Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 817
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 365
Наистина темата стана много нападателна и това не отговаря на целите, за които беше започната.

Има както добри наемодатели и наематели, така и лоши. Донякъде проблемът в отношението на наемодателите, се дължи на това, че ние сме вложили много пари в закупуването и обзавеждането на имотите си, плащаме данъци, и е естестествено да се интересуваме как се пази собствеността ни, и на никого не му се иска да се вкарва в допълнителни разходи за сметки и големи ремонти - не говоря за освежителни такива.

Много клаузи могат да залегнат в един договор, наемодателят може да се опита да се "защити" от всякакви ситуации, и пак да пропусне нещо, или да не види нещо в момента, когато наемателят си тръгва и ти си му върнал депозита. Повредите по жилището, може да са от нормална употреба /амортизация/ и това е важно да бъде упоменато в договора по отношение покриването на разходите, а може просто да се дължат на безхаберие, невнимателност. Например преполивано цвете, подгизнал /мухлясъл/ паркет, скрит под голямата саксия /тяхна/. Или надраскан паркет, защото е по-лесно да се влачи фотьойла, вместо по-внимателно да се премести. Как да изцикля отново 50 кв.м., заради 1 кв.м.? Защо да пребоядисвам цяла стена заради 3 дупки от пирони, ама такива, че и мазилката около тях е паднала? И тези поражения се виждат обикновено по-късно.

Съответно може да се получи и друга картина по отношение на наемателите - наемодателят е сложил стари електроуреди, вече достатъчно амортизирани - нещо се разваля - кой трябва да поеме отговорността, какво означава амортизация /като срок/? Но, може и при нови уреди да се случи /със собствената ми пералня, но на 3 г., т.е. извън гаранция вече/, тогава кой трябва да плати, подмени...

Не коментирам тези практики на наемодатели за огледи, докато има наематели /без тяхното изрично съгласие/, спешното прекратяване на договор /чак такива форсмажорни обстоятелства за 5 дни изнасяне не вярвам да се случват/, влизането в отдаден апартамент отново без съгласие....

Мисля, че е по-добре тук да коментираме подобни казуси и наистина да си помагаме с мнения. Иначе знам, че тази тема е от тези без допирни точки между 2-те страни, но поне малко да се намали разстоянието и да има някакво разбирателство...

# 1 366
  • при късмета
  Не коментирам тези практики на наемодатели за огледи, докато има наематели /без тяхното изрично съгласие/, спешното прекратяване на договор /чак такива форсмажорни обстоятелства за 5 дни изнасяне не вярвам да се случват/, влизането в отдаден апартамент отново без съгласие..
В моя договор си имаше клауза, че ако предизвестието за напускане е от тяхна страна, за последния месец не могат да отказват огледи. Бях се съгласила ако предизвестието е от наша да не ги притеснявам, макар, че първоначалния вариант на договора беше, че няма значение кой е дал предизвестие, докато тече то, огледи не могат да се отказват.

Много ми е интересно как така не са ви връщали депозити наемодателите. За наемател е по-лесно да се покрие като има задължения, нито ще му знаеш новия адрес, а може и телефона си да смени. Наемодателя няма как да си премести имота и да се покрие. Прави се приемно -предавателен протокол, в който много ясно се описва състоянието и стойността на щети и сметки. Сумата от този протокол е ясна, както и тази от договора дадена за капаро.
Наемодателя при задължение не може да потъне вдън земя, за разлика от наемателя

# 1 367
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ами ето ... От последните примери ... Аз съм наемател. Жилището е взето под наем не обзаведено. Не бих се съгласила на огледи докато тече предизвестие, независимо от коя страна е дадено. Хора, това е моят и на семейството ми дом. Как ще ми влизат непознати и ще се разхождат? Всички неща са наши ... мебели, техника ... От къде да знам какви хора и с какви намерения (под претекст, че търсят жилище) ще влязат? По кое време? По времето през деня, когато или няма никой от нас у дома, или е само най-голямата? Вечер, когато се връщаме от работа и трябва да сготвя, да простра и да обърна внимание на мъж и три деца?
Заради нещо подобно се изнесохме набързо (в рамките на месец и след като дадохме предизвестие) от предишната квартира. Беше си купил нови мебели за неговия дом наемодателя ни и реши, че иска ей, сега да дойде с камион и хора, да изхвърли една секция в хола (Мода Лукс на 30-35 години) и една спалня, които бяха негови, и да остави  мебелите, които заменя с нови в неговия ап. ... То, добре, ама не става да ми се обади и да каже утре идвам и ще правя това и това ... Живеехме там 6 години, винаги сме се разбирали, беше почти не обзаведено ... Как си представя, че ще събера (и къде да я сложа) цяла покъщнина за 24 чАса и да го чакам да дойде с камиона, че и работен ден беше - как да се обадя и да кажа: утре няма да идвам, защото хазаина ми днес реши да сменя мебелите? Предложих му да изчака до събота и неделя, да посъбера багажа, да викнем приятели да му помогнат с разглобяването ... Ами, нацупи се ... И тогава ми прекипя и сътворих едно предизвестие и започнах дългия път на търсене на квартира ... Беше ноември и аз бях "доста" бременна с третата ... Все се чудя ... Толкова ли му беше на зор точно в сряда да донесе ставите си мебели, а да не изчака още 2-3 дни ... Е, наложи му се да изчака месец, за да се изнесем ... Просто ... Едно такова разделяне оставя "горчив" вкус ... А, не съм имала никакви проблеми с него ... Добър дядо беше ... Никога не съм очаквала такова развитие на нещата ...

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 18:59 от Почти безобидн@

# 1 368
Много ви моля, не превръщайте темата в грозна арена!

# 1 369
Да не забравяме, че тона го зададе ти. В това, което ти си цитирала, естествено удобно си го махнала, но в моя пост от който цитираш си стои. Всеки може да го прочете.

И 100 пъти ти се отговори, че ЗЗД отговаря на въпроса ти и там всичко е регламентирано, но ти продължаваш да си дрънкаш едно и също. Може и да не го разбираш, но това си е действащ закон, в който си е уредено всичко. А разбирането му е въпрос на капацитет

Продължаваш в твоя си стил. Тонът не съм задала аз. Той е изцяло твой. Обяснителният ми режим към теб приключи.

Огледи по време, в което наемателите не са се изнесли може да се правят. Все пак всеки гледа интереса си. Стига това да не е без никакъв ред. Ситуация е, в която ако страните се разбират и не се разделят с лошо, би трябвало да се отнесат с разбиране.

jfjallen, това е добър опит за обобщение.

LilaC, броя щетите на хазайна разбира се. Защо смяташ, че не ги броя? Възможно е наистина да се случи и така както казваш ти. Затова в договора да се описва всичко каквото те притеснява - това казвам аз. Нашата грешка например беше, че не заверихме нотариално договора и нямахме подписи на двете страни на всяка страница. Това го каза брокерката, с помощта на която бяхме наели. Отчитам като грешка особено това за подписите. Нотариалната заверка не знам каква сигурност ще даде, не съм запозната юридически.

# 1 370
  • София
Нотариалната заверка не дава никаква сигурност, не е застраховка.
Договорите отдавна се подписват на всяка страница. Даже под подписа всеки ръкописно изписва 2те си имена.
Това покрай мене се прави на всякакъв вид договори.
Нищо, всеки ден се научава нещо ново - за другия път ще знаете.

# 1 371
Нотариалната заверка е доста голяма застраховка, защото е тежест към имота. Ако случайно апартамента се продаде, а има сключен договор за наем, новия собственик ще трябва да се съобрази с това. Допълнително може да се сключат клаузи за неустройки при предсрочно прекратяване и т.н. А и да не забравяме, че при заверката ще се провери собствеността. При общия случай, като се наема имот наемодателя не ми доказва, че е собственик - аз как да съм сигурна, че това наистина е така?
Аз така и не разбрах за толкова години защо в БГ масово това не се ползва и не се желае от собствениците на жилища. Аз като наемател нямам нищо против на договор с нотариална заверка. Но от другата страна никога не са искали, даже и договор не искат.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 21:41 от zaiko

# 1 372
  • при късмета
 Как ще ми влизат непознати и ще се разхождат? Всички неща са наши ... мебели, техника ... От къде да знам какви хора и с какви намерения (под претекст, че търсят жилище) ще влязат? По кое време? По времето през деня, когато или няма никой от нас у дома, или е само най-голямата? Вечер, когато се връщаме от работа и трябва да сготвя, да простра и да обърна внимание на мъж и три деца?
В повечето договори я има клаузата за огледите през времето на предизвестието. Аз давах само за офис имота и повярвай ми имаше много по-ценни неща в имота от покъщнина. През ум не ми е минало да се правят огледи без присъствието на наемателите. Даже в договора този, който трябва да осигури достъп да имота е наемателя, който ще се изнася.
До сега не съм чувала при изпълнението на тази клауза собственик или брокери да влизат в имота без присъствието на старите наематели.
Разбирам, че трябва да видиш и семейството си вечер, но това няма да е непрекъснато, а е въпрос на конкретизирано време.

Нотариалната заверка е доста голяма застраховка, защото е тежест към имота. Ако случайно апартамента се продаде, а има сключен договор за наем, новия собсвтеник ще трябва да се съобрази с това. Допълнително може да се сключат клаузи за неустройки при предсрочно прекратяване и т.н.
Аз така и не разбрах за толкова години защо в БГ масово това не се ползва и не се желае от собствениците на жилища. Аз като наемател нямам нищо против на договор с нотариална заверка. Но от другата страна никога не са искали, даже и договор не искат.
Каква застраховка ти е нотариално заверен договор при това положение?
Новия собственик с какво трябва да се съобрази?
Стария си дава предизвестието на наемателите, уведомява ги, че имота ще се продава и всичко си е наред. На наемателите ако им изнася си преподписват договора с новия собственик, ако не им изнася му освобождават имота и пак всичко си е наред.
И без друго нищо не става от днес за утре. Време и повече от месец минава докато се продаде едно жилище и се финализира сделката

# 1 373
  • София
Нотариалната заверка е доста голяма застраховка, защото е тежест към имота. Ако случайно апартамента се продаде, а има сключен договор за наем, новия собственик ще трябва да се съобрази с това. Допълнително може да се сключат клаузи за неустройки при предсрочно прекратяване и т.н. А и да не забравяме, че при заверката ще се провери собствеността. При общия случай, като се наема имот наемодателя не ми доказва, че е собственик - аз как да съм сигурна, че това наистина е така?
Нотариалната заверка е всичко друго, само не и описаното.
За да има "тежест" пред новия приобретател, договорът за наем трябва за е вписан в имотния регистър. За да се впише в имотния регистър, трябва да е нотариално заверен - да, но нищо не пречи да е нотариално заверен и да не е вписан - това е въпрос на желание на страните, ако е сключен за срок до 1 година.
Нотариалната заверка дава защита на двете страни. Как и що - има интернет, човек може да се информира. Колкото пъти стане дума за нотариална заверка, толкова пъти се изумявам каква безпросвета цари по темата. Който иска да се ползва от защитата на закона, да се ограмоти.
И не, нотариусът няма да проверя "собствеността", когато заверява подписите под договора. Защото няма изискване наемодателят да е собственик. Може да е овластен само да управлява имуществото, ако го отдава за срок до 3 години.

# 1 374
Това с "вписването" съм пропуснала да го напиша, съжалявам за пропуска.
Идеята ми общо взето е, че в случаи на смяна на собствеността е застраховка да не се местиш спешно, ако добре си си направил договора. На пазара на офиса е пълно с такива казуси и то при наеми за милиони.
За собствеността - може би не съм се изразила юридически коректно, но смисълът беше, че трябва да има гаранция, че човека на който плащаш наем е собственик или представител на собственика.
Случвало ми се е хазяите да ми откажат договор, защото съм щяла да им видя номерата на личните карти и да мога с тях да си правя каквото искам...А аз как да знам кой стои срещу мен? Ето поради такива случки предпочитам всичко да е точно и ясно, но другата страна не желае.

# 1 375
  • при късмета
Аз пак не разбрах защо наемателя трябва "да се мести спешно", като така или иначе имот не се продава от днес за утре?
Даже готов купувач да има пак си иска време да се извадят документите, да се направи предварителния договор, а след това изповядването на сделката и получаването на нотариалния акт, който в различните градове, явно става за различно време. А малко са тези с готовите купувачи, минава време и в огледи и търсене на такива.
И защо изобщо да е задължително да се изнасят наемателите, вместо направо да си преподпишат с новия собственик. Това е по-честия вариант

# 1 376
Защото някои хора искат да им е празен апартамента, когато го показват на потенциалните купувачи.
Апартаментите в повечето случаи се купуват за живеене от купувачите, какво ще се споразумявам с тях. Ако съм сключила договор за 2 години, искам тези 2 години да са спазени от отсрещната страна.

# 1 377
  • при късмета
Точно в момента много хора купуват за инвестиция. В другата тема за продажбите от 3 покупки от последните страници, 2 са купили барабар с наемателите и са си преподписали договорите.
Това е моментното положение разбира се, не по презумпция.
Договорите за наем рядко са за повече от година, с клауза, ако няма промени и при съгласие от двете страни, да се продължи в безсрочен. Остава си същия договор, без преподписване. А безсрочен договор е с предизвестие месец.
В момента изкупуваме част от общ имот с друг съсобственик. Има наематели, предупредени са. Искат да останат и чакат да излязат документите да преподпишат с нас. И подписват за много къс период от време, защото от сега знаят, че ще се продава. И през този период и на огледи са съгласни. От сега сме ги предупредили за всичко без да ги лъжем. А те трябва да си преподпишат договора защото е офис и да са им наред документите на фирмата, за да си оправдават разходите.
Ако се купува за живеене, то е ясно, че наемателите не могат да останат. Но когато се съгласят да се правят огледи докато тече предизвестието, поне могат да се ориентират дали имота ще се купува за живеене или за инвестиция. Ако е за инвестиция и те имат опция да останат и да не се изнасят поне на първо време.

# 1 378
... Ако съм сключила договор за 2 години, искам тези 2 години да са спазени от отсрещната страна.
Няма как някой да ти гарантира каквото и да е за такъв период .Искам да кажа че всичко може да се случи хора сме днес ни има утре...един Господ знае какво ни е писано.
За това при всякакви варианти е предвиден този срок от един месец ,който дава възможност на човек да се преориентира.
По отношение на документите ,не мога да твърдя ,че всяка агенция и всеки брокер са така коректни, но този с когото работя иска копие от нотариалния акт и си прави разни насрещни проверки и за спокойствието на клиентите си (наемателите).
Поне при отдаването (наемането) на имоти над средното ниво нещата са много изпипани юридически и за двете страни. Комисионните са сериозни и хората си пазят репутацията.

# 1 379
Имах наематели, които си строяха апартамент. Изрично искаха в договора за наем да бъде фиксиран срока - беше 18 месеца, и имаше клауза, че може да се разтрогне само при форсмажорни обстоятелства - смърт, земетресение... разни такива неща. След този срок го продължихме наново, не си спомням дали в анекса имаше промяна към стандартното 1-месечно предизвестие, но те бяха изключително точни, така че нямях намерение да ги "гоня", даже и наема им намалих Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт