Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 827
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 350
Тъй като всяка една клауза се пише в договора и се подписва от страните. Договорите са част от облигационното право. Основният български закон регламентиращ облигационноправната материя е Закона за задълженията и договорите (ЗЗД)
Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.
Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в закона.

Мисля, че това отговаря на въпросите ви е ли депозита закон или не. Ако сте го записали в договора и сте го подписали - да, закон е. Ако някой го е пропуснал, си е за негова сметка.

И още:
Чл. 93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.
Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.

Чл. 233. Наемателят е длъжен да върне вещта. Той дължи обезщетение за вредите, причинени през време на ползуването от вещта, освен ако докаже, че те се дължат на причина, за която той не отговаря. Той дължи обезщетение и за вредите, причинени от лица от неговото домакинство или от неговите пренаематели. До доказване на противното се предполага, че вещта е била приета в добро състояние.

Задатъкът изобщо не е равнозначен на депозит по договор за наем.
Тук всички наскачахте да обяснявате що е то депозит на недоразбралите бълхарници-наематели. И от последните страници може да се направи заключение, че депозита служи за покриване на щети и евентуални изравнителни сметки и други сметки за комунални услуги. Поне така повечето пишещи наемодатели го оформят като клауза в договорите си. В този случай е абсолютно грешно да се приравнява на задатък. Последното се тълкува като гаранция. Доказателство, че е сключен договор и обезпечение, в случай, че някоя от страните не спази условията. Така че, ако ще цитираме закони, нека бъдем коректни кое какво. Ако искате депозита да е обезпечение в случай, че наемателя-бълхар не си изпълнява договора, тогава не можете да позлвате депозита за сметки.

# 1 351
Минавам да погледна какво ново в темата и какво да видя. Цели постове с лични нападки и квалификации и общо взето изпуснати нерви.
Моля ви работещи дами, разбирам че в офса на моменти времето тече бавно, но моля ви отнасяйте се отговорно с времето на нас домакините !   Praynigbouquet
Искам да обърна внимание на начинаещите наемодатели , че и предплащането за много месеци напред носи своите рискове от недобросъвестно ползване на имота ви .Случва се обикновено студенти -чужденци да го предлагат .
В джунглата от некоректност и липса на работеща съдебна система най-добре работи формулата депозит +всеки месец наем и сметки +добре изпипан договор с възможност максимално бързо да се отървете от евентуален некоректен наемател.

# 1 352
Абсолютно безсмислено е да има закон, който казва за какво да отива депозита. Смисъла на думата (термина) депозит може да намери всеки като отвори тълковния речник. Депозитът е вид ЗАЛОГ, а дори жилището да е необзаведено, комуналните услуги, които се ползват на адреса са налице и наемодателя е в рамките на нормалното да изисква депозит, който да възстанови след плащане на последните сметки от страна на наемателите. Депозитът е и залог за добрия вид, в който ще си получиш празното жилище, защото подовите настилки, стените, санитарийте в банята пак могат да станат жертва на „добросъвестни” наематели.
депозит
депо̀зит
1. Пари или ценни книжа, внесени в банка, за които се получава лихва.

2. Сума, която се внася като гаранция за изпълнение на някакви задължения или като залог срещу нает за временно ползване предмет. // прил. депо̀зитен, депо̀зитна, депо̀зитно, мн. депо̀зитни. Депозитна вноска.

П.П. Темата доста се разду, но за който е чел от начало стана ясно, че много от дамите са стигнали до нещата, които се дискутират и за които съветват след като са станали жертва на лоши наематели. След това са почнали да включват клаузи и клаузички и да изискват много повече от бъдещите си наематели.
Трябва да се отчете и факта, че наемателя няма кой знае какви щети да понесе от един наемодател, а до стопанисвания от наемател имот наемодател собственик може дори достъп и наем да не получи и да се тръгне по едни дела....  На пазара с наемане и отдаване на имот наемодателят е този, който има какво да загуби.

# 1 353
Последния ми пост не целеше в никакъв случай да изтъква ненужността на депозита. Просто беше цитирана разпоредба, която няма отношение към депозита по договорите за наем. Ама никак.

# 1 354
Тук идеята е да си бъдем полезни.

да, разбира се. Идеята е такава. Изпълнението куца. Един човек ви попита "А не може ли депозитът да бъде последен наем?" и всички полудяха. Има си разумни аргументи - В София има парно, отчита се на определени периоди, възможен риск от прекалено големи неплатени сметки. Но не се обясни така.

И аз съвсем накратко за протокола - отдавам под наем и живея под наем. Напълно по темата. Не зная кое грозде е кисело. Но това лафче е поредното доказателство, че без да се вметне нещо злобно не се минава.

# 1 355
Последния ми пост не целеше в никакъв случай да изтъква ненужността на депозита. Просто беше цитирана разпоредба, която няма отношение към депозита по договорите за наем. Ама никак.
Намери си имот под наем без депозит и спри да ревеш тук.
Има хора за всичко, може и да те огрее.
Как не ти е ясно, че договора между двама души е важен?
Разбрали са се и са подписали - става закон за тях.
Ама не, то да рови, да мърмори и да повтаря едно и също.
Хората влизат в темата за да научат нещо ново, да разберат за отдаван имот или търсещи кандидати.
А не да ти четат глупостите, изсмукани от пръстите на левия крак.

# 1 356
Трябва да се отчете и факта, че наемателя няма кой знае какви щети да понесе от един наемодател

Не съм съгласна. Писала съм в темата съвсемн подробно за преживелици с наемодател, който под надслов "фалирах, няма къде да живея" ни е изпращал всеки ден по няколко sms-а с молба да се изнесем колкото се може по-скоро. С мебели (цялото обзавеждане е наше). Нима похабените нерви, притеснението ще успееш ли да намериш толкова бързо къде да живееш, е нищо?
Само материалните щети се водят щети значи, а?

# 1 357
Хората влизат в темата за да научат нещо ново, да разберат за отдаван имот или търсещи кандидати.
А не да ти четат глупостите, изсмукани от пръстите на левия крак
.

Вие обаче продължавате в същия дух.

Тя рови и пита и има това право, както и аз. Ти какво се явяваш - коректив? Искаш в темата да пишат само хора, които отдават под наем и ще се надъхват помежду си ли? Няма начин това да стане.

Не мисля, че имаш делегирани права да гониш някого от темата, защото пита нещо, което теб не те устройва.

Кой решава кое е глупости и кое не? Преди време пишехте тук как нямало кухни за по не знам колко си лева. Показах ви линкове, снимки с цени на артикули и т.н.  Аз боравя с такива неща, не с бла-бла. Но вие си искате друго. Искате тема за надъхване.

# 1 358
А не да ти четат глупостите, изсмукани от пръстите на левия крак.

Нито ме знаеш, нито ме познаваш. Някъде изтипосала ли съм, че търся имот под наем без депозит?Някъде изобщо да съм писала, че търся имот? Но нали така или иначе трябва да се злобее.. Уж темата трябвало да бъде полезна. Излиза, че ако някой не е съгласен с тук списващите наемодатели, е пълен нещастник и бълхар, ровещ, мърморещ и т.н.  Stop
И къде от поста ми става ясно, че договорът не е важен. Явно наистина си четете между редовете...
Пак казвам. Беше зададен въпрос, дали депозитът е регламентиран някъде в нашето законодателство. Под законодателство обикновено се разбират закони, не договори.

# 1 359
Писала съм в темата съвсемн подробно за преживелици с наемодател, който под надслов "фалирах, няма къде да живея" ни е изпращал всеки ден по няколко sms-а с молба да се изнесем колкото се може по-скоро. С мебели (цялото обзавеждане е наше). Нима похабените нерви, притеснението ще успееш ли да намериш толкова бързо къде да живееш, е нищо?
Обратният вариант е "фалирах,напускам града и квартирата".Въпреки неизтекъл договор.
Вече е изнесъл багажа си ,набързо ти дава или ти изпраща ключовете,и изчезва.А,и телефона не си вдига-защо ли??
Влизаш и намираш щети(и липси) колкото за няколко депозита,за нервите,труда и времето да не говорим.Закон е да "пропусне" да плати последните сметки.Или като сме хазяи,ние парите ги копаем.
Отделно си планирал този човек да стои поне година,а не след няколко месеца да започнеш чистене,освежаване и пак огледи.
Но щетите на хазяина не ги броиш очевидно.

Да вземеш мерки да защитиш собствеността на семейството си ти приемаш като лична обида и злоба.
Има няколко като тебе,постовете им не са ми полезни и приключвам с четенето на тези потребители.

# 1 360
  • при късмета
Те са бълхарници и мързеливци, но имат имот, а ти небълхарницата немалко, че нямаш, но и депозит не искаш да даваш.
Никой не държи да си му наемател, а и с твоите логики надали скоро ще наемеш нещо. И аз не познавам наемодател, който да не взима депозит, така, че приятно търсене.
При твоите критерии и пазърлъци на дребно никой не би те пуснал в имота си. Пък нека е бълхарник според теб

А сега аз искам да повдигна следната тема. Виждате цитата. Изпуснати нерви и изблици. Как ще убедите някого, че вие сте коректни наемодатели? Хора с такива нерви, с такава тотална неспособност да прочетат и изслушат внимателно. Това е пълна катастрофа, момичета. Ама грандиозна. Лошо възпитание, неадекватно за форум поведение изобщо то просто няма за какво положително да се хванеш. Темата изглежда нормално само когато се надъхвате помежду си и в нея не не споделят мнение наематели. За какво говори това?

Да не забравяме, че тона го зададе ти. В това, което ти си цитирала, естествено удобно си го махнала, но в моя пост от който цитираш си стои. Всеки може да го прочете.

И 100 пъти ти се отговори, че ЗЗД отговаря на въпроса ти и там всичко е регламентирано, но ти продължаваш да си дрънкаш едно и също. Може и да не го разбираш, но това си е действащ закон, в който си е уредено всичко. А разбирането му е въпрос на капацитет

# 1 361
  • Варна
Бррр става ми неприятно като надникна в темата.  Embarassed

# 1 362
Бррр става ми неприятно като надникна в темата.  Embarassed

И на мен. Бива, бива,  на женски пазар е станало тук последните страници.

# 1 363
  • София
И аз съм изумена как се е развила темата, а си помислих че има раздвижване с имотите. Ние малко замразихме търсенето, ще почакаме студентите да се настанят и ще опитаме отново по активно към ноември. За сега сме уведомили всички приятели и познати какво търсим и си чакаме късмета търпеливо  Crazy

# 1 364
  • София
Трябва да се отчете и факта, че наемателя няма кой знае какви щети да понесе от един наемодател

Не съм съгласна. Писала съм в темата съвсемн подробно за преживелици с наемодател, който под надслов "фалирах, няма къде да живея" ни е изпращал всеки ден по няколко sms-а с молба да се изнесем колкото се може по-скоро. С мебели (цялото обзавеждане е наше). Нима похабените нерви, притеснението ще успееш ли да намериш толкова бързо къде да живееш, е нищо?
Бившият ни хазяин последния месец организираше по 4-5 огледа на вечер от зор да намери нови наематели ВЕДНАГА. Има ни, няма ни, изнасяме си мебелите, процесията си вървеше. Депозит не видяхме разбира се, въпреки че в договора изрично пишеше за какво служи, но за щастие оставихме 50-ина лева сметки, та сме една идея по-малко вътре.

Сега, с коректен наемодател, Топлофикация ни е надвзела над 800 лева за миналия отоплителен сезон, така че темата за сметките има и друга страна.

Общи условия

Активация на акаунт