тези 90 дни за отлагане са възможност, а не задължение.
Второ, преди да се въведат, се пазеха места с месеци и години, което е доста дразнещо при този недостиг. Невъвеждането им щеше да "изравни" май-чето и септемврийчето, но от коя гледна точка? Отговарям - само от гледната точка на възможността за отлагане тръгването до навършване на 2 г.!! Е нали точно срещу това се борим! Като няма места за всички, то трябва поне наличните места да се употребяват! Лирическо отклонение - получих асоциация като с хавлиените кърпи върху шезлонгите на плажа...
Трето, броят на кампаниите за децата от 2014 г. е еднакъв независимо кога са родени. Единствената разлика е за декемврийчетата и за януарчетата, които имат по още една опция и това е обхванато от правилата, както и е съобразено развитието им с близостта на съседната година.

Напълно съм съгласна.
Моето е родено април. Миналата година ако я бяха приели щеше да тръгне на 1.5 г., което за мен е ОК и смятам, че детето е готово.
За всички раздялата с децата и тръгването им на ясла е проблем и то не толкова за детето колкото за самият родител. А майчинството винаги си ги получавате до навършване на 2 г. на детето. Само, че в случая ако тръгне на ясла и си ползвате отпуска ще получавате 170 лв.,а не 340 лв.

# 562
  • гр. София
Плюс заплатата към тези 170 лева, което от чисто финансова гледна точка е по-добре, отколкото само 340 лева.
Ако човек е затруднен материално това е добро решение. Стига детето му да има кой да го гледа или да бъде прието в детско заведение.  Peace

# 563
Всеки е прав за доводите си в зависимост от плановете-дали искаш да ползваш втората година, дали ще си прекъснеш майчинството преди изтичане на двете години, или в другия случай до тръгването на детето да останеш и без малкото майчинство. В единия случай детето е малко и т.н. Мисля че всеки трябва да си прецени, то за това някой кандидатстват с най-малкия набор ясла, други с по-големия а трети които искат да си гледат повече детето директно в първа градинска група. Има и вариант кандидатстваш първата година и ако искаш преместване или друга градина която е нямала прием на следващата кандидатваш наново там. При приемане на детето си го записваш а в старата градина си пускат мястото и класират друго дете.

# 564
Аз не вярвам на историите за 90-те дни и как ако детето не започне да посещава, отпада от играта. Варианти толкова за пазене на място....Смятам, че картинката ще все една и съща. В нашия комплекс децата уж са приети на ясла, пък кракът им не е стъпил...и майките по цял ден са си у дома...Струва ми се, че в страницата на НОИ четох, че отпада цялото майчинство при записване на детето в ДЗ, но не искам да се изказвам като компетентно лице. Моето майчинство половината го подарих на държавата, тъй като се върнах на работа веднага след първата година.

Дъщеря ми е окт.2013, не кандидатствахме миналата година, тъй като не исках да си правим експерименти дали ще ни изтеглят или не. Тази година е баш за ясла, но нямахме късмет с жребия и 1000% второто класиране ще е пак пълен провал. Но каквото, такова...Следващата кампания знам, че ще е пак много трудно, но тя борбата си е цял живот и вече престанах да се ядосвам за неразбориите в цялата система/ столична община, държава и т.н.

# 565
  • София
Аз не вярвам на историите за 90-те дни и как ако детето не започне да посещава, отпада от играта. Варианти толкова за пазене на място....Смятам, че картинката ще все една и съща. В нашия комплекс децата уж са приети на ясла, пък кракът им не е стъпил...и майките по цял ден са си у дома...Струва ми се, че в страницата на НОИ четох, че отпада цялото майчинство при записване на детето в ДЗ, но не искам да се изказвам като компетентно лице. Моето майчинство половината го подарих на държавата, тъй като се върнах на работа веднага след първата година.

Дъщеря ми е окт.2013, не кандидатствахме миналата година, тъй като не исках да си правим експерименти дали ще ни изтеглят или не. Тази година е баш за ясла, но нямахме късмет с жребия и 1000% второто класиране ще е пак пълен провал. Но каквото, такова...Следващата кампания знам, че ще е пак много трудно, но тя борбата си е цял живот и вече престанах да се ядосвам за неразбориите в цялата система/ столична община, държава и т.н.

По принцип дори и да се върнеш на работа след първата година пак може да получаваш майчинство независимо дали детето е прието на ясла или не. Ако не е прието и има кой да го гледа ти пак си го получаваш.
А това за 90-те дни според мен тази година доста ще отпаднат и ще се радвам за това, защото наистина има доста нуждаещи се от тези места. До някъде според мен това е и работа на персонала и директора да следи и да изключва по служебен път такива "тарикати".

# 566
Периодично изниква по една-две бройки в *свободни места*, вече станаха сто. Имате ли представа тези бройки от какво се формират - от тези, на които е отказано записване ли /освен новооткритите места в Овча купел и Нови Искър/?

# 567
...........................
............................
Децата ни не са войници, за да ги пускаме на ясла по набори, при тях всеки месец е от значение. .....................
Аз съм съгласна!
Но тук опираме не в самите правила, а в липсата на места. Ако имаше достатъчно места, както е в някои по-малки населени места, децата ще могат да тръгват в желан от родителите месец, стъпаловидно през годината. Обаче в София при големия недостиг - септеври се освобождават градински места от бъдещите ученици - веднага за септември са запълнени с нови деца. Съответно това се пренася надолу във всичките набори чак до яслата. Законово си е уредено откога могат да тръгнат, но като няма места - реално не може да се случи. Децата, родени през първото полугодие не са дискриминирани от наредбите, защото имат възможност с навършване на 10 месеца да редят кандидатури в СДЯ и при прием - да тръгнат веднага, а не да чакат голямата кампания. На практика обаче остава само възможност и само си ги редят, защото места не се пускат... та.... в случая проблемът е в липсата на места, а не в правилата.

А за прехвърляне в горния набор - нямам януарчета, а и като цяло хич не съм привърженичка на тръгването на училище от 6 г., но все пак. Имам приятелка, която в ОДЗ прехвърли детето си от 1-ва яслена директно в 1-ва градинска (детето е януарче). Беше говорила с директорката и детето премина в градинска група заедно с другарчетата си от горния набор. За ЦДГ - не знам за случай дете да е записано директно във 2-ра група, има случаи на прехвърляне от 1-ва градинска в 3-та градинска обаче. Понякога се освобождават места за 3-та и 4-та група от деца, които са записани на предучилищна в училище и така може да се отвори възможност да се премине към горния набор. Отново трябва обаче да се говори с директора на детското заведение, а и, доколкото знам той трябва също да получи разрешение за това.

# 568
При тръгване на училище, януарчето е или на 6 г. и 8 м., или на 7 г. и 8 м. (почти 8 г.). И понеже предпочитам първия от двата варианта, струва ми се, че с оглед на усвояемия материал, по-добре е едно дете да пропусне първа група, отколкото 4-а (втора подготвителна).

# 569
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Café con leche, и аз мисля като теб ..., но това съм установила ... Ако дир. не ти удовлетвори молбата да премести детето в по-горна група ... просто нямаш друг избор освен да кара първа, втора група в ДГ и след това да запишеш подготвителна група в училище ...

Общи условия

Активация на акаунт