Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 836
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 380
Брей, много злобни наемодателки в този форум.
Относно "мамите", които твърдо искат депозит равен на 2 наема... ако мили дами, ако искате на имота 600лв, това автоматично означава 2100лв за човека или семейството за да се нанесе, това са 3 наема и комисионната за брокера. Прилична сума определено Simple Smile

За пореден път се отчайвам с тези квартири. Бях си приготвил 10-тина обяви да прозвъня, повечето са пуснати от една агенция Факс пропъртис и нито една не е истинска. Направо почнаха да ме офертират за квартири в квартали, които не ме устройват. Включително и до любимият на форума Докторски Паметник за 400лв двустаен обзаведен (което е супер цена), но там не ми се живее изобщо, с две коли съм, лична и служебна и с тази зелена зона там няма как просто.

# 1 381
Брей, много злобни наемодателки в този форум.
Относно "мамите", които твърдо искат депозит равен на 2 наема... ако мили дами, ако искате на имота 600лв, това автоматично означава 2100лв за човека или семейството за да се нанесе, това са 3 наема и комисионната за брокера. Прилична сума определено Simple Smile

За пореден път се отчайвам с тези квартири. Бях си приготвил 10-тина обяви да прозвъня, повечето са пуснати от една агенция Факс пропъртис и нито една не е истинска. Направо почнаха да ме офертират за квартири в квартали, които не ме устройват. Включително и до любимият на форума Докторски Паметник за 400лв двустаен обзаведен (което е супер цена), но там не ми се живее изобщо, с две коли съм, лична и служебна и с тази зелена зона там няма как просто.

Laughing
И не забравяй, че като си затръгваш, тия 1200 лв. депозит няма да ти ги дадат веднага, нито пък ще можеш да ползваш половината от тях за последен наем. Причината е, че ще трябва да си платиш парното, тока и водата...., които сумарно, по форумски разбирания, са на тази баснословна стойност.

# 1 382
"Едно си баба знае, едно си бае"....

Единият от 2-та депозита, ако се искат 2, ще бъде за последен наем, т.е. наемателят няма да ги загуби. Вярно е, че това ще бъде един вид авансиране на наемодателя, но, както се коментира тук, от където отново тръгна тази дискусия, която взе да има лош вкус, ако наемателят ми каже - другия месец напускам, няма да плащам наем за този период, означава, че аз трябва да се вкарам във филма с изваждането му принудително след 5 дни, както тук писаха. Защо аз трябва доброволно да си го причинявам? Това добре, мога да го направя, мога и да не го направя - все пак от единия депозит имам парите за наема. А сметките след това? Дали ще бъдат 600 лв., или 350 лв., или пък 800 лв? Даже не коментирам за някакви повреди...

Вече на 2 пъти ми се е случвало точно това, независимо, че съм имала договор с такава клауза. Но..., постъпваш човешки и си мислиш - добре де, този човек 4 г. ми е плащал наема, плащал си е сметките, хайде, надали ще ме излъже... Даже го оставих още 10-ина дни, защото знаех, че ще трябва да го освежавам, беше зима... Да, ама не - обеща, че ще плати консумативите /тогава така се бяхме разбрали, плащаше си ги по банков път/, и... 400 + лв си останаха за моя сметка + паркета, за който писах /всеки с проблемите си Sunglasses/.

За втория случай още не съм си засичала плюсове или минуси, защото наемателите бяха чужденци, внезапно прекратиха договора, уж смятахме последни реални сметки и евентуално изравнителната сметка на парното, оставиха някаква сума, но... дали ще покрие разходите, ще видя...

Е, сега вече си научих урока, аз плащам сметките, т.е. имам контрол върху тях, както и клауза, че депозита се връща след изравнителната сметка. За сега не съм искала 2-ри депозит, но само защото моите наеми са високи и това наистина би било по-голяма финансова тежест за наемателите при подписване на договора. Надявам се, че не съм сбъркала....

Ако се проявява разбиране и от 2-те страни, нещата винаги могат да се уреждат по-цивилизовано. Но, това трябва да е взаимно и най-вече някой да не ме кара да се чувствам виновна, че си защитавам интересите...

# 1 383

Вече на 2 пъти ми се е случвало точно това...Но..., постъпваш човешки и си мислиш - добре де, този човек 4 г. ми е плащал наема, плащал си е сметките, хайде, надали ще ме излъже...

И аз на собствен гръб се убедих, че като тръгнат да се изнасят- наемателите коренно се променят. От агънца- стават някакви вълци направо...
При нас - имахме наематели повече от тези 4 години и точно така си казвахме и ние...
Писах за тях в другата тема-Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели? да не се повтарям.

Тъй като в темата се застъпиха доста злобни мнения и нападки- апелирам  недоволните от наемателите си да пишат в другата тема. имаше и тема за недоволни от хазяите, но не я намирам.  Идеята на тази тема е друга.

# 1 384
Прилична, но много недостатъчна при некоректен наемател. Иначе има и евтини жилища, ако някой не може да си позволи да наеме скъпо, ориентира се към други квартали, с по-стари мебели. Всичко си има цена.
Иначе аз си мислех депозита на наемателя да сложа в банков депозит и после, ако наемателят е бил коректен, да го върна със съответните лихви. Не бих желала да печеля с нечий депозит, а само да съм сигурна, че ще намеря имота както съм го дала.

# 1 385
Аз и всички европейски,американски и пр.наемодатели,сме злобни,защото искаме по два наема.
Определила съм невисок наем,който през зимата се изравнява с месечните сметки за тока и парното.Искам и втори месечен депозит,за да покрия евентуални щети,освен сметките.

Бих ползвала услугите на трета страна,която да направи снимки при нанасянето и да прибере депозита.При напускане след приспадане на последните сметки и оценяване на щетите,да върне депозита на наемателите.Аз не желая да държа у себе си никакви техни пари освен наема.

Ако това не удовлетвори противниците на депозитите,значи си правят съвсем други сметки или просто са нахални.И в двата случая  ги гоня.

# 1 386
Като чета коментарите и получавам страх от 2 неща:
1. Това парно с тези стотици левове... (до сега не съм живял на място с парно и не знам какво е това чудо)
2. За няколко пирона на стената или жулнато по стената, тръкнато... някое друго петно, дали няма да ми коства този депозит? Аджеба наемодателя винаги може да каже, че стените са били бели, а сега са потъмнели и да задържи депозита за пребоядисване?

# 1 387
2. За няколко пирона на стената или жулнато по стената, тръкнато... някое друго петно, дали няма да ми коства този депозит? Аджеба наемодателя винаги може да каже, че стените са били бели, а сега са потъмнели и да задържи депозита за пребоядисване?
Ми не, но ще ти коства част от депозита.
Потъмняването на стените е естествен процес, аз не бих направила проблем. За малки петънца също. За големи петна - разлято вино, шампанско, чудеса - ще задържа от депозита за пребоядисване на съответното помещение, като ще си покрия стойността на латекса и труда на майстор. Ще представя и фактура на наемателя. Пирони - това ме подсеща изрично да напиша изрично, че не съм съгласна към стената да се прикрепват шкафове, картини и др.

Между другото, в договора ми за наем от Холандия изрично пишеше, че стаята се дава с бял латекс и без петна. Беше забранено слагане на картини, етажерки и пр. и бяхме задължени да върнем стената без петна. Ударихме една ръка латекс накрая, защото за две години имаше естествено следи от това, че в студиото е живяно. Примерно ципът на едното ми яке беше надраскало латекса, такива работи. Не съм мрънкала, нито имала лошо отношение с наемодателите ми - все пак този договор съм го подписала в началото и не е да не съм знаела. 

# 1 388
1. Това парно с тези стотици левове... (до сега не съм живял на място с парно и не знам какво е това чудо)
Аджеба,има си снимки за което  Peace
Ако си стояла няколко години,естествено е белият латекс леко да потъмнее.Но ако си влязла за няколко месеца,пушила си,цапала и т.н.ясно,че не е от стареенето,а от експлоатацията,т.е.боядисването е за твоя сметка.Попълни,където си дълбала или жулила,не е сложно.Ако сте счупили нещо-поправете или сменете.Изчисти след себе си,а не да оставяш кочина за хазяйката,и най-вероятно ще си получиш депозита безпроблемно.
Моят наемател пожела при напускането сам да попълни дупките от пирони,кабели и т.н.,да освежи боята и да изчисти.Плаща последните сметки,приемам имота както съм му го дала и си получава депозита в пълен размер.

# 1 389
Ако депозита  на имота е = на един наем - напр. 400 лв.
Боядисване на апартамента, боя и труд - 350 лв, последни сметки за ток и вода - около 50.
Собственика от себе си ли ще даде ако има доплащане за парно?
Много често наемателите сами сключват договор за нет и кабелна.
Ако не платят последната сметка, дълга се води на имота.
За ди се включи следващия трябва да е погасен.
Както и да го мисля - един наем депозит не винаги стига за покриване на разноски и щети.
А 2 не всеки е готов да даде тук.

# 1 390
Правилни са ти въпросите и е въпрос на тълкуване, особено по т.2. Аз, по човешки мисля, че не може някой да е живял 4 г. в апартамента, да е плащал наем /особено, когато е висок/, и след това да искам от него да не си е закачил 2 картини, стенен часовник..., да не е ожулил някоя стена... Е, аз като живях под наем докато се строеше апартамента ни, изрично попитах дали мога да си окачвам неща по стените и получих разрешение /не помня дали е било упоменато в договора/. Може би, варианта с представяне на сметки за материали и труд, е добър, както и изискванията в чужбина - приемаш така, връщаш също така /като състояние/. Защото, ако се приеме, че 3-4 г. са достатъчно дълъг период за минимални щети, то, ако наемателят напусне след 6 м., или година? Трябва ли отново да пребоядисвам, да запълвам дупки?

Относно парното и изравнителните сметки... това си е сага, защото Топлофикация изчислява всичко на база на предходната година и някакви коефициенти. Ще се опитам да го обясня нагледно - имам наемател за 1 г. - един човек, плащал Х лв. за топлинна енергия. Тръгва си. Следващата година ми идва семейство, може да обичат повече да им е топло, може бабата да идва да гледа внучето, може да се задържат дълго в банята Sunglasses - съответно реалното потребление е по-голямо. Но, сметките на Топлофикация са на база на годината с 1 ч., който може да е ползвал парното по 2 ч. на ден. Както и да е, след 1 г., преди изравнителната сметка, това семейство си тръгва. И, идва сметката, и се оказва, че трябва да се доплащат ХХХ лв. От къде да ги взема аз, след като съм върнала депозита предварително?

За съжаление, същото, но с обратен знак може да се случи със следващия наемател - сметките пак ще са прогнозни, но този път на базата на потреблението на семейството. И той, иска или не иска, трябва да плаща тези по-високи сметки, и той да чака след изравнителната сметка, след което, ако напусне, аз да му върна парите. Е, ако е за по-дълъг период, няма проблем, те се приспадат от следващите сметки.

Неприятно е, и е объркано, но... това е действителността.

# 1 391
  • София

То и без такива неща може. Днес не мога, утре нямам време, после нямам пари...и скоро ти става ясно за какво иде реч. Пък за 500 лева дело, не всеки би се занимавал.
Ние поне махнахме с ръка, защото имахме насреща наистина отвратителни тарикати, нямаше смисъл. Халал да са им нашите 400 и нещо лева, но оттогава смятам депозита за така да се каже прежалени пари.
Затова и никога не бих дала 2 наема, все пак както тук е имало кофти наематели, така и светът е пълен с кофти хазяи, нормално е ако човек е патил да има едно наум.

# 1 392
Ако депозита  на имота е = на един наем - напр. 400 лв.
Боядисване на апартамента, боя и труд - 350 лв, последни сметки за ток и вода - около 50.

Май пропускаш и стойността за подмяна на ел. уредите и мебелите. За това направо си трябва троен или четворен депозит Simple Smile

# 1 393
Депозитът като гаранция за платени сметки при налично парно, е напълно разбираемо. Дори и двоен ще разбера. Всички знаем какво е топлофикация. Останалите 2,3, 15 депозита... са алчност.
А за нас наемателите това са и много парички буквално затворени за години наред.

Това със снимките преди и след е изключително разумна и хубава идея. От нея полза ще имат и двете страни. Да няма после кой какво дал, пък какво заварил сетне. Защо рядко хората го правят и се доверяват на типовите договори на брокерите... не знам. Всеки случай има своите особености. Как очаква някой типов договор да обхване тези специфики?

# 1 394
Искам да попитам всички, които отдават под наем с парно... Не ви ли е по-лесно ако спрете парното? Някак така като чета оставам с впечатлението, че то ви носи само притеснения - ще си плащат ли наемателите накрая на отоплителния сезон или ще ви измамят.

Има ли изобщо варианти за спиране на парното? Временно.

Общи условия

Активация на акаунт